2016. november 19.a párjával járt itt 55 Ha Fertőrákosról elindulunk a Fertő-tó menti biciklis útvonalon Ausztria felé, a határátkelőhely előtt, a bal oldalon nagyon szép, ligetes-erdős, zöld füves részen találjuk meg a Mithras szentélyt. A rendszerváltás idejéig aknazár, majd a vasfüggöny miatt nem volt látogatható, bár feltárása még az 1860-as években történt.
A Római Birodalom területén a Mithraeumok a II-IV. században élték virágkorukat, nagyon kevés maradt fenn közülük. A perzsa Napisten főleg a katonaság körében vált népszerűvé, egyfajta misztériumvallásként gyakorolták, amely 7 fokozatú beavatási szertartást foglalt magában. A rákövetkező keresztény évszázadok során a vallás a feledés homályába veszett, a szentély boltozatos teteje beszakadt, az erdő növényzete teljesen eltakarta. 1866 nyarán 2 fiatalember fedezte fel a maradványokat. A körponti kultuszképet, oltárköveket, 2 oroszlánt formázó szobrot, hamvasztásos és csontvázas sírokat találtak és tártak fel. A Páneurópai Pikniket követően 1991-ben restaurálták a szentélyt, azóta látogatható. A megtekintése ingyenes.
Érdekes
2016. november 19.egyedül járt itt 45 Több alkalommal jártam már a Gödöllői Kastélyban. A barok stílusú kastély szépen, igényesen került felújításra a 80-as évektől kezdődően, de őszintén szólva nekem egy kicsit unalmas a sok hasonló hangulatú, hasonlóan berendezett szoba, amelyek egy idő után már csak úgy jönnek-mennek, egyik a másik után.
Az állandó kiállítás összesen 31 teremből áll. 6 teremben a kastélyt építtető Grassalkovich-család életét mutatják be, le lehet nézni a kastély szintén barokk stílusú templomába is a felső szintről, majd 14 teremben Sissi és Ferenc József királyi lakosztályai és a díszterem következik. A Gizella-szárny 6 termében a kastély 20. századi történetét mutatják be. A kastélypark nagyon békés, szezonon kívül nagy távolságokat lehet úgy bejárni, hogy egy emberrel sem találkozunk össze. A park ingyenesen látogatható, viszont kutyát tilos bevinni. A kastély épületén belül korabeli stílusban berendezett kávézó működik és kosztümös fotókat is lehet készíttetni. Évente több alkalommal szoktak családi napokat is tartani, tervezzük, hogy majd a gyerekekkel is visszatérünk valamikor. A 2500 Ft-os belépőhöz még hozzáadódik a fizetős parkoló díja, ami egy átlagos magyar családi pénztárcához képest nem kevés. Persze Budapestről HÉV-vel is ki lehet jutni, de mivel munkahelyi ügyeket is kellett intéznem, ez az opció nálam nem jöhetett szóba. A termekben nem lehet fényképezni, ennek oka nem igazán érthető (vaku nélkül sem).
2016. november 19.gyerekekkel járt itt 35 A Campona Bevásárlóközpontban már gyakorlatilag az összes szóba jöhető helyet végigettük, bár itt közel sincs akkora választék, mint pl. a Westendben, és a jobb féle láncok sem találhatóak meg. A Pizza Forte itt is ugyanolyan áron árulja a szelet pizzákat, mint a többi egységükben, 1 szelet íztől függetlenül 250 Ft-ba kerül, ami eléggé jutányos és barátságos.
Árukapcsolással, azaz menüben még jobban járhatunk anyagilag (1 szelet + üdítő 550 Ft, 2 szelet + üdítő 750 Ft). Mivel a Pepsi család szénsavas italait forgalmazzák, ez a lehetőség számomra nem igazán vonzó. 5 féle pizza közül lehetett választani, mivel ki voltak téve a pultnál, ezekre egyáltalán nem kellett várakozni. Volt csípős paprikás, sonkás-gombás, gombás, Margharita és magyaros, ha jól emlékszem. Ezek közül egy gombásat kértünk. Pont olyan volt, mint máskor és máshol a Pizza Forténél. Átlagos, jellegtelen, de ehető, a szélein 1,5 cm-es üres, azaz feltét nélküli peremmel.
2016. november 19.barátokkal járt itt 35 Szombaton délelőtt egy könyv dedikáláson voltunk a BJC-ban. Jól ismerem a helyet, többször jártam már itt az elmúlt években, gyerekekkel koncerten is (nem jazz, mert azt ki nem állhatom). A dedikálásra a kávézó részben került sor, közben a koncertteremben valamilyen előadás tartott, amely később véget is ért.
A kiszolgálás a pultban történik. Meglepő volt, hogy a viszonylag nagy forgatag ellenére a pultot többször üresen, személyzet nélkül magára hagyták. Úgy tűnt, hogy - legalábbis napközben - nincsenek meleg ételek, mert étlapot egyik asztalnál sem láttam, és a krétával megírt táblán is csak italajánlat volt olvasható. Talán megszűnt a konyha? ? Amikor végre előkerült a pultos hölgy, többen megrohamozták. A kiszolgálás kedvtelen, lassú, vontatott volt. Egy lattét kértem (520 Ft) és egy csomag ropit (200 Ft) - az a fajta, ami a boltban kb. 80 Ft-ba kerül, míg a többiek cappuccinot (490 Ft) ittak. Bár az itallap szerint a kávékat 2 féle méretben készítik, a pultos hölgy ezt egyikünktől sem kérdezte meg, hanem automatikusan mindenki a kisebbet kapta. Csapolt sörben Staroprament, Hoegaardent és a meggyes Belle Vue Kriek-et kínálják, ez utóbbiból egy korsó 1050 Ft-ba kerül. Az üveges Guiness 1100 Ft.
2016. november 18.egyedül járt itt 45 A reggelt orvosi vizsgálattal kezdtem, ezek után a közeli Muki Cukrászdában próbáltam pozitívabb irányba terelni a nap további részét, amely a Blaha Lujza tér és a Rákóczi tér között található kb. félúton. Kissé retró hangulatú, a 70-es-80-as éveket idéző hangulatú hely, a színvilága a barna minden árnyalata.
A süteményes pultban többségében jó ismert, szokásos sütemények, 17 félét számoltam össze belőlük. Árban 3-400 Ft-os árfekvés jellemző. Érdekesség volt számomra a gesztenyegolyó, amelyen a zöld külső héj-burkolatot zöld marcipánból formázták meg (290 Ft). Ittam egy cappuccinót és elvitelre vásároltam egy zacskó hagymás pogácsát, mert azt elég kevés helyen sütnek. Mantaro Kávét főznek, ami állítólag dél-amerikai, ezzel sem találkoztam még sok helyen. A kávé mellé kis pohár szóda és csomagolt karamellás keksz is került.
2016. november 18.egyedül járt itt 55 Varázslatos, mesés hely az asztalka a Várhegy lábánál, a tabáni Alexandriai Szent Katalin plébániatemplom bejárata mellett. A nyitva tartás meglehetősen szűkös (csak hétköznap 11-18 óra között), így külön szervezést igényelt, hogy el tudjak jönni, mert bezárt állapotában, kívülről már többször is sikerült korábban látni.
Ahogy a honlapjukon írják, hétvégén zárt körű rendezvényeket, pl. esküvőket és kreatív eseményeket tartanak itt. A belső tér egy előtérből áll, ahol a pult is található, majd innen nyílik a kávézó szalon. Nagyon szép régi, de egyúttal romantikus a berendezés, ahol minden apró kis részletre, a dekoráció minden elemére külön figyelmet fordítottak. Olyan a hangulata a helynek, mintha a dédi vagy a nagyi (aki persze egy legalább 200 m2-es polgári lakásban lakott) nappalijába csöppentünk volna. Az Asztalka egyébként valóban egy lakásból került átalakításra, és egykoron valóban itt volt a lakás nappalija. Nemcsak a miliő, de a sütemények, torták is különlegesek és meseszerűek. És nemcsak szépek, de finomak is. Az ízek az évszakokkal harmonizálva változnak. Kis kosárkáka alakú falatkák (3750-4200 Ft/kg), a gesztenye mousse és a narancsos trüffel is kiváló. Elvitelre vásároltam a gyerekeknek 2 csomag kekszet, amelyben 3 féle ízű volt vegyesen: narancsos, mákos-citromos és csokis volt (390 Ft/zacskó).
2016. november 18.egyedül járt itt 55Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
A Móricz Zsigmond körtér közelében lévő kávézó előtt nagy betűkkel figyelmezteti a kiírás a betérni szándékozókat: itt kizárólag specialty kávét főznek. Talán épp ezért lett a neve is Spéci. Kis alapterületű hely, a bejárattól balra tekergő csigalépcső felvezet ugyan egy szűk kis galériára, de az csak háttérterület, fenn nincsenek asztalok.
Lenn van belőle összesen 4, eléggé szűkös a hely, de itt legalább nem bárszékek vannak. Az őrlőben Costa Rica-i Santa Rosa 1900 kávé van éppen, ebből készítik az eszpresszót, amelyet szigorúan cukor nélkül ajánlanak fogyasztani, el is magyarázzák a részletes leírásban, hogy miért, ennek ellenére minden asztalon található cukortartó, s benne barna cukor. Itt fogott el a kíváncsiság, hogy végre kipróbáljam a cascarát, ami a kávé és a tea között félúton elhelyezkedő koffeintartalmú, de mégis gyümölcsösebb ital. Az elkészülésre többet kell várni, mint egy csésze feketére. 600 Ft-ért 3 dl-nyi mennyiség érkezik egy Erlenmeyer lombik formájú üvegben. A cascarát általában üvegpohárból isszák, ami egy ilyen forró italnál nem túl praktikus ötlet, simán leég tőle az ember keze, utána pedig a nyelve is. Az apró kellemetlenségeket gyorsan orvosoljuk, az íz viszont valóban gyümölcsös, izgalmas, de azért elég tömény. Barátságos, fiatalos, egyáltalán nem merev hely. Tetszett az is, hogy a pultra ki van készítve egy nagy kancsó víz és poharak, amelyekből bárki ízlése szerint tölthet magának a kávé mellé kísérőül.
2016. november 18.egyedül járt itt 35 Nagyon jó lokációban, forgalmas helyen sikerült a Móricz Zsigmond körtéren is helyet találnia a Pizza Forte láncnak. Több másik gyorsétkező/vendéglátóhellyel körülvéve, a buszok végállomásánál a "kanyarban" jól láthatóak, elég nagy üvegportáljuk van, nem is csoda, hogy mindig forgalmas, sosincs itt üresjárat.
A kiszolgálás ennek ellenére kedves, pörgős. Nem elsősorban a kiemelkedő minőséggel, hanem sokkal inkább a kedvező árral (1 szelet csak 250 Ft) hódítanak. Sokan elvitelre ill. házhoz szállításra rendelésre vásárolnak pizzát. A honlapjukon sokkal nagyobb választékot talál az ember, mint ami a valóságban kapható, általában a népszerűbb ízeket-feltéteket készítik, így elég gyorsan pörög a készlet. Gombásat vettem. A kerek pizza vastagabb szélű, ami üres és száraz, így valójában a "hasznosítható" , tartalmas része kisebb, mint amekkorának látszik.
2016. november 18.egyedül járt itt 35 A Bercsényi utca egyik lakóépületének sarkában működő aprócska levesező és szendvicsező. Csak hétköznap 8-16 óra között tartanak nyitva, a környékbeli egyetemistákra és irodistákra "hangolódva". Rendelés és fizetés a pultnál történik, az ajánlatot krétával írják ki a falra.
2 féle leves, 2 egytálétel, 6-7 féle szendvics, 3-4 süti, saláták, quiche szerepel a naponta változó kínálatban. Árukapcsolással az egyébként barátságos árak még kedvezőbbé tehetők. Tárkonyos csülkös burgonyalevest ettem (450 Ft), ami nem burgonya, hanem burgonyakrém volt valójában, a csülöknek pedig nemcsak a húsos része került a levesbe, hanem elég gorombára aprítva bőrke és zsíros-rágós rész is. Amúgy adagra nagy volt, túlságosan is nagy. Alapvetően ízre nem lett volna rossz, de nem azt kaptam, amit vártam. A szendvicseket frissen állítják össze jó féle panini típusú házi(as) zsemlékbe (3 féléből lehet választani), nem spórolnak a töltelékkel, belevalókkal (leves+szendvics: 1050 Ft). Szűkös a helyiség, legfeljebb 4-5 ember tud leülni egyszerre benn, kint van még a bejárat előtt az utcán további 2 szék egy asztalkánál. A hangulat fiatal, laza, barátságos. Minden ételnél tételesen feltüntetik, hogy milyen allergéneket tartalmaz.
2016. november 17., kollégákkal járt itt 55 Bár már 2 évvel ezelőtt történt, s azóta rengeteg helyet "végigettem", a Konyha az egyik legjobb élményként maradt meg az emlékezetemben. Az eltelt 2 évben sok minden történt a Konyhában, több séfváltást éltek meg. Egy ideig ha jól emlékszem, a déli menüt is felfüggesztették. Ismét hétköznap ebédidőben látogattunk el az egyik kollégámmal.
Szinte minden asztalnál ültek, és az éppen felszabaduló helyekre is pár percen belül újabb vendégek érkeztek. A 3 fogásos menü 2150 Ft-ba kerül (ez a 2 év alatt emelkedett). Az ételek kreatívak, kissé szokatlanok a párosítások, fiatalos, lendületes a konyha. Az első fogás körözött volt házi kenyérrel, ízre kiváló, de állagra egy fokkal folyósabb volt a könnyen kezelhetőnél. A főétel egy vegetáriánus étel volt, édesburgonyás-zelleres gratin kecskesajttal. Az eredetileg meghirdetett ananász mousse elfogyott, helyette tiramisut kaptunk. Mindegyik fogás ízletes, kellemes volt, a 3 fogás egy átlagos ebédnek megfelelő mennyiségű, de nem lettünk tele pukkadásig. A normál étlap rövid, 1 lapon elfér. A kiszolgálással kapcsolatosan furcsa érzésünk támadt, a mi asztalunkhoz tartozó pincér olyan benyomást tett, mintha teljesen be lenne szívva vagy legalábbis el lenne varázsolva. Ami még furcsa, az alkalmazottak teljesen hétköznapi ruhában vannak, nincs rajtuk semmilyen formaruha vagy legalább egy kötény, ami alapján fel lehetne őket ismerni.