Gyémánt 500
2016. november 14.egyedül járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Az újlipótvárosi Pozsonyi úti fánkozóban már több alkalommal jártam, pár hete tűnt fel, hogy a Károly körúton is nyílt egy újabb egységük, kb. félúton a Deák tér és az Astoria között. A dizájn hasonló: hatalmas üvegportál, világos, fiatalos, könnyed színvilág és berendezés, a fehér szín dominanciájával.
A "könyvtárra" utalva egy könyvespolcon könyvek, pár kényelmes karosszék az ablaknál, de IKEÁ-s stílusú fehér kerek asztalok is vannak normál székekkel. A fánkok klasszikus kerek formájúak, a lyukas közepűek töltetlenek, csak kívül, a tetejükön van rajtuk mindenféle édes-gyümölcsös bevonat, míg a lyuk nélküliek a töltöttek. Árban 340-380 Ft között alakul, ami nem olcsó, de a többi fánk lánc is hasonló árazással dolgozik. Délelőtt még minden ízből széles a választék, amely a zárás előtti órára erősen meg szokott fogyatkozni 1-1 forgalmas nap végére. A fiatal pultos hölggyel történt konzultáció alapján a szintén szimpatikusnak tűnő áfonyakrémes és karamellás helyett egy kívül csokoládé öntetes, belül narancskrémmel töltött fánkot választottam 380 Ft-ért. Friss, tömény, nekem a kellemesnél 1 fokkal édesebb, de a fánkok már csak ilyenek.
2016. november 10.egyedül járt itt 55 A Király utcában működő vintage stílusú kávézó a Hotel Carat mellett működik, évekkel ezelőtt még a szálloda reggeliző helyeként használták, most viszont már független a 2 egymástól, bár hátulról most is van átjárás a szálloda recepciója felé.
Az ajtón belépve bal oldalon a pultot találjuk, vele szemben a fel mentén bárszékes, pultos ülőhelyek a pár percre beugró vendégek számára. A belső rész nagyon barátságos, almazöld-törtfehér-szürke az uralkodó színvilág, a berendezés nagyon kellemes, stílusos. A kávét a vendégek egyedi igénye szerint is szívesen elkészítik, a kiszolgálás mosolygós, kedves. A kasszikus vajas croissant (300 Ft) csokis párna (350 Ft) kapható a péksütemények közül, de a süteményes pult sokkal ígéretesebbnek tűnik. Többek között olyan különlegességek, mint a passiógyümölcsös-mogyorós torta, macaron sajttorta, de sós karamellás és citromos tarte is szerepel a kínálatban (süti/torta szelet árak: 690/790 Ft). Árakban a környéknek megfelelő (espresso 360 Ft, cappucino 490 Ft).
2016. november 9.egyedül járt itt 45 Az "á table" franciás stílusú péksüteményeit és desszertjeit már több alkalommal és megelégedettséggel teszteltük, de a Nagymező utcai egység eddig még valahogy kimaradt. Nagyon finom péksütemény illat lengi be a helyiséget, amely az ajtón belépve azonnal beletelepedik az ember érzékszerveibe, s tudni, hogy innen üres kézzel biztosan nem fogunk távozni.
Az erdei bogyós gyümölcsökkel készített Brioche bostock (590 Ft) sajnos némi csalódást okozott, sem a tésztája, sem a tölteléke nem hozta az elvárt magas szintet, hiába volt friss, viszont a Serrano sonkás-sajtos szendvics (690 Ft) szerencsére kiköszörülte a csorbát, ez olívás panini-ből készült. A kiszolgálás kissé amatőr, de kedves. Az árak meglehetősen magasak. A hely pici, ottjártamkor nem lehetett volna sehol leülni helyben fogyasztásra (ülőhely hiányában), ezért inkább elvitelre kértem az ételeket.
2016. november 8.egyedül járt itt 45 A Bécsi utcában október 3-án nyitott meg a szórólapjuk szerint "exkluzív" baba-mama klub és kávézó, bármit is jelentsen ez az exkluzivitás (remélhetőleg nem az árfekvésre utal). Az utcaszinten kellemes kávézó kényelmes asztalokkal, fotelekkel, a bejárat előtt kinti terasz szintén nagyon kényelmes ülő-alkalmatosságokkal.
A bárpultban az italok mellett üveges bébiételek is sorakoznak, gondolva a legkisebb vendégek igényeire. Innen egy lépcsőn lehet lemenni a pinceszinten lévő foglalkoztató terembe, ahol különféle tornákat, jógát, balettet tartanak (baba-mama és kismamás is). A mosdó is az alagsorban található és a belső udvaron keresztül, hátulról egy lépcsőn közelíthető meg. Az üdítőkön és kávéféleségeken kívül koktélokat, szendvicseket, paninit, salátákat fognak kínálni, bár az ételkínálat a nyitást követő napokban még nem állt teljesen össze. Meglepő volt számomra, hogy egy ilyen helyen az alkoholos italok teljes vertikuma megtalálható volt, bár az is igaz, hogy a kisgyerekes szülők élete igencsak stresszes az első hónapokban, nem csoda, ha szükségük van egy kis lelazulásra.
2016. november 8.egyedül járt itt 45 A Nagymező utca ezen szakasza nagyon kellemes hangulatú, a párizsi Montmartre környékét idézi. A Thália Színház mellett található kávéház a Mai Manó Ház épületében található. Igazi századfordulós hangulatot megidéző, stílusosan kialakított, barátságos légkört árasztó hely, kényelmes asztalokkal, szép berendezéssel.
A falon rengeteg fotóval. Finom kávét készítenek (cappuccino 530 Ft, kávé+croissant 870 Ft), de az ételválaszték is nagyon sokszínű, vonzó, kezdve a szendvicsektől a minőségi süteményeken, péksüteményeken át, de ennél kiadósabb ételeket is készítenek: sajttálat, paraszttálat és tojásos komplett meleg reggeliket is. Az árak egy kicsit magasabbak az átlagosnál, de egy ilyen hangulatos helyen ez számomra még elfogadható. A sütemények 6-800 Ft-ba kerülnek.
2016. november 8.gyerekekkel járt itt 35 Gyerekekkel együtt jártunk a Campona Játszóházban, s ha már itt jártunk, a bevásárlóközpont vendéglátó helyein választottunk ebédet is. A gyerekek a "Meki" mellett döntöttek (ismét), én viszont inkább valami mást választottam. A Kerkyra Görög Taverna névre hallgató gyorsétteremben a gyros a legnépszerűbb étel, amelyet csirkéből, borjúból (?
, inkább marha) vagy vegyesen készítenek. A gyros tál 1440 Ft-ért nem tartozik éppen a legolcsóbbak közé, de összességében megfelelő mennyiségű és elég kiadós volt, bár a hús helyett inkább a sült krumpli dominált a tányéron. A kiszolgálás a pultnál történik, de 2 lépésben. Először a pénztárnál kell sorban állni és fizetni, majd egy másik alkalmazottnál lehet az ételt kikérni. Ez eléggé meghosszabbítja a várakozást, mert kétszer is sorba kell állni. A tálhoz csak 2 negyed pita járt, nem egy egész, mint általában a többi gyros-os helyen.
2016. november 8.barátokkal járt itt 35 Úgy 15-20 évvel ezelőtt a Nagymező utca és környéke volt a fiatalok "vigalmi negyede", amely az elmúlt években már inkább áttevődött a Király utca - Gozsdu udvar térségébe.
Az Instant ezt az egy generációval korábbi bulizós-mulatós korszakot fémjelzi (bár ezen a néven és helyen 6 éve működnek), itt is romkocsmás a hangulat, van 2 belső udvar álló asztalokkal és bárpulttal, a belső részben több kisebb-nagyobb beugró, szobácska nyílik, lomtalanításból származó - vagy legalábbis úgy kinéző - kiszeparált bútorokkal, rosszul megválasztott, idegesítő fényekkel. A dekoráció szürreális, pl. plafonról fregolin belógatott műanyag disznók sorozata vagy nem is tudom, miféle állatok. Összességében nem az én világom, és a zene sem tartozik az általam kedveltek körébe. Hogy mégis itt jártunk, annak az volt az apropója, hogy egyik kedvenc együttesem itt tartotta az újra kiadott bakelit lemezének dedikálását. Ennek köszönhetően a zene sem az itt megszokott tuc-tuc volt, hanem számunkra is hosszabb távon elviselhető valódi hangszerekre épülő rock muzsika. A magasított asztalok és a kényelmetlen bárszékek illegnek-billegnek. Az italfelhozatal kommersz, a kiszolgálás egykedvű. A hátsó termeknél is vannak további bárpultok és egy "bisztró" felirat arra utal, hogy ételeket is készítenek, de ezekről nincs személyes tapasztalatom. Inkább zavaros kavalkád volt a számomra, mint barátságos szórakozóhely.
2016. november 8., kollégákkal járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Az Iparművészeti Múzeum mellett évtizedek óta változatlan néven, helyszínen és dizájn mellet működő, közismert étterem a Kaltenberg. A népszerűsége évek óta töretlen, bár úgy emlékszem vissza, hogy volt egy kisebb mélyrepülésük jó pár évvel ezelőtt, amikor nagyon elmentek a külföldi tömegturisták irányába, és ezzel párhuzamosan a konyha színvonala is esett, azonban ez csak egy rövid balkanyar volt, mert ismét sikerült visszakapaszkodniuk a jobb helyek közé.
Ezt támasztja alá az a tény is, hogy a legutóbbi Országos Étteremhéten az 5. helyre kerültek a vendégek szavazatai alapján, ami valóban figyelemre méltó teljesítmény. A konyha bajor és magyar ételekre épül, a Kaltenberg klasszikusok mellett vaslapos serpenyős ételek is szerepelnek a kínálatban. Az árak barátságosak, levesek és desszertek 7-800 Ft-ért, főételek 1600-3500 Ft között. Hétköznap ebédidőben 11. 30-15. 00 óra között különösen kedvező áron kínálnak menüt, a leves és a desszert adott, a főétel 3 közül választható. A 3 fogás a 15%-os szervizdíjjal együtt 1400 Ft-ba kerül, a 2 fogás 1100 Ft. A menü adagok inkább zónának felelnek meg, azonban a normál étlap étel-adagjai kiadósak, olykor hatalmasak. Az ételek abszolút korrektek voltak, magyaros, kissé csípős-pikáns fűszerezéssel. Az étterem egy hatalmas, kissé zegzugos, boltíves pincehelyiségben került kialakításra, a megvilágítás nem tökéletes, emiatt folyamatosan félhomályban úszik. Több egymásból nyíló helyiségben számos asztal, kisebb-nagyobb társaságokat is el tudnak szeparálni. Esküvők, baráti/családi összejövetelek kedvelt helyszíne. Ha jól tudom, hétvégén esténként élőzene is szokott lenni. A személyzet jól felkészült, profi, gyors, de mégis figyelmes és udvarias. Nem mulasztották el megkérdezni, hogy ízlettek-e az ételek és mindennel elégedettek voltunk-e. A mosdó a leggyengébb pont, avítt, idejétmúlt, retró hangulatú, és igencsak meglepő módon van pénzt szedő, de legalábbis elváró "WC-s néni". Most ahogy újra itt jártam, beugrott, hogy bő 10 éve egyszer jártunk itt barátokkal néhány sörre, beszélgetni, és akkor is már így működött a mellékhelyiség, amit az egyik barátunk igencsak zokon vett, mivel az idősödő hölgy a férfi WC-be is utána ment az anyagiak rendezése végett. Véleményem szerint ez egy étterem, ahol a fogyasztásért fizetnek a vendégek (+szervizdíj), ehhez a mosdóhasználat extra díj nélkül is hozzátartozik, és nem esik be senki az utcáról észrevétlenül csak azért, hogy a mosdóba befusson.
2016. november 8.egyedül járt itt 45 A Váci utcáról nyíló kis sétáló utcácskában már gyerekkoromban is működött a "marcipános" cukrászda, nyaranta finom fagyival, s jó ideje a Szamos Cukrászat égisze alatt működnek ugyanazon a helyen. Egyik kislányom imádja a marcipánt, az ő névnapjára vásároltam, s emlékeztem, hogy itt elég nagy választék szokott lenni, s a marcipánok mindig frissek, sosem száradtak, kemények.
Árban nem tartozik éppen a legolcsóbb cukrászdák közé, de még az elfogadható kereteken belül marad. Vettem 4 állatos marcipán figurát, amelyek 1-1 db marcipán szívvel vannak összecsomagolva (495 Ft/db), mókás, gyümölcsös-marcipános töltetű állat formájú mignonokat - pisztáciás béka, málnás malac, epres katica, gesztenyés süni (280 Ft/db), egy klasszikus párizsi csúcsot (240 Ft) és 2 db kimért pisztáciás trüffeles bonbont. Összesen mindezekért majdnem 4. 000 Ft-ot fizettem. Természetesen bankkártyával is lehet fizetni. Helyben néhány asztalkánál lehet sütizni vagy kávézni. A kiszolgálás és emiatt a hangulat is olyan unott, egykedvű volt, pedig szerintem vidám dolog lehet egy forgalmas helyen lévő, kifejezetten finom édességeket árusító cukrászdában dolgozni. Régebbi időkből több kedvességre emlékszem.
2016. november 7., kollégákkal járt itt 45 Egy üzleti partnerünk által szervezett ügyfélrendezvényre hívtak meg néhány kollégámmal együtt a Tesla Klubba. A helyről annyit tudtam előzetesen, hogy éjszakai zenés szórakozóhelyként közismert a belvárosi bulinegyedben (Kazinczy utca, Gozsdu Udvar közelében), illetve a közös udvarról nyíló szomszédos épületben működik a szintén Nicola Tesla nevét viselő Elektrotechnikai Múzeum.
A rendezvény az emeleten kapott helyet, ahová egy több fordulós lépcsőházban kellett felgyalogolni. A belső tér igazán indusztriális, ami nagyon divatos mostanság, csak ez sokkal korábban épült, egy 30-as években üzembe helyezett transzformátor-állomás, ma ipari műemlék. Az árakról nem tudok számot adni, mivel vendégként vettünk részt az eseményen. Az ételeket és az italokat svédasztalról lehetett kiválasztani. A szokásos szénsavas üdítők és ásványvíz mellett 3 féle limonádét (citromos, bodzás, epres) kínáltak, pezsgőt és 12 éves Chivas Regal whiskyt is ittunk. Az ételeket téglalap alakú, újrahasznosított papírból készült tálcákon lehetett elfogyasztani. Előételként Cézár saláta (kis porciókban adagolva), majd főételekként 2 féle mini hamburger sült krumplival és amerikai coleslaw salátával, 2 féle kolbász pirított fehér káposztával, valamint burrito (több féle töltelékkel és mártással) szerepelt. 2 féle desszert (Somlói galuska, tápióka puding gyümölccsel) és vegyes gyümölcstálka zárta az ételek sorát. A hamburger zsemléje eléggé ízetlenre sikerült, a sült krumpli mirelitből készült, ellenben a kolbászkák fűszerezése kellemes volt, és mindkettő káposztás köret kifejezetten jól sikerült. A puding túl sűrű, kulimász-szerű lett. A kiszolgálás udvarias volt, a személyzet elegendő számban állt rendelkezésre, de érkezéskor nem minden vendéget kínáltak meg welcome itallal. Úgy vettem észre, a kínálás helyett leginkább az üres poharak, evőeszközök begyűjtésére koncentráltak. A whiskyt kínáló dekoratív ifjú hölgy kedvessége és bájossága külön szót érdemel (meglehet, hogy ő a CR hostesse volt és nem a Tesla személyzetéhez tartozott).