2016. október 23.egyedül járt itt 25 Nagyon kedves, barátságos, egyedi hangulatú hely Újlipótvárosban. Úgy érzi magát az ember, mintha valakinek a nappalijába tévedt volna be, a falakon számtalan könyv a könyvespolcokon, kényelmes kanapék puha párnákkal az ülőalkalmatosságok. A másik, szomszédos helyiségben olvasóesteket, klubtalálkozókat tartanak.
Valószínűleg én ennek eshettem áldozatul, mert a pultos hölgy a találkozón részt vevő, talán törzsvendégekkel volt elfoglalva, s ezen kívül másra már nem igazán maradt ideje és figyelme. Az ételek és italok árai nincsenek kirakva, így az ember sem az árakat, sem a választékot nem ismerheti meg, ami a törzsvendégek esetében nyilván nem probléma, én viszont inkább kellemetlenül éreztem magam. Ilyen esetben talán szerencsésebb kitenni egy zárt körű rendezvény táblát, s akkor a hasonló negatív élmények elkerülhetőek. A kávé drága, pedig átlagos. A mosdó nagyon szűkös, pici és leamortizált.
2016. október 23.egyedül járt itt 55 A közeli Zazzi Cukrászdába menet betértem ide is, a Kolosy Piac oldalában lévő kis lángosozóba. Egy nagyon kedves fiatalember szolgálta ki a vevőket, szerintem itt még az is kedvet kap egy kis kóstolóra, aki nem is éhes. Az árak barátságosak, a palacsinták darabára tölteléktől függően 150-180 Ft, kedvencemet, egy fahéjasat gyorsan bevállaltam.
A lángosok terén a sima 290 Ft-ba kerül, az immár klasszikusnak mondható sajtos-tejfölösen kívül érdekes ízesítések is vannak, pl. bolognai és káposztás, de az igazi specialitása a helynek a töltött lángos, amelynek a belsejébe húsos vagy gombás tölteléket építenek be és úgy sütik ki, kinézetre kicsit a burekre hasonlít. Nagyon kiadós étel.
2016. október 23.egyedül járt itt 45 A Kolosy téri piac mellett lévő kis kávézó korai nyitásával lehet szimpatikus és vonzó a munkába igyekvők számára. Meleg corissant-nal és finom kávéval indulhat itt egy dolgos munkanap. Pici a hely, amolyan kis talponálló. A péksüteményeken kívül lehet meleg tojásételeket és szendvicseket is enni, nemcsak reggelire, hanem egészen a nyitva tartási idő végéig.
Reggel 7-től délután 4 óráig tartanak nyitva. Joghurtokat, forró csokit és napi levest (600 Ft) is kínálnak. A kiszolgálás egy kissé hűvös volt ottjártamkor, bár később oldódott a hangulat.
2016. október 23., kollégákkal járt itt 55 A Bajai Halászcsárdáról már sok jót olvastam, kollégákkal jártam itt egy vacsora alkalmával. Bár az étlapon a magyar konyha klasszikusai szinte mind megtalálhatóak, a hely nevéhez illően a halételekre fókuszáltunk. Ettünk haltepertőt, lazactatárt, vegyes halászlét ponttyal és harcsával, házi gyufatésztával, vegyes haltálat, s desszertként mákos pity-putyot házi meggyvelővel.
Hatalmasak az adagok, a halászlevet kis bográcsban szervírozzák. A kenyér friss, foszlós volt, de nem a legkiválóbb minőségű. A vendégeket élő zenével szórakoztatták (péntek este). A berendezés magyaros, annak minden kellékével, kezdve a piros-fehér kockás abrosztól, a népi kerámiákon át, a falon lógó fokhagyma és pirospaprika füzérekkel, a sarokban álló búbos kemencével bezárólag. Nyáron kinti teraszon is lehet étkezni. A kiszolgálás nagyon figyelmes, udvarias. A mosdóban van a kisgyerekek részére külön pelenkázó.
2016. október 23., kollégákkal járt itt 55 A fogaskerekű svábhegyi megállójában, gyönyörű környezetben található régimódi cukrászda, amely a Szamos Marcipán hálózat tagja. Az épület egy meseszerű pavilon, a bejáratnál piros pad, a Halloween-t idéző tökök, az ablakban mosolygó madárijesztő figura fogadja a látogatókat.
A Szamos cukrászat süteményeit, tortáit, aprósüteményeit (édes és sós), valamint kimért bonbonokat is kínálnak. Ezeken kívül elvitelre lehet vásárolni előre csomagolt vegyes ízelítőt is. A macaronokat 150 Ft-ért kínálják, ami barátságos ár, bár eléggé kis méretűek. Pisztáciásat választottam, valamint a bonbonokból több félét: pisztáciásat, mandulásat, narancs-trüffelt, fehércsokis kagylót. A pozsonyi diós kiflinek sem tudtam ellenállni. A zárt üvegezett teraszon kellemesen lehet sütizni, néhány flamingó szobor társaságában.
2016. október 23.barátokkal járt itt 45 A Nagy Diófa utca egyik régi bérházát alakították át romkocsmává. Az emeleti lakásokban hostel működik, főleg külföldi fiatalok számára, a belső udvarban kellemes, hangulatos nyitott terasz sok fával, zöld növényzettel. Többféle ülőalkalmatosság, hintaágy a pihenésre.
A hátsó ajtón egy pincehelyiségbe lehet lejutni, ahol undeground koncerteket adnak alkalmanként, egy ilyen kis klubkoncert apropóján látogattunk el ide barátokkal, majd utána a kerthelyiségben múlattuk az időt. Kiszolgálás a pultnál történik, bár időnként az alkalmazottak összegyűjtik az üres poharakat és kiürítik a megtelt hamutálakat. A zárórát rugalmasan értelmezik. Nem tudom, hogy tartanak-e ételeket, mi csak ittunk. Semmi különlegeset, csak sört és bort. Az árak középkategóriásak. A rendre kidobók vigyáznak, a kapuban face-kontroll van.
2016. október 23., kollégákkal járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Igazán exkluzív helyszínen, a Bazilika előtti Szent István téren, a teraszról fullos panorámával a Bazilika felé nyílt meg a közelmúltban a Japanika, amely egy nemzetközi lánc első hazai képviselője. Korábban többféle bár, kávézó működött itt ilyen-olyan koncepciókkal, pl.
a Mini (az autómárkára utalva), volt egy fekete-fehér geometrikus dizájnos hely is, a korábbiakra már csak homályosan emlékszem. Ahogy az új étterem neve egyértelműen meghatározza, japán ételeket kínálnak. Ebédidőben 3 árfekvésben lehet 3 fogásos menüket összeállítani, 1700/1900/2400 Ft-ért, amelyhez egy pohár szörp is jár, ez utóbbi nem japán, bodza vagy málna közül lehetett választani, véleményem szerint a zöld tea stílusosabb lenne. Az első fogás egy japán saláta/savanyúság, savanyított káposztával és sárgarépával, sem nem túl izgalmas, sem nem eredeti. Ezt követően a klasszikus miso leves mellett döntöttem, de tavaszi tekercset, zöld salátát, edamame-t (szójabab) vagy kukorica levest is lehet választani. A főfogások közül édes-savanyú csirkelabdákat kértem. Szusi kombináció főételként csak a legdrágább menüben szerepel, és vannak olyan ételek is, amelyek ugyan a menüben választhatóak, de csak felár mellett, pl. a mézes-szójás lazacfilé +800 Ft-ért. Az ételekre nem kellett sokat várni, természetesen pálcikát és európai evőeszközt is tesznek az asztalra. A fogások meglehetősen kicsik, viszont ízre nagyon jól eltaláltak, igaz volt ez a levesre és a főételre is. A normál étlapon a megannyi szusi-tál és kombináció mellett a japán konyha klasszikusai mind feltűnnek, meglehetősen húzós árfekvésben. 12% a kötelező szervizdíj, ezt a déli menüre is felszámítják. A mosdó külön szót érdemel, fekete tükrös, nagyon dizájnos, és koedukált, azaz nincs külön női és férfi szakasz.
2016. október 22.egyedül járt itt 35 Ha csak van pár percem, a kávét szeretem porceláncsészéből, nyugodtan leülve, asztalnál meginni, de most úgy alakult, hogy itt elvitelre vettem egy kávét. Még a korai reggeli álmos hangulatában leledzett a város, de itt már nagyon friss, vidám volt a hangulat, és a pultban lévő idősebb hölgy és úr széles mosollyal köszöntötte a megmentő kávé-italért érkezőket, köztük számos törzsvendéget.
Például amikor egy öltönyös fiatalember belépett az ajtón, még el sem ért a pultig, de már elkezdték készíteni részére a teát, ahogyan szereti. Az árak nagyon barátságosak, az egyik legolcsóbb hely a környéken, hiszen egy eszpresszó csupán 170 Ft-ba kerül, a cappuccino pedig 250 Ft. Ha elviteles papírpohárban kéri az ember, akkor erre +40 Ft díjat kell fizetni. AZ ételkínálat egyszerű, néhány gyorsételt tartanak: szendvicset, hamburgert, melegszendvicset (340 Ft), hotdogot, muffint, pogácsát. Ez utóbbiak házgyáriak, minőségre kb. olyanok, mint amit az ABC-ben is lehet venni. A szendvicsek előre csomagoltak, hűtőben, fóliázva tárolják, ezért mire megeszi az ember, szivacsosak lesznek (400 Ft), párizsis, paprikás szalámis is volt. Azt a fajta retró melegszendvicset lehet itt enni, ami félbevágott óriáskifliből készül, amit megkennek húskrémmel vagy gombás krémmel, megszórják reszelt sajttal, és grillezik, 20 éve ettem ilyet. A kávé nagyon rossz volt, ráadásul égetően tűzforró, alig lehetett a poharat megfogni.
2016. október 22., kollégákkal járt itt 45 A Dohány utcában lévő koktélbár elsősorban a fiatalok körében különösen népszerű. Az árak nagyon kedvezőek, ez nyilván igencsak vonzó a bulizni induló fiatalok számára. A belső kialakítás is fiatalok, színvilágában és a feliratokban engem egy közösségi oldalra emlékeztet.
Kívülről nem is látszik, hogy valójában egy egész tágas hely, alá van pincézve, és csocsóasztalok is vannak. Több mint 50 féle koktél fix 499 Ft-os áron lehet kapni, ami igazán nagyon kedvező ár, hiszen a legtöbb belvárosi szórakozó helyen egy ezres alatt nem nagyon lehet koktélozni. Epres Mojitot, Cosmopolitant, Margaritát, Caipirinhat ittunk. A magam részéről nem vagyok egy nagy koktélozós, de ez utóbbit kedvelem. Nyilván kommersz alkoholokat és alapanyagokat használnak, de a mennyiség, az alkohol érzése megvolt az italokban, nem spóroltak ki semmit. A Jegermeister és a Fütyülős pálinkák is olcsóak, az egy fokkal jobb Rézangyal többe került. A sörkínálat kommersz (Ászok, Dréher). Ételeket nem tartanak, csak ropit és chipset.
2016. október 22., kollégákkal járt itt 35 AZ Akali Söröző a Jászai Mari tér egyik emblematikus szereplője immár évtizedek óta. Jobban belegondolva, meglehetősen furcsa, hogy egy ilyen hely a belváros ennyire frekventált pontján, a Nagykörúton még senkinek sem szúrt szemet (értem ezalatt a "tőkés" nagybefektetőket és a város arculatát folyamatosan átalakítani vágyókat is).
Ez egy tipikus, rendszerváltás ideje előtti talponállós kiskocsma, ahol szinte megállt az idő vagy 30 éve. Az Akali egy igazi túlélő, masszív törzsközönséggel. A hét minden napján nyitva vannak már reggel 9 órától egészen éjfélig- éjjel 1-ig, amíg van vendég. Az italkínálat visszafogott, kommersz italokat kínálnak. Nincs semmi extra, de ezekre itt nincs is szükség. Drehert és Ászokot csapolnak, üvegesben is ugyanezek vannak, továbbá Miller, HB, Kozel. A Varga Pincészet borait kínálják. Egyszerű hely, kifejezetten olcsó árakkal. Egy eszpresszó 280 Ft volt, tejjel együtt.