Gyémánt 500
2016. szeptember 28.a párjával járt itt 35 A Harrer Sopronban szinte fogalommá vált már. Mi először a Belvárosban lévő cukrászdájukban jártunk, de másnap felkerestük a Csokoládéműhelyt is, ahol a finomságok készülnek. Minden nap tartanak bemutatókat, ahol a csoki készítés tudományát elleshetik az érdeklődők, és természetesen a kóstoló sem marad el, erről ugyan mi lecsúsztunk (délelőtt 10 órakor kezdődött), de nem bántuk, mert a cukrászdában vigasztalódhattunk.
Nagy alapterületű, tágas, modern, napfényes helyiség, a csokibarna és a türkiz a két domináns szín a dekorációban, hasonlóan a másik egységükhöz és a csokoládék csomagolásán is ez a színvilág köszön vissza. A pultban hatalmas választékban sorakoznak a csokoládé bonbonok, sütemények, torták, édes péksütemények. A hátsó traktusban pedig csokoládékat, csomagolt szeleteket, egyéb édességeket kínálnak elvitelre. Helyben ittunk kávét (eszpresszó 380 Ft), ettünk diós blundelt (360 Ft/db), mini kókuszos habcsókot (890 Ft/10 dkg), és elvitelre vásároltunk többféle csokoládét. Annak ellenére, hogy egy frekventált, igényes, felső kategóriás helyről van szó, a személyzet és a kiszolgálás csapnivaló. Bár 4 alkalmazott a pultnál volt beosztva, mégis hosszú percekig álldogáltunk tétován többed-magunkkal, mire egyáltalán valaki ránk nézett és kiszolgált volna. A rendelést nem tudtuk leadni egy személynél, mivel a helyben fogyasztást csak az asztalnál, az elviteles vásárlást viszont csak a pultnál lehetett megtenni. Az asztalnál is sokat üldögéltünk, mire valaki odajött, pedig több alkalmazott volt, mint ahány vendég. Az árak soproni viszonylatban kissé átlag felettiek, de a fővárosi árfekvéshez képest szolidak. A süteményekkel és a csokoládékkal maximálisan elégedettek voltunk, valamint a tisztasággal is - beleértve a mellékhelyiséget -, viszont a figyelmetlen kiszolgálás miatt az összbenyomásunk nem lett pozitív. Üdítő ellenpélda csak egy kedves raktáros vagy szállító fiatalember volt (aki nem kiszolgált, hanem útbaigazított bennünket), valamint a bemutatókat tartó hölgy.
2016. szeptember 27.egyedül járt itt 55 Az Andrássy úttól néhány lépésre, a 6. kerület egyik legszebb részén található galériázott kávézó, a Benczúr utca sarkán. Nagyon kellemes, barátságos, otthonos kis kávézó, amely nem elsősorban az étel- és italkínálatával, hanem a hangulatával válik vonzóvá. A pultos fiatalember szívélyes, kedves, mosolygós, csupaszív fiú.
Finom a kávé. Az étlap rövid - 2 db A/5-ös méretű ökopapír - de vannak rajta kézműves sörök, házi sütemények és frissen készített ciabatta szendvicsek is. Korrekt árak. Sok apró kedves dekoráció gazdagítja az aprócska kávézót.
2016. szeptember 27., kollégákkal járt itt 25 A Ráday utca elején található magyaros-turistás vonalat képviselő étterem, az utcafronton nagy terasszal, valamint a belső udvaron szintén egy másik, kisebb, de sokkal eldugottabb és szimpatikusabb kiülős terasszal, bár hátránya, hogy a belső udvarra, és néhány oda nem illő, széthagyott lomra néző kilátással.
A belső rész kissé félhomályos, alapvetően nem barátságos vagy ízléstelen, de kissé jellegtelen, karakter nélküli. Kínálnak 3000 Ft körüli magyaros turista menüt, valamit ebédidőben 3 fogásos üzleti ebédet 1090 Ft-ért, ami kedvezőnek tűnik. Sok hasonló ajánlat van a környéken, de a minőségül eléggé ingadozó. A Rostélyos ebben az összevetésben igencsak gyengének bizonyult. A húslevesben apró húscafatkák valóban voltak mutatóban, de szétfőve, hasonlóan a sárgarépához és a tésztához. Az étlapon ígért "gazdagság"-nak nem találtuk nyomait. A főfogásban a rántott hús egyértelműen újra volt sütve, aminek több káros következménye lett: a panír megszívta magát olajjal, teljesen levált a húsról, bekeményedett és darabokban töredezett és pergett le róla, a szélein pedig a hús teljesen vághatatlan lett, mint egy cipőtalp. A desszertnek kínált csokis palacsinta szintén az újramelegítés bűnébe esett. Emiatt a palacsinta közepe tűzforró volt, míg a tészta széle megszáradt, megkeményedett, a desszertvillával elvághatatlanná vált. Ráadásul annyi porcukorral volt vastagon megszórva, hogy a palacsinta szinte ki sem látszott alóla. Összességében rémes összhatás, a gasztronómia megcsúfolása. A menün kívüli fogásokról nem tudok nyilatkozni, mivel nem kaptunk étlapot. Étkezésre nem ajánlom, esetleg a belső teraszra kiüldögélni egy itallal, feltéve, hogy addig rendet raknak a környéken. Nincs szervizdíj, lehet bankkártyával fizetni.
2016. szeptember 27.egyedül járt itt 45 A Kossuth tér és a Duna-part közelében, csendesen megbúvó, félszuterénben működő étterem és bisztró. Az nem derült ki számomra, hogy hány órakor nyitnak (8. 30-kor még biztosan zárva voltak), viszont reggelit is kínálnak. Sajnos azt szintén nem tudni, hogy mettől meddig. A hely fő vonzerejét - a környéken dolgozó irodistáknak - a kedvező ebédmenü jelenti.
1090 Ft-ért naponta változó 2 fogásos ebédet kínálnak, amelyhez telefonos helyfoglalás esetén ingyen 3. fogás, desszert is jár. A 2 fogásos menüvel nem is lehet jóllakni, mivel a főfogás zóna adag, ellenben a 3 fogás bőségesen elegendő, és ezért az árért a környéken nagyon kedvező. A sajtkrémleves nem túl kreatív, de finom fogás - bár csak langyos volt - a rászórt petrezselyem bár ízhatásban kellemes lenne, de kissé kemény, goromba volt. A 2 fogásban kínált csirkemellet frissen grillezték, az eredetileg jelzett burgonyapüré már elfogyott, helyette - mirelit - hasábburgonyát adtak. Frissesség tekintetében teljesen rendben volt. A desszert szintén kis adag rizsfelfújt málnaszörp öntettel. Vizet külön kellett kérni, de egy egész kancsóval hozott a pincér. Nincs szervizdíj, lehet kártyával is fizetni. A hely kellemes, fiatalos, modern vonalvezetésű, repülős fotó dekorációkkal a falon. Kézműves söröket is tartanak párat. Az italárak szintén elfogadhatóak. A normál étlap rövid, bisztrós jellegű, könnyedebb fogások.
2016. szeptember 27.a párjával járt itt 35 Nagycenken az autós parkoló és a Mozdonyskanzen mellett üzemel a Hársfa Falatozó, egy igen egyszerű kis büfé. Mivel a legtöbben itt parkolnak le, akár a másik oldalon lévő Széchenyi Kastélyba, akár a Kisvasútra készülnek, elég jelentős az átmenő forgalom.
A Falatozó fő bódéjában kell rendelni és fizetni, de itt csak az italokat lehet átvenni, a lángost egy különálló másik standon sütik, talán azért, hogy az olajszag ne szoruljon be a kis épületbe. A büfé előtt egyszerű fából készült hosszú asztalok és padok sorakoznak, itt lehet leülni enni, némelyikhez napernyő is tartozik. Sima és fokhagymás lángost ettünk, üdítőt és kávét vásároltunk még hozzá. Az árak kifejezetten barátságosak. Az asztalok tisztasága nem megfelelő és a maradékot ill. szemetet is többen ott hagyják maguk után, amit nem a személyzet, hanem a következő vendégek takarítanak el mások helyett. Szalvétát 1 vékony szálat kaptunk a lángoshoz, de kérésre később kaptunk még. Fagylaltot is árulnak nem nagy választékban (4-5 féle íz volt), ott csak az üres szalvéta tartó volt a pulton, de nem volt benne semmi. Nagycenk nem igazán bővelkedik étkezési lehetőségekben (vagy nagyon eldugott helyeken találhatóak), ha arra járunk, gyors és költségtakarékos opció lehet a Hársfa Falatozó.
2016. szeptember 26.egyedül járt itt 45 Elegáns, felső kategóriás, elsősorban módosabb külföldi turistákra specializálódott étterem a Várban, a Szentháromság tér közelében. Kellemes kiülős terasz, a belső tér rusztikus, vidékies hangulatú, nincs túltolva a magyaros jelleg. Érdekesség, hogy perzsa szőnyeg van a padlón, az ember kicsit fél rálépni, nehogy összekoszolódjon, pedig nem esős időben mentem.
Kényelmes székek. Igényes, minőségi alapanyagok. A rövid étlapon magyaros klasszikus, tipikus fogások és a nemzetközi konyha ütősebb fogásai. Remekül fűszerezett, tartalmas gulyás csészében tálalva, de a marhahúsban akad 1-2 rágósabb cafat (1750 Ft). A Serrano sonka (2700 Ft) házi kenyérrel és 2 féle házi fűszervajjal kiváló minőségű, bár nem túl kreatív fogás. Az árak Várbeliek, nem az átlagemberek pénztárcájához mértek. Egy 3 fogásos ebéd vagy vacsora ital nélkül sem biztos, hogy kijönne 10. 000 Ft-ból. A kiszolgálás udvarias, kissé távolságtartó.
2016. szeptember 26.a párjával járt itt 55Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
A Belvárost körbevevő Várkerület északi "kapujánál" található kerthelyiséges étterem. A belső részben több kisebb-nagyobb terem, az udvaron napfénytetővel és fákkal árnyékolt terasz. Az asztalok szépen feldíszítve várják a vendégeket. Érdemes előre foglalni, mivel népszerű étterem, esküvők, családi események közkedvelt helye.
A személyzet segítőkész, kedves annak ellenére, hogy folyamatosan nagy a pörgés. Mivel a szállásunk is itt volt a Panzióban, így 3 napig élvezhettük vendégszeretetüket. A reggelinél kiemelendő a kiváló minőségű házi pékáru, bagett és császárzsemle, valamint a remek kávé. A meleg ételeket frissen, rendelésre készítik, itt nem talál a vendég állott, kihűlt rántottát. Minőségi alapanyagokból dolgoznak. Figyelmes, kreatív konyhát visznek. Árak tekintetében nem tartozik a legolcsóbbak közé. Parkolni szinte lehetetlen az épület előtt, viszont a vendégek részére a közeli Halász utcában biztosítanak zárt parkolóban helyet. Az idei Gourmet Fesztiválon találkoztam velük először, ott is kóstoltam az ételeiket, meggyőző volt számomra.
2016. szeptember 26.egyedül járt itt 45 Korrekt, kellemes, tágas pékség, széles kínálattal a 10. kerületi Újhegyi lakótelep szívében, a buszmegállóban. Kedves, segítőkész személyzet, megfizethető árak. Jó szívvel ajánlom. Finom kenyérillat lengi be a pékséget és a környéket. A fal mellett le lehet ülni néhány széknél.
Próbáltam rájönni, hogy mit jelenthet a "Csocsaj", de fogalmam sincs, megkérdezni nem akartam, talán a tulajdonos neve vagy beceneve lehet. A mogyorókrémes croissant finom volt. Az interneten úgy láttam, hogy több egységük is van Budapesten, külsőbb kerületekben.
2016. szeptember 26.egyedül járt itt 25 A 10. kerület Újhegy városrésze nem bővelkedik izgalmas gasztro-célpontokban. Enni viszont kell, és idő szűkében a környéken kellett valamit találni. Már a Rózsaligetnek keresztelt "üzletház" is eléggé lelombozó volt, az üzletház megnevezés barokkos túlzás, a Rózsaligetnek pedig nyoma sem volt, de a földszinten egy gyorsétterem reklámfelirata hívogatott.
Csak reggelit és ebédet kínálnak, és vasárnap zárva tartanak. Néhány egyszerű, előre elkészített étel szerepelt a pultban. Ebédidőben 2 féle menüt kínálnak, leves + főétel 800 illetve 900 Ft-ért. Kényelmetlen, billegős összecsukható műanyag székek, rendezetlen pult, ízléstelen dekoráció, rossz megvilágítás, és olyan érzése van az embernek, mintha egy kihalt folyosón ülne le enni. Lencsefőzeléket ettem sült virslivel 620 Ft-ért, de ennyit sem ért meg. Gyenge volt az egész, a virsli langyos, gyenge minőség, a főzelék megmikrózva, lisztes rántásos. Nem volt jó élmény, nem ajánlom.
2016. szeptember 26., kollégákkal járt itt 45 A Hummus Bár több egységében jártam már az elmúlt években, a Jászai Mari térnél lévőben és az Október 6. utcaiban több alkalommal is. Bár az Alkotmány utcai étkezdéjük sincs távol a munkahelyemtől, eddig valahogy kimaradt. Nem vagyok vegetáriánus, de a hummuszt és a falafelt kifejezetten kedvelem, továbbá fontosabb számomra egy étel összhatása, ízvilága, mint az, hogy mindenképpen legyen benne hús is.
Az Alkotmány utcai Hummus Bár alapterülete kicsi, mondhatni szűkös, a belső rész földszintjének nagy részét elfoglalja a kiszolgáló pult. Az ajtó előtti kis teraszon - pontosabban a járdáról "befoglalt" részen vagy a galériaszinten lehet leülni enni, ha nem elvitelre vásárol az ember. A galérián nagyon meleg van, a légkondi nem működik. Egy színes prospektusban arról számolnak be, hogy hamarosan az össze Hummus Bárt fel fogják újítani és megújult arculattal térnek majd vissza. Erre a kis étteremre már valóban ráfér a fazonírozás. A kiszolgálás kedves, mosolygós, gyors. Pitát ettem falafellel és marokkói répasalátát. Ez utóbbi egy kissé unalmas volt, valami izgalmasabbra számítottam volna a leírás alapján. A kis adag étel is elég kiadós. Összesen 1280 Ft-ot fizettem, és bőségesen jóllaktam.