2016. szeptember 25., kollégákkal járt itt 35 A már-már ikonikussá vált Krúdy Söröző a 4-6-os villamos Baross utcai megállójánál található, ahol a Krúdy utca kezdődik. Nyilván innen adódik a névadás, mert hogy Krúdynak nem lett volna soha a törzshelye ez a söröző, pontosabban kocsma, abban szinte egészen bizonyos vagyok.
A hely évek, sőt évtizedek óta nagyon népszerű, de ennek okát még nem sikerült megfejtenem. Kissé lepusztult, kissé retró, igazi arculat nélküli hely. Erősen valószínű, hogy a kedvező árak és a frekventált elhelyezkedés lehet az oka. Bár jópárszor megfordultam már erre, még sosem sikerült olyan pillanatot elkapni, amikor ne ültek volna a teraszon és bent is az asztalok többségénél. 390 Ft-ért ittunk itt Jégert, ami igencsak barátságos ár. Arany Ászokot csapolnak, szintén olcsón, nem szeretem a sört, az Arany Ászok pedig különösen nem tartozik a kedvenceim közé.
2016. szeptember 25., kollégákkal járt itt 45 Sok helyütt található Budapesten Costa Coffee, főleg a város forgalmas, frekventált helyeire fókuszálnak. Ez az egység ennek a feltételnek tökéletesen megfelel, hiszen a mindig nyüzsgő Andrássy és Bajcsy sarkon, egy háromszög alakú saroképület alsó szintjén foglal helyet.
Itt van pontosan előtte lejárat a földalatti megállójához, de a Deák téri metrómegálló csak pár percnyi séta. A háromszög csücskében a bejárat, előtte néhány asztal, ahová szerintem nem túl jó ötlet kiülni, mert borzalmasa zajos és benzingőzös hely. A benti rész egy kicsit szűkös. A kínálatban a Costákban már megszokott kínálatot és ízeket találjuk. A kiszolgálás itt volt a legkedvesebb az összes helyük közül, amelyekben már eddig jártam. Itt fedeztem fel a cookies típusú száraz, csomagolt gyömbéres kekszüket (350 Ft), amelynek igen kellemes az íze. A kávékról továbbra is azt gondolom, hogy nem kiemelkedő, viszont átlagnál drágább.
2016. szeptember 25., kollégákkal járt itt 45 Évek óta működő kávézó és étterem a Nyugati közelében a Bajcsyn, a Bordizsár borozó (ex-Egri Borozó) szomszédságában. Nyáron elég nagy méretű teraszuk üzemel, mely esténként rendre megtelik. Vendégkörük főleg a 30-40-es korosztály, baráti, barátnős beszélgetésekre ideális. Reggelente többféle reggeli menüt kínálnak 720 Ft-os étel árakkal.
Ebédidőben kedvező árú 2 fogásos menüt kínálnak 1190 Ft-ért, amelyet 3 levesből és 4 főételből lehet összeválogatni. Az étlapon egyszerűbb, bisztrós ételek szerepelnek, ciabatta szendvicsek (670-1200 Ft között), hamburgerek, pizzák (1300 Ft-tól), de gyerekmenüt is kínálnak. Egy eszpresszó 340 Ft, egy cappuccino 420 Ft. Olaszosan készítik, fahéjjal megszórva. A tiramisu isteni, csatos üvegben szervírozzák. A kiszolgálás közvetlen, barátságos, modorosságtól mentes.
2016. szeptember 25., kollégákkal járt itt 45 A Bajcsy-Zsilinszky úttól néhány méterre csendesen megbúvó kávézó. Nem tudom pontosan megfogalmazni, hogy mi miatt, de számomra ez egy kifejezetten nőies hangulatú hely. Amúgy tipikus kávézó, extrák nélkül, olasz kávét főznek (Caffe Veronese), az egyedi, fordított csonka-gúla alakú csésze oldalán díszes aranybetűs a felirat.
Egy eszpresszó 360 Ft-ba kerül, a tejért nem számoltak felárat. Az italválaszték szélesnek tűnt, alig fér el a szűk polcokon a sok üveg, de számomra ez egyáltalán nem olyan helynek tűnt, ahová az emberek alkoholizálni járnak, aztán persze lehet, hogy most erősen tévedek. Forró csoki, toast szendvics (550 Ft), tea és többféle gyümölcsökből készített turmix szerepel a kínálatban, például a "Csodaital"-nek elnevezett eper, málna, szeder, alma- és őszibaracklé és joghurt összetevőkből (990 Ft). Ezeket frissen készítik részben friss, részben mirelit gyümölcsökből.
2016. szeptember 25.egyedül járt itt 35 Miskolc szívében, a sétálóutcában üzemelő albán pékség. Érdekes, hogy mind a kínálatban, mind az elkészítés és az ízek tekintetében is teljesen ugyanazt kaptam, mint a fővárosi albán pékségek többségében is. Itt is volt ugyanaz a mákos és diós tekercs, mint amit olykor-olykor szoktam venni a családtagjaim részére.
A különbség 20 Ft a miskolciak javára, náluk ugyanis ez 180 Ft-ba került. A kiszolgálás kedves volt. Elég jó forgalmuk van, így a frissességgel nincs probléma. Természetesen az itteni péksüteményeket nem lehet egy lapon emlegetni a kézműves pékségek termékeivel.
2016. szeptember 25.barátokkal járt itt 25Tipikus török gyorsételeket kínáló büfé Miskolc belvárosában. Gyros, falafel, baklava. Az étlapon még szerepelt egy másik desszert is (beszbusza, amolyan grízsüti féleség), de az nem volt kapható. A hely talán egyetlen előnye a késői nyitva tartás. Bár az árak barátságosnak tűnnek, de sajnos itt igaz a mondás, olcsó húsnak híg a leve. A hely és a személyzet is kicsit félelmetes, egyáltalán nem barátságos.
Érdekes
2016. szeptember 25.barátokkal járt itt 45 Sopronban töltött hosszú hétvégénk során a belváros szívében található Ó Zsinagógába véletlenül tértünk be, a környéken voltunk egy galériában, és itt javasolták, hogy a pár házzal mellette lévő régi zsinagógába is érdemes ellátogatni.
Az épület története mesébe illő, 1300-ban épült, 1526-ban, a zsidók elűzését követően elnéptelenedett a környék, és nem használták többé eredeti funkciójában. Teljesen átépítették, s egészen az 1960-as évekig lakóházként használták az épületet, csak ekkor, a belváros szisztematikus régészeti felmérése és feltérképezése során bukkantak rá az egykori zsidó imaházra. A fő teremben látható az Áronfülke és a hatszögletű szószék, amelynek csak az alapja eredeti. A nőknek egy elkülönített keskeny imatermük volt a hátsó részben, ahonnan 3 kis résen keresztül lehetett benézni a nagyterembe. A kertben fennmaradt a rituális fürdő. A felnőtt belépő 800 Ft-ba került.
2016. szeptember 25.barátokkal járt itt 55 A mezőkövesdi Zsóry-fürdő mögötti utcában, közvetlenül a parkoló mögött található teraszos étterem, a mellette lévő épületben apartman szállásokat is kínálnak. Ha jól vettem ki, a Fenyő Panzió is hozzájuk tartozik, és további vendégházakat, egyéb szállásokat is lehet náluk foglalni.
A berendezés és a kialakítás egyszerű, kissé retró hatású, de a hangulat és a kiszolgálás nagyon kedves, vendégmarasztaló. A kertben a gyerekek részére kis játszóteret alakítottak ki, csúszdával és házikóval. Főszezonban a kertben készítik a grill ételeket, barbecue fogásokat. Az árfekvés nagyon barátságos, meglepően kedvező. Reggelire 680 Ft-ért kínálnak ételeket (pl. bundás kenyér sajttal, magyaros hidegtál, virsli mustárral, fokhagymás pirítós főtt tojással, hagymás-sonkás rántotta), amelyet meleg itallal együtt 930 Ft-ért kérhetünk. Ezek az árak vonatkoznak a szállóvendégekre, de a csak az étterembe betérőkre is. Az étlapon magyaros, ismertebb fogások vannak, amelyeket érdekes állatot formázó (pl. disznó, hal) fatálakon szervíroznak. Körettel együtt 1000-1200 Ft körül kaphatunk főételeket, kiadós adagok, de sok esetben mirelitből sütnek.
2016. szeptember 25.egyedül járt itt 45 A Béke tér és a Róbert Károly - Lehel nagy kereszteződés között kb. félúton az új építésű Béke lakópark egyik épületének utcaszintjén található pékség. Valószínűleg családi vállalkozásként üzemeltetik, mert egyik nagyobb pékség láncnak sem tagja, és látszólag nem is az egyre gyakoribbá váló albán pékségek közé tartozik.
A pékség előtti teraszon kék műanyag székeken kényelmes volt üldögélni és napfürdőzni a szeptemberi kora őszi napsütésben. Az árukínálat átlagos, jól ismert péksütemények, korrekt árakon. Kávét és fagyit is lehet kapni.
2016. szeptember 25.egyedül járt itt 45 A Váci utcában lévő Cosmo Hotel melletti Grill Point Étteremben reggelente alapvetően a szállóvendégeket reggeliztetik, de az utcáról is fogadnak vendégeket, akik egy kiadós reggelire vágynak. Hogy reggel 7-től vagy 8-tól vannak-e nyitva, azt az egymásnak ellentmondó kiírások miatt nehéz eldönteni, minden esetre az biztos, hogy reggel 8-tól már nyitva találtam őket.
2 féle gyümölcslé (nem 100%-os, de nem is a legsilányabb vízízű), 2 féle meleg étel (tojásrántotta és paraszt-reggeli féleség), péksütemények, gyümölcs, joghurtok, müzli, felvágottak, 3 féle sajt kockákra vágva, idényzöldség. Igazából semmi extra, de amit kínáltak, az friss volt és bőségesen elegendő egy dolgos nap kellemes indításához. A kávét nem javaslom, ugyanis előre le van főzve és mégcsak nem is termoszban, hanem egy üvegkancsóban van kitéve, így én inkább teáztam. Filteres Mr. Perkins teák közül lehet választani, elég sok ízből. Maga a hely barátságos kiskocsma-kávézó hangulatú, amelyet mindenütt Rézangyal logós dekoráció ural. A reggeli italokat is beleértve kötelező 10%-os szervizdíjjal együtt 1750 Ft-ba kerül, ami igazán korrekt ár.