Érdekes
2016. április 4.gyerekekkel járt itt 45 Sárvár városának szívében található a Nádasdy vár, amely ma már múzeumként üzemel. Szépen fel van újítva, de mégis nagyon jól visszaadja a régmúlt korok hangulatát. A várat körbe egykoron vizesárok védte, és egy kőhídon keresztül lehetett a várkapun bejutni. Ma a vizesárok egy szép kis park, ahol a gyerekekkel jókat rohangáltunk, van néhány szobor is.
A vár területén lévő kiállítás inkább felnőtteknek érdekes, a gyerekeket még nem kötötte le (nem interaktív, hanem a klasszikus "nézegetős"). A díszterem freskói, a Nádasdy óra és a Wittelbach család (a vár utolsó lakói) szalonjának berendezési tárgyai figyelemre méltóak. Állandó kiállítás mutatja be a huszárok életét. A múzeum hétfőnként tart zárva, viszont júliusban és augusztusban, azaz a nyári csúcsidőszakban, amikor a legtöbb vendég látogat el Sárvárra, este 9-ig látogatható a múzeum, így az egész napos strandolás után is útba lehet ejteni.
2016. április 1.egyedül járt itt 45 Az Angyalföldi Művelődési Központtól gyalogosan tartottam a Gyöngyösi utcai metróállomás/ Duna Plaza irányába, amikor a Gyöngyösi sétányon átvágva a tízemeletes házak között belefutottam a Szépvölgyi Pékség Rétesek házába.
Részben pékség, a megszokott pékárukkal (kakaós csiga, perec, többféle pogácsa, aprósüti), kenyérfélékkel, másrészt egészen jó minőségű, meggyőző ízvilágú rétesekkel, és ha jól emlékszem, még szendvicseket is árusítanak. A rétesek között volt többek között meggyes, mákos, szilvás, túrós. Bármely ízt választja az ember, egységesen 250 Ft-ba kerül, ami kifejezetten kedvező ár-értéket jelent, a rétesek ugyanis az átlag méretnél nagyobbak, és egyáltalán nem spórolták ki belőlük a tölteléket. Egy áfonyás-túrósat választottam. A rétesek ugyan nem voltak már melegek, de frissességükhöz nem fért kétség. A pékség vezetője rákérdezett, hogy miért fényképezek, s amikor elmeséltem neki, az volt a benyomásom, hogy örült neki, ha hírüket visszük a "nagyvilágba". Mondta, hogy nyugodtan fotózzak csak, s írjam meg a véleményemet. Nos, megtörtént.
2016. március 31., csoporttal járt itt 25 Egy 13. kerületi rendezvényen vettünk részt az Angyalföldi Művelődési Központban. Mivel a program több órás volt, az egyes előadások között csak rövid szünetekkel, így nem volt lehetőség a házon kívül beszerezni valami ehető-iható elemózsiát. Így maradt egyedüli lehetőségként a művelődési ház büféje, ami sajnos beigazolta az előzetes félelmeket.
Gyenge felhozatal, szikkadt pogácsák (180 Ft), perecek bedunsztolva műanyag tálakba, lefóliázott szendvicsek (450 Ft). A legerősebb a csokiszeletek szekciója volt, nem csoda, elég sok gyerekprogramot szerveznek ide. Árban kb. egy éjjel-nappali kisbolt színvonalának megfelelő, azaz a monopolhelyzet érződött az egészben, nem a színvonalat kellett megfizetni. A büfé előtti asztaloknál lehet leülni, ami csak akkor kellemes megoldás, ha nem sokan állnak sorba a büféhez. 1 db alkalmazott szolgál ki, így ha sok a vásárló, pláne ha kávét is kérnek, akkor elég gyorsan feltorlódik a sor. Csak végszükség esetére!
2016. március 31.egyedül járt itt 55 A pesti zsidó negyed szívében, a Dob utcában 1953-ban alapított kóser cukrászda, amelyet családi vállalkozásként nyitottak, s ma az alapító lánya vezeti. Kívülről inkább retrónak tűnik, de belépve számomra misztikus, rejtélyes, akár azt is mondhatom, hogy ezoterikus környezetbe lép be az ember, bennem Szepes Mária: Vörös Oroszlán c.
regényének világát idézte meg, talán a színek, talán az egyik sarokban lévő, régi időkről mesélni tudó emléktárgyak, relikviák miatt. Ha elvitelre vásárol az ember, akkor a pultnál kell rendelni, ha helyben fogyaszt, akkor az asztalnál szolgálnak fel. A sütemények, tortaszeletek 2 fő csoportba sorolhatók, egyrészt vannak tradicionális kóser desszertek, ezek közé tartozik talán a legismertebb flódni, a helyi specialitás Fröhlich krémes, másrészt klasszikus jól ismert torták, mint a Dobos-, a Fekete-erdő, Eszterházy-, csoki-, citrom- vagy mákos-almás torta. Árban a belvároshoz képest szerintem szinte olcsó, 350 és 450 Ft-ba kerül 1-1 szelet, méretben az átlagosnál valamivel nagyobbak. Egy csokis-rumos kockát ettem (350 Ft), amely ízben és állagban valahol a méteres kalács és a somlói galuska piskótájára hajaz. A kiszolgálás udvarias és kedves.
2016. március 31., kollégákkal járt itt 15 Kálvin tér, nagyon forgalmas környék, kiváló lokáció. Jó a koncepció is, nincs túlbonyolítva, naponta változó 4 féle tészta fix áron (990 Ft), fantázianevekkel ellátva, de mindegyiknek az összetevői fel vannak írva tételesen a benti táblára. Vevőkör: döntően diákok, többségében magyarok, ránézésre környékbeli egyetemisták (kb.
18-25 év között). Csomagolás: szögletes papírdoboz kis fogantyúval, hogy ne égesd meg a kezed, 1 db műanyag villa beszúrva a doboz oldalába. A megvalósítás azonban - nálam legalábbis - sántít. Kétszer kell sorbanállni, először a rendeléshez és ekkor kell fizetni (csak készpénzt fogadnak el. . . 2016, Budapest metropolisz, belváros. . . ), majd utána be kell álni a másik sor végére, ami bőven kint áll az utcán, itt adják ki a tésztát, ha elkészül. Két szakács dolgozik, de így is várni kell, a tömegtől függ, hogy éppen mennyit. A benti részen nem lehet enni, nincs asztal vagy pult; kint a szabad ég alatt van 3 db nagy kerek asztal, amiknél félig állva be lehet támaszkodni enni. Esőben, szélben, vagy éppen tűző napsütésben nem praktikus. Ami a legidegesítőbb az egészben, s nekem ez nagyon rányomta a bélyegét az egész hangulatra, hogy tele van a közvetlen környék hajléktalanokkal, akik lesben várnak a szabad prédára. Az asztalunknál kajáló fiatal lány még le sem tudta nyelni a falatot, amikor hirtelen odalépett mellé egy eléggé rémisztő külsejű (és felettébb büdös, kellemetlen fellépésű) hajléktalan, hogy ez már ugye nem kell neki, és a választ meg sem várva felkapta a papirdobozt és magával vitte. Szegény lány, teljesen meg volt szeppenve, mondjuk azok után, hogy a hajléktalan a mocskos kezével összefogdosta a dobozt, nyilván már amúgy sem kellett volna neki. Mi megettük a tésztánkat, mert amúgy nem volt túl nagy adag, és a csirkehúst eléggé kispórolják belőle, de mögénk is már ugrott egy másik hajléktalan, hogy nem maradt-e valamennyi, mert akkor ő azt elvinné. Nyilván nem vitatja el senki, hogy a hajléktalanokat nem a Pasta Pont rendelte oda, de úgy gondolom, az ő vendégkörüket inzultálják, az ő presztízsüket is rombolják, így ha ez ellen tenni akarnának, akkor ők lennének abban a helyzetben, hogy valamit lépjenek az áldatlan helyzet ellen. A rutinosabb vendégek meg sem állnak itt az asztaloknál, hanem átmennek a Kálvin tér másik oldalára a templom elé, és ott esznek a padokon, ha éppen van szabad hely. Nagyon rossz élmény volt, nem ajánlom.
2016. március 31.egyedül járt itt 55 A Madách téren a nagy sikerű specialty csúcskávézó My Little Melbourne mellett nyitott meg a Brew Bar, ahol végre nem egy talpalatnyi helyen kell toporogni. Itt kényelmesen le lehet ülni, akár a földszinten, akár a galérián, ami egy kávézóban nem elhanyagolható feltétel, véleményem szerint.
A dizájn nincs túlbonyolítva, egyszerű, inkább praktikus berendezés, a polcokon szemes kávé a nagyobb tételben, elvitelre - otthoni főzésre - vásárlók részére és a filteres kávézáshoz szükséges eszközök sorakoznak. A Brew Bar a filtere kávékultúrát népszerűsíti, ehhez mindenféle spéci kávégépeik és vízforralóik vannak, amihez nem értek; de a lényeg, hogy 9+1 féle módon tudják elkészíteni a filteres kávékat. Annyira trú a hely, hogy "klasszikus" tejes kávéitalokat itt nem is csinálnak, de ha valaki cappuccinot szeretne vagy lattét, akkor sincs semmi gond, mert a szomszédban, a Melbourne-ben elkészítik, és ide áthozzák (a 2 hely hátul összeköttetésben van). Egy espresso 500 Ft-ba került (és kaptam hozzá felár nélkül tejet). A kiszolgálás nagyon kedves, segítőkész és barátságos volt.
2016. március 31., kollégákkal járt itt 45 A Madách téren a Központ mellett, körbevéve jónéhány egyéb vendéglátó hellyel, tavaly decemberben nyitott meg ez az aprócska szeletezős pizzás. Nagyon sok gasztro-blogon írtak róluk, én hirtelen 6-ot is találtam. Dél-olasz stílusú pizzát készítenek, ami a közepén vékonytésztás, de a szélei vastagabbak.
A hely "lelke" a sarokban látható, csempézett tetejű, IGEN feiratos fatüzelésű kemence, amely egy híres nápolyi pizzakemence készítőtől származik. Ez a kemence azért különleges, mert akár 450-480 fokra fel lehet fűteni, s ennek köszönhetően a pizza 90 másodperc (azaz mindössze másfél perc) alatt megsül. A pizzákat frissen készítik, viszont kis méretűek, talán 25 cm átmérőjű lehet (mert csak ekkora fér be a kemencébe), 1 egészből 4 szelet jön ki, amelyek ára 380-480-580 Ft-ba kerül a feltéttől függően. Elég kevés feltétet tettek a pizzákra, a szélei pedig üresek. Nemhogy egy szeletet, de egy egész pizzát simán meg bírnék enni belőle, mert a vékonyság, a kis átmérő és a kevés feltét miatt nem igazán laktató. Amúgy tény, hogy a nápolyi pizzának az is jellemzője, hogy egyszerű, nem túlbonyolított, nem igazán fűszeres. Egy-egy szelet hagyományos margheritát és egy krumplis-rozmaringosat ettem, és egyáltalán nem laktam jól tőle. Mindegyik szeletnek eléggé intenzív füstös íze volt, ez valószínűleg a kemence sajátossága. Annyira pici a hely, hogy nemhogy leülni, de még rendelni is nehéz, ha 3-nál több vendég van benn. A kiszolgáló szemközti falnál van egy kis könyöklő pult, alatta szemetessel, ahol állva meg lehet enni a pizzát, ha valaki nem elvitelre kéri, bár itt a többség kényszerűségből nyilván elviszi, mert úgysem lenne hol megenni. Kicsit úgy érzem, nagyobb volt a füstje, mint a lángja. Nem volt rossz, de korszakalkotónak vagy különlegesen emlékezetesnek sem éreztem. A kiszolgálás korrekt, normális.
2016. március 31., kollégákkal járt itt 55 A vendéglátó és szórakozó helyekkel teletűzdelt Király utca páros oldalán, a Gozsdu Udvar bejáratával szemben, egy aprócska helyiségben találjuk a most már Pizza Me lánc egyik tagjaként működő pizzeriát, amely korábban La Pizza di Mamma Sofia néven vált ismertté és népszerűvé.
Autentikus kemencés pizzát készítenek, a papírvékony tésztás verziót, gazdag feltéttel. A szeletet is árusítók között nekem a Pizzica mellett (bár náluk a szögletes forma van) ez ízlett a legjobban a városban eddig kóstoltak közül. A pizzákat folyamatosan sütik, így eléggé pörög a készlet. De ha valaki éppen olyat kér, ami már kihűlt, akkor 1-2 percre visszateszik a szeletét a kemencébe, így garantáltan minden pizza melegen, sőt szinte forrón kerül tálalásra. Tálalás=papírtálca, evőeszköz nincs. Szeletben és egészben is lehet vásárolni. Ezek nagyméretű, családi pizzák, 1 egész 8 szeletből áll össze. Íztől/feltéttől függően ha jól emlékszem, 3 árkategória van, én paradicsomos alapű sonkásat ettem, ami 390 Ft-ba került. Kiváló, pikánsan fűszerezett pizzaszószt ingyen kaptam hozzá. A drágább szeletek 470 Ft-ba kerülnek. Az egész pizzák pedig kb. 3200 Ft-ba. A kiszolgáló pulttal szemben van 2-2 összetolt magas asztal, azoknál lehet enni (ahogy apám szokta mondani "állva, mint a lovak"), leülős helyek nincsenek, nem is lenne rá hely. Sokan elvitelre vásárolnak. A kiszolgálás nagyon barátságos, mosolygós, jó hangulatú.
2016. március 30.gyerekekkel járt itt 55 A Fővárosi Állatkert Budapest egyik legismertebb és legnépszerűbb látnivalója, amely korosztálytól függetlenül sok ezer látogatót fogad, s aki csak teheti, sokszor visszajár. Így vagyok ezzel magam is, először ovis gyerekként jártam itt, nagymamámmal, dédivel, aztán felnőve sokszor jártunk itt a férjemmel és barátokkal, az utóbbi években pedig már a gyerekeinket hozzuk el.
Először még babakocsival, most már saját lábukon jönnek ők is. Az összesen 11 hektáros területen 7 kontinens több mint 8000 állata él itt. Az állatkert épületei is figyelemre méltóak, hiszen közülük több műemléki védettséget élvez. Az állatkert folyamatosan bővül, fejlődik, szépül; a legutóbbi változás az volt, hogy a szomszédos Vidámparkkal összevonásra kerültek (a Vidámparkkal közel sem büszkélkedhet így a városunk. . . ). Több vidéki állatkertben is jártam már, összehasonlításban azt tudom mondani, hogy ez a nagyok közé tartozik, nagyon sok az állatfaj, viszont mindent összevetve szerintem jelenleg a nyíregyházi a legszínvonalasabb. Itt Pesten is van fókashow, de sajnos itt nem igazán gondoltak a nézőközönségre, ugyanis csak az első sorokból látni normálisan, miközben körbe mindenki csak ágaskodik, olykor tülekednek. Vagy a szembe lévő dombra kapaszkodnak fel, ahol már teljesen ki van kopva a fű. Jó lenne ezt mondjuk a nyíregyházi vagy külföldi mintára jobban kialakítani, akár magasított lelátóval. Az nagyon tetszik, hogy amikor új kisállat születik, arról hírt adnak, és biztosítják az állatka megtekintését, esetleg még simogatást is, bár tudni kell, hogy ilyenkor elég nagy tömeg szokott lenni. Az állatok szervezett etetése (pl. zsiráf, elefánt, teve) és a kisállatsimogató is nagy élmény a gyerekeknek. Az állatkert területén lévő játszótér is nagyon szuper, nemkülönben a japánkert. Nekem a terráriumos, üvegházas rész is nagy kedvencem, főleg az az üvegház, ahol a lajhárok szabadon vannak, sokszor nagyon közel jönnek az emberekhez. A lepkeház is gyöngyörű! Az állatkert területén lévő büfék, vendéglátó helyek színvonalán lehetne még mit fejleszteni, sem az árfekvés, sem a kínálat nem valami családbarát. Minden nyáron tábort szerveznek a gyerekeknek, ami kiváló lehetőség közelebb kerülni az állatokhoz, de szerintem nagyon drága. Az állatkert melletti állatkerti játszóház is remek lehetőség a kisebb gyerekeknek, a 2 programot kedvezményes kombinált belépővel lehet összekötni.
2016. március 30.egyedül járt itt 45 Kuponnal vásároltam itt kedvezményesen egy főételt és egy jeges teát(2600 helyett 1690 Ft-ért). Annyi volt a megkötés, hogy 15 óra után lehet csak felhasználni és a preferált éttermet előre ki kellett választani. Korábban a Szent István körúti és az Október 6. utcai éttermeikben már jártam, így tudtam, hogy milyen ételekre lehet számítani.
Itt a Teréz körúton annyi eltérést tapasztaltam, hogy nem a pultnál kellett rendelni és nem bárszékes magas asztalok vannak, hanem a normál asztaloknál pincér veszi fel a rendelést. Egyebekben a menü és a koncepció megegyezik. Választható alap (rizs, üvegtészta, rizstészta vagy grill zöldségek), 1 húsos feltét (csirke, marha, kacsa), szósz, plusz feltét, 2 extra feltét. Én sült rizst ettem kacsával, mogyoró szósszal, korianderrel, sült hagymával. Az étel elég gyorsan elkészült annak ellenére, hogy szinte telt ház volt, de aki ismeri ezeket az ételeket, tudja, hogy valóban csak pár perc az elkészítésük. Egy ázsai származású fiatalember a séf, ő dolgozik a wok sütőkkel, egyfajta látványkonyha szerűen. A kiszolgálás egykedvű és gépies volt, semmi negatív, csak személytelen. Az adag korrekt, bőséges, a húst sem spórolták ki belőle. Elvitel esetén szögletes papírdobozba csomagolják az ételeket. Pálcikát és európai evőeszközt is adnak az ételekhez.