Gyémánt 500
2016. január 30.egyedül járt itt 45 A Veres Pálné utcában található Cadeau Csokoládézóban minőségi kézműves bonbonokat árusítanak, valamint forró csokit, táblás csokikat, lekvárokat is kínálnak. Mint megtudtam, a termékeket Gyulán készítik a kézműves manufaktúrában, és találkoztunk már velük a Százéves Cukrászdában is.
A darabra árusított, grammra lemért bonbonok nem tartoznak az olcsó édességek közé, azonban a hasonló profilú helyekhez képest a Cadeau egy fokkal kedvezőbb árúnak tűnt. A kirakatban 3 féle "törd magad" táblás csoki csalogat be (ét- és tej mogyorós, valamint fehér aszalt meggyes), amelyek közül az egyikből kis kóstolót is kaptam. Pisztáciás-matcha teás trüffelt, passió nugátot, Verdi golyót (pisztácia marcipános konyakmeggyes), málna mániát, gesztenyés bonbont és Erkel szeletet (diómarcipán, triple sec, fehércsoki kombináció) kóstoltam. Azt nem állítanám, hogy ezek volnának a legfinomabb bonbonok, amelyeket kóstoltam, de az vitathatatlan, hogy sok egyedi ízt találtak ki, az alapanyagok magas minőségűek, a csokik igazán finomak. 10 dkg 1900 Ft-ba kerül. Pici az üzlet, kedves a kiszolgálás, igényes a kínálat, jó szívvel ajánlom.
2016. január 30.egyedül járt itt 35 Bár nem vagyok vegetáriánus, de szívesen járok vega éttermekbe is enni, mivel nincs bajom a sok zöldséggel és a húsmentes ételekkel, amennyiben azok finoman vannak elkészítve. A Napfényes első étterme a Rózsák terén már több éve működik, ez az újabb egységük a Belvárosban a Ferenciek tere mögött található, a bejárat a Curia utcáról nyílik.
A belső tér kialakítása és színvilága meglehetősen furcsa volt a számomra, lila és almazöld színek dominálnak, de hangulatát tekintve amolyan vidéki 80-as évek dizájnra emlékeztetett. Kifejezetten tágas, világos (valóban napfényes), nagy alapterületű étterem, ahol témába vágó - pl. vegetáriánus ételek, egészséges életmód, ezoterikus programok - előadásokat is szoktak tartani, azaz rendezvényteremként is használják. Az előtérben a pultban sütemények sorakoznak. Az étlapon értelemszerűen kizárólag húsmentes ételek szerepelnek. Az árak átlagosnál magasabbak, 1500 Ft körül kezdődnek a főételek, a legegyszerűbb tészták is innen árazódnak. Egy adag saláta is ilyen árfekvésben kapható. Minden nap kínálnak napi menüt, de ennek árfekvése sem nevezhető olcsónak. Egy 2 fogásos ebéd 2000 Ft alatt nem hozható ki itt. Első fogásnak zöldséglevest kértem ("idény zöldségleves csavarttésztával"), ami csészében és forrón érkezett, a zöldségek egy része (pl karfiol) túl volt főzve, azonban a sárgarépa ress volt. Ízesítése egészen jól sikerült. A főétellel nagyon mellényúltam, borzalmasan rossz volt, pedig a leírás elég izgalmasnak ígérkezett: zöldségragu rozspehellyel, sült szejtánnal. A rendeléskor jelezték, hogy szejtán helyett tofuval tudják hozni, de ez számomra nem volt probléma. A tofut elégették és semmi fűszert nem lehetett érezni rajta, ráadásul ki volt hűlve, a rozspehely langyos volt és szintén íztelen, a zöldségragu pedig teljesen ugyanolyan összetevőkből állt, mint a megelőző zöldségleves. A hagymát nagy durva darabokban szelték bele. A főételből ezek után, nem meglepő módon nem sok fogyott. Amikor elvitték a tányért, kérdezték, hogy elcsomagolják-e, válaszom természetesen nemleges volt. A fizetéskor ért a pozitív meglepetés, amellyel nem találkoztam még eddig. Elnézést kértek, és a főételt nem számlázták ki. Így összességében vegyes érzésekkel távoztam, sokkal jobb lett volna fizetni és tisztességes ételt enni, jóllakva távozni.
2016. január 30., kollégákkal járt itt 45 A Hold utcai piac emeleti szintjén a sok-sok étkezőhely egyike a Hegeda Büfé, ahol a klasszikus magyaros konyha ételeit találhatjuk meg, előre elkészített formában, a pultban látható az aznapi kínálat. Mindig van 1-2 féle leves, tészták, hurka és kolbász, rántott húsok (csirke különböző részei és sertés), főzelék feltéttel.
Az árak kifejezetten barátságosak, s minden ételből kínálnak kis- és nagy adagot is. A kis adagok sem nevezhetőek éppen kicsinek. Akár 1000 Ft-ból meg lehet itt ebédelni. A kis adag mákos guba csupán 250 Ft-ba került, a szintén kis adagnak titulált káposztás tésztát 500 Ft-ért kínálják. Ízlés szerint borsoznak, porcukroznak. Egyetlen fiatalember sürgölődött ebédidőben, ami miatt kisebb-nagyobb sorok alakulnak ki, de gyorsan meg lehet kapni az ételeket. Az előre elkészített ételek miatt mikróznak is, amit nem igazán kedvelek. A káposztás tészta az én ízlésemhez képest meglehetősen el volt sózva, azonban a káposztával egyáltalán nem spóroltak. Hasonlóképpen, a mákos guba is nagyon gazdagon volt mákkal megszórva. A piacon talán a legjobb ár-érték arányú hely jelenleg, bár igaz az is, hogy a csúcsminőséget nem ők képviselik. A büfé előtt vannak asztalok, itt lehet leülve enni, ha nem elvitelre rendel az ember. Kártyával is lehet fizetni.
2016. január 13.egyedül járt itt 55 Csúcsminőségű amerikai fagylalt, csillagászati árfekvésben. Hiába a kedvencem, ár-érték arányban egyszerűen nem reális. Az Aréna Pláza után a Westend emeleti szintjén is nyitottak egy fagylaltozót, szeparált leülős részekkel, kényelmes, igényes székekkel, távol a Westend alagsori etetős részétől.
Egy kuponos akció keretében a 2 gömb "csak" 990 Ft-ba került, az eredeti 1500 Ft körüli árhoz képest. Bármely 2 ízt lehetett választani, bár meg kell jegyezni, hogy az "étlapon" szereplő 24 ízhez képest a téli időszakban csak egy szűkített kínálat érhető el, kb. csak az ízek fele, ha jól emlékszem. Azért ezekből is sikerült választani, mindig próbálom az új ízeket kóstolni, de nem könnyű a döntés, mert amiket ismerek, azokról már tudom, hogy nagyon finomak. Mango & Raspberry-t (a mangófagyiba málnaöntet van keverve) és az egyik új ízt, Dark Choocolate & Almonds-ot választottam, ez utóbbi tele volt pörkölt mandula és étcsoki darabokkal, egyáltalán nem édes. Mindkettő íz kiváló volt, egyik sem okozott csalódást. A fagyikelyhek ára 2000 Ft körül vagy még afelett mozog. A kiszolgálás itt sokkal barátságosabb és udvariasabb volt, mint az Arena Plázában, ott legutóbb kifejezetten undok volt a kiszolgáló hölgy.
2016. január 12.egyedül járt itt 35 Mr. Gofri a Westend étterem során, a Nordsee mellett található. Picike hely, 1 fős személyzettel. Az étlapon kizárólag gofrik szerepelnek, mindenféle "rátéttel". A meglehetősen széles és kissé átláthatatlan kínálatból a téli finomságok közül választottam egy viszonylag kedvező árúnak mondható kombinációt, amelyben egy gesztenyekrémes gofri és egy dobozos vaníliás cola szerepelt.
A gofrikat minden esetben frissen készítik. A krémek, habok elég édesek, emiatt nehezek, tömények. A gesztenyekrémre is ez mondható el, továbbá az, hogy egy gesztenyepüréhez képest lényegesen kevésbé volt intenzív a gesztenye íze, nyilván egyéb összetevőkkel lett "felhígítva". Aki a gofrit szereti, annak azért érdemes kipróbálnia, bár a Ferenciek terén lévő gofris szerintem egy fokkal jobb.
2016. január 12., kollégákkal járt itt 45 Néhány hete nyitott meg ez a kellemes, franciás bisztró hangulatú hely, az Aranytíz Művelődési Központ szomszédságában. Reggel 7-től este 10-ig nyitva tartanak. Különböző országokhoz köthető reggeli menüket és szendvicseket készítenek, melyek kicsit eltérnek a másutt már megszokottaktól, sikerült újabb, különlegesebb ízeket behozni a kézműves szendvicsek világába.
Az ételeket (szendvicsek, saláták) frissen készítik el, minőségi alapanyagokból, nincsenek előre csomagolt, lefóliázott termékek. A reggeli menük 690 Ft-ba kerülnek, a szendvicsek 790-990 közöttiek, amelyek mellé 390 Ft-ért lehet salátát kérni. Mortadellás ciabattát ettem, amelyben az olasz mortadella felvágott mellett szintén olasz sajt, kapribogyó, olívabogyó és paradicsom volt. A szendvicseket kérésre grillezik. Méretre az átlagosnál sokkal nagyobbak, bár árban is a felső-középkategóriát célozták be. Ebédidőben leves+szendvics, illetve leves+saláta menüt kínálnak. Este tapasokat kínálnak, a borok mellé. Szicíliai kávét főznek. Kedves, udvarias, gyors kiszolgálás.
2016. január 12.egyedül járt itt 45 A Meat Pointot a mellettük lévő Hummus Pointtal közös cég üzemelteti, legalábbis a blokk alapján erre lehet következtetni, illetve a kiszolgáló fiatalember is az éppen érkező vendégek függvényében a humuszos és a húsos pultnál is kiszolgált. Hamburgereket, burger tálakat, grillezett csirkét, bárányt, marha hátszínt kínálnak különböző köretekkel.
2 féle napi levest is kínálnak, bár ezek nem hoztak lázba. Az aktuális akciót egy nagy táblán hirdetik, ez alapján választottam az akciós csirkeburgert (körettel együtt 990 Ft). A szendvics mellé 2 féle köretet is lehetett választani, felár nélkül, valamint szendvicsbe szintén plusz díj nélkül kaptam sült bacont és sajtot is. Az ételeket a rendelésfelvételt követően az üvegfal mögött a szakács készíti el, ekkor még lehet pontosítani az összetevőket. A húspogácsát lávakövön grillezik, az egész műveletet végig lehet pásztázni. A puffancs típusú buciba salátalevél, lilahagyma, paradicsom került még a hús mellé. Kifejezetten laktató, nagy adag. A steak burgonya langyos volt, azt nagyobb adagokban sütik le, a saláta korrekt (lilakáposzta, sárgarépa alapú). A Westend nem egy hangulatos hely, ezért arra nem tudok 3-asnál jobbat adni.
2016. január 12.egyedül járt itt 45 A Millenáris és a Marczibányi tér közelében lévő Lipóti Pékség hasonlóképpen jó benyomást tett rám, mint az általam eddig felkeresett Lipóti Pékség egységek, bár itt a kedvezőtlenebb körülmények (utcaszint alatti pincehelyiség) nehezebb dolguk lehetett a belsőépítészeknek a kialakításban.
Ennek ellenére egy kifejezetten barátságos pékséget sikerült összehozni, ahová az ember jó érzéssel lép be, és a friss kenyér és egyéb péksütemények illata kellemesen betölti a levegőt. Termékkínálatban itt is azokat az átlagnál jobb, folyamatosan megbízható minőségű, kiszámítható pékárukat lehet megvásárolni, amelyeket a Lipótiaknál már megismertünk és megkedveltünk. A tejtermékek közül a Cserpes gyümölcsjoghurtokat árusítják, amely jól illeszkedik ebbe a koncepcióba. Egy sajtos stangli és egy áfonyás joghurt 350 Ft-ba került. A péksütemények frissek, finomak. A kiszolgálás kedves, barátságos.
2016. január 12., kollégákkal járt itt 35 A Duna Plázában és a Teréz körúton lévő egységeikben már jártam, őszintén szólva egyik sem győzött meg, bár van olyan munkatársam, aki szerint sokkal jobb, mint a Burger King vagy a McDonald's. Mondjuk, ha ezekhez mérem, ha ez lenne az etalon, akkor mondhatjuk, hogy ezeknél egy fokkal jobb, de az igazi kézműves hamburgerek színvonalát véleményem szerint meg sem közelíti.
A desszertek és a palacsinták is túlárazottak, nem minőségi alapanyagokból készülnek. Hasonlóképpen, a Grill Dognak nevezett hot dogjuk is drága (890 Ft). A kiszolgálás átlagos. Sajnos a Lurdyban elég gyenge az étkezdei felhozatal, így amikor munkaügyben vagy bevásárlás miatt erre van dolgom, nem nagyon lehet jó helyet találni. Ebben a mezőnyben a Burger House valóban a jobbak közé tartozik, de csak ebben a mezőnyben.
2016. január 12., kollégákkal járt itt 35 A Wienerwald étkezde láncot bécsi tartózkodásom alatt ismertem meg, amikor az osztrák fővárosban jártam, járok, szinte soha nem hagyom ki, több helyütt is próbáltam már, és nem okozott csalódást. Osztrák viszonylatban a kifejezetten kedvező ár-érték arányú helyek közé tartozik, és az ottani egységeik étteremnek néznek ki, kényelmesek az asztalok, udvarias a kiszolgálás.
Amikor Budapesten a Westendben is nyitottak egy egységet, nagyon megörültem, de sajnos már ott is látszott, hogy itt valami egészen mást sikerült - sajnos - összehozni. A Westendben azóta már meg is szűnt az étkezdéjük, és most már csak a Károly körúton működnek. Mivel reggel 7-től tartanak nyitva, ezért akár reggelizni is lehet náluk. A profilban grillcsirke, sült csirke, többféle grillezett kolbász, hamburgerek és rántott hús (bécsi szelet) szerepel, salátákkal és a klasszikus krumplisalátával. A Bécsben már kóstolt curry wurst-ot, bajor kolbászt és frankfurtert kóstoltuk, de valahogy nem azokat az ízeket és minőséget kaptuk, mint amire vártunk. Hogy az elkészítés módja más-e, vagy az alapanyagok gyengébb minőségűek-e, ez sajnos nem derült ki. A hangulat is sokkal gyengébb, egyáltalán nem étterem jellegű, hanem sokkal inkább gyorsbüfés, bár az ételeket frissen sütik, így az elkészülésre többet kell várni, mint átlagos hamburgeresnél. A kiszolgálás felejthető. Ajándékba adtak egy mentolos Orbit rágógumit.