2015. december 25.egyedül járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
A Corvin Plaza mögötti sétányon található a Vinowonka Csokoládé és Borbár. Érdekes párosítás, pláne ha mindkettőből minőséget árusítanak. A hely nem túl nagy, összesen egy helyiségből áll, az üzlet előtt van teraszuk is.
A berendezésben az élénk piros szín uralkodik, a borosüvegek a fal menti polcokon kerültek elhelyezésre, és a pult feletti táblára kézírással írják fel az aktuális kínálatot, amelyet decire kimérve vagy egész üveggel lehet kérni. A csokoládék választéka elég szűk, de amit árusítanak, az valóban magas minőségű, prémium kategóriás, s az árak is ehhez igazodnak. Magyar kézműves csokoládék kaphatóak, pl. Harrer, Fabric, Bolka manufaktúrákból. Az 50 g-os kis táblás, hazai kézműves "Premium Choco" márkás, töltött csokik 790 Ft-ba kerülnek, ezek közül a kandírozott narancskockás, Cointreau-s ganache krémmel töltött étcsokoládét kóstoltam, nagyon finom, bár tömény, de egyszerre elfogyott az egész tábla. A szintén kézzel készített bonbonok is csábítóak voltak, bár nem mindegyikre volt kiírva, hogy milyen ízesítésű. Az áruk viszont a máshol tapasztaltnál is magasabb volt, és furcsa módon nem grammra kimérve, hanem fix darabáron árusították őket (260 Ft/db), pedig a súlyuk/méretük nem volt egyforma. Ezek közül is kóstoltam kettőt, finomak, kellemesek, de annyira nem voltak izgalmasak vagy különlegesek. A borkínálatban mind a 22 magyar borvidékről közel 40 féle palackos bor kapható, amelyek közül 35-40 fajtát lehet pohárral kóstolni (ezek szerepelnek a táblán). Szendvicseket és forró csokit is árusítanak. Igényes, fiatalos hely, de nem éreztem kimagaslónak vagy igazán különlegesnek.
2015. december 24.egyedül járt itt 45 A Tompa utca körúthoz közeli részén található az Amaréna, amely nyáron fagyizóként, ilyenkor télidőben pedig cukrászdaként üzemel, elsősorban a fánkokra koncentrálva, de vannak másfajta sütik és tortaszeletek is. A fánkokból az amerikai típusú, édes, töltött, mázas fajtákat kínálják, amelyeket nem itt helyben készítenek, hanem egy cukrászüzemből rendelik.
Árukapcsolás formájában ár-érték arányban a forró csoki + fánk kombó éri meg legjobban (690 Ft), amúgy önmagában a latte és a forró csoki is 450 Ft-ba kerül, ez utóbbi többféle ízesítésben, nagy adag habtejszínnel a tetején. . . szóval a fánkkal együtt valódi kalóriabomba. A fánkok között kicsik és nagyok is megtalálják a kedvencüket. A gyerekeknél a sláger a színes cukorral, Zizivel vagy színes gabonapehely gömbökkel megszórt, csokis fánk, valamint a Nutellás mogyorós fánk. Nekem inkább a klasszikusabb ízek jönnek be, ami nem annyira édes, bár ez fánk műfajban nem igazán elkerülhető. A pisztáciás és a grillázs már inkább a téli hangulatot idézi, a szilvásgombóc fánk házi szilvalekvárral és fahéjas krémmel van megtöltve, a marcipános mandulaszeletekkel vastagon megszórva. Áfonyás sajttorta és Snickers ízesítésű fánkot is árusítanak. A sütemény kínálatban inkább klasszikusokat láttam, krémeseket, Dobos tortát. Egy kicsit retró a színvilága és a hangulata a helynek, de amúgy barátságos, a kiszolgálás kedélyes.
2015. december 24.egyedül járt itt 45 Évekkel ezelőtt, amikor a Fehérhajó utcában dolgoztam, heti rendszerességgel jártunk ki a Duran szendvicsezőbe (és felváltva a mellette lévő "csirkésbe") ebédbeszerző körútra. Céges rendezvényekre akkor is és még a mai napig is szoktunk innen rendelni, bár a mostani munkahelyemhez már közelebb van a másik belvárosi egységük.
Zsúrkenyér méretű kenyérszeleteket árusítanak sokféle feltéttel, mind a húsevők, mind a vegetáriánusok számára. A legolcsóbb szendvicsek 230 Ft körüliek, a sajtos-zöldségesek vannak ebben az árfekvésben, míg a legdrágábbak 450 Ft körüliek, pl. libamájas, lazacos, kaviáros tartozik a magasabb árkategóriájú csoportba. Az aktuális kínálatot az utcáról is meg lehet tekinteni az üvegportál mögött. A kiszolgálás gyors, udvarias. A belső berendezés egyszerű, semmi emlékezetes. Az egyetlen gond ezekkel a szendvicsekkel az, hogy nem igazán laktatóak tartósan. 1-1 db inkább ízelítőként fogható fel, 3-4 db, ami elég a pillanatnyi jóllakottsághoz, azonban ez az érzés nem tart túl sokáig.
2015. december 24.egyedül járt itt 55 A Halászbástya alatt egy csendes utcafordulóban található a Hunyadi Lakásbisztró, amely nevét onnan kapta, hogy korábban valóban lakásként funkcionált. A benne élő család "kinőtte", és ekkor vásárolták meg a jelenlegi tulajdonosok, akik családi vállalkozásként működtetik a helyet, tavaly október óta.
Most a téli időszakban rövidebb a nyitva tartás, ezért igényelt némi szervezést a részemről, mire sikerült eljutni. A berendezés valóban lakásszerű az előszobából jobbra egy kisebb, kuckósabb szoba nyílik, kényelmes kanapéval, míg a bal oldal egy bárpultos kialakítású helyiség, itt történik a kiszolgálás. A sör kínálatban kizárólag hazai kézműves sörök találhatóak, ám ezekből igen széles választék, az üvegesek mellett a sörcsapon egyszerre 10 féle sört árusítanak. A Bigfoot, Bors, Hedon, Hopfanatic, Horizont, Monyó, Rothbeer és Szent András főzdék itókái mind-mind az itallapon. Az étlap egyszerű, de finom, az italokhoz passzoló ételekből áll. Magyaros melegszendvics, sült debreceni, vegyes hidegtál ízelítő, sós ropogtatni valók, valamit megrendelésre más egyebet is készítenek, ottjártamkor pl. házi disznótorossal készültek, toros káposztával. Egyre többször szerveznek privát eseményeket, pl. legénybúcsút, születésnapi összejövetelt, sőt privát sörfőzést is, melynek keretében mindenki magának főzheti a sört, melyet az elkészülést követően, 2-3 héttel később palackozva haza is vihet. Helyben szőlős Szent Andrást ittam, elvitelre vittem Rothbeer Ginger Meister gyömbéres sörét és a Hopfanatic Nohoplimit West Coast IPA-ját. Az üveges sörök (0,33 l) ára többségében 8-900 Ft körüli. Kizárólag készpénzzel lehet fizetni. Nagyon kedves, vendégszerető a kiszolgálás.
2015. december 21.egyedül járt itt 45 A Szabadság tér északi sarkára kifutó Honvéd utcában, a Magyar Szecesszió Házában, vagy más néven a Bedő-házban működik a szintén szecesszió nevet viselő kávéház. Gyönyörű és igényesen felújított az épület, amelynek utcaszintjén a kávézó mellett egy kis galéria foglal helyet.
A belső térben korabeli bútorok, asztalok, székek, pamlagok és sok-sok egyéb dísztárgy, berendezési tárgyak mind a Bauhaus /art nouveau / szecesszió jegyében. A falakon található képek és plakátok is ebből a korszakból származnak. Bár a bejárat előtti attrapon szendvicseket és ebédnek valót is ígérnek, a pultban csak sütemények látszanak. Szokatlan és érthetelen, hogy sem az édességek nevei, sem árak nem szerepelnek. Logikus, hogy egy kávéházban lehet kapni kávét, de erre vonatkozóan sem láttam semmiféle tájékoztatót vagy kiírást. Az asztalokon sincs sem étlap, sem itallap, bár valószínűleg mindkettő létezik, egyikkel sem találkoztam. Ettől a furcsaságtól eltekintve a kiszolgálás normális volt, a süteményekről még beszélgettünk is egy keveset, mert többféle izgalmas darab szerepelt a kínálatban. A desszerteket nem helyben készítik, hanem a MOM üzletházból és a Hold utcai piacról ismert Angelo olasz cukrászatból hozatják (ismerjük és szeretjük őket, elég egyedi produkcióik vannak, 3-4 féle sütit egyből felismertem). Egy izgalmas pisztáciás süteményt kóstoltam, amely stílusában a Zazzi süteményeire hajaz, finom és különleges volt, azonban mégsem annyira összetett és kifinomult, mint a Zazzi kimagasló termékei. Le Plantagioni del Café márkájú olasz kávét főznek. Az 1 db süti és a kapucsínó 1200 Ft-ba került, ami meglehetősen drága, összehasonlításképpen ugyanennyiért ebédeltem ugyanezen a napon egy másik helyen néhány órával később. A hely hangulata miatt mindenképpen érdemes felkeresni és kicsit körbe is nézni, ha már itt jár az ember.
2015. december 20., kollégákkal járt itt 45 A Cafe Five a Szépvölgyi úti nagy forgalmú kereszteződésnél található egy saroképületben, amely a régóta húzódó építkezés miatt kissé bajosan közelíthető meg egy ideje, ám ez a folyamatos működésüket látszólag egyáltalán nem befolyásolja. Reggel 7. 30-tól egészen este 10 óráig tartanak nyitva.
Reggelire klasszikus tojásételeket kínálnak friss bagettel (sima rántotta 650 Ft). Az étlapon hamburgerek, saláták, szendvicsek szerepelnek. A hamburgerekben szezámos buciban 14 dkg-os házi készítésű hátszín húspogácsák házi szósszal és friss salátával (1190-1590 Ft között). Ebédidőben 11. 30-16. 00 között hetente változó ebédmenüt kínálnak, 2 fogás 1290 Ft, 3 fogás (vagy 2 fogás + kávé) 1590 Ft-ért, amelyben 2 féle leves, 3 féle főétel és 1 desszert vagy kávé szerepel. A sima eszpresszó 370 Ft, a kávét elvitelre is lehet kérni papírpohárban. Red Baggies (100% Arabica), Lamborghini (vegyes) és Bazzarra (100% Robusta) márkájú kávék szerepelnek a kínálatban. Nagyon finom a mandulás jegeskávéjuk, melegebb időben. A kiszolgálás kedves, normális. Népszerű hely, szinte mindig sok a vendég.
2015. december 20.egyedül járt itt 35 A 13. kerület újlipótvárosi részén már évek óta működik egy kiváló fine dining étterem, a Laci! Konyha! Tőlük csupán pár utcára és néhány percnyi gyalogútra, a gyermekrendelő mellett egy új építésű házban nyílt meg a Food Boutique, amely a honlapjukon található leírás szerint valamennyire hasonló utakon szándékozik haladni, vagy legalábbis az én fejemben alakult efféle prekoncepció.
"Egy új kézműves étterem a 13. kerület szívében, hamisítatlan boutique hangulattal, amelyet a tulajdonosok és a séfek, közösen álmodtak meg és váltottak valóra. Ezen az új, különleges kis kulináris szigeten a vendég kulturáltan laza stílusú, ám rendkívül figyelmes és magas színvonalú vendéglátásban részesül. "
Az ebédidőben kínált, általuk "business menü"-nek elnevezett 2 fogásos ebéd 2190 Ft-os ára is arra engedett utalni, hogy itt valami különleges, átlagon felüli íz-élménynek leszünk részesei, hiszen a környékbeli étkezőhelyek ebédkínálatához képest itt kb. dupla árral szembesültünk. A normál étlap rövid, 1 oldalas, a fő ételek ára 4000 Ft körül mozog. 2 alkalommal már jártam náluk korábban, de sikertelenül, mert fél 2 ill. 2 óra magasságában már nem volt menüjük, elfogyott. Ez vagy azt jelzi, hogy népszerű a hely, vagy azt, hogy keveset készítenek a menüből. Trendi, modern hely, de eléggé szűkös, az asztalok kicsik és közel vannak egymáshoz. A mosdó különleges, igazi cyber-élmény. A 3. alkalommal időben, fél 1 körül érkeztem, a menü első fogása sütőtökkrémleves volt friss zöldségekkel és sült hagymakarikával, amelyek között különlegességként hatott a szokatlan színű (lila) karfiol. A leves egész jó volt, bár szerintem kevésbé édesen még finomabb lett volna. A 2. fogás fekete (tintahallal színezett) spagetti volt lazacos gombócokkal. Érdekes, hogy a pincér nem tudta, hogy mitől fekete a tészta. A tészta be volt kenve valami olajos kulimásszal, szósznak nem tudnám nevezni, csúszós, sikamlós volt, mint egy angolna, és nagyon erőteljes, egyáltalán nem kellemes tintahalas mellékíze volt. A lazacos gombócok kissé túl voltak főzve, de a külső panír egyben tartotta őket. A személyzet egyáltalán nem reagálta le, hogy az étel nem nyerte el a tetszésemet. A fizetésre sokat kellett várni, a kiszolgálás kissé vontatott, nem volt figyelmes. Sajnálom, de nekem nem jött be a Food Boutique.
2015. december 20.egyedül járt itt 45 Lassan 4 évvel ezelőtt nyitott meg ez a thai étterem az Andrássy út legelején, nagyon forgalmas, főleg külföldi turisták által látogatott környéken. Az étterem egyik oldalán egy olasz étterem, a másik oldalán pedig egy Thai Hotel található, amellyel valószínűsíthetően közös tulajdonosi körhöz tartoznak.
Az ételek és a hely autentikus voltát erősíti, hogy a látványkonyhában thai szakácsok dolgoznak, valamint a tulajdonos házaspár hölgy tagja is Thaiföldről származik. A berendezés tükrözi a keleties-ázsiai hangulatot, a földszinti rész elég kicsi, zsúfolt, a kis méretű asztalok közel vannak egymáshoz. Sokkal tágasabb az emeleti rész, ahol egy nagy hosszú terem található, ennek szebb a dekorációja, szellősebb, barátságosabb. A nagyon szép, színes, sok jó minőségű fotóval díszített étlapon kizárólag autentikus thai ételek szerepelnek, mindegyiknél jelzik a csípősséget és a hús fajtáját, ha az étel nem vegetáriánus. A legegyszerűbb előételek (húsmentes tekercsek) 1300 Ft körül indulnak, átlagosan 2000 Ft körüliek. A levesek árai 1500-2000 Ft között mozognak, a főételek 2000-3000 Ft között. A legtöbb ételnél a vendég választhatja ki, hogy milyen húsfajtával kéri, vagy esetleg húsmentesen. Egy klasszikus Tom Yum levest ettem csirkével, amelyben a kókusztej és a lime dominál, de van benne gomba, hagyma és a fűszerek közül galangál, chili, koriander és citromfű. A leves kb. 10 perces várakozást követően, tűzforrón érkezett szép porcelánban, és akkora adag volt, amely után egy főételre nekem már nem lenne kapacitásom, legfeljebb egy kisebb desszert fért volna még belém utána. Azonban a desszert kínálat egyáltalán nem tűnt izgalmasnak számomra. A mosdók az emeleten találhatóak, a dizájn tetszetős, azonban a tisztaság nem volt makulátlan. (tisztaság értékelés: mosdó: 3, étterem: 5). 10% szervizdíjat számolnak fel. Korrekt, autentikus hely, de nem kiemelkedő, a hangulata nem annyira megkapó.
2015. december 20., kollégákkal járt itt 55Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Több mint 10 éve működik sikeresen a Kálvin téren a Pata Negra, azaz a Fekete Patáról elnevezett étterem igazolva, hogy a spanyol konyha ízeit és a tapas bárok hangulatát mi magyarok is kedveljük. Laza és fesztelen a hangulat, kiválóan alkalmas hely baráti beszélgetésekre, kötetlen találkozókra, borozgatással egybekötött falatozásra.
A berendezés elég egyszerű, a bejárat melletti falat borosüvegek díszítik, a négyszögletes faasztalok elég kicsik, de ha nagyobb a társaság érkezik, többet is egymás mellé tolnak. Azért is érdemesebb társasággal jönni, mert így többféle ételt lehet kóstolni. Esténként rendszerint telt házzal működnek, ezért érdemes előre asztalt foglalni. Az étlapon legnagyobb választékban tapasokat találunk, amelyek mellé frissen sütött szeletelt bagettet vagy katalán kenyeret kérhetünk. Ettünk vaslapon sült gombát fokhagymával, zöldfűszerekkel; olívabogyó válogatást, kétféle húsból (marha, disznó) készült húsgombócokat fűszeres paradicsomszószban, szardellafilét olajban és Serrano sonkatálat. Tapason kívül szerepelnek még az étlapon elég izgalmas saláták, 3 féle leves (paradicsom, sült paprika, cukkini) és desszertek, élen a katalán krémmel, amely a legkedveltebb spanyol édesség. A tapasok adagonként többségében 800-1500 Ft közötti árakon mozognak. Az itallapon spanyol fehér, vörös és rozé borok sorakoznak. Stílszerűen San Miguel sört csapolnak, üvegesben Krombacher és San Miguel van. Szörpöket is tartanak, csipkebogyót ittam. Barátságos, szimpatikus hely, kedves kiszolgálással, szívesen ajánlom.
2015. december 19., kollégákkal járt itt 35 A Csarnok Vendéglő a szomszédos Tüköryvel hasonló irányvonalat és stílust követ hosszú évek óta mind a dizájn-elemek, mind a konyha vezérfonala tekintetében, bár tapasztalataim alapján a Tüköryben egy fokkal jobban főznek. Piros kockás abrosz, faborítás, ülőpárna a lócákon, kicsit retró hangulat.
A meglehetősen hosszú étlapon magyaros fogások, a főételek állatfélék szerinti csoportosításban. Nyáron a bejárat előtt van kiülős teraszuk is, amely gyakorlatilag a járdára települt ki. Szűkített menüből 2, 3 és 4 fogásos, kedvező árfekvésű menüt lehet összeállítani, 3 féle levesből, 6 féle főételből, 3 desszertből és 2 savanyúságból lehet választani. (1180/1380/1580 Ft-ért). A levesek közül egyik sem keltette fel igazán az érdeklődésemet, így a semleges választásnak beillő húslevest kértem finommetélttel, amely egy nagyobb, öblös csészében érkezett, forrón, kissé vegetás alapízzel, ress sárgarépa karikákkal, sok tésztával, és semmi többel (hús nem volt benne egy szál sem). A főételeket a menüben kis adagban adják, azonban szerintem ez is bőségesen elegendő volt, a köretek túltengése jellemző. Amikor a rántott velőt megpillantottam a kínálatban, gyakorlatilag azonnal eldőlt minden, a többi fogást meg sem néztem. Utólag sajnos azt kell mondjam, hogy a velő egyáltalán nem volt jó választás, az egyik kedvencem, de be kell látnom, hogy nagyon kevés helyen készítik, és ezek közül még kevesebben csinálják jól. . . hát így jártam, szokták mondani. Itt sem sikerült jól, a fűszerezése értékelhetetlen (nem éreztem rajta semmi ízt, bár a belsőségeket karakteresen érdemes fűszerezni), és nem volt tökéletesen "kihártyázva". A sült krumpli mirelitből készült kissé túlsült, az olaj nem volt már egészen friss (túlsült), a tartár rendben volt. A többiek jobban jártak a milánói makarónival és a nyitrai borzassal. A desszert, a farsangi fánk baracklekvárral a legjobban sikerült fogás volt az ebédben. Házias, kicsit olajos, ez is hatalmas, kiadós, olyan, amilyennek lennie kell, amilyet 40+ éve megszoktunk. A kollégáim is elismeréssel nyilatkoztak róla. A kiszolgálás udvarias, korrekt. Az asztalon a terítő kissé pecsétes volt. Egynek jó vendéglő, de semmiképpen nem kiemelkedő vagy emlékezetes.