Gyémánt 500
2015. november 20.egyedül járt itt 45 A Nádor és az Arany János utca kereszteződésében, az órás és a mostanság eléggé halódó Retro Bisztro között van a Delibaba. Itt kezdtem a napot egy fajsúlyos reggelivel. Az 6 féle izgalmas, frissen készülő szendvicsből a kacsamájasat választottam (a többi, amire még emlékszem: pulled pork/malacsültes, csirkesalátás, kecskesajtos és padlizsános is volt).
Jacques Liszt rozsbagettbe fűszeres hideg kacsamájpástétomot és balzsamecetes lilahagyma lekvárt halmoztak, nem spórolva a mennyiséggel. Az egész szendvics 850 Ft, a fele 450. A kínálat nem túl bő, de van 2 féle napi leves (húsos és vegán), amelyeket lehet kombinálni a szendvicsekkel, így árban kedvezőbb, illetve salátával. A hely pici, de beszorítottak annyi ülőhelyet, amennyit csak lehetett, s ha jól láttam, galéria is van, mert a hátsó traktusban kanyarodott felfelé egy csigalépcső. Egyszerű, barátságos hely, finom ételekkel.
2015. november 19.egyedül járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Ez egy kis gourmet üzlet, melyet családi vállalkozásként nyitottak kb. 3 évvel ezelőtt a Batthyány tér közelében. A kis tér minden oldalát vendéglátóhelyek foglalják el (Isolabella, Édeni Vegán, Coyote, Hanna Róza). Kávé, tea, lekvárok, chutney-k, szószok, pékáru, magvak, tészták, fűszerek, a hűtőpultban kaviár, halak, tenger gyümölcsei; húsok, felvágottak, sajtok.
. . meglepően sokféle áru van ebben a kis boltban. Mivel az ebéd a Palaházban meglehetősen felejtősre sikeredett, úgy éreztem, muszáj valamivel kigyalulni a csorbát, s a Food Fusion erre alkalmasnak is bizonyult. A helyben sütött friss croissantok közül egy csokoládéval töltöttet kértem, hozzá egy cappuccinóval. A kávé határozottan finom volt, olasz Manetti kávéból főzik. Árban is egész kedvező volt, a 2 tétel árukapcsolásban csak 590 Ft. Az ablaknál van egy leülős asztalka, de a vevők nagy része elvitelre vásárol.
2015. november 19., kollégákkal járt itt 15 Munkatársaimmal jártam itt, péntek esti bulizás során, bár nem ide indultunk és az idő nagyobb részét nem is itt töltöttünk, de valahogy ide is lekeveredtünk, bár fogalmam sincs, ez kinek az ötlete lehetett, egyértelműen rossz gondolat volt. A kidobók barátságtalanok, a pultosok szintúgy, táncparkett szűkös, de a zene úgy is borzasztó.
A táncosoktól nem lehet közlekedni, a pult megközelítése is beillik egy lehetetlen küldetésnek, s a rendelés is hosszas várakozások és tolongás után sikerült. Kommersz italok vannak, amelyek erősen túlárazottak, kifejezetten drága, lehúzós hely. Az Exclusive VIP Lounge-ban celebek felbukkanása esélyes, ha ez érdekes bárkinek, nekünk nem volt az. Egy Bacardi Breezer 990 Ft (nyilván nem adnak vissza az ezresből), a Somersby Cider is hasonló árfekvésben. Tuborgot és Carlsberget csapolnak, a korsó természetesen itt csak 4 dl, 850 Ft-ért, ez esetben sem adnak vissza az ezresből. Nekünk nagyon nem jött be a "Peaches & Cream Életérzés", elég gyorsan menekülőre fogtuk.
2015. november 19.barátokkal járt itt 45 Egyik barátunk hosszabb időre külföldre költözött, a kiutazás előtt rendeztünk még neki egy búcsúbulit, melynek helyszínéül a Trapézt választották a főszervezők.
Korábban évekkel ezelőtt egyszer jártam már itt, de ez még azokban az ősidőkben történt, amikor még nem vezették be a szórakozóhelyeken (beltérben) a dohányzási tilalmat, s leginkább az maradt meg innen az emlékezetemben, hogy este 11 felé már vágni lehetett a füstöt a legfelső szinten, s az idő múlásával ez csak fokozódott. Azóta már itt is változtak az idők, a Trapéz is átesett némi fazonigazításon, s mostanság "kultikocsmaként" kategorizálják magukat, bármit is jelentsen ez. Talán a Corvinus Egyetem közelsége miatt, de főleg egyetemista vendégkörük van, inkább a 20-as évekbeli korosztály. 3 szintes az épület, bár 1-1 szint alapterülete elég kicsi. Lent a pincében csocsó, és ezt a szintet lehet kibérelni zárt körű eseményekre. A földszinten focimeccsek szoktak menni, ez nekem egyáltalán nem a világom. A legszimpatikusabb számomra a padlásszint volt, aminek romkocsma hangulata van. Ebédidőben 850 Ft-ért lehet 2 fogásos ebédmenüt kapni, ezt a diákok pénztárcájához szabták, átlagos, jól ismert ételek, pl. gombaleves székelykáposztával. Mi este jártunk ott, s csak ittunk, az ételeket nem próbáltuk. Az étlapon többféle burgert és szendvicset láttam. Árban barátságos, s mindig vannak italakciók, pl. Bacardi Cola 490 Ft-ért. Sopronit és Arany Fácánt csapolnak. Kézműves sörök nincsenek. Kommersz italok leginkább. Barátságos, fiatalos, laza hely.
2015. november 19.egyedül járt itt 45 A "gyorsan felejtsük el" kategóriás Nagymama Konyhája után szerencsére sikerült belefutni a Cortesi kávézóba, ami a Pólus Centeren belül a jobb - talán a legjobb? - helyek közé tartozik. A kiszolgáló fiatal hölgy bár halk szavú, de kedves, barátságos, és tudott ajánlani a kínálatból.
A fánkok és a cupcake-ek bár sokfélék, de nagyon színpompásak, cukrosak, tömények, s nem úgy tűnnek, mint amelyek csupa természetes és mesterséges alapanyagból készülnének. Bár nem vagyok megrögzött bio-paleo beállítottságú, de ez már nekem is túlzásnak tűnt, így inkább valami egyszerűbb, ismertebb, "megbízhatóbb" süti után néztem. A javaslatot elfogadva egy kókuszos kockát kértem, amiben nem volt semmi extra, de tényleg friss volt, a piskóta könnyű, de töltelék hiányában kissé száraz és íztelen, ár-érték arányban egész kedvező (199 Ft). Az is pozitívum volt, hogy egyáltalán nem a legdrágább sütire próbált meg rábeszélni. Voltak még rétesek, mini túrós batyu, kilóra mért aprósütemények, és szintén kilóra kimét bonbonok (Rafaello és Ferrero), a hűtőben Cserpes joghurtok, tejes italok és a kiírás szerint szendvicseket is készítenek. A sütihez ittam egy capuccinot, abban sem volt semmi extra, de frissen főzte le a kávégépben, így összességében kellemes hangulatban telt el a Cortesiben töltött kis idő.
2015. november 19.egyedül járt itt 25 A Pólus Center nem tartozik a kedvenc bevásárlóközpontjaim közé, elég ritkán fordulok meg itt, mert messze lakunk tőle, de sosem tudok eligazodni. Több bejárat van, és persze mindig a keresett üzlethez a legtávolabbi helyen sikerül leparkolni.
Az étkezőhelyeket itt is egy csoportban sűrítik össze, csak egy kávézó van az épület másik végén (Jamaica Babkávézó), viszont ennek van külső kiülős terasza is, a többi "evős" hely a belső térben van, nincs természetes fény. A másik problémám úgy általánosan a Pólussal, hogy a takarítás nem az erősségük, valahogy mindenütt az a benyomásom, hogy nincs tisztaság, nincs higiénia. A Nagymama konyhája viszonylag nagy alapterületű, a Belfrit és a Salad Box között található. Az ételek a többihez képest az olcsóbak közé tartoznak. Általában mindenből lehet kis adagot is kérni, ami a normál adag 70%-a (a legtöbb étel 800 Ft, kisadag 500 Ft). Az ételek előre elkészítve a pultban vannak kitéve, így mindent automatikusan mikróznak, ami szintén nem teszi vonzóvá. Egy kis adag milánói makarónit kértem, amire a sajt +100 Ft-ba került. Nem nagy dolog, de szerintem a milánóihoz alapból hozzátartozik a sajt, nem kellene felárazni. Az ételek olcsó, alacsony minőségű alapanyagokból készülnek. A tésztát túlfőzték, a sajt az a tipikus pizzafeltét volt, sajtnak nevezni kis túlzás. Adagra ahhoz képest, hogy kis adagnak adták, elég nagy volt, de ha valami nem jó, akkor abból a kevés is sok. Nekem nem jött be, nem ajánlom.
2015. november 13., kollégákkal járt itt 35 Helyszín a Hold utca eleje, a Prestige Hotel mellett, pár hónapja nyitottak. A tulajdonos fiatalember korábban pékségekről bloggolt, és beutazta Európa legjobb pékségeit, így gyűjtött tapasztalatokat. A fő profil a pékség, a "Bakery", és ezen belül is a kenyér, a kiváló minőségű, hazai alapanyagokból készült adalékanyag nélküli kenyér és pékáru, ahol nem gyorsított eljárással készülnek a termékek.
Ahol csak lehet, bio alapanyagot használnak, kerülik a tartósítőszereket és a lisztjavítókat. Részt vettek az igazi kenyér kampányban is, több másik kézműves pékséggel együtt. A pultra mindig kitesznek friss kenyérkockákat kóstoló gyanánt a várakozás perceire. A földszinten és a galérián is vannak asztalok, elég szellősen, a galéria rész berendezése sokkal hangulatosabb, nagy bőrkanapé, a falon képek. Egy külsőre nem túl izgalmas citromos sütit vettem, 560 Ft-ba került egy szelet. A tetején könnyű, de fix állagú citromkrém (nem folyós), a tészta könnyű, laza, és a citrom igen harmonikusan ízesítette meg. Ránézésre nem is képzeltem, hogy ennyire finom lesz. A péksütik árai 400 Ft-nál kezdődnek, de a sütemények többsége 6-7-800 Ft-os, ami azért meglehetősen húzós. A napi ajánlatban mindig szerepel egy napi leves, stabil tétel az artizán humusz és a marinált olivabogyók friss kenyérrel. Némi saláta és egyszerűbb egytálétel is szerepel a kínálatban. Trendi, drága hely, nyilván a környékbeli bankárokra, irodistákra és a külföldi szállóvendégekre építenek, de nem tudom, mennyire fenntartható ez hosszabb távon, mert itt a belvárosban is vannak lényegesen olcsóbb, ugyanakkor színvonalas helyek.
2015. november 13.egyedül járt itt 35Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Egy újabb ötlet, egy újabb hely a Hold utcai piacon. Az emeleten a bal oldali utolsó egység a Steamboo, talán 2 hete nyitottak meg. Úgy tűnik, volt némi média hírverés körülöttük, mert rövid ottlétem alatt is többen úgy jöttek oda érdeklődve, hogy "Ez a Szabó Győző" vendéglője? " Amúgy igen, és a tulajdonos színész is személyesen ott tartózkodott.
De ahogy az előttem értékelő is leírta, inkább csak nézelődők, lézengők voltak a Steamboo körül, csak 1-1 ember volt, aki valóban evett is valamit, miközben a szembe oldalon a Vörös Homár, Buja Disznók, Séf utcája, de a Kolbice és a Bőségtál is dugig voltak vendégekkel. A koncepció lényege annyi, hogy az elkészített, ízesített szusikat szaloncukor szerűen becsomagolják egy papírba, és úgy gőzölik meg, pontosan 4 perc alatt. 6 féle ízben kínálták, többségében húsmentes verziókban: lazacos, puliszkás, gombás, gomolyasajtos, kéksajtos és kakukkfüves sajtos. Kértem 3 félét (lazac, gomba, gomolya), s mire tettem egy kört a piacon, már el is készült. A kifőzde előtt 3 műanyag asztalnál, kissé rozoga kempingszékeken lehet leülni. Az asztalokra oda van készítve wasabi szósz, szójaszósz és tabasco, ha valaki szeretne egy kis csípőset rádobni. Eldobható favillával vagy pálcikával lehet enni. A 3 db egy gyengébb előételnek tudható be, de 1100 Ft-ba került, így olcsónak semmiképpen nem mondanám. Ízre mit is mondhatnék, egy kis adag rizs lazaccal, némi cukkini, 2 darabka gomba. . . szerintem ez nem az a profil, ahol valami hihetetlen extrával lehetne előrukkolni. Az ételkínálat tehát erősen limitált, 2 féle szörpjük van még. Érdeklődéssel várom, hogy mennyire lesz hosszútávú és rentábilis ebben a környezetben ez a vállalkozás.
2015. november 13.egyedül járt itt 45 A Hold utcai piac most már valóban egyre inkább a gasztro-fanok Mekkájává kezd alakulni. Az emeleten már nem is maradt kiadó hely, ha jól láttam; az átlagosnál jobb és egészen kiváló bisztrók, ebédelő helyek, gyorsétkezdék nyíltak. A földszinten nyáron nyitott meg egy olasz cukrászda, s szintén a földszinten, a bejárattól közvetlenül jobbra található a Hecserli Kávézó.
Ahogy írják magukról: "klasszikus és újhullámos bio kávékülönlegességek minden kontinensről". A bio kávé mellett kézműves borokat, hazai, olasz és spanyol biogazdák és kistermelők termékeit: sajtot, szalámit, felvágottakat, fűszereket, szószokat lehet vásárolni, s többféle süteményt is kínálnak. Közel 500 féle biotermék szerepel a kínálatban. Összességében inkább egy kis szatócsbolt, amolyan Sarki Fűszeres típusú. Egy Rigó Jancsi Monoporzione-t kértem lattéval (610 és 630 Ft). A kávéba biotejet tettek. Árban többet fizettem, mint az emeleten az ebédért, szóval nem olcsó hely. A süti határozottan finom, valódi csokoládé ízű és nem édes, persze, hiszen ebben sem használnak cukrot. A kávéhoz édesítőként is csak mézet (olasz akácméz), agavé szirupot, kókuszdió nektárt és "édeskét" (mondjuk ez utóbbi szerintem mesterséges, és köze nincs a bio-hoz, de mindegy. . . ) kínálnak. A kiszolgálás igazán kedves és segítőkész volt. Szeretem, amikor az eladónak van saját véleménye, tud ajánlani és ismeri a termékkínáálatukat, sajnos ez továbbra sem általános.
2015. november 11.egyedül járt itt 55 Pilisvörösváron járva az Emil Cukrászdában kezdtem a napot, sütivel és kávéval. A családi vállalkozásként működő hangulatos hely már 1985 óta működik, kívülről hatalmas üvegportálos sátortetős épületben, a belső részben pedig a századforduló korabeli cukrászdák hangulatát idéző stílusos berendezéssel.
Igazi békebeli kávéházi hangulat, szépen kárpitozott székek, régi kredenc, festett porcelánok, festett színes üvegképek szecessziós stílusban. A sütemények kínálata lenyűgöző, igazán nehéz a választás. Hagyományos sütemények, formatorták, francia főzött parfékrémes torták, sós és édes teasütemények, házi rétes és nosztalgiakrémesek mellett sváb édességek és a modern "bio-paleo-diabetikus" desszertek is megtalálhatóak. Német csokoládétortát és capuccinot kértem, és elvitelre is vittem egy zacskónyi puncsos-diós aprósüteményt. A kiszolgálás barátságos, kedves, mosolygós és még szíves útbaigazítást is kaptam, térképes segítséggel. Sütiárak 300-500 Ft közöttiek.