Gyémánt 500
2015. november 4.egyedül járt itt 45 A Falk Miksa utca Parlamenthez közelebbi végén található ez a kis kávézó. Gyakran járok errefelé, kívülről nagyon kellemes hangulatot áraszt, és a belső tér is barátságos, igényesen berendezett, meleg. A fotelek kényelmesek, a bordó kárpitok stílusosak. Az intellektuális vonalat erősíti a könyvespolc, elég sok olvasnivalóval.
A fő vonal a kávé, természetesen, de sokféle házi szörp, forró csokik, teák is szerepelnek a kínálatban. Az étlap egyszerű, levesek, szendvicsek, édes és sós sütemények, péksütemények a harapnivalók. Először szendvicsre gondoltam (az étlapban leírtak alapján), de a pultban láttam, hogy mindegyik már előre elkészített és folpack fóliába csomagolt, ami egy kissé visszavette a lelkesedésemet, így inkább a péksütik felé tendálódtam és egy sajtos rolót kértem. Ez inkább csalódás volt, kb. az a minőség és ízvilág, amit az ABC-ben is meg lehet venni. Nem volt ropogós, a töltelék jellegtelen, árban 280 Ft. Talán az édes sütikkel jobban jártam volna, de egy vékonyka paleo süti 600 Ft-ért szerintem egy kissé túlzás, bár a csokis mandulás elég jól nézett ki. A forró csokik közül a banánosat választottam (590 Ft, ha jól emlékszem). Állagra jó volt, elég sűrű és krémes, de azért iható folyékonyságú, viszont túlságosan édes, pedig a forró csokinak alapból egyáltalán nem kellene édesnek lennie. A kiszolgáló ifjú hölgy kedves, barátságos, mosolygós volt, de a választásban nem igazán volt proaktív. Az összesített értékelés 4 szívecskéje inkább a hangulatnak szól, mint az étel/ital-nak, jó lenne, ha ebben tudnának fejlődni.
2015. november 4., kollégákkal járt itt 45 A Prosit Borbár és a felette lévő Fröccsterasz közös vezetés alá tartozik. Így novemberben a Fröccsterasz már túlságosan hideg, nem is voltak nyitva, bár a Prositnak még mindig van kinti terasza, ez inkább a dohányosoknak lehet alkalmas hely kiülni, de nem fűtött, így egyértelmű, hogy a benti zárt tér volt a nyerő.
Borokból igen széles, változatos a kínálat, az étlap ehhez képest rövid, mindössze 1 oldalnyi, de ez egyáltalán nem probléma. Az étlap a rövidségen túl is bisztrós jellegű, néhány leves, tészták, pizza, pár desszert és 3 féle házi hamburger (marha, csirke, vega - sajtos). A csirkés hamburgert választom, amely nemcsak szlogenek szintjén "házi", hanem ténylegesen: a zsemle jóféle, pirult tetejű, nem amerikás stílusú puffasztott, bár egy kicsit morzsalékos a tésztája. A csirkemell színhús jó 2 cm vastagságú, nem is lehet harapni ezt a szendvicset, de eleve adnak hozzá steak kést, villát. Töltelékében van uborka, paradicsom és füstölt sült bacon. A bacontól kissé eluralkodik benne a sós íz, és a füstölést sem kellett volna ennyire túltolni, de összességében egy elég erős csirkeburgert sikerült összehozniuk. A hozzá kínált sült krumpli karikára vágott, kellemesen ropogós kívül, de belül puha, kifejezetten jól sikerült. Házi limonádéból is széles a kínálat, vagy 8 féle ízből lehet választani, én mangósat kértem. Ár-érték arányban belvárosi szintű, de még az elfogadható kategóriában mozognak. Elsősorban külföldiek és az alkalmazottak/tulaj ismeretségi köre adta a vendégkört ottjártunkkor. A leggyengébb pontjuk a mellékhelyiség, ami a pincében található és régi betonlépcsőn lehet megközelíteni. Kéztörlő nincs, pince- és csatornaszagú, nem durván, de egy ilyen helyen azért valami igényesebbet vártam volna (ezért a tisztaság "lehúzása"). 12% szervizdíjat számolnak fel, ami a gépi számlán egyértelmű, az étlapon is biztosan szerepelt, de bevallom, ott nem láttam, nem vettem észre. Mindezzel együtt 3ezer Ft volt a fejenkénti fogyasztásunk. A pizzát nem kóstoltam, de elég nagy méretű, vékonytésztás, gazdagon rakva feltéttel, szintén jól nézett ki. A kiszolgálás normális, átlagosan udvarias.
2015. november 4.egyedül járt itt 45 A közelmúltban nyílt Zelefánt bisztró és sushi bár kizárólag egészséges, 100%-ban organikus bio alapanyagokból készült ételeket és italokat árusít. Ezeknek az ára az átlagnál magasabb, de úgy tapasztaltam, hogy pl. az igencsak felkapott, közeli Fruccolánál lényegesen olcsóbbak és szerintem itt változatosabbak is az ételek.
Modern, trendi, inkább csajos hely, vidám zöld szín dominál a belső térben. Keskeny hosszúkás egyterű, emiatt az asztalok elhelyezése szűkös. Ha jól számoltam, összesen 4 db ülős asztal és 1 db bárszékes asztal, így nem meglepő módon sokan elvitelre vásárolnak. Minden nap kínálnak egyféle 2 fogásos ebédmenüt (leves+főétel), amely minden 2. napon japán/ázsiai, a többi napon európai, de ezen belül is könnyű, egészséges, bio étel. Bár a véletlen hozta így, de szerencsére éppen a japános napon sikerült betérni, amikor Tokyo Ramen leves és sushi volt a menüben. A leves elég nagy adag, inkább a tészta és a zöldség dominált benne, marhahús viszonylag kevés, de volt benne, a fűszerezés csípős volt, de nem igazán autentikus. Minden esetre laktató és tartalmas, akár 1 fogásnak is elment volna. Az előre elkészített és behűtött sushi dobozban 9 db apró maki volt, fafülgombás és omlettes, hozzá wasabi, pácolt gyömbér és szójaszósz. Ez kifejezetten jól sikerült, autentikus volt, bár a töltelék nem volt éppen különleges. Összességében egy kellemes, barátságos hely, akinek bejön ez az irányzat. Ár-érték arányban a menü a legjobbak közötti a környéken.
2015. november 1., kollégákkal járt itt 35 Az Arany János utcai metrókijárattal szemben, nagyon forgalmas és központi helyen, éppen a gyalogátkelőnél található ez a török büfé, amelynek feltűnő zöld feliratait messziről kiszúrja az ember. A helyet valóban törökök üzemeltetik, magyar alkalmazottat nem láttunk ottjártunkkor.
A fő profil a szokásos török gyorskaják: gyros, falafel, görög saláta, rablóhús és effélék. A belső tér átlagos, egyszerű, nem túl vonzó, és nem ragyogott a tisztaságtól. A fő problémám az volt a hellyel, hogy a személyzet a török barátaikkal volt elfoglalva leginkább, folyamatosan és nem túl halkan beszélgettek, őszintén szólva az volt az érzésünk, hogy megzavartuk őket. Amint a hívogató színes képes táblán is olvasható, 2 fogásos napi menü kapható 980 Ft-ért (főétel + leves vagy főétel + saláta). A választék elég szegényes volt, bár igaz, hogy nem ebédidőben, hanem már azt követően, délután mentünk, de még bőven a nyitvatartási időben. Semmilyen ajánlást nem kaptunk, hogy szerintük mit lenne itt érdemes enni. Gyros az lett volna, de mi valami mást szerettünk volna, s a képek alapján nem erre számítottunk. Gyorsan ettünk, és eljöttünk, de nem igazán vágyunk vissza. Ha már török és a környéken, akkor sokkal inkább szimpatizálunk a Sas utcában az Istanbul-lal, talán nem meglepő, hogy ott mindig sokkal több vendéget látunk.
2015. november 1.családjával járt itt 25 A Jászai Mari térnél, a Hollán utca elején lévő szökőkút mentén végig vendéglátóhelyek sorakoznak, bal oldalon a Hummus Bar és a Vanilin Cukrászda, jobb oldalon a Jazz Klub, a Holláner, egy kínai gyorsétterem és a Pronto Pizzeria. Szóval a kínálat és a konkurencia itt néhány négyzetméteren elég jelentős, de a Pronto már elég sok éve működik itt változatlanul, így ezek szerint nekik bejött.
Mivel elég közel lakunk, 5-6 alkalommal már megfordultam itt, de annyira nem voltak jók a benyomásaim. Az is egy kicsi furcsa, hogy bármikor is mentem, mindig olyan kihalt, üres volt. Ez azért annyira nem vonzó egy étterem esetében, hiszen én is elbizonytalanodom, biztos, hogy érdemes ide bejönni? Hétköznap ebédidőben 2 fogásos menüt kínálnak kedvező áron, 890 Ft-ért. Minden nap nyitva vannak este 11 óráig, de a konyha ennél korábban leáll, egyszer voltam - pontosabban csak szerettem volna enni - este 9-kor, de már nem voltak "főzőképes" állapotban (lehet, hogy ebből a szempontból azóta változott a hozzáállás). Az étlapon a fő profil a pizza, 23 féle verzió szerepel, pontosabban a 23. az egy kívánság pizza, a vendég állíthatja össze bármelyik, de maximum 4 összetevőből. Árakban átlagos, nem drága (1200-1800 Ft között). 32 cm-es átmérőjű, átlagos méretűek. Bár azt írják a honlapon, hogy ők "olaszos" étterem, én inkább amolyan mindenfélés-nek kategorizálnám, hiszen a jól ismert, mindenhol kapható tipikus és standard ételek vannak, menzás-kifőzdés jellegű hely. Ehhez képest az étlap értelmetlenül hosszú. Szerintem ezeket az ételeket mindenki fejből sorolja: Cézár saláta, görög saláta, rántott sajt tartárral, hortobágyi palacsinta, húsleves, gulyás, bolognai és carbonara spagetti, lasagne, Cordon Bleu, bakonyi . . . somlói, gesztenyepüré, tiramisu. Az ételek elkészítésében egyáltalán nem profik, szerintem bármelyik átlagos háziasszony ennél finomabban főz, sőt jó eséllyel fantáziadúsabban is.
2015. november 1., kollégákkal járt itt 35 A szomszédos Balassi Bálint utcai Gyűrű mellett a Falk Miksa utcai Tóth Kocsma a másik olyan klasszikus söröző a Jászai Mari tér környékén, amit szinte mindenki ismer, hiszen már évtizedek óta ugyanott működnek, itt is már felnőtt egy generáció azóta.
Nekem a 2 közül a Gyűrű állt közelebb a szívemhez, ennek okát nem tudnám megmondani, viszont ha a baráti körből éppen más a szervező, akkor a Tóth Kocsma is rendszeresen előkerül, mint potenciális helyszín. Legutóbb egy kollégánkat búcsúztattuk itt, aki nem szeretett volna nagy felhajtást, éttermet, túl elegáns, feszengős környezetet, viszont mindenképpen szempont volt a központi elhelyezkedés, és hogy egy jól ismert, kipróbált hely legyen, így esett a választás erre a pubra. Klasszikus, régi vágású, vörösfenyő borítású ivóhely, főleg 30-40-es baráti társaságok kedvelik (legalábbis mikor ott jártunk, nekem ez volt a benyomásom). Az utcáról lépcső visz le a szuterénben kialakított helyiségbe. Sopronit, Heinekent, Edelweisst és Arany Fácánt csapolnak, akár literes korsóban is, helyi specialitás a pannonhalmi apátsági félbarna söre. A kimért borkínálat egy fokkal jobb, mint a Gyűrűben, a balatonfőkajári rozé decije 210 Ft volt, annyira nem voltam tőle elájulva. Az árfekvés amúgy hasonló, a 4 cl-es Jager 700 Ft-ba került. Van bodza- és málnaszörpjük. Az ételkínálat minimális, de a csirkemájas zsíros kenyér évek óta nagy siker. (csak kenyerek és melegszendvics van). A kiszolgálás korrekt, de nagy forgalom idején proaktívnak kell lenni a vendégeknek.
2015. november 1.barátokkal járt itt 45 A Jászai Mari téren, a 2-es villamos végállomásánál immár 35 éve működik a Gyűrű Pub. Mi még Fehér Gyűrűként ismertük meg, hiszen a megnyitástól kezdődően évtizedeken át ezen a néven vált ismertté, de az elmúlt időszakban valamiért úgy érezték a tulajdonosok, hogy szükséges egy kis változtatás, és most már csak Gyűrű Pub a hivatalos nevük.
Elég tágas söröző, több teremmel, így zárt körű rendezvényeknek is helyet tudnak adni. Klasszikus, fapados, boxos kialakítású részek is vannak, de vannak sima asztalos-székes elrendezésű ülőhelyek is. Jó időben kinti teraszuk is üzemel. Dreher, Arany Ászok, HB, Pilsner Urquell, Kozel családot csapolják, kézműves sörök nincsenek, üvegesben Gösser, Coronita, Edelweiss és Guiness van, azaz összességében a standard vonal, meglepetések nélkül. Piccolo (2 dl), pohár (3 dl) és korsó (5 dl) kiszerelésben, amit csak annyiban érdemes megemlíteni, mert egyre több helyen terjed a mennyiségek burkolt csökkentése 2 és 4 dl-esre. A borkínálat elég gyenge, csak asztali/folyóborok vannak, de legalább olcsón (190 Ft/dl), mondjuk szerintem nem is valami jó minőségűek. 4 cent Jager 660 Ft, ami Pesten, pláne a belvárosban elég barátságos ár. Az italok mellé leginkább libazsíros kenyeret szoktunk harapni lilahagymával, de a körözöttes is régi klasszikusuk. Van még párféle levesük és egyszerűbb egytálételek, toast, melegszendvicsek, libatepertő, sült virsli. A főiskolás évek alatt gyakran megfordultunk itt, aztán ritkultak a látogatások, mert hétvégén asztalfoglalás nélkül soha nem volt szabad asztal, majd volt egy olyan időszak, amikor a kiszolgálás nem volt valami kedves, viszont az utóbbi időszakban ismét a régi, barátságos, vendégszerető hangulatot tapasztaltuk meg.
2015. november 1.barátokkal járt itt 45 A Jászai Mari tér közelében a Fehér Gyűrű Pub (most már csak Gyűrű) mellett található ez a borbár. Minden nap nyitva tartanak 11 és éjfél között. Mivel boráruházként is üzemelnek, napközben inkább elvitelre bort vásárlók tűnnek fel, estefelé kezd beindulni az élet. A borlapon több mint 60 féle bort kínálnak, amely akár napközben is változik.
A magyar borvidékek mellett a nemzetközi mezőnyből osztrák, francia, olasz, spanyol, német és svájci, a tengerentúlról chilei, argentin, dél-afrikai, új-zélandi, ausztrál borokat árusítanak. A kínálat igencsak széles, az ajtón belépve a bal oldali fal padlótól plafonig borosüvegekkel van végigrakva. A borokon kívül pezsgőt, habzóbort és pálinkát is lehet kóstolni. Az ételkínálatban bor-kísérők, tapasok, falatok szerepelnek: minőségi sonka, sajt, olívabogyó, bruschetta. A legjobb ülőhely az ablaknál egy kényelmes, több személyes süppedős fotelos megoldás, ezen kívül normál székek-asztalok. A berendezés egyszerű, de elegáns, a sötétbarna szín dominál. Különösen büszkék arra, hogy működésük első éve alatt 400 féle bort kóstoltattak. Pinot Noir-t és tokaji Furmintot ittunk. A kiszolgálás nagyon profi, felkészült, segítőkész. Azokat a vendégeket is normálisan kezelik - és nem nézik le - , akik nem borszakértők.
2015. november 1.barátokkal járt itt 45 Egy klassz, jó hangulatú beszélgetős hely a Holláner a Jászai Mari térnél, az egykori Odeon Mozi (jelenleg Budapest Jazz Klub) mellett. A belső tér elég pici, de kényelmes és stílusos krémszínű székek vannak, mégis, ha nem túl zord még az időjárás, és van szabad ülőhely a szintén elég pici teraszon, akkor jobban szeretünk kinn üldögélni.
A hét minden napján reggel 8-tól éjfélig tartanak nyitva, a profil is ennek megfelelően alakul. Reggel, délelőtt leginkább kávézó, reggeliző hely és elég jó a kávéjuk, ízre és árban is az egyik legkedvezőbb a környéken (eszpresszó 250 Ft, capuccino 350 Ft). Szendvicset és friss péksütiket, croissan-t, sós kiflit lehet enni. Délután és estefelé átalakul kiülős/beülős beszélgetős, baráti találkozós hellyé, késő este pedig ez annyiban módosul, hogy kávé helyett az alkoholos italok veszik át a főszerepet. Staropramen (világos, barna) mellett a táborfalvai HBH sörfőzde sörét csapolják szintén barátságos árfekvésben (270/410 Ft), sőt a "holt" időszakban 15-17 óra között dupla mennyiséget lehet ezért az árért kapni. Az üveges kínálat nem túl izgalmas: Staropramen, Borsodi, Stella. A Varga Pincészet borait kínálják üvegben és kimérve is, 220 Ft/dl. Üdítők terén sajnos a Pepsi termékeit tartják, házi szörp/limonádé nincs. A kiszolgálás mindig nagyon kedves.
2015. október 31., kollégákkal járt itt 35 Évek óta azonos - kínai - tulajdonos működteti ezt a tipikus kínai önkiszolgáló gyorséttermet a Nemzeti Bank és az Államkincstár szomszédságában. A környéken van még néhány, hasonló profilú kínai gyorsétterem (a Nádor utcában, a Bajcsyn a Posta mellett és a Hercegprímás utcában is), de a környéken én a Kincsestálat találtam közülük a legjobbnak.
Ami talán a legfontosabb, és kínai éttermeknél sajnos ez nem mindig biztos, itt az ételek minősége mindig megbízható volt, a frissességgel nem volt probléma, különös tekintettel fontos ez a húsos ételek esetében. A belső tér elég tágas és színes, s bár az ételkínálat ugyanolyan nagyjából, mint a többi kínai büfében, de itt a belső tér sokkal csinosabb (bambuszok, növények, falfestés, képek a falon), normális asztaloknál le lehet ülni, bár a székek nem túl kényelmesek, fapadosak. Árban nagyon kedvező, a menük (zóna adag főétel 600 Ft körüli árakon). A menük nagy részét előre elkészítik és csak melegítik (mikrózzák), viszont a thai pirított tésztás és pirított rizses egytálételeket frissen készítik, így érdemesebb ezeket választani (850 Ft). Az erős-csípős levesük elég jó ebben a mezőnyben. Halat még nem ettem náluk, lehet, de ránézésre és az ár alapján lehet, hogy pangasiusból főznek. A kiszolgálás normális, a forgalom hektikus, hétköznap ebédidőben olykor feltorlódnak a pultnál a rendelésnél és a pénztárnál a vendégek, amúgy általában kevesen vannak.