2015. augusztus 15.barátokkal járt itt 45 Mátrafüreden, a Sástó partján, a kilátó felé vezető erdei út kezdetén áll ez a kis faház büfe. Előtte több asztalnál lehet ücsörögni a napernyők alatt, s nézelődni a békés vidéken, csodálni a Sástó remek panorámáját, s leginkább csak ellenni, nem csinálni semmit. Innen pár méterre lehet bérelni a csónakokat a tavon, nyilván innen adódik a névadás.
Ételeket nem ettünk, kávét, üdítőt, sört, fröccsöt ittunk, egy barátunk érkezésére vártunk, aztán amikor megérkezett a távolsági busszal, immár vele kiegészülve még kikértünk egy újabb kört. Egy idősebb hölgy szolgált ki bennünket, aki nagyon kedves, s barátságos volt, s másnap is szívélyesen üdvözölt bennünket, amikor ismét erre sétáltunk. Árban is barátságos hely.
2015. augusztus 14.barátokkal járt itt 25 A Westend aluljáró szinten lévő számos gyorsétkezde egyike. Annyiban próbál más lenni a többieknél, hogy nekik van egy saját elkülönített részük az asztalok számára, ahol kizárólag a náluk vásárló vevők ehetnek. Persze ha ez megtelik, vagy nagyobb társasággal vagyunk, akkor ülhetünk a kinti részben is a "tömeggel", nem gond.
Ételkínálatában semmivel nem nyújt többet, mint a szomszédos helyek, tényleg a tipikus tömegetető kaják vannak, görög saláta, rántott hús, sztrapacska, gyümölcsleves, gyros. . . stb. előre legyártva hatalmas hegyekben, így a frissességgel kapcsolatosan azért felmerült a fejemben 1-2 kérdőjel, főleg estefelé. Az ételeket mikrózzák, megkérdezés nélkül is, ami eléggé lehúzza a színvonalat, ami eleve nem magas. Van egy adott, akciósnak meghirdetett menü (legutóbb a gyros tál volt ilyen), de az a helyzet, hogy a szomszédos konkurenciával összehasonlítva semmiképp sem olcsóbbak, sőt amit konkrétan megnéztem, azoknál úgy tapasztaltam, hogy a Pepita pár száz forinttal inkább drágább, adagok tekintetében viszont éppen ellenkezőleg, máshol nagyobb adagokat adnak. A "magyaros" jelző csak az étterem elnevezésében szerepel, amúgy én nem tartom magyarosnak sem a kínálatot, sem a fűszerezést. Kedvencem a hirdetőtáblájuk kiírása: "magyaros ízek - gyrostál + Coca-Cola". . . valóban mindkettő tipikus ősi magyar étel és ital. A kiszolgálás közönyös volt, nem szeretem, amikor az alkalmazottak arcára az van kiírva, hogy legszívesebben most azonnal teleportálná magát a Karib-tengerpartra, de előtte még berobbantana ide a sok idióta ember (=vendégek) közé 1-2 atombombát.
2015. augusztus 14., kollégákkal járt itt 45 Június első napjaiban az Arany János utcai metró felé igyekeztem a Bajcsyn, amikor egy kedves ifjú hölgy kezében egy tálcányi kakaós csigával megállított, és kóstolóként kezembe nyomott egyet a csigákból, közben elmondta, hogy itt hamarosan, talán már másnap egy pékség nyílik.
A csiga finom volt, így be is tettem a terveim közé a hely meglátogatását a későbbiekben. Az FFB franchise lánc, azaz Fresh Food Bakery egyik új tagjáról van szó. Annyiban szebb, jobb a többi pékségükhöz képest, hogy itt az üzlet előtt egy szép kiülős teraszt alakítottak ki, és a benti részben vannak asztalkák és székek, ahol normális körülmények között, kényelmesen leülve lehet elfogyasztani az ételeket, nemcsak bezacskózva elvinni, és a munkahelyen vagy útközben megenni. Főként hideg ételek vannak, de az édes és sós péksütemények, pogácsák mellett itt szendvicsek és saláták is kaphatóak. A kínálatból 1-1 lazacos és prosciutto sonkás szendvicset választottunk, amelyeket croissantból készítenek el. Árban 690 Ft-ba kerülnek, ami azért nem túl olcsó, figyelembe véve, hogy ezek átlagos méretű, azaz egyáltalán nem nagy croissant-ok. A péksütik többsége 150-190 Ft közötti, de minden nap van valamilyen akció is. A saláták 900 Ft-tól indulnak, ezek sem túl nagy adagok. Összességében, ha siet az ember és péksütire vágyik, akkor a Fornettinél vagy a CBA kínálatánál jobb választásnak tartom, és itt ráadásul a személyzet is kedvesebb, normálisan viselkednek a vevőkkel.
2015. augusztus 14.egyedül járt itt 55 A Bajcsy-Zsilinszky út hömpölygő autós forgatagának sűrűjében egy kívülről eléggé jelentéktelennek látszó teraszról juthatunk be Budapest egyik legjobb olasz éttermébe. A kék (azurro) alapszínű teraszon néhány asztal van, majd belépve a falon borosüvegekkel és mindenféle ilyen-olyan aprósággal telezsúfolt kis térbe jutunk, ahol kisebb asztalkák vannak és persze a pult, ahol a tulajdonos, Giovanni fogad szívélyesen minden vendéget, természetesen olaszul.
A pult mögött egy szűk kis folyosón átjutva egy újabb helyiség nyílik, itt foglalunk helyet, az ablak a belső udvarra nyílik. Az étlapon kizárólag olasz ételek szerepelnek, a klasszikus pizza és tészták mellett előételek (pl. bruschetta, caprese, carpaccio, olasz vegyestál), halas-rákos saláták és természetesen desszertek (pannacotta, profiterol, tiramisu, tartufo). Azzal az elhatározással jöttem, hogy bármi is lesz az étlapon, mindenképpen pizzát választok, s így is tettem. A Pizza Rocco mellett tettem le a voksomat, ami egy elég érdekes képződmény, a feltét ugyanis a mozzarella és paradicsom mellett würstel (olasz kolbászka-virsli), kukorica és chips. A gyerekek miatt választottam ezt, akik a pizzát és a chipset is imádják. A pizzának a felét tudtam megenni, a másik felét becsomagoltattam, a csomagolásért természetesen semmi plusz díjat nem számoltak fel. A pizzák normál méretűek, árban kb. 1500-2500 Ft-ba kerülnek feltéttől függően. Magas minőségű, olasz alapanyagokat használnak, és a séf is olasz. Otthon tapasztalhattam meg, hogy ez a pizza tényleg nagyon profi. Már eltelt bő fél nap, és a gyerekek egy kis szélét meghagyták, amit késő este ropogtattam el, és a pizza még mindig teljesen jó állagú volt, nem keményedett kővé, nem lett szivacsos. Azon kívül, hogy persze hideg volt, ugyanolyan finom volt, mint ebédidőben.
2015. augusztus 14.egyedül járt itt 55 Nagyon szeretek a lipótvrosi Falk Miksa utcában sétálni, alig van forgalom (autós és gyalogos is csekély), a sok fa kellemes árnyékot ad, mintha nem is Pest nyüzsgő és mindig hangos belvárosában járna az ember. Szerecsésen illeszkedik bele ebbe a környezetbe a Picard Café, amit nem is annyira kávézónak, hanem sokkal inkább egy bisztrónak tudnék bekategorizálni.
Franciás konyhát visznek, kevés, de hangzatos, 2-3 soros elevezésű ételek, friss alapanyagok, könnyű, egészséges fogások, ugyanakkor hús-fronton is izgalmas húzásokkal (pl. szarvas gerincfilé, vaddisznóragu, őzgerinc, borjúpofa, vörös tonhal, kecskegomolya. . . Amit választottam, az egyelőétel volt, estefelé már nem akartam komolyabbat bevállalni. "SERPENYŐBEN SÜLT LAZAC TATÁR CITROMOSAN-WUSTER, BÉBI SALÁTÁKON BALZSAMOS- PESTOS-MOZZARELLA GOLYÓKKAL-OLIVÁSAN". Kis tálkákban tálalták nagyon gusztusosan az alkotóelemeket, bár mennyiségre elsőre elég kevésnek tűnt, meglepően kiadósnak bizonyult. Nagyon kellemes fűszerezés, jó minőségű alapanyagok jellemzik a Picard konyháját. A belső tér 2 részre osztott, hátul egy meghittebb csendesebb rész található, az első részről nagy ablakokon lehet az utcára kinézni. Kint néhány kiülös asztal is van kényelmes ülő alkalmatosságokkal. Árban magasabb árkategóriás, az előételek is 2500 Ft körüliek. A főételek között 5-6000 Ft-os fogások vannak, s mivel kis adagokról beszélünk, ha valaki végigeszik egy rendes menüsort, akkor a végszámla elég húzós lesz. A kiszolgálásra semmi panasz nem lehet, mindkét felszolgáló szimpatikus és kedves volt. Az ételre nem kellett sokat várni, igaz, nem is volt sok vendég ottjártamkor. Szervizdíj nincs. Mozgássérülteknek problémás lehet a hely, mivel a mellékhelyiségek az emeleti galérián egy szűk csigalépcsőn közelíthetőek meg. A mosdó is nagyon stílusos és kulturált volt.
2015. augusztus 14.egyedül járt itt 45 A Toldy mozi mellett nyílt néhány gyorsbüfé, bisztró a közelmúltban: palacsintás, bageles és a B40 Wok, ahol leginkább klasszikus thai/ázsaiai ételeket kínálnak. Ramen leves, Tom Kha Kai (kókuszos, csirkés, korianderes pikáns leves), tekercsek ilyen-olyan töltelékekkel, wokban sült tésztás egytálételek szerepelnek a kínálatban, bár ezek mellett az egyetlen desszertet, a profiterolt nem igazán tudtam hová tenni, de lehet, hogy egyszerűen ezt szereti a tulaj.
A hely nagyon pici, a jobb oldalt elfoglalja a sütöde, a kiszolgáló pult és a pénztár, míg a szűk bal oldali részben a falnál lévő pultnál lehet bárszékeken leülni, illetve a bisztró előtt is van kinn 2 asztal, de ott mostanság kb. 40 fok van a forró betonon. Bár benn üzemel 1 klíma, de a nyitott ajtó miatt ennek bármilyen hatását csak szorosan alá állva lehet érezni. Parmezános bundában sült tigrisrákot ettem, amelyet friss salátával (babcsíra, uborka, jégsaláta) és választható szósszal - én édes chilit kértem - tálalnak. Az előtételeket 2 méretben lehet kérni. Az ételek frissen készülnek, elég jó minőségű alapanyagokból dolgoznak. A séf egy magyar fiatalember, a pultos egy szintén magyar csinos fiatal hölgy volt, mindketten kedvesek, kommunikatívak, mosolygósak voltak, s több vendéget törzsvendégként üdvözöltek, amit jó jelnek tűnt. Az étel finom volt, bár autentikusnak nem mondanám. Szívesen kipróbálnék még itt más fogásokat is. Árban középkategóriás, belvárosi, bisztrós.
2015. augusztus 14.egyedül járt itt 55 A Nagymező utca jó pár klassz étkezős hellyel bővült az elmúlt időszakban. A Meat & Sauce kb. tavaly ősszel nyílhatott meg, s pontosan azt kínálja, amit a neve is sugall, azaz húst és hozzá szószt, s mindkettőből jó sokat, kissé megbolondítva, új köntösbe öltöztetve.
A 2 méretű és többféle ciabatta szendvicsbe marha-, sertés-, kacsa-, csirkehúst vagy halat töltenek, majd jó alaposan meglocsolják a vevő által választott fűszeres mártással, szó szerint tocsogni fog benne, s az ízek átjárják az egész szendvicset. Én egy kis méretű konfitált kacsapecsenyés szendvicset választottam, lilahagyma lekváros öntettel és rukkolával. Igazán mennyei összhatás. A hozzá adott sült krumpli elég kis adag volt és nem is volt annyira ütős, de mindenképp kell valami szerintem a szendvics mellé, ami nagyon tömény és nagyon zúzós. Ha menüt választ az ember, akkor leves helyett lehet desszertet is választani, ami ottjártamkor egy fehércsokis tortaszelet volt. Nagyon krémes, kicsit az én ízlésemnek talán túlságosan édes, de mindenképpen ízletes volt. Evést követően a bejárattól balra lévő mosdóban lehet a zsírból-szószból kimosakodni. Ülőhely kevés van, bent a falnál egy hosszú pult, 1 kerek bárasztal, kint az ablaknál egy ülőpult, azaz egyszerre max 7-8 ember tud leülni, hamar megtelik. A 2 kiszolgáló fiatalember a pultban fantasztikus, kedvesek és humorosak, nagyon gyorsan dolgoznak és megfelelő útbaigazítást tudnak adni az ételekről, néhány célzott kérdés alapján a tanácstalan vevőknek is próbálnak testhezálló étket ajánlani. A kis menü (szendvics, desszert, krumpli) 1 itallal 1650 Ft volt, a kiadósságot is figyelembe véve mindenképpen remek az ár-érték arány.
2015. augusztus 14.egyedül járt itt 55 A Dining Guide-ban évek óta a legjobb vidéki éttermek között tartják számon a Kistücsök Éttermet. Mivel Balatonlellén laktunk, csak a Kistücsök miatt utaztam át a 38 fokos rekkenő hőségben egy gyors látogatásra Szemesre, szerencsére majdnem szomszéd "falu", és elmondhatom, hogy egyáltalán nem bántam meg.
Mivel Lellén ebéd és vacsora is volt, így csak amolyan "köztes elemózsiát" voltam képes magamhoz venni. A terasz is árnyékos, felülről fedett, de bent az étteremben légkondi van, így inkább a hűvösebbet preferáltam. Az étterem szellős, harmonikus elrendezésű, igényes bútorokkal, visszafogottan elegáns, mondhatni szolid megjelenésű. Az asztalok kellő távolságban vannak egymástól, így az asztaltársaságok nem zavarják egymást. Ebben a "holtidőpontban" foglalás nélkül is volt szabad asztal. Az étlap rövid, áttekinthető, számos izgalmas és nem szokványos fogást is tartalmaz. Az 1 oldalas időszakos ajánlat után a Régiónk ízei menüsor következik, én ebből választottam a levesek közül paradicsomvíz bogyós gyümölcsökkel fogást, majd kávékrémet házi csokoládé fagylalttal, ez utóbbit ismerőseim már ajánlották. A leves valójában egy egyszerű, de nagyon izgalmas kompozíció, mintha egy hűs paradicsomos esszencia lett volna, amelyben áfonya, málna, szeder, ribizli volt. Értem, hogy konyhaművészet meg fine dining, de én sokkal több gyümölcsöt elbírtam volna benne. Nagyon frissítő és érdekes volt. A kávékrém és a fagyi 2 külön tálkában volt szervirozva, a krém többféle kávé krémből és keksz-szerű ropogós morzsából volt felrétegezve, a csokifagyi valami jobb minőségű, de szerintem kész "bolti" fagyinak tűnt. A kávéíz intenzív volt, de nem telepedett rá a desszertre, nem émelyítően édes, könnyű, de mégis kiadós volt. Amúgy a normál menüben tradicionális magyar étkek és a magyar konyha "nagyágyúi" is felsorakoznak szép számmal, pl. gulyásleves, újházi tyúkleves, csülök, töltött káposzta, harcsapaprikás, sőt még káposztás cvekedli is van, de ilyen nagyobb ételekre most nem volt kapacitásom. Szervizdíj nincs. Összességében vidéki árszínvonalat figyelembe véve persze nem olcsó hely, de én reálisnak és elfogadhatónak éreztem. Egy vízzel együtt így is 3000 Ft felett zárult a számla. A kiszolgálás figyelmes, precíz volt, de egy kicsit több mosoly, barátságosabb fogadtatás még dobhatna a hangulaton. Visszatérünk még!
2015. július 27.gyerekekkel járt itt 35 Mióta bevezették a boltok vasárnapi zárva tartását, a bevásárlóközpontok is elég nagy gondba kerültek, hogyan lehetne mégis valahogyan vásárlókat csalogatni a mozin kívül is. Itt jött a Westend nagy ötlete, hogy nyáron vasárnaponként 1000 Ft-ért 2000 Ft levásárolható étkezési kártyát adnak, amelyet az akcióhoz csatlakozó vendéglátó helyeken lehet felhasználni.
A programban vannak éttermek, ahol bármire szabadon felhasználható és levásárolható az összeg, mások egy fix menüt kínálnak. A szóba jöhető helyek közül egy gyors terepszemlét követően az Attikosra esett a választás, nem mintha annyira egyedi lett volna itt a kínálat - őszintén szólva eléggé egy kaptafára készülnek az ételek szinte mindenütt - , de árakban és adagokban elég jónak tűnt. Így összességében 2000 Ft-ért 4000 Ft értékben vásároltunk ételt az egész családnak. 1 adag rántott sajt rizzsel, 1 óriás bécsi szelet hasábburgonyával, rántott zöldségek (karfiol és brokkoli, a padlizsánt nem kértem, mert nem szeretjük, szó nélkül kihagyták belőle) és 2 nagy adag sült tejberizs (+1 5 dl-es üdítő). A kiszolgálás normális volt, gyorsan összerakták a dolgokat, nyilván nem teljesen frissensültekről van szó, hiszen a pultból készen lehet választani, de mivel elég nagy volt a forgalom, folyamatosan töltötték újra a készletet, így nem órák óta ott kornyadozó ételeket kaptunk. Pl. nem kellett mikrózni sem az ételeket (amitől rosszul vagyok az ilyen gyorséttermes helyeken). ezért az árért korrekt ételeket és persze nagy mennyiséget kaptunk. Az egész család jóllakott belőle, és még maradt is.
2015. július 27.egyedül járt itt 55 Az ARAZ is szerepelt a végiglátogatandó éttermek listáján nálam egy ideje, most sikerült összehozni. A Dining Guide 12 pontra értékelte őket, szerintem reális, egyet tudok vele érteni. A környék nem valami impozáns, sajnos elég szutykos és nem valami bizalomgerjesztő a 7. kerület ezen részén.
De az étterembe belépve egy egészen más világba csöppen az ember. Már a bejáratnál fogadnak, asztalhoz kísér egy kedves fiatal hölgy, a vizes esernyőt is elhelyezi száradni. A rendelés felvételére sem kell várni, azonnal jönnek az asztalhoz. Az ebédmenük ára - a minőséghez mérten - verhetetlen, a 2 fogásos 1390 Ft, a 3 fogásos 1590 Ft, amelyhez 1 pohár limonádé is jár. Szervizdíj nincs. A 3 fogásos menü ottjártamkor: bazsalikomos cukkini krémleves makaróni tésztával, csésze méretű, sűrű, tartalmas és forró. Meggyőző kezdés. A főétel csirke medallionok almás rizottóval és némi nyers salátával (répa-paprika). 2 kisebb szelet grillezett fűszerezett hús, éppen megfelelőre sütve, a rizottó jól passzolt hozzá. A desszert szintén szuper volt, 2 db kicsi csokis képviselő fánk kávés töltelékkel. Könnyű, villával is el lehetett vágni, nem geil, nem túl émelygős. A végére bónuszként még egy apró almás-csokis kocka. Nem azt mondom, hogy tökéletesen hibátlan volt a konyha és elájultam volna az ételektől, de az összbenyomásom nagyon pozitív, több mint jó, átlagon felüli helynek tartom. A kártyaleolvasóval volt némi technikai probléma a fizetésnél (vonalhiba talán), de ezt is nagyon gyorsan sikerült orvosolni, sűrű elnézés kérések közepette, amire igazán nem volt szükség. Összefoglalva: pörgős, holtidő nélküli, de mégis maximálisan előzékeny kiszolgálás, finom ételek, megfelelő mennyiség, kiváló ár-érték arány, kellemes környezet. A belső tér elegáns, tágas, de a részben fedett terasz is lenyűgöző, nagyon kellemes.