Gyémánt 500
2015. június 12., kollégákkal járt itt 45 Rendhagyó tréningen vettünk részt a Garibaldi presszóban, amely a Kossuth téri metró és a Dunapart közelében található. Egy délelőttöt töltöttünk itt, munkával, de mégis a szokásostól eltérően. A Garibaldi svédasztalos reggelivel várt bennünket, ami egy 3 csillagos szállodai kontinentális reggelihez képest nem tartogatott nagy meglepetéseket.
Nem volt túl széles a kínálat, de amit nyújtottak, az jó minőségű volt. A sajttálon 4 féle sajt (füstölt, cheddar, Camembert, edami), gyümölcssaláta idénygyümölcsökből, metélőhagymás körözött, franciás saláta, virsli, rántotta. Dzsem, vaj. Többféle gyümölcslé, kávé. Meglepetésre teát viszont egyáltalán nem találtam. Nem voltak kitéve sem teafilterek, sem citrom(lé), sem forró víz. Ez elég furcsa volt. A kávé termoszban volt bekészítve. Az étterem egyik fele volt számunkra elkülönítve, míg a másik oldalon már az ebédhez készülődtek a pincérek. Kulturált, kellemes hely, igényes és tiszta mellékhelyiséggel.
2015. június 11.egyedül járt itt 45 A Fragola franchise-fagyaltozó lánc újabb tagját teszteltem le. Bár ez sincs messze a lakóhelyünktől, a Nyugati környéke annyira tele lett mostanában fagyizókkal, hogy nem volt szükséges még ennyit sem elgyalogolni egy jó fagyiért. A kirakat itt is belesimul a házak homlokzatába, de a járdára kitett papírmasé fagyi legalább felhívja a figyelmet a létezésükre és arra is, hogy még nyitva vannak (este 7 után).
Ízekben 90%-ban ugyanazokat találtam, mint a Katona József utcaiban, azzal a különbséggel, hogy itt nem volt flódni fagyi, a pisztáciából viszont cukormentes és "normál" változat is kapható volt. Én ez utóbbit választottam, nincs semmi gondom a cukorral, sőt, kifejezetten édesszájú vagyok. A pisztácia mellé őszibarackot kértem, ami tele volt apró barackdarabokkal, és nem tejes/tejszínes alapú, hanem sorbet jellegű. A pisztácia tejszínes, de ez is nagyon jó, ezt már ismertem, ugyanazt a kellemes ízt és remek minőséget kaptam, mint bármelyik másik Fragolában. A fagyikon kívül macaront lehet még kapni, itt elég nagy volt a választék, a szivárvány minden színében. A belső térben több asztalka van, ha valaki a Fragola fagyikat szereti, de szeretne kényelmesen leülni, akkor ide a Bajcsy üzletükbe érdemes betérni, a többi üzlet sokkal kisebb, szűkösebb. 1 gombóc 250 Ft.
2015. június 11., kollégákkal járt itt 35 A Hold utcai piacon a 2 "nagymenő" hely szerintem A Séf utcája és a Vörös Homár. Szintén az emeleten ezek mellett még számos további étkezde található, ezek közül egyik a Bőségtál. Egy önkiszolgáló étteremről van szó, az ételeket a pultból lehet kiválasztani, s mivel előre elkészített fogásokról van szó, mikróban melegítenek rá, ami eléggé illúzióromboló.
Az ételek egy része (pl. grillezett csirkemell, sült hal) ezt a könyörtelen bánásmódot nem igazán kedvelik, de langyosan sem túl kellemesek. Kb. 8-10 féle fogást ajánlanak, melyeknél az összetevők tekintetében törekszenek az egészségesebb ételek irányába, sok a zöldséges fogás, nincsenek nehéz, zsíros, túl fűszeres ételek. Sőt, inkább ez volt a másik gyengeség, hogy az általuk használtnál azért több fűszer kellene, a zöldségek el is bírják, módjával, ellenkező esetben mindennek víz- és fűíze lesz. Csőben sült sült halat (1200 Ft) választottam rizzsel és friss salátával. Frissen és forrón nem lett volna rossz, így sajnos csak átlagos. A rizs olcsó minőségű volt. Kártyával nem lehetett fizetni. A kiszolgáló pult mellett kívül vannak egyszerű műanyag asztalok, menza hangulatú, kicsit retró jellegű a hely. Összességében egynek elment, de ha választani kéne a Hold utcai piacon belül, akkor biztosan nem itt ennék legközelebb. A minőséghez képest árban nem volt túl olcsó.
2015. június 11., kollégákkal járt itt 45 A Nagymező és a Mozsár utca sarkán található ez a kávézó-étterem. A heti menüt a facebook oldalukon lehet megtekinteni "het kis ebéd" címszó alatt. A 2 fogásos menü 990 Ft (leves + főétel vagy főétel+desszert), míg a 3 fogásos 1290 Ft-ba kerül. Az almafröccs (egy kis pohár almaszörp szódával) 200 Ft. Szervizdíj nincs.
Ottjártamkor hideg málnakrémleves volt, ezt annyira nem kedvelem, így a másik 2 fogást kértem csak. A főétel bakonyi csirkepaprikás volt galuskával. Magyaros, házias ízvilág, normális mennyiség, ezzel nem is volt gond, de a csirke nagyon be volt paprikázva és szerintem túl csípős lett. A galuska viszont jó volt, éppen olyan, ahogy a nagymamám is készíti. A desszert mandulás piskótakocka, elég nagy méretű, kívülről tetszetős megjelenésű, az étcsoki máz gazdagon megszórva manduladarabokkal, de belül csak egy üres sima, töltelék nélküli piskótadarab volt, ami így egy kicsit fojtós, unalmas. A kiszolgálás kedves, közvetlen, több fiatal lány dolgozott, a konyha gyors, nem kellett sokat várni semmire. A hely világos, kellemes, de egyszerű a berendezése, a falon plakátokkal. Összességében nem rossz hely, de a főzőtudományon és az ötletességen lehetne még mit csiszolni.
2015. június 11.egyedül járt itt 45 Ezen a helyen a századforduló idején szecessziós stílusban épült, népszerű kávéház állt, leghíresebb törzsvendégük Ady Endre volt, aki 1905-ben itt írta meg a Harc a Nagyúrral című versét. A költő emlékét őrzi a falnál lévő asztalnál életnagyságú figurája, bár az arcát nem igazán sikerült eltalálnia a készítőnek.
A belső tér hangulata nagyon kellemes, ezeket a múlt évszázadbeli időket idézi. Az étterem előtt terasz is található, de eléggé odatűz a nap szinte minden napszakban. A kávéházban nemcsak kávézni lehet, komplett melegkonyhát is üzemeltetnek. Ebédidőben menüt is kínálnak, 2-3 féle levesből (csészényi) 490-590 Ft-ért és 3 főételből lehet választani 850-890 Ft-ért, valamint 1 féle napi desszert (290 Ft). Húslevest ettem májgombóccal, ami 1 db közepes méretű gombócból és petrezselymes alapléből állt (csontleves), egyéb levesbetétet nem tartalmazott. Átlagos volt, ettem már jobbat is ennél. A főétel zelleres sertéssült hideg lencsesalátával és tepsis burgonyával. A lehetőségek közül ez tűnt a legizgalmasabbnak, bár a zellert nem kedvelem, de nem is nagyon lehetett érezni a mártásban. Ez egész finom volt, bár az adag elég kicsire sikeredett, 1 vékony szelet hús, 6 karika krumpli, a lencsesaláta viszont nagyon ízletes volt számomra! A kiszolgálás kissé kaotikus volt, az alkalmazottak mindenféle vegyes öltözetben voltak, a férfi felszolgálóról elsőre azt hittem, ő is egy vendég, és nem igazán tudták lekövetni, hogy melyik asztaltól vették már fel a rendelést, majd a felszolgálásnál is keverték az ételeket, de ezt elég lazán, könnyeden kezelték, s a vendégek is jól vették az akadályokat. Elsősorban a remek helyszín és a tradicionális hangulat miatt ajánlom!
2015. június 9.a párjával járt itt 55 Az Angelika kávézóban főiskolás éveim alatt jártam először, több mint 20 évvel ezelőtt. Az impozáns, középkori alapokra emelt épület a Batthyány téri Szent Anna templom mellett található, és a 18. században is vendéglátó helyként üzemelt, a dunai hajósok közkedvelt ivójaként.
A kávéház miliője a régmúlt időket idézi fel, a falakon régi fotók láthatóak a városról, a hangulat, a színvilág visszafogott, elegáns, megnyugtató. Reggel 9-12 óra között reggelizni lehet, magyaros, angol vagy francia reggeli is szerepel az étlapon (890-1990 Ft). Az étlapon a házias-magyaros ételek mellett (pl. gulyás csipetkével, tatárbeefsteak, lecsó, borjúpaprikás) könnyedebb, kímélő (saláták) és 1-2 nemzetközi fogás (indiai, thai) is szerepel, valamint grill ételek. A terszról csodálatos panoráma nyílik a Dunára. Ottjártamkor 55. osztálytalálkozót tartottak a belső teremben, míg a teraszon inkább külföldiek voltak. Egy capuccino 550 Ft-ba kerül. A kiszolgálás elegánsan visszafogott, de mégis barátságos, vendégmarasztaló. 12% szervizdíjat számolnak fel.
2015. június 8.egyedül járt itt 45 A Ferenciek és a Kálvin tér között húzódó Kecskeméti utcán rengeteg vendéglátó egységet találni, nehéz a döntés, hogy melyikbe térjen be az ember. A Kálvinhoz közelebbi részen hosszú évtizedek óta működik az Alföldi Vendéglő, amely tipikus magyaros ételeivel és hazai tájakat ábrázoló festményekkel elsősorban a külföldi turisták számára lehet vonzó, míg az igen kedvező árú menüválasztékkal a környékbeli egyetemistákat és nyugdíjasokat is sikerrel célozzák meg.
Sziklai Ferenc és családja már 1972 óta üzemelteti az éttermet. A belső térben elég sok piros-fehér szőttes terítős asztal fogad, azaz nagyobb csoportok számára is elegendő férőhellyel rendelkeznek, de teraszuk is van a vendéglő előtt. Egyebekben is tradicionális, kicsit retró hangulatú hely, a pincérek klasszikus fehér ing, fekete nadrág öltözetben vannak, az étlap is ugyanolyan, mint a 80-as években, nejlon tasakba befűzött A4-es egyszerű gépelt lapok műbőr mappában. A menü ajánlatból a hét minden napján, 11-18 óra között lehet választani. 7 féle leves csészében (450 Ft), 3 féle tartalmas húsos leves (gulyás, bab, ragu) (790 Ft), 10 féle főétel (750 Ft), 3 féle desszert (390 Ft), valamint külön kategóriában a halételek (990 Ft). A menük esetében nem számolnak fel szervizdíjat, ami egyébként 10%. Az ételek elkészüléséig az asztalra elhelyezett remek Alföldi pogácsát lehet ropogtatni, amely saját recept alapján készül és a hely egyik specialitása. Paradicsomlevest és vadast választottam zsemlegombóccal. Az ételekre nem kellett sokat várni. A leves erősen menzás hangulatú volt, rizs betéttel. A vadas 1 szelet húst tartalmazott és 1 db gombócot, azaz zóna adagnak mondanám, de így a 2 fogással én jóllaktam, desszertet már nem bírtam enni. A főfogás vizuálisan nem volt megkapó, de ízre a mártás éppen olyan volt, amilyennek lennie kell és pluszban lehetett még tejfölt is kérni. A húst lehetett volna jobban fűszerezni, de az állaga jó volt, átfőtt és nem volt rágós. A zsemlegombóc állaga is megfelelő volt, nem volt kemény, de szétfőtt sem. Azaz összességében egy kiszámítható, meglepetésektől mentes ebédre lehet számítani. A kiszolgálás kellemes volt, és egyáltalán nem nézték ki a magyar vendégeket, mint sajnos sok hasonló kaliberű helyen. A mosdó puritán, és szintén retró, szűkös.
2015. június 8.egyedül járt itt 55 Az eddig meglátogatott Fragola fagylaltozók közül ez tetszett legjobban, s ez a pozitív benyomás mindenképpen a kedves kiszolgálásnak köszönhető. Itt 290 Ft-ba kerül egy adag fagyi, ízek tekintetében pedig itt olyanokat is találtam, amelyeket a többi helyen nem (vagy csak nem tűnt fel. . . ). Talán csak újlipótvárosi specialitás a flódni fagyi.
Hétköznap estefelé érkeztem, és az ajtóra kiírt nyitva tartás szerint már elkéstem, de benn volt még a kiszolgáló fiatalember és az ajtót is nyitva találtam, így beléptem és megkérdeztem, nyitva van-e még. Erre ő azt válaszolta, hogy amúgy nem, de nekem igen :-), hát kell-e ennél kedvesebb fogadtatás egy egyszerű vendégnek? A pozitív fogadtatáson felbuzdulva még bejött utánam egy középkorú pár, és természetese őket sem hajtotta el. Visszatérve a fagyikra, a már megszokott pisztácia mellett most a Creme Fondente fantázianevű fagyit is kipróbáltam (amiből előzetesen még egy kis kóstolót kaptam), ami leginkább egy magas kakaótartalmú, nagyon tömény étcsoki mousse-ra emlékeztetett. Nagyon finom volt! Amúgy az üzlet nagyon pici, az ablakban van egy kényelmes kipárnázott ülő alkalmatosság, a kirakat mellett pedig simán el lehet gyalogolni, annyira belesimul a környezetbe.
2015. június 8.egyedül járt itt 55 A Sas utcában, a Belváros új sétálóutcájában egymást érik a különböző vendéglátóhelyek. Többször is elsétáltam úgy a kirakat előtt, hogy fel sem tűnt a hely létezése, de mivel célirányosan mentem, így már nem okozott gondot megtalálni. Ez egy olyan cukrászda, ahol elsősorban macaront lehet kapni, melyet ott helyben készítenek el.
A 4 alkalmazottból ketten ottjártamkor is újabb csodákat "gyártottak", így a vásárlók szeme előtt látható, hogyan is készülnek ezek az aprócska remekművek. A hely megálmodója Szalai Dóri (azaz Dodo), aki ezeket a finomságokat elkészíti a munkatársaival. A macaronok 290 és 390 Ft-os áron kaphatóak, francia fantázianevük van, alatta apró betűvel az összetevőik magyarul és angolul. A kínálatot végignézve a bőség zavarával küzdöttem, legszívesebben mindegyiket megkóstoltam volna. Egy kistányérról kóstolóval is megkínáltak, amely esetemben nem megkönnyítette, hanem inkább megnehezítette a választást. Végül 5 db-ot vettem, ebből az összegből a környéken egy jobb menüs ebéd is kijön, de igazság szerint nem sajnáltam rá a pénzt, mert isteni finomak voltak! Ízelítőül: Soleil: maracujás-ribizlis, Marion: kókuszos-lime-os, Charlotte: citrom-levendula, Chloé: feketeszeder-étcsoki, Philippe: pisztácia-fehércsoki. Szavakban nem is lehet leírni, tényleg meg kell kóstolni! Nagyon kedves, romantikus hely, aranyos személyzettel.
2015. június 8.családjával járt itt 45 Franchise rendszerben működő kézműves fagylaltozó lánc egyik tagja, a Vígszínházzal szemközti oldalon. A hálózatnak jelenleg a fővárosban 5, vidéken további 3 egysége van. Egy picike üzlet, bent mindössze 1 db 2 személyes asztalka, a portál előtt pedig egy pad található, de a többség elvitelre vásárol.
A fagyit nem gombócban, hanem kenőlapáttal adagolják, 5 dkg ára 250 vagy 280 Ft (a gluténmentes ízek ennyivel drágábbak. )
A dizájnban a levendula névre ráhangolódva a lila szín köszön vissza, és rusztikus dekorációval próbálják kissé feldobni a minimál méretű teret. A falon lévő tábla szerint kizárólag válogatott minőségű alapanyagokat használnak, házi tejet és joghurtot, Szentkirályi vizet, belga csokoládét, Piemonte-i mogyorót, szatmári szilvát, tihanyi levendulát, stb. A levendula, mint ízesítő természetesen a fagylaltokban is megjelenik, ottjártamkor a levendula és a levendulás citrom fagyikat teszteltem. Ízre finomak, krémes állagúak, nem túl édesek, és az ízek elég markánsak, de kellemesek. Vasárnap délután elég nagy volt a forgalom, sorban álltak a vevők, ennek ellenére csak 1 fiatal hölgy szolgált ki, a másik alkalmazott a hátsó részben volt valamivel elfoglalva.