Gyémánt 500
2015. március 9.egyedül járt itt 55 Jó ideje terveztem már a Mák Bisztró meglátogatását. A 3 fogásos ebéd menüt fix 3500 Ft-os áron kínálják (a 2 fogásos 2800 Ft), ami első hallásra soknak tűnhet, de itt egy olyan, nem mindennapi gasztro-élménnyel gazdagodtam, ami úgy érzem, mindenképpen megérte az árát. A 3 féle előétel/levesből mangalica terrine-t választottam mangóval.
Amíg az előétel készült, 2 féle friss házikenyeret hoztak 2 féle fűszervajjal. A hideg terrine nagyon ízletes, tökéletes állagú volt, amelyet jól kiegészített a pár szelet mangó-befőtt. Főételként grillezett lazac érkezett krumplisalátával, amit egészen egyedi módon készítettek el. Spagetti csíkokra szelt, dinsztelt burgonya, mellette apró újkrumpli hasábok és kellemes, nem émelyítő és nem olajban tocsogó tartármártás. A lazac kívül ropogós, belül omlós, remek fogás volt. A desszert tejberizs, amit darált pisztáciával és házi mangólekvárral díszítettek. Remek ebéd volt, nem is tudom, mikor ettem utoljára ilyen ízleteset! A háziszörpök közül szedreset választottam (5 dl 550 Ft-ba került). 12% szervizdíjat számítanak fel, így a végösszeg 4500 Ft lett. Mindenkinek jó szívvel ajánlom a Mák Bisztrót! A berendezés egyszerű, letisztult, barátságos. A borkínálat is rendkívül széles, de mivel még dolgoznom kellett, ezek tesztelése nem jöhetett szóba.
2015. március 1.egyedül járt itt 55 A Damniczki cukrászda Székesfehérváron már szinte fogalom, melyet egy helyi cukrász-família vezet. Csak a fagyikat volt szerencsém megkóstolni, a sütik majd legközelebb kerülnek sorra. A fagylaltok között rengeteg különleges, izgalmas, esetenként meghökkentő ízt lehet kipróbálni, olyanokat is, amilyeneket máshol még nem is láttam.
A fiatal felszolgáló hölgy olyan kedves volt, hogy kóstolóba, teljesen ingyen is adott néhány ízt, hogy könnyebb legyen a választás. Én azt szeretem, ha a fagyinak alapvetően édes, esetleg savanykás íze van, így a bazsalikomos cékla már számomra is túl bizarr volt. A sóskaramella azonban izgalmas és nem túl sós (sóskaramella a pesti Pomo d'Oro cukrászdában is előfordult). Az édes paprikás málnának nemcsak a színe szép, de az íze is különleges, a málna uralkodik, a paprika csak kissé pikánssá teszi. A szarvasgombás étcsoki is igazi különlegesség, és tényleg lehet benne érezni a szarvasgomba semmihez nem hasonlítható ízét. A tonkabab karamella is nagyon finom volt, mivel a karamella az egyik kedvencem, rengeteg helyen kóstoltam már. Egy adag 250 Ft, nem gombócot adnak, hanem kenőlappal, és elég nagy adag (szerintem 7-8 dkg, bár nem mérték le).
2015. február 26.egyedül járt itt 25 Még sosem tűnt fel, hogy létezik ez a cukrászda, pedig elég gyakran járok a Nagymező utcában és a környéken. A bejárat előtt csalogató tábla: "akciós sütemények 148,- Ft". Én is elcsábultam. . . hiba volt. A cukrászda kicsi, szűkös, csak néhány ülőhely van. A hangulata olyan 70-es évekbeli, retró, mintha megállt volna az idő, de ezzel nincs önmagában semmi baj.
Az akciós sütikből 2 féle volt (már csak 1-1 db), ezek közül a karamellás-körtéset választottam, valamint egy csokis-túrós tekercset. A nem akciós sütik ára is elég baráti, 2500-280 Ft közöttiek. A sütiket elvitelre kértem, külsőre tetszetősek voltak. Sajnos azonban az ízük nagyon borzasztó volt, a túrósban alig volt töltelék, a sima piskótatészta száraz és morzsolódó volt. A körtés krémje geil volt és fojtogató, a körte pedig csíkokban volt a töltelékben. A süti alján lévő tészta száraz és kemény volt, valószínűleg a sütés során túlszáríthatták. Egy szó mint száz, a sütik sajnos a kukában végezték, pedig nagyon nem szeretek ételt kidobni, és egyáltalán nem tartom magam válogatósnak vagy különösebben finnyásnak. Csalódás volt, úgyhogy már nagyon várok egy igazi pozitív cukrászda- élményre, persze majd egy másik helyen, ami feledtetni tudja a fiaskót.
2015. február 24.gyerekekkel járt itt 45 Vasárnap ebédidőben ettünk itt a családunkkal, 7 főre foglaltunk asztalt, gyerekeink és anyukám születésnapját ünnepeltük. A korábbi látogatásainkhoz hasonlóan most is telt ház volt, ezért érdemes már 12-kor érkezni, amikor még nem olyan nagy a tumultus, mert sokan csak 12. 30-ra vagy 13. 00 órára érkeztek meg.
A koncepció nem változott, viszont a születésnapi torták mérete sokkal kisebb lett, mint 1 évvel ezelőtt. De tűzijáték, zenei aláfestés most is ugyanúgy volt, amit a kisgyerekek mindig nagy ámulattal fogadnak. További gyerekbarát ötlet a Trófeától, hogy hétvégenként csillámtetoválás és arcfestés/"tetoválás" van a gyerekeknek, teljesen ingyenesen, ami mindig nagy népszerűségnek örvend a kicsik körében, és még a sort is türelmesen kivárják, amíg sorra kerülnek. A gyerekek számára továbbra is ingyenes az étel-ital. Az ételek felhozatala nem sokat változott, úgy vettem észre, pl. a szokásos szarvasszelet barnamártással, krokettel és áfonyalekvárral most is szerepelt a kínálatban. A hidegpultban azonban jöttek újabb ételek is, pl. volt tatárbifsztek is, amit elég jól készítettek el és a frissen sültes látványpultban is voltak újabb kreációk, fűszeres-pácolt húsok. Azt vettük még észre, hogy már a külföldi turistacsoportok is rákaptak a Trófeára, ami még fokozza a tömegjeleneteket. Ők azonban nem töltik ki a rendelkezésre álló 3 órás időtartamot, hanem viszonylag gyorsan esznek és távoznak is.
2015. február 24.barátokkal járt itt 45 Nagyobb baráti társasággal jártunk itt, nem enni jöttünk, hanem leginkább beszélgetni néhány pohár ital mellett. Ami nem meglepő módon sör volt. Csapolt sörből Dreher és Pilsner Urquel kapható, s érdekesség, hogy a szokásos korsó és pohár mellett 1,2 l-es krigli is rendelhető, a nagyon szomjas emberek számára. Az árak korrektek.
A falakon körös-körül a Habsburg-család tagjait ábrázoló és Monarchia korabeli hangulatot idéző festmények láthatóak, középen maga Ferencz József, mellette Sissi látható. A belső térben a faburkolat uralkodik, a székek bár karfásak és háttámlásak, de elég kényelmetlenek. A kiszolgálás profi, s éppen olyan, amilyet minden valamirevaló vendéglátó helyen elvárna az ember. Ebédidőben ebédmenüt szolgálnak fel, amúgy az étlapon leginkább magyaros ételek szerepelnek.
2015. február 24.egyedül járt itt 45 A felemásra sikerült hamburgerezés után arra gondoltam, muszáj valami pozitív kicsengéssel zárni az ebédet, ezért a Noir Chocobar felé vettem az irányt. Szerencsére sikerült olyan időpontot kifogni, amikor előzetes foglalás nélkül is volt néhány szabad hely (hétköznap 3 felé), bár így is jó félháznyi vendég volt.
Egy kissé meredek lépcsőn kell lemenni a pinceszintre, ahol az ajtón belépve kellemes hangulat és finom csokiillat fogadja a látogatót. A 2 oldalon lévő ülőhelyek közül a kényelmesebb és szeparált, lila-barna párnás helyet választottam. Az itallapon 1 teljes oldalon csak a forró csokik vannak, amelyeket ét- vagy fehér verzióban és rengeteg féle ízben lehet választani. Én egy narancsos-levendulásat kértem. Pár perc múlva meg is érkezett, sűrű és forró, karakteres íz, nem túl édes, egyszóval fenséges! A csoki mellé egy mézes puszedli is jár, mindez 960 Ft-ért, hát nem olcsó, de tényleg nagyon finom. Csak készpénzzel lehetett fizetni. A számla mellé egy csokiba mártott kávészemet adnak, apróság ugyan, de ez is egy kellemes figyelmesség. A mosdó tiszta-rendezett, és ez is stílusos, tollakkal díszített és a tükör előtt egy székre le lehet ülni, ha valaki szépítkezni szeretne (vagy a csokibajuszt letörölni a szája széléről. . . )
Aki szereti a csokit, annak mindenképpen ajánlom!
2015. február 24.egyedül járt itt 35 Bónuszbrigádos kuponnal ettem itt. A kedvezménnyel 1. 190 Ft-ért lehetett enni egy hamburger menüt, amelyben vagy Original vagy Barbecue burgert lehetett választani + egy pohár narancsos limonádé és egy adag sült krumpli. Az eredeti árat (1600 Ft) én sokallom, így mondjuk elmegy.
A pultnál kell leadni a rendelést, ezután frissen készítik el a hamburgereket és amikor elkészül, mindenkinek a nevét szólítják, hogy jöhet az ételért. A falnál 3 személyes kisebb asztalok, középen egy hosszabb pult található, bárszékekkel. A falakon neonfények, színes feliratok, kicsit Las Vegas hangulat. Ügyelnek a környezetvédelemre, a hulladékot szelektíven gyűjtik, s erre több felirat is figyelmezteti a vendégeket. A hamburger szendvicse nem volt nagy, viszont a hús elég vastag volt benne, ami viszont megnehezítette az evést, mert minden harapásnál kifolyt belőle valami. Evés közben megértettem, miért ajánlgatta annyira a kiszolgáló fiú, hogy vigyek sok szalvétát. . . A marhahús pogácsán kívül paradicsom, ecetes uborka, édes hagyma, ketchup, majonéz volt a hamburgerben. A sült krumpli is elég kicsi adag volt, viszont vastagabbra, nagyobb hasábokra vágják a burgonyát az átlagosnál. Ami problémám volt, hogy nagyon-nagyon sós volt a krumpli. Összességében inkább csalódást okozott a hely, jobbra, valami különlegesebbre számítottam.
2015. február 21.barátokkal járt itt 25 A barátnőm névnapját ünnepeltük itt pénteken este. Valamiért a baráti társaság egy része szeret ide járni, bevallom, fogalmam sincs, vajon mi lehet ennek az oka, hacsak nem mazochisták egytől egyig. . . A Király és a Kazinczy utcában is nagy a forgalom és a hangzavar, péntek este hömpölyögnek a fiatalok a szórakozóhelyekre.
Az Ellátó egy zegzugos, átláthatatlan , zavaros labirintus a számomra, a bejárata kifejezetten jellegtelen, mondhatni ronda. Nejlon fóliás függöny, graffitis firkák. Benn az első rész a fedett, de fűtetlen dohányzó övezet, kényelmetlen billegő pléh asztalokkal és ugyancsak kényelmetlen drót-székekkel, bár lehet rá ülőpárnákat vadászni. Természetesen asztalt csak előzetes foglalással lehet szerezni, főleg, ha nagyobb társasággal jövünk. Kiszolgálás nincs, csak az üres poharakat, üveget gyűjtik össze, így az italért be kell menni a benti részre a pulthoz, ahol van fűtés, de van még nagyobb tömeg is, akkor ülőhely hiányában tömörödnek, rajtuk kell magunkat átverekedni 2x is, visszafelé nehezebb, mert akkor már italok is vannak a kezünkben. A pultnál sokan szolgálnak ki, de be kell préselődni, hogy rendelni tudjunk. A pultosok gépiesek, haverkodni nincs idő. 4 féle cider kapható, Somersby alma, körte, áfonya, a 4. ízre nem emlékszem, de epres nem volt, 650 Ft-ért. Ennél maradtam. A többiek főleg söröznek (csapolva: Ászok, Dreher, Pilsner Urquel), de gin tonic, szilvapálinka is kerül az asztalra. A mosdók ramaty állapotban vannak és persze sorban is kell állni, hogy be tudjunk jutni. A nőiben mindössze 4 db WC van, nagyon kevés ennyi emberre. A belső, hátsó részen egy másik bárpult is van, és elvileg mexikói ételek is vannak (legalábbis erre utal a taqueria megnevezés), de semmi kedvem nem volt itt enni, így az ételek minőségénél az italokat pontoztam. Míg ott voltunk, csapatosan érkeztek az újabb emberhordák, külföldi diákcsoport, legénybúcsúsok, de még nyugdíjas turisták is.
2015. február 21.barátokkal járt itt 45 Az egykori Spájz helyén kb. 3 éve nyitott meg ez az apró cseh söröző. A Bajcsyról benézve pont nem látszik a hely, de az Ó utca felől bekanyarodva már nem lehet eltéveszteni az irányt. Az ülőhelyek nem túl kényelmesek, szó szerint fapadosak (deszkalaposak), ennek ellenére főleg esténként szinte mindig teltház van, még hétköznapokon is, ezért érdemes asztalt foglalni.
A kiszolgálás igen kedves, barátságos és közvetlen. Csapolt Jezek és Merlin, illetve meggyes Rizmájer szerepel a kínálatban, üvegesben Velen (búza) és Lobkowicz, egy korsó 600 Ft-ba kerül. Ha már csehek, akkor természetesen a Becherovka sem maradhat el (800 Ft/4 cl). Az ételfelhozatalról nem sokat tudok, mi lila hagymás zsíros kenyeret ettünk, jól illett a sörhöz!
2015. február 21.egyedül járt itt 35 A régi Patyolat helyén a Nyugati tér egyik, mindig forgalmas sarján, nagyon központi helyen nyílt meg ez a hely, amit kávézó helyett sokkal inkább neveznék pékségnek, bár a dizájn és a koncepció kicsit mást sugall. Mindenféle péksüteményeket lehet kapni elég borsos áron.
Azért mentem be, mert útba esett és az egész napos rohangálás után szükségem volt pár perc szusszanásra. Estefelé a készlet már eléggé le volt fosztva, a kínálatból így tésztába burkolt mini virsliket választottam (8 db 750 Ft), amit hamburgeres papírdobozban tálalnak és egy limonádét, amit akkor is műanyag pohárban kap az ember, ha ott helyben issza meg. A földszinten néhány bárszéken lehet leülni az ablak mellett, a galérián több asztal van, és kényelmesebb is. Rajtam kívül csak 1 asztalnál ült 2 hölgy, de ők is jó ideje már csak beszélgettek, nem ettek. A virslikkel az volt a fő probléma, hogy a tészta nagyon tömény, nehéz volt, és zsíros-olajos (amiben kisütötték, bár már hideg volt, nem frissen sült). A limonádét frissen készítik, bár inkább egy szörpre emlékeztetett. Az emeleten van a mosdó, amit elvileg csak a vevők használhatnak a blokkon lévő kóddal, a valóságban azonban tárva nyitva volt az ajtó, és a mellékhelyiség állapota eléggé igénytelen volt. A WC papír tartó leszakítva, nem is lehetett visszatenni a helyére, WC papír a padlón eldobálva, stb. Többször leírtam, nyilván ezt a vendégek csinálják, de a személyzetnek kell(ene) arról gondoskodnia, hogy tiszta és higiénikus legyen. Összességében a hely csalódást okozott.