2014. szeptember 10.barátokkal járt itt 55 Azoknak ajánlom, akik hozzám hasonlóan a csokoládé rabjai. Évek óta visszajáró vendég vagyok itt. Nagyon finom kakaót, kávét és forró csokoládét lehet kapni, amit a kis asztalkánál kényelmes, párnázott lócán lehet elfogyasztani, közben a kiszolgáló hölgyek készségesen mesélnek az újdonságokról, és mindig tudnak ajánlani valami újabb finomságot, amit érdemes kipróbálni.
Kézzel készített kézműves desszerteket lehet kapni, ami mindenki az ízlése szerint, egyenként tud összeválogatni. Nekem a levendulás és a narancsos-étcsokis a kedvencem. Legutóbb a holland karamellás ostyát próbáltam ki, az is nagyon finom volt. Elvitelre is rengeteg féle táblás csokit és dobozos desszertet lehet kapni.
2014. szeptember 10.barátokkal járt itt 55 A Madal egy kifejezetten trendi, felkapott hely a Jászai Mari térnél. Kizárólag kiváló minőségű, válogatott Arabica kávékat árusítanak a világ számos jelentős kávétermelő országából, a jól ismert brazil mellett guatemalai, costa rica-i, kolumbiai, etióp és kenyai kávé is szerepel a kínálatban.
Ha a benti részen kívánunk helyet foglalni, az utcaszint alá kell néhány lépcsőn lemenni, de jó időben sokkal kellemesebb a kinti teraszon leülni, bár innen nem lehet érezni az intenzív kávéillatot, és nem lehet figyelni a pultnál a kávé elkészítését. Árban ezt a minőséget meg is kell fizetni, hiszen a legolcsóbb eszpresszó is közel 500 Ft-ba kerül. Az étlap azonban szerény, csokoládés-narancsos tortát és frissen sütött francia pékárukat (leginkább croissant-t) lehet enni.
2014. szeptember 10.családjával járt itt 45 A Szent István körúton az egyik biztos, több éve változatlanul működő hely az Európa Kávéház és Cukrászda. Ha az ember siet, akkor a cukrászda részben külön ajtón betérve elvitelre lehet vásárolni sütit, tortát, fagyit, fagyit az utcáról is árusítanak, ha viszont le szeretne ülni az ember, akkor vagy a kávéházban, vagy annak teraszán lehet ezt kellemes körülmények között, udvarias kiszolgálás mellett megtenni.
Anyukámmal ültünk be egy kicsit beszélgetni és persze sütizni. Az étlapon láttam, hogy nemcsak édességeket lehet kapni, de mi csak a sütiket kóstoltuk. Többségében a jól ismert, klasszikusokat lehet megtalálni, pl. Dobos, Esterházy, Sacher, csoki, Feketeerdő, puncs, Rákóczi túrós, francia krémes. Anyukám kedvence, az Indiáner is kapható, amit mostanában már alig látok máshol. Egyféle gluténmentes reformtorta is szerepel a kínálatban. A tortaszeletek mérete átlagos, árban kicsit magasabb az átlagnál (440-500 Ft-os szeletek), de minőségre, ízre finomak, bár nem mondanám annyira kimagaslónak. Ami számomra vonzó, elég tágas a hely, sok asztal van, kényelmesen el lehet férni, nem érnek össze a székek a szomszédos asztalokkal. A kiszolgálás korrekt, bár egy kis mosoly még dobott volna az elégedettségünkön.
2014. szeptember 9.barátokkal járt itt 45 A Jászaitól 1 percre, a Hollán Ernő utcában járunk. Az épület egykori történetéből tudtam meg, hogy 1937-től kezdődően mozi volt itt, fiatal koromban Duna Moziként, majd az elmúlt években Odeon-Lloyd néven, művészmozi, ahol egyúttal videotéka is működött.
Aztán bezárták, és a közelmúltban új stílusban, de amúgy a belső kialakításában és berendezésében nem sokat változtatva jazz clubként nyitották meg ismét. A környékbeli lakók, korosztálytól függetlenül szerettek és most is szeretnek ide betérni, ha már filmre nem lehet, egy jó kávéra, sörre, vagy leginkább ezek mellett egy baráti beszélgetésre. Ennivaló kínálata elég szűkös, de ami van, az izgalmas és minőségi: spanyol szalámi (Bodega), sonka (Serrano) és mediterrán sajttál, olívabogyó, valamint magyaros vegyes hidegtál kapható. Az italfelhozatal lényegesen gazdagabb: Staropramen és meggyes Belle Vue Kriek csapolt, koktélok, fröccs, limonádék. . . és persze rövidek. Persze a legtöbben kávézni járnak ide. A hangulat közvetlen, baráti, kicsit a művészvilágot idézi. A jazzt nem szeretem, így a zenéről inkább nem nyilatkozom.
2014. szeptember 9.barátokkal járt itt 45 A Pozsonyi Piknik alkalmával több, útba eső újlipótvárosi vendéglátó helyet is felkerestünk. A rendezvény miatt mindenütt elég nagy volt a forgalom, néhol tömegnek is nevezhetjük, viszont cserébe minden hely sokáig nyitva volt. A Babuska (még régi orosz tanulmányaimból jól emlékszem, Nagymamát jelent) idén májusban nyitott, és nevéhez hűen tradicionális, házias orosz ételek szerepelnek az étlapon.
A tulajdonos egy magyar úriember, akinek orosz az anyósa, ez adta a névválasztáshoz az ötletet. Az álló pultnál történik a kiszolgálás, ahol láthatóak is az ételek ("rábökéssel" is lehet választani), amolyan "streetfood" módon, azaz az ételeket elvitelre is lehet kérni. Árakban nem igazán olcsó, inkább középkategóriásnak mondanám. Az étlapon valóban sok izgalmas orosz fogás szerepel, a levesek közül a szoljanka és a borscs; saláták (cékla, hering, káposzta), "kistáskák", töltött ételek (pirog, vareniki, pilmeni) és van kaviáros palacsinta is. No meg kijevi csirkemell. A kiszolgálás pörgős, a hangulat vidám.
2014. szeptember 9.egyedül járt itt 55 A megnyitást követő napon véletlenül tértem be ebbe az új cukrászdába. Carte D'Or fagyik 1 gombóc 180 Ft/4 gramm, kb. 10-12 féle ízben, valamint mindenféle sütik, amelyeket - a felszolgáló hölgy elmondása szerint - saját cukrászműhelyükben készítenek. Az utcaszintről néhány lépcsőt lefelé kell menni, ez mondjuk pl.
babakocsival vagy nehezebben közlekedőknek nem túl praktikus, de itt a Csanády utcában az üzlethelyiségek mind így vannak kialakítva. Tiszta, ízlésesen berendezett, kellemes hely. Sütiméretek korrektek, ár-érték arány ugyancsak. (400 Ft körüli/alatti sütik).
2014. szeptember 9., kollégákkal járt itt 35 A Hold utcai piac előtt található egy kis sarokhelyiségben. Az étterem előtt is van 2 asztalka, de benn több hely van. Az utcaszinten bárszékeken lehet leülni, a fenti galérián ugyancsak van pár hely. Az étterem kizárólag vegetáriánus ételeket kínál, ezzel nem lett volna semmi problémám, bár magam húsevő is vagyok, sokszor eszem vega ételeket is.
A napi kis menüben egy csésze leves, egy kis főétel és egy pohár limonádé szerepel, 990 Ft-ért. A leves minden nap 1 féle, ez lencseleves volt, és 3 főétel közül lehet választani, de mi egy kicsit később, 2 óra után mentünk, ekkor már csak 2 féle volt, ezek közül a cukkinis rizottót választottam. Az adag is kevés volt, ízre meg olyan semmilyen, nem igazán volt fűszerezve az étel, s ráadásul még langyos is volt. Bár csak egyszer próbáltam, ez alapján nem tervezem ismét a látogatást.
2014. szeptember 6.a párjával járt itt 35 Ha az IKEÁ-ban járunk vásárolni, és nem vagyunk időzavarban, legtöbbször betérünk az étterembe is. Kb. fél évvel ezelőtt voltunk legutóbb, azóta véleményem szerint nem változott semmi. Beállunk a kissé tekergő sorba, aztán magunkhoz vesszük a műanyag tálcát és araszolunk a pult előtt.
Először a sütik, 2 féle mandulatorta, kókuszgolyó és almatorta; majd a saláták következnek: lazacsaláta, rákos szendvics. A "szokásosat" kérem, azaz húsgolyókat barnamártással és áfonyalekvárral, sült krumplival, és a változatosság kedvéért a férjem is ugyanezt választja, csak főtt krumplival. Desszertként veszünk még egy fahéjas csigát. Az üdítő 200 Ft-ba kerül, amit újra lehet tölteni, itt is ugyanaz a kínálat, ami régebben: áfonyalé, szénsavas narancs, citrom, cola, cola light, szódavíz. Automatából lehet "önkiszolgálni" magunkat. Ami újdonság volt számomra az ételek között, csirkenyárs hasábburgonyával és a burgonyatáska salátával, bár elég kicsi volt az adag. Kimérve db-ra lehet kapni rántott camembert sajtot, de szerintem árban ez sem éri meg. A napi menü gombócleves és káposztás tészta volt. Csak az étel miatt nem jönnék ide, de vásárlás közben egy ilyen nagy áruházban praktikus, és az ételek egy része árban is kedvező. A minőség benyomásaim szerint semmit nem változott az évek alatt, tartják a színvonalat, ami nem kiugró ugyan, de rendben van. A kiszolgálás gépies, futószalagon megy, nem volt semmi személyesség vagy kedvesség. Az IKEA klubkártyásoknak bizonyos kedvezményeket adnak, de nem minden ételből.
2014. szeptember 6.egyedül járt itt 45 A Pozsonyi út elején, majdnem a Jászai Mari térnél található ez a kiülős teraszos étterem, ahol a trolik befordulnak a végállomásra. Sokszor mentem már el mellette, de most adódott úgy először, hogy le is ültem egy gyors ebédre, a szép napos időre tekintettel a teraszon. Hétköznaponként 2 féle, 2 fogásból álló ebédmenüt kínálnak 990, ill.
1090 Ft-ért. Én a húsmentes menüt választottam, ami zöldbablevest (csészében) és rántott zöldségeket jelentett rizzsel és salátával. 1 pincér szolgált ki minden vendéget, aki egyúttal a pultot/italokat is kezelte, valamint a kasszát is ő vitte. Mindez egy kissé lassította a kiszolgálást, bár ő megtett minden tőle telhetőt. A zöldbableves paprikás, tejfölös és forró volt, finoman készítették el. A főételben 1 db karfiol, 1 cukkini és 3 padlizsán volt, ezek is frissen készültek, tűzforró volt, a rizs viszont alig csak meleg. Korrekt volt az elkészítés és a tálalás, de összességében nem nyújtott maradandó élményt. A belső tér elég tágas, sok asztal van, de ottjártamkor minden vendég a teraszt választotta inkább. A mosdó padlója szinteltolás miatt lejjebb van, bár a szélén van egy narancssárga figyelmeztető csík, azért még így is könnyű elbotlani, balesetveszélyes.
2014. szeptember 6., kollégákkal járt itt 55 Munkatársam meghívására látogattunk el a DiVino-ba egy nagyobb társasággal hétköznap kora este, majd az este eléggé későre nyúlt, mivel a hangulat egyre jobb lett. A kinti teraszon kortyolgatás közben a Bazilika csodás épületét nézegethetjük, a benti rész viszont modern, letisztult, a hátsó traktusban pedig inkább cybertér, a Matrix pirosban.
Bevallom, nem vagyok valami nagy borivó, így a felszolgálók és a barátaim javaslataira hagyatkoztam. Rosét a Takler pincészetből, tokaji furmintot és villányi vörös cuveét kóstoltam. A borok mellé egyszerű, de remek és igen jó minőségű ételeket lehet fogyasztani. Padlizsánkrémet, guacamolét és rokfortkrémet; 4 féle olasz és francia sajtból álló sajttálat, sonkatálat (olasz érlelt hajszálvékony sonkaszeletek feltekerve), olíva-válogatást (3 féle olívabogyóból) ettünk grissinivel és friss baguette-tel. Az ételek ára elég magas, és ha nem nagyobb társasággal van az ember, ennyi mindent úgysem lehet és nem is érdemes berendelni, így viszont mindenből lehetett egy kicsit falatozni. A felszolgálók fiatalok, közvetlenek, és jól felkészültek, a borválaszték pedig beláthatatlanul óriási. Szimpatikus hely, de nem olcsó. A mosdóknál egy kicsit elveszik az ember, mivel női WC felirat nincs, koedukáltnak tűnik a mellékhelyiség.