2024. március 31.egyedül járt itt 55 Arany János költőóriásunk monumentális emlékműve a Múzeum körúton, a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében, a főbejárat lépcsősora előtt látható. Legutóbb a március 14i-én jártam itt, amikor a másapi ünnepélyes megemlékezésre készülődve már nemzeti díszbe öltözött a múzeum épülete.
A központi alak Arany János ülőszobra egy magas oszlopon, a talapzaton a jobb oldalon Toldi Miklós, míg a bal oldalon Rozgonyi Piros alakja kapott helyet, valamint alul középen egy lanton álló, kiterjesztett szárnyú turulmadár látható még. Strobl Alajos, a másik nagy zseni alkotása. 1893-ban emelték a szobrot. A szoborcsoport elemei a Váci úti, Turbain Károly fiai Mű- és Ércöntöde műhelyében bronzból, öntéssel készültek, a talapzat pedig haraszti mészkőből. 2018-ban szépen felújították a szobrot, az eredeti szoboravatás 125. évfordulójára. Megkerülhetetlen látványosság a fővárosban.
2024. március 31.egyedül járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Évek óta népszerű reggeliző és kávézó hely, az airbnb betörése óta a környéken étkezés nélkül szállást foglaló turisták kedvelt reggelizőhelye. Ennek tudható be, hogy két szombati napon teltházat tapasztaltam, sőt még későbbi időpontra is voltak asztalfoglalások, szóval inkább egy hétköznap délután próbálkoztam ismét.
Egyszerűbb ételeket készít a konyha, tojásételek, bundás kenyér, virsli, pár saláta, szendvicsek, amerikai palacsinta, péksütemény, italokkal menüben is (2200-2600 Ft), de az étlapot nem mondanám különlegesnek. Árban viszont kedvezőbb, mint a környékbeli, turistákra specializálódott bruncholók. A hely családias, laza, barátságos atmoszférája megnyerő, van benne egy kis romkocsmás érzet is. A bal oldali ablakban műfüves lépcsőzetes ülőhelyet alakítottak ki, illetve a jobb oldalon kis galéria van könyvespolcokkal. Viszonylag korán zárnak, így vacsorázásra már nem alkalmas a hely. A cappucino korrekt volt, árban is elfogadható (850 Ft), de nem újhullámos kategória. Járt mellé egy kis teve formájú háztartási keksz. A zárás előtti utolsó fél órában már megkezdte a takarítást a személyzet, bár még voltak bent vendégek is. Engem ez nem zavart, de azért megemlítem. Nincs kötelező szervizdíj, Teraszuk sajnos nincs. Párféle bor is kapható. A mosdó felújításra szorul.
2024. március 30.egyedül járt itt 55Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
A Hajós utca a VI. kerület egyik legkellemesebb része, közel az Andrássy út és az Opera, de mégis csendes ez a kis sétálóutca, amelynek mindkét oldalán többféle vendéglátó egység sorakozik. Az Opera Garden butikhotel saroképületének alsó szintjén található ez a csinos kis kávézó, ahol - amint a német név is jelzi - a rétes a fő hívószó, 790 Ft-os, nem olcsó egységáron.
A jobb oldali üvegpultban a rétesek sorakoznak, míg a bal oldalon néhány szendvics és másfajta sütemény is felbukkant, példaképpen pisztáciás töltött croissant (1590 Ft), sajtos-sonkás croissant (990 Ft). A rétesek az átlagosnál nagyobb méretűek, dús töltelékkel, kívülről szépen átsültek és érdekesebb ízek is akadnak, például az én választásom, a pisztáciás-túrós is ilyen volt. Mellé egy café lattét, azaz tejeskávét kértem (990 Ft). Meg tudom erősíteni az előttem szóló értékelőt, a rétes nálam sem volt 5 pontos, ettem már ennél jobbat is, de a kávé az finom, minőségi volt. Kávén kívül DÉR Juice gyümölcslevek voltak (330 ml/990 Ft) többféle ízben. A kiszolgálás mosolygós, a tálalás, szervírozás igényes, fatálcán, a kávé mellé pohár vízzel, szalvétával, fém villával (nem műanyag, nem eldobható papír, mint egyes helyeken. . . . ). A galériaszinten van 6 asztalka, a belmagasság alacsony, de csinos, kulturált, tiszta a hely, jó volt itt lenni. 5 pontos össz-élmény.
2024. március 29.egyedül járt itt 55Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Az előző értékelést 4 évvel ezelőtt is én írtam erről a cukrászdáról, de nem úgy tűnt, mintha csak én járnék ide sütizni. A közelmúltban új helyre költöztek, ami több szempontból is kedvezőbb. Az V.
kerületben, a Szabadság tér közelében az egykori Hold utcai piac szomszédságában egy, a korábbinál sokkal nagyobb alapterületű, exkluzív, igényesen, gazdagon berendezett cukrászdát és kávézót nyitottak, tágas vendégtérrel, elég sok asztallal, amelyeknek kb. fele volt foglalt ottjártamkor, de folyamatosan jöttek újabb vendégek. Ahogy már korábban leírtam, egy orosz cukrász hölgy a hely lelke és tulajdonosa - egyben névadója is -, az ő süteményei, tortái közül válogathatunk, amelyek között modern, nemzetközi újhullámos típusok mellett tradicionális orosz finomságok is vannak, de azok is prémium minőségben és küllemben. A minőséggel összhangban az árak is prémium kategóriásak, 1500-2000 Ft-os szeletárakkal. De vannak egész nagy méretű szeletek is, szóval elég kiadós. A magam részéről életem legjobb Pavlova tortáját ettem. Ez egy jó választás volt, de szerintem mással sem nyúltam volna mellé. Vizet lehet önkiszolgáló módon a pultnál tölteni. Kötelező szervizdíj nincs. Rendelés és fizetés a pultnál. Külön van egy kávézó pult az italrendelésekhez. A berendezés fekete-fehér és arany színvilágú, a magyar ízléshez képest sokkal díszesebb, tényleg oroszos, de XXI. századi, nem avítt. A fiatal pultos lány biztosan orosz volt, talán az idősebb hölgy is, de ő tudott magyarul is. Sok külföldi vendég, turista is betér, szóval angolul is el lehet boldogulni.
2024. március 29., kollégákkal járt itt 55 Martonvásár fő látványossága a Brunszvik-kastély, amely a XVIII. század végén épült főként neogótikus stílusban, bár a kastély kápolnája barokk stílusú. A kastély neve összefonódott Beethoven-nel, a zenei zsenivel is, aki a Brunszvik-lányok zongoratanára volt, illetve az egyik lányhoz gyengéd szálak is fűzték.
Hatalmas pompás kert veszi körbe a kastélyt, egy 70 hektáros angolkert, számos különleges fával, növénnyel, melyek közül a mocsári ciprust emelném ki, patak, mesterséges sziget is van ám itt a parkban. Nagyon romantikus az egész hangulata! A kastély főépületében az Agrártudományi Kutatóintézet működik (nem látogatható rész), de Beethoven Emlékmúzeum és az utóbbi időben újdonságként az Agroverzum is helyet kapott, amely a látogatók részére megtekinthető, persze a parkon kívül, mert azt ajánlom a leginkább, ha valaki erre jár.
2024. március 29.gyerekekkel járt itt 55 A XIX. kerületi Wekerletelep szabályos formájú, szépen megtervezett központi tere, amely egy igazi közösségi tér. Van egy szép parkos része az idősebbek részére, padokkal, sétánnyal, szökőkúttal, a gyerekek számára pedig egy nagyon jól kialakított modern játszótér.
Hinta, mászóka, homokozó, foci- és kosárpálya, minden, ami csak kell a gondtalan játékhoz, szórakozáshoz. A játszótéren van mosdó, ami még működött is, és ingyenes. Bizony, lehet így is csinálni. Példa lehet más kerületek számára is! A téren több busz megállója található. Kialakítottak továbbá a téren egy madártani tanösvényt is. A Wekerletelep utcái sugárszerűen ide futnak be a térre. A teret körülvevő házak mindegyike más egy kicsit, de mégis egy összeillő, stílusos egységet alkotnak. Fagyizó, pékség, étkezde, delikátesz bolt is található a téren.
Érdekes
2024. március 29.egyedül járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Wekerletelep temploma a központi Kós Károly téren található. Kispesten a Wekerletelep kialakítását követően, 1926-30 között épült meg a katolikus templom neoromán stílusban. Harangtornya 51 méter magasba nyúlik. Az altemplomban kriptát alakítottak ki, ottjártamkor nem volt látogatható sajnos. Fő látványosságai a falakat díszítő freskók.
Névadója Szűz Mária férje, Jézus apja (ha szabad ezt mondani. . . . ), mondhatjuk, hogy nevelőapja. Foglalkozása ács volt, talán emiatt lett a munkások védőszentje.
2024. március 29.egyedül járt itt 55 Budapest XIX. kerületének különleges, népies hangulatú városrésze a Wekerletelep, amelynek államilag megtervezett kialakítása és megépítése Wekerle Sándor miniszterelnök nevéhez köthető. Munkás- és tisztviselőtelepként épült, óvoda, iskola, posta és rendőrség is helyet kapott itt.
A sokemeletes lélektelen, arctalan, szürke bérházak helyett barátságos, kertvárosias jellegű, emberi léptékű házikókat építettek, amelyeket kiskertek, zöld parkos részek vesznek körbe. 1908-ban, amikor az építkezés kezdődött, Kispest még nem volt Budapest főváros része. 1925-re készült el az új városrész, amelyben több, mint 4400 lakás épült meg, amely fontos segítséget nyújtott a számos, vidékről Budapestre felköltözött család, illetve munkavállaló számára. A központi Kós Károly tér az építkezés irányítójáról, illetve több telepi lakóépület építészéről kapta a nevét. A tér egyik erdélyi stílus épülete a Barátok közt sorozatban szerzett országos ismertséget, ugyanis itt forgatták ezt a népszerű sorozatot. A téren játszótér is pihenőpark is található, a mai napig nagyon kellemes. Nincs a fővárosnak még egy ilyen hangulatú városrésze szerintem.
Érdekes
2024. március 29.egyedül járt itt 45 Ez a gyönyörű neogótikus lakóépület az V. kerületben, kb. félúton a Szent István körút és a Szent István Bazilika között egy templomot rejt magában. A Nagy Ignác utca felőli bejárat felett olvasható, hogy Unitárius Templom, egyébiránt meg azért tudtam a templom létezéséről már vagy 30 éve is, mert lakott itt egy főiskolai évfolyamtársam, magam is a közelben lakom, így gyakorta sétálok errefelé, de a templomban korábban még nem jártam.
Mikor máskor sikerülhetett volna, mint Nagypénteken? Sorsszerű talán. . . . A lépcsőház is gótikus jegyeket visel magán, a csodás ólomüveg ablakokat Róth Miksa, a legnagyobb üvegmester készítette. Az unitárius vallás leginkább Erdélyben vált népszerűvé a XVI. század végén a reformáció időszakában, azonban a budapesti egyházközösséget csak évszázadokkal később, a kiegyezést követően, a XIX. század második felében alapították Erdélyből a fővárosba átköltözött unitárius vallású családok. A templom építésekor a Nagy Ignác utca még a Koháry utca nevet viselte. Különleges érdekesség, hogy a templom az épület 2. emeletén kapott helyet, míg a lelkészi hivatal és az egyházi könyvtár az első emeleten. A templom egész belső részét fából faragták, növénymintás faragással, igazán szép. A padsorokra helyezett Bibliákat népi motívummal díszített vászonba kötötték. A vallásalapító Dávid Ferenc mellszobra a lépcsőházban látható. Az unitáriusoknak Budapesten nem ez az egyetlen templomuk, Pestszentlőrincen van még egy kisebb templomuk, valamint a IX. kerületben egy Missziósházuk, szintén egy lakóházon belül. A ház belső udvarán az 1956-os unitárius hősök emlékműve, illetve Páskándi Géza erdélyi magyar író mellszobra látható.
2024. március 15.egyedül járt itt 55 Vagány, nemzetközi légkört árasztó bisztró, pékség és kávézó Siófok Fő terén, a Víztoronynál. Édes és sós péksütemények, szendvicsek és mindenek előtt kitűnő kávé kapható itt. Talán Siófokon itt ittam a legfinomabb kávét, pedig jó pár helyen kóstoltam. Voltak még olasz desszertek, profiterol.
csokis, vaníliás és pisztáciás ízben. A hely nagyon népszerű, így a kínálat elég gyorsan fogyatkozik. A kiszolgálás nagyon kedves, barátságos volt. Sajnos, ez sem mondható el általánosan a siófoki vendéglátó helyekről, de itt üdítő kivételt tapasztaltam. Kávét (csomagban), bort, tésztát elvitelre is lehet vásárolni otthoni fogyasztásra. A lányomnak vittem egy kakaós csigát (450 Ft), az is jó volt.