2024. február 22., kollégákkal járt itt 45 Mezőhegyesre megérkezve egy kávézóban szerettünk volna megállni, a google térképen ki is néztünk egy helyet, de amikor megláttuk a MOL benzinkutat és a Fresh Cornert, akkor döntöttünk, itt lesz a megálló pontunk. A benti részben egy 4 személyes, kényelmes ülőhely volt a MOL zöld színvilágába öltöztetve, ezt el is foglaltuk.
Kávét, hot dogot, péksüteményt vásároltunk. A kávéból kétfélét főznek, 100 Ft a differencia, viszont a MOL törzsvásárlói kártyával/applikációval 100 Ft kedvezményt kaptunk, szóval így végül is 500 Ft-ért kaptam egy jó kis kávét - eszpresszó tejjel, amely mellé egy finom Manner nápolyi is járt és egy pohár víz is. A cappuccino és a latte 700 Ft, az is korrekt ár szerintem. A pogácsa 400 Ft-ért viszont drága, a bolti árnak közel duplája. A pultnál rendeltünk, kaptunk tálcát is, nincs asztal szerviz, oké, nem is vártuk el, hiszen ez mégis csak egy benzinkút alapjáraton. A mosdó is elfogadható volt.
2024. február 19.egyedül járt itt 35 A Lehel Csarnok alsó, utcaszintjén, a Bulcsú utca felőli végen működő cukrászati egység. Mint a legtöbb egység a piacon, ennek sincs beülős helye, azaz itt mindenki elvitelre tud vásárolni. A pultban fősodratú sütemények, édes és sós péksütemények, aprósütemények, valamint szendvicsek találhatóak. Az árak szolidak.
Morzsás almatortát kértem egy szeletet (399 Ft), valamint mártott diós aprósüteményből 4 db-ot (747 Ft/ dekára kimérve). Az almatorta nekem ízre, stílusra, élményre azt hozta, mint a hipermarketekben kapható mélyhűtött egész torták, melyeket csak fel kell otthon engedni, esetleg 20 percre betenni a sütőbe, szóval nem igényel cukrász tudományt az elkészítése emódon. Amit én kóstoltam, friss volt, nem állott, nem száraz. A sütemények elhelyezése nem volt valami vonzó, és volt az egész helynek valami retró és házgyári érzete. Példaképpen volt még képviselőfánk, "Ecler" fánk (amit ugye Eclair-nek kéne írni helyesen. . . ) 550 Ft-ért, málnás túrótorta kocka (348 Ft), epres sajttorta (559 Ft), morzsás szilvatorta (348 Ft), csokoládétorta (620 Ft). A szilvás és barackos papucs nem is annyira aprósütemények, itt jóval nagyobbak, mint a legtöbb más cukrászdában (398 Ft/10 dkg). A szendvicsek közül a csirkemell, tzatziki salátás zsemle keltette fel az érdeklődésemet (698 Ft), de megfelelő hűtés hiányában én biztos nem mertem volna egy ilyen majonézes salátás kaját innen megvásárolni, akkor inkább egy rántott húsos zsemle, az valahogy biztonságosabb, azt is árultak. Mivel a pultot két oldalról lehet megközelíteni, így vita alakulhat ki a vevők között, hogy ki érkezett oda előbb. Legutóbb is éppen ez történt, de az eladót nem igazán érkezte, és nem is próbálta oldani a feszültséget. Határeset, hogy ajánlom-e, egynek elmegy.
2024. február 19.barátokkal járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Furcsa, hogy az egyetlen korábbi értékelést is én írtam, még 2015-ben, miközben bármikor is járok a Helvéciában, mindig telt ház fogad. Legutóbb múlt hét pénteken este, a tüntetés után (véletlen egybeesés, csak már ott jutott eszembe).
Úgy tűnt, a személyzet is számított arra, hogy tömeg lesz, hiszen a Hősök tere felől a Belváros / Nagykörút irányába éppen útba esik az Eötvös utcai pince-söröző, de talán ekkora rohamra ők sem számítottak. Még csak a Podmaniczky út felől az utcán közelítettem az objektumot, már láttam a jelentős sokadalmat a bejárat előtti járdaszakaszon. Most azonban nemcsak a dohányosok álldogáltak itt kint, hanem azok is, akiknek bent már nem jutott szabad asztal. Szerencsére a barátaim már korábban, a 18 órás nyitásra érkeztek, így egy jó asztalt is sikerült elcsípniük, de a helyekért folyamatosan közelharcot kellett vívni, és pár percenként hozzánk is próbáltak beülni idegenek "bocs, van még itt szabad szék, leülhetünk? " kérdéssel, de nem volt helyünk, csak éppen valaki az asztaltársaságból felállt 1-2 percre mosdó vagy dohányzás vagy újabb italrendelés miatt. Nincs asztalszerviz, a pultnál kell rendelni és azonnal fizetni, itt nincs megelőlegezett bizalom. Barátnőmmel rozé fröccsöt ittunk, én csak miért ne alapon sodródtam az árral, nem tudom, milyen pincészet, de valami átlagos kommersz, azért nem a Koccintós kategória. A kisfröccs csak 600 Ft volt. A többiek Hubertust, csapolt sört, whiskyt ittak. A csapon Dreher, Dreher Bak és talán Ászok volt, a Dreher Bak menet közben még este 10 óra előtt kifogyott. A benti teremben lehet biliárdozni, dartsozni, csocsózni. Tavaly, amikor a barátnőm születésnapját ünnepeltük itt - a belső termet béreltük ki - , akkor a VI. kerületi polgármesterrel is összefutottunk, ott csocsózott a barátnőjével vagy feleségével. Kézműves sörök, illetve konyha nincs. A jó hangulat és a jó társaság miatt megadom a 4 pontot, de a tisztaság sajnos továbbra sem erőssége a helynek (ld. asztalok tisztasága, mosdó hagy kívánnivalót maga után).
Érdekes
2024. február 18.barátokkal járt itt 45 Báró Podmaniczky Frigyes nem hétköznapi szobra a róla nevezett téren áll a "kék" metró vonalán, az Arany János utcai metrómegállóban. A Bajcsy-Zsilinszky út sűrű forgalma napszaktól függetlenül itt halad el a tér mellett. Ki is volt ő? XIX.
századi politikus, akadémikus, országgyűlési képviselő, 1848-49-es huszárkapitány, evangélikus egyházkerületi felügyelő, újságíró és felelős szerkesztő, a Nemzeti Színház intendánsa, szóval egy igazi polihisztor. 1873-tól 1905-ig, több mint 20 éven át a Fővárosi Közmunkák Tanácsa alelnöke volt, e pozíciójában rengeteget tett Budapest főváros fejlesztéséért, megújításáért, hozzájárult modern világvárossá válásához, megszépüléséhez. Nevéhez kötődik a fővárosi rendezési terv, a ma is ismert körutak és a sugárutak rendszerének kialakulása , a dunai rakpartok, illetve három Duna-híd megépíttetése. Egy olyan nemesember volt, aki nemcsak a saját életével, jólétével, gazdagságával foglalkozott, de közcélú alapítványokat is létrehozott, s bőkezűen adományozott a köz javára. Már életében sok legenda és mókás történet is kapcsolódott személyéhez. Furcsa öltözködési szokásai miatt Pepita Bárónak, Budapest Vőlegényének, Kockás Fricinek is hívták. Szobrát 1991-ben avatták fel, Kő Pál alkotása. A szobor egy oszlop fülkéjében áll, fejmagasság felett, talapzata egy körbefutó rácsos vas ülőpad. Felette kör alakú bronz kupolát emeltek, amelynek egy óra van a tetején. A Báró kezében városvédő Pallasz Athéné szobrát tartja. Extrém hosszú bajusza van, haja viszont sajnos már egyáltalán nincs.
2024. február 16.egyedül járt itt 55Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
10 évvel ezelőtt, akkoriban még úttörőként nyitott meg a Naspolya az egészséges, minden-mentes, mesterséges összetevőket nélkülöző cukrászdaként, azóta egyre-másra nyitnak az ezen elveket hangsúlyozó, de egyébiránt nem minden esetben betartó egységek.
A 10 éves múlt azt jelzi, hogy valamit azért tudhatnak a Naspolyások, ha sikerült átvészelni pandémiát, lezárásokat, gazdasági visszaesést, drasztikus energia- és élelmiszer áremeléseket. Pedig az elhelyezkedésük szerintem nem optimális. Igaz-igaz, belvárosi, de a legforgalmasabb útvonalaktól, így a Nagykörúttól, az Andrássy úttól, a Liszt Ferenc tértől, a Király utcától vagy a Gozsdu Udvartól is éppen annyira vannak messze, hogy nem biztos, hogy csak úgy beleütközik egy potenciális vendég, járókelő ebben a kis jellegtelen, sötét mellékutcában. A beltér nem túl nagy, két oldalon 6-7 asztalkával. A berendezés fiatalos, természetközeli, és a farönkös hinta most is megvan, bár emlékeim szerint 10 évvel ezelőtt egy kicsit másképp nézett ki. A régi raklapos bútorzatot például sokkal igényesebbre cserélték. Kényelmes ülőalkalmatosságok. A bejáratnál Bárányos Réka egyedi kézműves kerámia csészéinek kis kiállítása fogadott, amelyeket akár meg is lehet vásárolni/rendelni. A pultban a legtöbb sütemény egyedi, kreatív kombináció, amely nem kapható a legtöbb cukrászdában. A környék tradíciói miatt készítenek flódnit is, mivel azt sokan keresik, főleg a külföldiek. A termékkínálatuk különlegessége az, hogy minden egyes finomság egyszerre glutén-, tej-, tojás- és hozzáadott cukormentes. Nehéz volt a választás, de a kedves pultos hölgy ajánlását elfogadva egy sós csokoládé-gránátalma-hibiszkusz pite mellett döntöttem, ami kitűnő volt, nagyon finom, ízharmonikus. Igaz, nem olcsó egyáltalán, 1480 Ft (elvitelre), helyben a szervizdíjjal megfejelve 1650 Ft. Rendelésre egész tortákat is sütnek kb. 15000 Ft-os árral lehet kalkulálni. Tetszett még a sütik közül a citromos-mákos lemon pie, amit már 10 évvel ezelőtt is készítettek, kóstoltam is korábban, az eper-füge-maracuja mousse és a matcha zöld tea - mangó pite is. Legközelebb. . .
2024. február 16.egyedül járt itt 55 Ez egy zseniális szobor, legalábbis nekem nagyon tetszik, s bár a halál képe is megjelenik bennem, engem mégis mindig mosolyra fakaszt. A Nagymező utcában a Mikroszkóp Színpad bejárata előtti alkotást sokan Hofi Géza szoborként emlegetik, de a hivatalos neve: Színház.
A szobrot 20 évvel ezelőtt, 2004-ben avatták fel a pesti Broadway-n, ahol több színház, valamint éttermek, kávézók, múzeum is működik. A test nélküli köpenyes, kalapos, vigyorgó Halál a tenyerén hordozza a legendás humorista, Hofi Géza fejét, de közben mintha egy vad táncot is lejtenének, együtt forognak. A hosszú lódenkabát alól csak két bakancs kandikál ki, de a kabát alatt nincs test. A test nélküli Hofi egyik lábával egy glóbuszon egyensúlyoz. Érdekes módon a szeánsszal Hofi is elégedett, legalábbis kedélyesen, finoman mosolyog. A halálnak még van egy darab csinos női lába magas sarkú cipőbe bújtatva, ezt se feledjük említeni. Stremeny Géza alkotása egy nem mindennapi, emlékezetes darab. A szobor közelében működik a Komédiás Kávéház is, amely szintén remek a maga nemében.
2024. február 12.egyedül járt itt 55 A Lehel Csarnok alsó szintjén, kb. középtájékon, a mozgólépcső közelében egy új egységet fedeztem fel egyik legutóbbi látogatásom során. A Balázs Sütöde a XV. kerületben már 1998 óta működik családi vállalkozásként, de a közelmúltban a piacon is megjelent a pékség a termékeivel.
Nagyon kedves, mosolygós kiszolgálás, friss és változatos pékáruk, korrekt árfekvés. Még akciókat is el lehet csípni. Így a kókuszrudat féláron vásároltam (tálcás, szeletelt, 980 Ft), a sajtos roló 580 Ft, a sütemények szeletára 600-630 Ft. Leginkább fősodratú, népszerű sütik és torták vannak náluk: flódni, Isler, marcipános csokitorta, Sacher torta, Somlói galuska. A házi almás rétes 510 Ft, a zserbó 490 Ft, a mignonból több féle volt, citromos, csokis, puncs, kávés (450 Ft). A fonott kalács gyorsan elfogyott otthon (450 Ft/ 25 dkg). Az 1 kg-os félbarna kenyér 540 Ft, a másfél kilós kovászos kenyér 1080 Ft. Érdekességként barheszt is árusítanak (tradicionális zsidó burgonyás kalács). Kifli, zsemle volt a péksütemények között 60 Ft-os darabáron, ez sem rossz árazás manapság. Azóta már vettem itt más péksütit is, elégedett vagyok velük. Remélem, tartják a színvonalat és az árakat is.
2024. február 12.gyerekekkel járt itt 55 Új keletű Sushi étterem a Király utcában, egy saroknyira a Nagykörúttól. Emlékeim szerint korábban itt egy szintén népszerű magyaros étterem működött, akiket a covid időszaki lezárások sodortak el. A Sushi Wan a szokásos budapesti sushi éttermekhez képest lényegesen nagyobb alapterületű, tágas, sok asztalos, elegáns berendezésű.
A tisztaság, a letisztult elegancia fontos volt a tulajdonosoknak. Még egy virágzó cseresznyefát is beültettek, persze nem igazit. A személyzet ázsiai, hogy japán-e, abban nem vagyok meggyőződve, szerintem amúgy valamely más ázsiai náció tagjai lehetnek. Alapvetően udvariasan fogadtak, tisztelettel, segítőkész volt a pincérünk, bár volt némi nyelvi probléma. Helyben is ettünk és elvitelre is vásároltunk. Az étlap hosszú, részletes, sok tételes. A sushik körében gunlan (1600 Ft), temaki (1390 Ft), nigiri (1200 Ft- 2200 Ft/ 2 db), hossomaki (1090-2590 Ft/ 8 db), uramaki (2600-4690 Ft/8 db), sashimi (3800 Ft/5 db-tól felfelé), valamint sushi tálak és sushi hajók széles választéka szerepel. Sushin kívül előételek, levesek, közte ramen és udon leves, sült rizs egytálételek, wok főételek szerepelnek, valamint bento boxok is (4500 Ft). Nekünk minden étel nagyon tetszett, nagy, kiadós adagokat kaptunk, a fogások folyamatosan érkeztek. Egy kicsit túl is rendeltük magunkat, de sebaj, azt is elcsomagoltattuk, amit a lányommal már nem bírtunk megenni. Mirelit termékeket is felfedeztünk a tételek között (tavaszi tekercs, garnéla). A teriyaki csirke viszont kiváló volt minden tekintetben, és a sushik is mind frissek, szépek voltak. Nem spóroltak a drágább alapanyagokkal sem. Fűszeres garnélarákot, California makit, sült rákot, teriyaki csirkecombot, garnélás bento boxot, miso levest ettünk helyben, legalábbis ezeknek futottunk neki, elvitelre 2 féle nagy vegyes sushi tálat, lazacos, tojásos, avokádós, tigrisrákos makit, lazacos és tigrisrákos nigirit választottunk. Kötelező szervizdíj nem volt. Mindent alaposan becsomagoltak számunkra, az elviteles dobozok ára 200 Ft/ db. Összességében nekem ez az élmény megért 5 pontot.
2024. február 11.egyedül járt itt 45 Amilyen szomorúan indult a napom, innen olyan vidáman távoztam. Véletlenül keveredtem ide, a Kelenföldi állomásról az Etele Plaza felé vettem az irányt, tettem is egy gyors kört a vendéglátó helyes Gasztro Placcon, de nem találtam semmi kedvemre valót. Új hely nem akadt, viszont a régebbiek közül több is bezárt.
Kifelé menet a villamos és a belváros felé vettem az irányt, amikor is felbukkant ez a hely. Azt hiszem, ezek a Poké Bárok mostanság divatosak, több is nyílt belőlük városszerte, amolyan láncolatokat is alkotnak. Ez a XI. kerületi az Operánál lévővel van "láncolatban". Családi vállalkozásnak tűnik, apuka a pultban, anyuka segít neki, kislánya itt tanul, játszik, de még a nagymama is befutott. Meg közben vendégek is, leginkább elvitelre és kiszállításra is érkezett futár. Bár a hely neve California, ott is biztos szeretik a Pokét, de egyébként Hawaii nemzeti eledelének mondják. Minden esetre egészséges, könnyed, sok friss zöldséget, gyümölcsöt tartalmazó kalóriaszegény ételről van szó rizs, rizstészta, jégsaláta vagy barnarizs alapon, ami azért sokkal izgalmasabb, mint egy saláta. Az ára is meglehetős, a saját "Álom Poké" 4590 Ft, az extra 4990 Ft, saját összeállítás szerint. Az előre összeállított verziók ára is 4000 Ft-tól kezdődik. Szóval közel sem olcsó az egészség. Van még többfél ramen (2290-2990 Ft) leves is, de annyira nem volt autentikus, mint egy igazi japán ramenezőben. Én egy rizspudingot választottam, amire ropogóst és öntetet lehet választani 1-1-et 1990 Ft-ért. Én kaptam ajándékba még egy ropogóst, így a mangóöntet mellett kókusz chips és kesudió is került rá. Kellemes volt, de nem vágtam magam azért hanyatt tőle. A kiszolgálás viszont ezen túl is nagyon kedves volt, kaptam vizet kérés nélkül, majd a végén egy ajándék kávét. Bizony, ilyen is előfordul. Egyébként kicsi a hely, csak 3 kis asztalka van bent, viszont van egy nagyobb teraszuk, több asztallal. A jó időre. Szűkös koedukált mosdó.
2024. február 10., kollégákkal járt itt 55Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Munkaügyben jártunk Mezőhegyesen, utána mi is a Betérő Csárdába tértünk be, amelyről jó véleményeket hallottunk, és mi sem csalódtunk, sőt! A bejárat előtt kialakított pár férőhelyes parkolóban hagytuk az autót a gémeskút mellett, majd a kellemesen befűtött belső teremben ültünk le.
Magyaros berendezés, faburkolat és fa bútorok, ízléses berendezés, kemence, népi kerámiák, valamint régi fotók fogadták a vendégeket. Nekem személy szerint nagyon tetszett az egész csárda-hangulat, és a fogadtatás is kedves, segítőkész volt a pincér és pultos hölgy részéről. Az étlap közepes hosszúságú, húsközpontú. Nagyon kedvező árakat találtunk, egészen meglepő volt ez 2024-ben. A levesek és a desszertek 1000 Ft alatt, a főételek 2000 Ft alatt, köretek 500 Ft alatt. Azt talán mondani sem kell, hogy itt nincs kötelező szervizdíj. Mindannyian elégedettek voltunk az ételeinkkel, a mennyiségre sem lehetett panaszunk. Én kis adag böllérlevest - sertéshússal zöldséggel, velővel - , majd mézes-mustáros grillezett csirkemellet ettem friss vegyes salátával, végül desszertként almás palacsintát karamell öntettel. Az 5 dl-es műanyag palackos Pepsi Max 500 Ft, a palacsinta 790 Ft / 2 db, a levesből az egész adag 950 Ft, a főétel 1850 Ft volt. A többiek fokhagymakrémlevest, tüzes-füstös tekercset, sertésjavát, sült túrós barátfülét ettek, a többire nem emlékszem. Én még kértem elvitelre egy 2 személyes bőségtálat is (4700 Ft), ami bőven elegendő volt 4-5 főre is. Sült fokhagymás tarja (2 szelet), mandulás bundázott jércecsíkok, rántott sertésjava, sajttal-sonkával töltött sertésszelet (2 db), mátrai borzaska volt a tartalma, választható körettel, steak burgonya és krokett. A köretek mirelit termékek voltak. Míg vártunk az ételekre, megnéztem a tetszetős belső udvart és teraszt, nyáron jó kis lakomákat lehet itt rendezni. A hét minden napján - hétvégén is! - van 2 fogásos ebédmenü náluk, mindössze 1500 Ft-ért, helyben és a környéken kiszállítást is vállalnak.