Gyémánt 500
2024. február 10., kollégákkal járt itt 55 Mezőhegyes neve összefonódott a ménesbirtokkal, bizton állíthatjuk, hogy ez a település legfontosabb nevezetessége, ha erre járunk, feltétlenül érdemes megállni és benézni. A turisztikai programok inkább a nyári idényben mennek, szezonon kívül előzetesen szükséges egyeztetni a látogatóközponttal, csoportokat előzetes egyeztetés alapján tudnak fogadni.
A ménesbirtokot II. József alapította 1784-ben, amely mára nemcsak Magyarország, de Európa egyik legkorszerűbb tangazdasága és birtoka lett. A hagyományos lótenyésztés mellett tehenészet, szántóföldi művelés és vetőmag előállítás tartozik a fő profilba. A látogatóközpontban van játszótér, illetve itt lehet a lovaglásra vagy a kocsikázásra bejelentkezni. A büfé ottjártunkkor nem volt nyitva. Mint megtudtuk, a földjeik széle egészen a román-magyar határig elér, igaz, innen már csak pár kilométer az országhatár. Az istállót a közelmúltban újították fel, ahol 3 őshonos lófajta, a nóniusz, a gidrán és a furioso tenyésztése, fajtamentése történik. A birtokon agrár középiskola és tangazdaság is működik. Mezőhegyes környékén több majorság tartozik a birtokhoz, így autóval vagy biciklivel lehet bejárni a nagy területet, gyalogosan nemigen. Sok régi épület maradt fenn a XIX. századból, de a településen, illetve a birtokon belül is folyamatosan zajlanak a felújítások, több helyen építkezés zajlott. Megnéztük a birtok mezőgazdasági gépparkját, valamint az 1000 egyedes tehenészetet is, ahol fejőrobot végzi emberi beavatkozás nélkül a tehenek fejését és minden tehénnek okosnyakörve van. Az egyik földtáblán egy nagy őzcsapatot volt szerencsénk megpillantani.
2024. február 10., kollégákkal járt itt 35 A szálloda a Mezőhegyesi Ménesbirtokhoz tartozik, tradicionális birtoképület stílusú. Egy nagy szabású felújítás zajlik évek óta, amelynek már be kellett volna fejeződnie 2022 végén, azonban a szálloda a mai napig nem működik, ugyanis a felújítás megrekedt, a hotel félkész állapotban várja a szebb jövőt.
Az ablakok befóliázva, a festés félig kész. Jelenleg sem zajlik az építkezés, úgy tudni, egyelőre még keresik azt a kivitelezőt, akivel egyáltalán meg tudnának állapodni, szóval a befejezés egyelőre nem is körvonalazódik.
Érdekes
2024. január 31.egyedül járt itt 45 Zugló jól ismert neogótikus stílusú, római katolikus temploma a Thököly úton. Nem egy régi épület, hiszen a XX. század elején, 1912-15 között építtette a Szent Domonkos szerzetesrend. A jobb oldali tornya lényegesen magasabb, mint a másik, 80 méteres, így aszimmetrikus, de mégis harmonikus a felépítmény, téglavörös színe tetszetős.
A színes üvegablakok egy része Róth Miksa műhelyében készült. Érdekesség, hogy a tégla mellett vasbeton is szerepelt az építőanyagok között. Személyes élményem nincs a templommal kapcsolatosan, de a 7-es buszon utazva mindig nézegettem kívülről, most gyalogosan belülről is sort kerítettem rá. Mivel nagyon körbe van építve, így normális fotókat nem sikerült róla készíteni. A névválasztást nem tudom értelmezni, de nagyon líraian hangzik .
Érdekes
2024. január 30.egyedül járt itt 45 Vác város főteréről sétáltam le a Duna-parti sétány irányába, amikor a Halászkert Étterem mellett lettem figyelmes erre az érdekes építményre. Utána is néztem, vajon mi lehet ez, mi a története? A történészek szerint a tatárjárás után újjáépített középkori Vác városának egyetlen fennmaradt emléke ez a Duna-parton látható, helyreállított torony és városfalrészlet.
Az egykori középkori városfal legészakibb saroktornya volt. A torony a főtéri Bécsi kapuval egy vonalban húzódik. A középkorban a városfal alatt már nem voltak lakóházak, csak a Duna. Az erődítmény szerű épületet egy ideig börtönként is használták, majd kiállítóhelynek tervezték, de ez nem valósult meg. Sokáig üresen állt. Érdekesség, hogy jelenleg nem műemlékként használják, így nem is látogatható, hanem a szomszédos lakóépület részeként, azzal összeépülve lakófunkciót kapott. Most is laknak benne. Ezért csak kívülről tekinthető meg, hacsak nem ismered a lakó-tulajdonosokat. Az eredetileg pártasorral koronázott tornyot, a későbbi kúpos tető miatt nevezték el a helyiek Hegyes toronynak.
2024. január 30.egyedül járt itt 55 Blaskó János szobrászművész alkotása a váci várfal maradványán, a Duna-parton, annak tetején áll 2000 óta. A Millennium alkalmából helyezték el Árpád-házi királyunk szobrát, aki több szállal kötődött Váchoz.
Talán itt született, talán itt koronázták meg, de az biztos, hogy itt élt éveken át, illetve ami még biztosnak tűnik, hogy itt hunyt el Vácott, és valószínűleg itt temették el az általa emelt bazilikában, bár sírhelye és maradványai a későbbi át- és ráépítések miatt sosem került elő. Géza királyt korabeli ruházatban ábrázolta, hosszú köntösben vagy köpenyben áll, oldalán kardja, két kezét az ég felé emeli, felfelé néz, illetve a Duna felé. Bal kezében egy lepecsételt, pergamen tekercset tart. Talán a bazilika alapító okiratát vagy valami Aranybulla féle fontos dokumentumot. Nagyon jól sikerült, erőteljes, hatásos alkotás. Nálam ez egyértelműen 5 pontos. Ráadásul eddig nem is tudtam a létezéséről, bár többször jártam az elmúlt években Vácott, de ez a rész eddig kimaradt. Minden évszakban más arcát mutatja itt a természet, érdemes többször is eljönni ide.
Érdekes
2024. január 30.egyedül járt itt 45 Több városunkban kialakítottak ilyen szerelemlakat elhelyező alkalmatosságot, másutt a hidakat rakják tele lakatokkal, nemcsak Magyarországon belül, de világszerte dívik ez a népszokás, sőt, a napokban olvastam, hogy van, ahol már tiltani kell, olyan őrült mértékeket öltött, akár veszélyeztetve a műemlékeket.
Azt olvastam, Vácott a pécsiektől vették át az ötletet, hogy Vác városában is legyen ilyen lakatozós hely, s lett is. 2015-ben helyezték el az állványt, ami egy 5 szögű vázcsillagra hasonlít leginkább, de állítólag egy angyalt ábrázolna. Akkoriban az Angelato Cukrászda működött itt az épületben a Köztársaság út elején, talán itt fogható meg az Angyal - Angel párhuzam. Legutóbbi ottjártamkor az épület homlokzata éppen renoválás alatt állt, ezért fel volt állványozva és fóliával körbetakarva. Az épületben 2020 óta az ANDA Cukrászda működik, amelyet természetesen szintén felkerestem, jó kis hely, külön írásban részletezem. Már kifelé jöttem, amikor észrevettem ezt a szerelemlakat tartót, melyen jó sok lakat sorakozott már. A szerelmespárok helyezik el, örök szerelmük, hűségük jelképeként.
Érdekes
2024. január 28., kollégákkal járt itt 45 Esztergom romantikus városrésze ez a sétány, amelyet nemcsak az ide utazó hazai és külföldi turisták, de a helyi lakosok is nagyon kedvelnek. Igazi békés, nyugalmas sétálóhely ez, de persze kerékpárral, rollerrel is lehet jönni, sokan pedig a gyerekeikkel jönnek ide ki, akár babakocsival.
A sétány a Királyi városrészén húzódik észak-déli irányba egészen a Vízivárosig, a Duna Prímás-szigeti mellékága mellett. A sétány összeköti a főbb városrészeket, a Széchenyi teret, a Vízivárost és a Várhegyet a Bazilikával. A sétányt szegélyező, árnyat adó platánsor több mint 100 éves. A vízivárosi erődrendszer egyes részei a Kis-Duna parton húzódnak. A Kis-Duna sétányról északon a Bottyán hídon juthatunk át a Kis-Duna másik oldalára, a Gesztenye fasorra és az Aquasziget felé, itt tovább haladva eljutunk egészen a Mária Valéria hídig. A Szent Erzsébet hídon a déli szakaszon a Prímás-szigetre juthatunk át, míg kb. középen a Szent Miklós gyalogos híd köti össze a két partot, a két sétányt.
2024. január 28., kollégákkal járt itt 55 Első királyunkat, Szent Istvánt Esztergomban (vagy esetleg Fehérváron? ) koronázták királlyá az akkor érvényes Juliánusz naptár szerint 1000. december 25-én. Az Árpád-házi dinasztia első megkoronázott uralkodója, István a keresztény magyar állam megteremtőjeként magyar történelmünk egyik legkiemelkedőbb alakja.
Melocco Miklós monumentális szobra a koronázás pillanatát örökíti meg az esztergomi vár északi körbástyáján. Az alkotás 12 méter magas, süttői mészkőből készült. István király halálának évfordulóján, 2001. augusztus 15-én avatták fel ünnepélyes keretek között. Nemcsak a koronázás helyszíne, hanem a pontos születési dátuma és helye is bizonytalan, itt szintén Esztergom és Fehérvár (Székesfehérvár) között zajlik a vita, az évek tekintetében 969 és 980 között valamikor történt. A Hartvik-féle legenda szerint Esztergomban született, de ennek 972 után kellett történnie. Mint ismeretes, születésekor a türk eredetű Vajk nevet kapta, majd Szent Adalbert, Prága püspöke keresztelte meg 994-996 között, ekkor kapta az István nevet. Egyébként a történészek abban sem biztosak, hogy valóban Adalbert keresztelte-e meg, az is felmerült, hogy esetleg Brúnó, Szt. Gallen püspöke volt az. Hát, elég rejtélyes dolog ezeket a mozzanatokat így ezer évnyi távlatból megfejteni. Minden esetre ez az alkotás véleményem szerint méltó emléket állít nagy királyunknak, és a helyszín is igazán lenyűgöző, a csodás panorámával. Esztergomban járva kihagyhatatlan látnivaló.
2024. január 28.egyedül járt itt 55 Esztergom városában reggeli felfedező sétám során a Vízivárosból kerestem a legrövidebb, Bazilika felé felvezető utat. Ekkor láttam meg a google térkép alkalmazásban a "Macskalépcső" útvonalat, és persze azonnal arra vettem az irányt. A Berényi Zsigmond utcából felfelé induló képcsősor már a középkor idején is létezett, legalábbis középkori térképeken is sikerült beazonosítani.
Egyébiránt voltak olyan időszakok is a város történetében, amikor a Macskalépcsőt lezárták és betemették (1860-tól egészen 1990-ig), emiatt használaton kívül volt, de most már nagy szerencsénkre újra használható, sőt legutóbb 2018-2021 között fel is újították. Aki hajlandó egy kis kaptatót megmászni, és bevállalja a több száz lépcsősort, annak csodás panorámában lehet itt része a Duna, Párkány, a Mária Valéria-híd, illetve a Víziváros felé, ráadásul itt olyan nagy tömegtől sem kell tartani, mint például amire a Szent István tér felől számíthatunk szezonban a Bazilika felé. Persze lehet lefelé is útba ejteni a Macskalépcsőt, a pazar kilátás így is adott lesz, viszont kevésbé izzasztó, mint felfelé.
Érdekes
2024. január 28., kollégákkal járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
A Széchenyi-téren lévő szökőkút Isterről, a Duna folyó ókori latin elnevezéséről kapta a nevét, amely egyébiránt Esztergom város nevében (Eszter - Ister) is felismerhető. Egy viszonylag új kútról van szó, amelyet 2007-ben, a tér felújítását követően helyeztek itt el.
A nyolcágú csillag alakú medencéből öt nőalak emelkedik ki, kagylók, tengeri csigák, igazgyöngyök környezetében. Szóval annyiban sántít egy kicsit ez az ábrázolás, hogy ilyen típusú tengeri csigák, kagylók az édesvízű Dunában nemigen éltek/élnek meg. A szobor célzottan mediterrán hangulatú, az olasz városok reneszánsz kútjait idézi meg stílusában. A magyarság egy része az Ister és a sumér Istar istennő között felfedezni vélte a párhuzamot, amely a kút szimbólumai között szintén beazonosítható, de ebbe a sumer-magyar kontinuitás elméletbe most nem mennék bele sem pro, sem kontra oldalon. Az öt nőalak szobra egy szomorú, tragikus történelmi eseményre is emlékeztet mintegy mementóként. A tatárjárás idején 1241-1242 telén a Zenia Palota - akkoriban a város legszebb magánépületének tartották - előtt 300 esztergomi asszonyt fejeztek le kegyetlen módon a tatárok, akik egyébiránt kegyelemért könyörögtek, hogy érjen véget a város ostroma.