2024. január 23.gyerekekkel járt itt 45 Barátságos kávézó Zalakaros központjában, a Gyógyfürdő téren, a Buszpályaudvar felőli oldalon egy sarokházban. A belső tér kicsi, de van egy kis kiülős teraszuk is, ami jó kialakítású, mert nem ázik be, szélvédett, ugyanakkor a nap kellemesen idesüt, ha kell, egyébként meg árnyékos.
Mainstream italkínálat sörök terén a Dreher-csoport által fémjelezve (csak dobozos és üveges, csapolt sör nincs), Fornetti péksütemények, darabáras és dekára kimért sósak és édesek. Pizzás háromszög, pogácsa, kakaós csiga, nálunk ezek a kedvencek. A hűtőben néhány fősodratú sütemény: Fekete-erdő torta, Eszterházy torta, málnás túrótorta, Tiramisu szelet. Még fél kilós kenyeret, illetve zsemlét is lehet kapni, amely azon vendégek számára lehet érdekes, akik olyan szálláshelyen vannak, ahol nincs reggeli, illetve étkezés, viszont van konyha, étkező, mint például a mi esetünkben is. Hagyományos olasz stílusú Segafredo kávét főznek. November és április között zárva tartanak a téli idényben.
Érdekes
2024. január 23.gyerekekkel járt itt 45 Zalakarosi utazásunk idején a környéket is felfedeztük egy kicsit, így jutottunk el a szomszéd faluba, Garaboncra, amely sok látványossággal őszintén szólva nem szolgált. A helyi kisbolt és kocsma mellett a Főúton - ahol megálltunk üdítő és némi édesség beszerzés okán - láttuk meg a magában álló haranglábat, melyhez templom nem kapcsolódik.
A harangláb úgy néz ki ugyanis, mint egy templom épület nélküli templomtorony, a Magyarországon gyakori barokk stílusban sárga-fehér festéssel. A Harangláb mellett kőkereszt Szűz Mária világoskék ruhás szobrával, valamint az első világháborús helyi hősök emlékműve található. Erősen ront a látványon, hogy a villanyvezetékek összevissza tekeredve, csomózva lettek a haranglábhoz erősítve. A település szélén található a Hét vezér történelmi kalandpark, valamint szintén a közelben a Zalamerenyéhez tartozó Pálos Malom. Mindkettő megtekintését ajánlom.
2024. január 22., csoporttal járt itt 55Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
A Czimer az egyik legnépszerűbb vendéglátó egység a helyiek körében Biatorbágyon. Mondanám, hogy kortól és nemtől függetlenül, de e két tényező közül csak az első igaz. Férfiak minden korosztályból álltak a sorban, a hölgyek inkább kísérőikként, illetve a család számára bevásárló "beszerzőként" voltak jelen, legalábbis én így vettem le.
A hentes funkció keretében friss, nyers húsféléket árusítanak, főleg sertéshúst, hurka, kolbász, sonka, felvágottak mellett olyan helyi specialitások, mint a húskenyér, rakott sertésnyelv, zöldborsos sonka, a teljesség igénye nélkül. Kizárólag megbízható hazai termelőktől szerzik be a húsokat, hagyományos eljárásokat alkalmazva tölgyfával és fűrészporral füstölik a húsokat. A kisüzemi körülmények között elsősorban a magas minőségre helyezik a hangsúlyt. Ahogy a címben is jeleztem, az 1924-ben - immár 100 esztendeje - alapított Czimer Hús Kft. ennél még többet is nyújt, ugyanis egy jóféle, magyaros kifőzdét is üzemeltetnek. A heti menüben minden nap szerepel egy tartalmas, kiadós leves (1600-2000 Ft), valamilyen húsos főétel körettel (2100-2500 Ft), valamint főzelék, tészta vagy zöldséges étel. Közkedvelt, ismert, magyaros fogások, példaképpen: csülkös pacalpörkölt, töltött káposzta, rakott zöldbab, borsos marhatokány. Szép nagy, emberes adagokat adnak. Ezeken kívül rántott szelet (1100 Ft), rántott máj (800 Ft), grillezett többféle hamburger (2300-2500 Ft) is szerepel a kínálatban, amely a pult feletti táblán olvasható. A napi menü a honlapjukon is szerepel. Lehet helyben is enni kulturált, barátságos körülmények között, de a többség elvitelre vásárolt, mi is. Minden nagyon finom volt, az egész család elégedetten falatozott.
2024. január 22.egyedül járt itt 25Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
A helyi albán pékség. Semmi különbséget nem tudtam felfedezni eközött és bármely más magyarországi albán pékség között. Vagyis mégis. . . szombaton délelőtt a kínálat erősen megcsappant, pedig ha jól láttam, vasárnap is nyitva tartanak. Mákos vagy gesztenyés péksüteményt szerettem volna vásárolni.
A gesztenyésen mondjuk meglepődtem volna, ha találok bármit, mert az albánoknál nem sűrűn szokott előfordulni, itt sem volt. Mákosból viszont szokott lenni mákos tekercs, pite és kifli. Sajnos itt egyikből sem volt. A mentőötlet almás pite sem volt, erre mondta is az eladó hölgy, hogy náluk nem is szokott lenni. Így csalódottan vettem egy kiflit. Számlát nem kaptam róla, de egy olcsó, 150 Ft-os tétel volt.
Csodás-mesés kis hely Biatorbágyon, a főút mellett, a település Budapest felőli részén. A bisztró és kávézó egy múlt századi villában kapott helyet, melynek a kertje is igen hangulatos. A belső barátságos, családias, vintage hangulatú, nagyi nappalija utóérzet, de mindenfajta ódonság vagy avíttság nélkül.
Rendszeresen tartanak itt zárt körű eseményeket, szülinapi zsúrt (mint ottjártamkor), de kulturális programokat, például fotókiállítást is, adventi koszorú készítést, de akár még kisebb létszámú esküvői helyszínnek is alkalmas. Reggeli/brunch, illetve ebédidős étlapjuk 1-1 oldalon elfér. Reggelire kínálnak bundás kenyeret vagy bundás kalácsot, roppanós virslit, a brit reggelihez hasonlatos kiadós Kisvilla Reggelit, almás palacsintát, tojásételeket, salátákat, mártogatóst zöldségkrémmel (1890-3890 Ft között). Házias süteményekből mindig van 3-4 féle. Szép időben a kertben is lehet piknikezni, hűsölni a buja növények árnyékában. Meleg, barátságos, csupa-szív hely a Kisvilla, egyértelműen ajánlom.
2024. január 22.barátokkal járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Az Ibolya Presszó azon kultikus helyek közé tartozik a Ferenciek terén, amelyet már évek óta besorolnak az ilyen-olyan toplisták közé. Pl. kedvenc budapesti retró presszók, fiatalságunk kedvenc sörözői, boomerek törzshelyei, és a külföldiek számára is úgy ajánlják, mint ahol biztosan magukba szippanthatják a letűnt kommunizmus-szocializmus leheletét.
A retró berendezésen túl az italkínálatban is megidézik az 1970-es - 80-as évek illúzióját: Traubisoda, Meggy Márka, Jaffa és a Bambi a mai napig kaphatóak. Közös nevező bennük a 0 gyümölcstartalom, helyette jelentékeny aroma, színezék és cukortartalom. Mindenkinek, aki szereti. Pár éve az Ibolya mellé, pontosabban kettővel mellé kinőtte magát az Ultraibolya is, ennek ellenére hétvégén, esténként mindkettő teltházzal üzemel. Van melegkonyhájuk, olyan klasszikus magyaros ételekkel, mint lecsó kolbásszal, paprikás krumpli, gulyásleves vagy a Somlói galuska (van más étel is, de az nem témába vágó). Az ételeket én drágának találtam, biztosan nem fizetnék egy adag paprikás krumpliért 3000 Ft-ot, de a külföldieknek inkább megéri, belefér. Legutóbb egyik esti túránk során nem sikerült szabad asztalt találni, de elvitelre kaptunk egy sétáló forralt bort, és kifejezetten kedves, barátságos volt a kiszolgálás. Nyáron teraszuk üzemel, remek kilátással a Ferenciek téri templomra, ráadásul előnyös, hogy mellette az utca forgalomcsökkentett, csak BKV buszok és engedéllyel rendelkező autók járnak el a terasz előtt. Előnyös még a hosszú nyitva tartás, minden nap éjjel 1 óráig, hétvégén 2-3-ig forgalom szerint.
2024. január 21. járt itt 35 Kínai házaspár által családi vállalkozásban üzemeltett ramen bisztró a Nyugati tér közelében, a Teréz körúti nagy Postával majdnem szemben. A nő a szakács, a férfi a pultos és kasszás, de magyarul ő sem tudott. A minimális kommunikációt angolul bonyolítottuk le. A két szintes étteremben a konyha van az alsó szinten, valamint 3 kisebb asztal és valami rakodóhely féle.
További asztalok és a mosdó a galérián kapott helyet, amelynek belsőépítészeti megoldása érdekes, egyedi. A Crane, azaz a Darumadár megjelenik néhány dekoráción is. Az étlap rövid, de jó minőségű papíron, minőségi fotókkal készült. A választék egyszerű, ramen levesek, tésztás egytálételek, gyoza, rice bowl, azaz húsos-rizses-zöldséges egytálételek Az összetevőket lehet variálni, plusz pénzért plusz feltéteket kérni bele. Az alap fogásárak 3200-3500 Ft körül mozognak, de az angolna don drágább, 4500 Ft. Tonkatsu Rament (3200 Ft) választottam marhahússal, mogyoróvajas alaplével, fél főtt tojás, pak choi, bambuszrügy, Naruto tekercs, hínár, póréhagyma került még bele a szép nagy adag levesbe. A főtt marhahús kocka olyan volt, mint egy magyar marhapörkölt húskockája, ez fura volt. A lé nem volt annyira intenzív, a mogyoróvaj vajas hatása nagyon érződött minden korty/kanál leves után. A tészta házilag készül, az szerintem jó volt, jó állagú, "Al dente", mennyiségre bőséges. A többi összetevőből arányaiban kevés került bele. A gyoza adagja 6 db, mirelit késztermék, marhahúsos, csirkés és sertéshúsos van (1800 Ft). Szójaszósz járt mellé, amely az ecet és a chili mellett az asztalokra is be volt készítve. A lenti részben nagyon hideg volt, egyáltalán nem fűtötték. Valami mobil fűtést bekapcsoltak később, de semmit sem ért. A többi vendég is kabátban ült. Ehhez képest a galériarészen volt fűtés, ott kellemes volt a hőmérséklet, így nem értem, miért nem mondták, hogy inkább oda üljünk meg, és ne fagyoskodjuknk lent? ? Vizet sem kínáltak az ételek mellé. Wolt ételfutáros kiszállítás van náluk. A mosdó tisztasága javítható, koedukált, szűkös. Nem leszek visszajáró vendég, egy alkalomnak, egy étkezésnek elment. 3 pont, semmiképpen sem több nálam.
2024. január 21., kollégákkal járt itt 55 A Scruton szintén V. kerületi, Zoltán utcai éttermében már nagy elégedettséggel ebédeltünk, így amikor tudomást szereztünk róla, hogy a Ferenciek terénél van egy másik éttermük is, célul tűztük ki ennek letesztelését is, amelyre végre sikerült sort keríteni. Az étterem a Ferenciek tere közelségében egy saroképületben kapott helyet.
A berendezése, stílusa hasonlatos a Kossuth téri Scrutonhoz, visszafogottan elegáns, kortalan. Az étterem nagyon népszerű, ezt nem tudtuk, így előzetes asztalfoglalás nélkül érkeztünk. Nagy szerencsével sikerült elcsípni az utolsó szabad asztalt, utánunk többen is csalódottan távoztak, az étterem megtelt, hétköznap ebédidőben. A névadó Roger Scruton angol konzervatív filozófus, kutató és író gondolatait, valamint a következő időszakban tervezett programokat olvasgattuk a várakozás perceiben. Az étlapot nem is kértük, a menü mellett döntöttünk, miután nagyon tetszetős volt számunkra. Frankfurti leves, majd a főétel sült csirkecomb rizibizivel. Vizet ingyenesen kaptunk. A 2 fogásos menü 2390 Ft + 12% kötelező szervizdíj. Az étel nagyon finom volt, menü ellenére egyáltalán nem megúszós. Szép, kiadós adag, nagyon jó fűszerezés. A pincér hölgy és a fiatalember is nagyon kedves, mosolygós, szívélyes volt, közben folyamatosan pörögtek az asztalok és a pult, illetve a konyha között. A pultban nagyon jó kinézetű süteményeket is láttunk, de nekem már a desszertre nem maradt kapacitásom. Újhullámos, francia stílusú sütik és mentes sütemények is voltak a pultban: Lúdláb, paleo répatorta, mandula-maracuja torta, Opera (1190-1490 Ft). Kitűnő étterem és hely a Scruton, jó szívvel ajánlom! Van különtermük is.
2024. január 21. járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Többször jártunk már a Hisztéria Cukrászda Andrássy úti egységében és biztosan fogunk a jövőben is, mert a sütemények, torták nemcsak szépek, mutatósak, de nagyon finomak is. A Westendben lévő cukrászdájukban lényegesen gyakrabban megfordulok, mivel az közelebb esik a lakásunkhoz, de ez sincs messze, és jó a megközelíthetősége, az Opera és az Oktogon között található.
Sajnos a kiszolgálás, a személyzet hozzáállása nem tökéletes, igaz, nagy volt a tömeg is, türelmet igénybe vevő. A kiszolgálás és a fizetés a pultnál zajlott, előtte jókora sorban állással. Sok külföldi vendég jár ide. Szabad asztalt vadászni kellett. Zajos, hangos volt a hely. A két torta mindegyike kiváló volt (csokoládé, málna mousse). Süti A mousse tortát dekára mérve adják, így a kb. 4 szeletes 45 dekás tortácska 4500 Ft felett került kicsit többe, míg a 8 szeletes csokitorta kb. 8000 Ft volt. Klassz volt a díszítés mini habcsókokkal és macaronokkal. Eredetileg karamelles mousse tortát szerettem volna, de sajnos az éppen nem volt, és előzetesen sem lehetett rendelni. A másik mousse torta pedig Bailey's ízű volt, azt is szívesen megkóstoltam volna. Talán leközelebb. . . Nekem a legutóbbi 2 alkalomal a Westendes kiszolgálás nagyon szimpatikus volt, szóval még egy ok, hogy inkább őket preferáljam. . . A minőség ugyanaz, hiszen egy közös cukrászműhelyük van.
2024. január 21.egyedül járt itt 45 A Nyugati tér közelében lévő Ligeti Bolt évek óta sikeresen működik a mentes és környezettudatos létformák hívek körében, viszont a mellettük működő Ligeti Kávézó a covid időszakában elvérzett. A belső átjárás a bolt és a kávézó között megszűnt, viszont nyitott egy új kávézó a sarki szuterénben egy szó szerint fura néven, Stranger.
Egy óriási macskát sétáltat egy kis emberke. Macskát nem láttam a kávézóban. Nem akadálymentesített a hely, hiszen pár lépcsőn jutunk le a vendégtérbe. A régi berendezésen nem sokat változtattak. Középen balkézről a pult, L alakban többféle ülőhely, nagy asztal a nagyobb társaságok számára, foteles megoldás a kényelmesek számára, normál skandináv stílusú asztalkák a kávézóban online dolgozók számára. A foteles ülőhelyen az asztalon többféle olvasnivaló sorakozott, például egy jelenkori írás a street kitchen témában, hogy melyek a trendi szófordulatok, és ezek pontosan mit is akarnak takarni. Tetszett, hogy a mosdó előtti pipereasztalon be voltak készítve kozmetikai eszközök, amire esetleg szükségük lehet a vendégeknek. Igaz, a mosdóba magába nem sikerült bejutni, mert folyamatosan foglalt volt. A Bob Marley-ról nevezett Marley brand kávét főzik, ami szerintem hazánkban kevéssé ismert, én legalábbis még nem találkoztam vele, pedig megittam már pár ezer kávét az elmúlt 12 évben (előtte nem kávéztam egyáltalán). Az alapító ugyanis nem más, mint Rohan Marley, a legendás zenész, Bob fia, 8 gyermekének egyike. Családjuk jamaikai származású, a nagymama egykor maga is foglalkozott kávétermesztéssel, s Rohan ezzel a vállalkozással tért vissza régi álmához, a farmerkedéshez. Az általam kóstolt kávé Etiópiából származott. Az eszpresszó 690 Ft-ba került, a cappuccino 990 Ft. Volt pár bagel szendvics és sütik: répatorta, fahéjas csiga, vegán brownie. A meggyes pite 1290 Ft-ért elég meredek szerintem, ráadásra teljesen úgy nézett ki, mint amit a 2 sarokra lévő albán pékségben is kapni, közel nem ennyiért. Kellemes, de nem olcsó hely. Laza, oldott a hangulat. A kiszolgálás kényelmes, kicsit mindenki be volt itt lassulva.