Gyémánt 500
2024. január 7., kollégákkal járt itt 45 Fiatalos, modern bisztró és kávézó a IX. kerületi Ferenc téren, az elmúlt évben 3 alkalommal jártam már náluk. Van egy másik Hinta egység is, az nagyobb bisztró-pub, szintén a IX. kerületben, ott több étel, konkrétan meleg étel, ebédmenü is elérhető. Ennek egyszerűbb a konyhája, de reggelizőként népszerű.
A Ferenc téri egységük nagyon pici, kicsit szűkös érzés. A benti részben 3 kis asztalka van, illetve jó időben kis teraszuk a bejárat előtt. Mindig van pár süteményük, de a kínálat változó. Fánk, croissant, kakaós csiga. A piték között van cukormentes verzió is, de ezt csak egy alkalommal sikerült elcsípni, a másik két alkalommal sajnos nem volt elérhető. Ezek szerint más vendégek körében is népszerű, szóval lehetne gyakrabban/többet sütni belőle. Bagel szendvicseket helyben készítenek. Kávé elvitelre is kérhető, mi is főként emiatt ugrottunk be ide a kollégákkal ebéd után. Mivel ahogy írtam is, nagyon pici a hely, hétvégén szükséges az előzetes asztalfoglalás. Középkategóriás árfekvés: az eszpresszó 610 Ft, a cortado 850 Ft, a cappuccino 900 Ft volt.
2024. január 7.egyedül járt itt 55 Fiatalos, barátságosan hívogató kis kávézó a Bulinegyedben, a Kéthly Anna téren (korábban fogalmam sem volt, hogy így hívják ezt a kis teret egy saroknyira a Klauzál tértől). Egy fiatal lány viszi a kávézót, pultos, barista, kasszás mindenesként egy személyben, hűséges társával, agár kutyusával, aki a Dehogynem "arcává" vált, a facebook oldalukon is gyakorta feltűnik.
Nos, a kutyus annyira közvetlen és barátságos, hogy azonnal mellém szegődött, s amikor felmentem a galériaszintre, és leültem a legkényelmesebb széles fotelre, ő is azonnal mellém telepedett. Mint kiderült, ez neki is a kedvenc helye. A cappuccino és a croissant is prémium kategóriás finomságok. Az eszpresszó 600 Ft, a cappuccino 850 Ft, a vajas croissant 490 Ft. A kávét a Racerbeans óbudai illetőségű hazai mikropörkölő biztosítja a kávézó számára. Az ételkínálat szolid, szendvics, grill-szendvics, gluténmentes brownie van még a croissant-on kívül. Sokan elvitelre térnek be ide kávézni, már akik számára fontos a minőség. Tetszik a kávézó névválasztása, bár nem tudom, hogy a környékbeli számtalan külföldi fiatal turista hogyan birkózik meg vele. Egyértelműen ajánlott hely, jó volt itt lenni.
2024. január 7.egyedül járt itt 55 Színvonalas, barátságos és kellemes hangulatú cukrászda a II. kerület külső részén, Pesthidegkúton a Széphalom Bevásárlóközpontban. A "bevásárlóközpont" megnevezés ez esetben erős túlzás, egy két szintes kis szolgáltatóházra kell gondolni, amely a cukrászdán kívül nem tűnt számomra figyelemre méltónak.
Az épület parkolóházában az első óra ingyenes, de én szemben az utcán álltam meg, itt a környéken ingyenes és hely is akad. A cukrászda igencsak népszerű, több sorban is álltak a pultnál, süteményre, kávéra, fagylaltra, illetve előzetesen leadott rendelés átvételre várva. A sor gyorsan, pörgősen haladt, a pultos hölgyek mosolygósan, türelmesen szolgálták ki a vendégeket. Az ülőhelyeket a bevásárlóközpont folyosójától részben szeparáltan alakították ki, a berendezés vintage stílusú. Nem volt könnyű szabad ülőhelyet találni, sok vendég volt (szombat délután). A sütemények, torták szeletárai 1000 Ft alattiak, 600 Ft-tól kezdődően. Nagyon széles a kínálat, főleg a tradicionális magyar kedvenceket kínálják, nem az újhullámos vonalhoz tartoznak. Küllem, stílus, ízvilág alapján a Daubner Cukrászdához hasonló vonalat képviselnek. A sütemények frissek, finomak, nem állottak. A Rákóczi túrós 750 Ft-ért hozta a klasszikus ízvilágot, gazdag töltelékkel, nem volt túlságosan édes. Az eszpresszó 550 Ft, tradicionális olasz pörkölésű. Ettem egy gombóc erdei gyümölcs fagylaltot, valamint elvitelre szilvás papucsot /dekára kimért, valamint a lányomnak sajtos-sós rudat, szintén kimért. Többféle mentes desszertet is kínálnak, illetve tetszett, hogy az allergéneket jelezték a táblán az egyes termékek esetén.
2024. január 6.barátokkal járt itt 35 Luxus kategóriás koktélbár a belváros szívében a Bazilika előtti téren, amely 2022 őszén nyitott meg. A teraszról fullos panoráma nyílik a csodálatos Bazilika épületére. A furcsa hozzáállású pincérhölgy érkezésünkkor kerek perec közölte, hogy csak a teraszon ülhetünk le, nem mintha bent telt ház lett volna, talán csak 2 asztalnál ültek.
Mindegy, szép volt az idő, naplemente környékén, és így gyönyörködhettünk a pazar környezetben, amit Budapesten élőként sem lehet megunni. Azért a mosdóra menet volt alkalmam látni a belső teret, amely igazi francia hangulatú luxus környezet, kék puha bársony kárpitok és sok-sok arany, valamint egy teljes növényfal NOA felirattal. A méretes bárpult magenta fényárban úszott. Az itallap sötétkék bársony borítással érkezett, igényes kiadás, jó volt lapozgatni. Nehéz volt választani az igen bőséges koktél kínálatból, amelyről egyébként megtudtuk, hogy szezonálisan, kb. negyedévente megújítják, frissítik. A kb. 50 koktél mellett még számtalan további ital volt a további oldalakon, de azok között annyira nem merültünk el. Ételeket nem láttam. Az árak abszolút felső kategóriások, 4000-6500 Ft között. Egyik választásunk a Secret of Fiji (5000 Ft) - ananász rum, banán rum, ananász és banán, egy nagyon kellemes, csajos, nyárias, egzotikus tengerpartot idéző koktél, illetve még egy 4 db-os shot-ot kértünk, Kamikaze Passionfruit - passiógyümölcsös ízzel (6500 Ft). A szervizdíj kirívóan magas, 15%. A poharak is nagyon szépek, egyediek voltak, a shot-ok pedig hangulatos füstfelhőbe burkolózva érkeztek. A női WC-ben az ülőke nem illeszkedett a csészére, ez azért negatívumként említendő egy ilyen kaliberű helyen. Nem lesz törzshely, de egyszer mindenképpen érdemes volt kipróbálni.
2024. január 6.gyerekekkel járt itt 45 Lányommal az újpesti Stop Shopban vásároltunk. Praktikus hely, hiszen ingyenes a parkolás, és egymás mellett elérhetőek azok az üzletek, amelyekre éppen szükségünk volt. Élelmiszer, állateledel, drogéria, ruházat, cipő. Étkezési lehetőségekben nem bővelkedik, leginkább a sarki KFC-ben szoktunk a vásárlás után ételt venni, általában elvitelre.
Legutóbb azonban a Pasa Kebab török büfébe tértünk be. Kicsi az alapterülete, de van lehetőség helyben étkezni is, talán 4 asztaluk van. A pultnál kell rendelni és fizetni. A pultos hölgy kedves és készséges volt, törekedett arra, hogy árban kedvezőbben jöjjünk ki, kifejezetten így ajánlotta a menüket, hogy nekünk olcsóbb legyen, illetve hogy azonos áron plusz terméket kapjunk. Az alap kínálat: kebab tál (a normál adag 2490 Ft, a legnagyobb XL MEGA tál 30 dkg hússal 4090 Ft), kebab házi pitában, dürüm tortilla tekercsben, mindez 5 féle méretben, különböző húsmennyiséggel, menüben dobozos Pepsi itallal, sült krumplival, desszertként baklavával. Kínálnak még vegyes VEGA salátát, valamint sült tejberizst is, amit nagyon szeretek. Szóval a török gyorséttermek tipikus kínálatát találjuk náluk. Amíg vártunk a frissen sülő fogások elkészülésére, helyben ettünk egy Junior kebabot (1690 Ft), amelyben a leírás szerint csak 6 dkg hús van és gyerekeknek ajánlják, de őszintén szólva én simán jóllaktam tőle, annyira kiadós volt. A házi joghurtos öntetük nagyon finom volt, és a házi pita is, nem az a szivacsos késztermék, amit a legtöbb helyen kapni. A saláták, zöldségek mind frissek, ropogósak voltak. A két nyárson csirke-, illetve borjú sült, lehetett vegyesen is kérni. Mindenféle extra akciójuk van, plusz hús, plusz köret kevés ráfizetéssel, elég rugalmas a rendszerük. Elvitelre kértünk 20 db-os snack menüt, amelyben 20 db csirke nuggets (mirelitből), 2 adag hasábburgonya (mirelitből), plusz 2 szósz szerepelt 3290 Ft-ért, valamint Snack Pack-et sajtgolyókkal, hagymakarikával (2290 Ft). Kiderült, hogy van édesburgonya is, így +400 Ft felár ellenében abból is kértünk egy dupla adagot. Egy kicsit olajszag van a folyamatos sütés miatt. Negatívum, hogy nincs saját mosdójuk, de a Stop Shopban az ABC melletti sarokban található. Mivel az össz-benyomás sokkal kedvezőbb volt, mint a hasonló török gyorsbüfékben, így a mirelitek ellenére jó szívvel megadom a 4 pontot nekik, és máskor is szívesen eszem náluk.
2024. január 6.barátokkal járt itt 45 Az új kézműves fagyizót akkor vettem észre, amikor a szomszédos ír pubba siettünk be az V. kerületi Podmaniczky téren. A kocsma-kaland után a fagylaltot sem hagytam ki. A hirdetés szerint itt kapható Közép-Európa legjobb pisztácia fagylaltja, bár az állítást nem tudom, hogy mi támasztotta alá.
Minden esetre gyorsan kértem egy gombóc pisztácia fagyit, amely valóban igazán finomnak bizonyult. A fagylaltot a dizájnos henger alakú tartókban tárolják kör alakú fedéllel. Nincs sok íz. A pisztácián kívül még volt pár gyümölcsfagylalt, eper, citrom, mandula volt. Egy fiatal lány szolgált ki. Nincs belső tere, ülőhelyek sem, még terasz sem, szóval nincs hová leülni fagyizni. Talán később még jobban kialakul.
2024. január 6.barátokkal járt itt 55 James Joyce a leghíresebb ír szerző, író, költő, a róla nevezett vérbeli ír pub az Arany János utcai metrómegállónál, a szépen felújított Podmaniczky téren találhat. Nem is értem, korábban hogy nem jártunk még itt? Kiváló hangulat, barátságos légkör fogadott bennünket, bár mi voltunk az egyetlen magyarok.
A pultban a személyzet - ír zöld pólóban - és a népes vendégkör is mind külföldiekből állt, nemcsak írek, amerikaiak, spanyolok is voltak. Nagy beszélgetés, nevetés töltötte be a teret, melynek berendezése a tipikus brit kiskocsmák hangulatát hozta. Sötétbarna és mahagóni faburkolatos berendezés, a falakon számtalan kép, fotó, régi falióra, berendezési tárgyak. A rövid bisztrós étlapon fish & chips (4500 Ft), BBQ csirkeszárnyak (2000 Ft), 4 féle hamburger chips-szel (4000-4250 Ft), grillezett sajt (1500 Ft), ír kolbász Guinness mártással (4500 Ft), valamint James Joyce ír reggelije (4500 Ft) szerepelt. 4 féle ír sört csapoltak a pultban, a jól ismert fekete Guinness mellett O'Hara vörös és világos, Hop House komlós, valamint Falling Apple almás cider. Természetesen nem deciben, hanem pintben mérnek, 1800-1900 Ft-os árfekvésben. 10 féle ír whiskyt tartanak, 4 cl 1600-4000 Ft között. Az általam választott O'Hara vörös ismét nagyon kellemesnek bizonyult, bár ezt már korábban máshol is kóstoltam. A kiszolgálás is igazán kedves volt, még azon is elviccelődtünk, hogy az egyik pultos úriember hasonlított Joyce-ra, legalábbis az étlap elején lévő arcmás rajzra. Nagyon tetszett a James Joyce pub, szívesen jövünk ide máskor is.
2024. január 6.barátokkal járt itt 25 A Gozsdu-negyedben található játékterem nonstop működik, a hét minden napján nyitva tart 0-24 óráig. Egy átjáróházként alakították ki, azaz van be/kijárata a Gozsdu felől is, illetve a Holló utca irányába is. Játékteremhez illően mindenféle játék, flipperek, biliárdasztalok találhatóak itt elég nagy alapterületen.
Főleg fiatalok látogatják. Előnye a Gozsdu egészéhez képest, hogy ide be lehet jönni ingyenesen is, nincs kötelező fogyasztás. Ezt kihasználva sokan betérnek boltból vásárolt italokkal is ide. A vendégkör nem mondható igényesnek, hogy finoman fogalmazzak. A mosdó forgóvillával lezárt, 200 Ft-os érmével működik. Ez nem biztosítja, hogy a WC tiszta maradjon, szaga, állapota visszataszító. A női mosdóban az egyik ajtó konkrétan ki volt szakítva, másik kettő pedig nem volt zárható, mert a forgózárat kiszedték belőle. A bár italkínálata érdektelen mainstream, cserébe túlárazott. Szilveszter estéjén, előtte októberben jártunk itt, de egyik alkalommal sem én fizettem. Ételeket nem láttam. Üvöltve szól folyamatosan a tuc-tuc zene. Nem az én helyem, semmilyen szempontból.
2024. január 6.barátokkal járt itt 25 Kisebb-nagyobb rendszerességgel, pár havonta megfordulok ebben a "komplexumban", amely az Akácfa utcában, a fiatalok közkedvelt buli-negyedében található. Kizárólag az engem érdeklő koncertek, zenei események miatt szoktam ide jönni, maga a hely egyáltalán nem szimpatikus. Több szempontból is elégedetlenségemnek kell hangot adnom.
Megdöbbentő, de egyáltalán nem volt fűtés decemberben! Sem a bárpultoknál - a személyzet is kabátban volt, úgy szolgálták ki a vendégeket -, sem a koncertteremben, sem a mosdóban. A borsos belépő árak és italárak mellett pedig szerintem lenne a fűtésre bőséges keret, fedezet. Másik érthetetlen tapasztalás, hogy kávét egyáltalán nem tartanak, a 3 nyitva tartó bárpult közül egyikben sem volt kapható. Az egyik báros meg is mondta, ne is keressek, nincs, ez valami vezetőségi vagy üzletpolitikai döntés, minden esetre érthetetlen. Van a komplexumon belül egy szeletes pizzás büfé, ahol elvileg van kávé is, viszont az csak este 10 után nyitott. Szóval ennyit a kávéról.
2024. január 6.egyedül járt itt 55Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Kosztolányi Dezső szobra a XI. kerületben a Feneketlen-tónál látható, a róla nevezett térnél. Maga a szobor nem egy "kihagyhatatlan" alkotás, de 5 pontot adtam rá, mert nekem nagyon tetszik. Nem egy szokásos zsánerszobor, hanem egy kicsit érdekes, újszerű, kreatív, ugyanis karba tett kézzel, egy kőre letámaszkodva ábrázolja nagy költőnket, és csak deréktól felfelé.
Szóval lába az nincs a szobornak. Borbás Tibor szobrászművész alkotása 1979-ben készült. A kisebb kövön Kosztolányi 1920-ban megjelent Mágia című verseskötete látható egy szép borítóval. Fontos, mai napig olvasott költőnkről való szép és méltó megemlékezés ez a szobor, csodás környezetben. ŐSZI REGGELI
"Ezt hozta az ősz. Hűs gyümölcsöket
üvegtálon. Nehéz, sötét-smaragd
szőlőt, hatalmas, jáspisfényü körtét,
megannyi dús, tündöklő ékszerét. Vízcsöpp iramlik egy kövér bogyóról
és elgurul, akár a brilliáns. A pompa ez, részvéttelen, derült,
magába-forduló tökéletesség. Jobb volna élni. Ámde túl a fák már
aranykezükkel intenek nekem. "