Érdekes
2023. december 4.barátokkal járt itt 45 Hadik András a XVIII. század 2. felében magas rangú katonai vezető, huszártiszt, tábornagy, majd parancsnok lett a Császári-Királyi Hadseregben, főleg Mária Terézia uralkodásának idején. Főbb katonai sikereit az osztrák örökösödési háborúban és a hétéves háborúban szerezte. Lovasszobra a Budai Várnegyedben, az Úri utca és a Szentháromság utca sarkán áll.
Hadik András többek között a Budai Vár parancsnokaként is szolgált. Bronz lovasszobrát 1937-ben állították fel. A talapzat piszkeharaszti mészkőből készült. A szobor egyúttal emléket állít az 1702-ben alapított aradi császári és királyi 3-as huszároknak is, amelynek parancsnoka volt Hadik András. A csatatereken több mint 200 év során - 1702-1918 között - elhunyt hősök névsorát helyezték el egy üvegtokban a talapzatba. Hadik a csatatéren rettenthetetlen bátorságáról volt ismert, és több nevezetes hadi történet is fűződik a nevéhez. A szoborról szóló legenda szerint a ló heréjének megsimogatása szerencsét hoz a diákoknak a vizsgákon, de általánosságban szerencsehozó szokásnak számít, így sokan hódolnak is neki, köztük a turisták is, amit a fényesre simogatott nemes testrész is bizonyít. Ez egyes városvezetőknél kiverte a biztosítékot, de talán nem lesz betiltva. Hadik Andrásról ma leginkább a XI. kerületi Hadik Kávéház juthat az eszünkbe a Gárdonyi téren, amely az egykori közeli Hadik Laktanyáról kapta a nevét. 2023-ban film készült Hadikról, nem láttam, de lehet, hogy ezek után megnézem.
Érdekes
2023. december 4.gyerekekkel járt itt 45A Rózsák terének monumentális központi temploma, az Árpád-házi Szent Erzsébet Plébániatemplom mellett szinte eltörpül egy másik vallás szent háza, a tőle bal kéz felől található görögkatolikus parókia, azonban ha olyan szerencsénk van, hogy éppen nyitva találjuk (leginkább csak a liturgiák idején), nagyon is érdemes benézni.
Teljesen véletlenül sikerült nekünk is, ugyanis a lányommal a közeli fogászatra tartottunk, és a Rózsák terénél szálltunk le a troliról, amikor észrevettem, hogy nyitva van a kapu, illetve nagy készülődés, díszítés zajlik a templom előtt. Ezúttal a pápa látogatása miatt találtuk nyitva a görögkeleti templomot, ugyanis a pápa számos állomásainak egyike volt - a Rózsák téri másik "nagy" templom mellett - ez a kis templom is. Érdekesség, hogy a Rózsák terét a templom építésének idején egy kevésbé elegáns névvel illették, ugyanis akkoriban, a XIX. század végén még Szegényház tér volt a neve. A Görögkatolikus Parókiát csak 1905-ben vette birtokba a helyi görögkatolikus vallású közösség, korábban katolikus templomként működött, de nekik kicsinek bizonyult, és egyébként is beígértek nekik egy sokkal nagyobb templomot itt a téren, nevezetesen a Szent Erzsébet templomot. Így megkapták ők, nekik ez is elegendő volt, örültek, hogy kaptak valamit. . . 1929-1932 között alakították át a templom belső tereit a bizánci rendnek megfelelően. A templomról szóló bemutató anyagból megtudhattuk, hogy az oltárképet, az ikonosztáziont és az utolsó vacsora ábrázolását Roskovics Ignác készítette. A szentély két oldalán lévő festményeket Kontuly Béla, a királyi ajtó ábrázolásait Lohr Ferenc alkották meg. Érdekesség, hogy a kőbányai Conti kápolna - amelyről tavaly írtam értékelést - is ehhez a parókiához tartozik. Érdekesség még, hogy heti 1 alkalommal ruszin nyelven tartanak liturgiát.
2023. november 27.barátokkal járt itt 35Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
A Miskolci Egyetem díszaula végében lévő, onnan nyíló büfé már sok éve működik, a covid utáni nyitást követően némi változás, fejlődés történt náluk is és korábbi nevük, logójuk is megváltozott. A korábbi Pék-Snack helyett Beli Diner lett, ami nem tudom, mit jelenthet.
De továbbra is egy egyetemi büfé maradt a A kapható ételek között hamburger, hotdog, lepény, szendvicsek, melegszendvics, valamint néhány sütemény, csokoládé. keksz, chips kapható. Mi az ásványfesztiválon vettünk részt az egyetemen. A fesztivál idején lévő forgatagot nem tudja a büfé lekezelni, sem létszám, sem ételkínálat tekintetében. De nyitáskor még lehet válogatni, később, marad, ami marad. A kávé olcsó, de nem valami jó, csak 350 Ft volt az eszpresszó, eldobható pohárban, fapálca keverővel. Rendes csésze, kanál nem volt. A kiszolgálás normális, ez javult a korábbi élvekhez képest, más lett a személyzet. A mézes zserbó 440 Ft, kicsit házgyári, tömegtermék jellege volt, de friss, teljesen ehető.
2023. november 27., csoporttal járt itt 35 A Rácsos Büfé a Miskolci Egyetem III-as előadója mellett az A/3-as épületben található, az üvegajtó után egyből balra. Tipikus egyetemi büfé, ahová a tanulmányi időszakban az órák után vagy a szünetekben leugorhatnak a diákok és a tanárok kávézni, valami egyszerűbb ennivalót bekapni. Egyszerűbb ételeket kínálnak, szendvicset, hotdogot, hamburgert.
Vannak árukapcsolásos akciók náluk, étel + ital, így együtt kedvezőbb az ára. A Miskolci Ásványfesztiválon jártunk az egyetemen idén is, mint minden évben. Általában a főépület díszaula végén lévő Beli Dinerben szoktunk enni, de mivel ezúttal alkalmunk volt megtekinteni az ásványkiállítást, ami a másik épületrészben található, amikor onnan jöttünk visszafelé, akkor láttuk meg a Rácsos Büfét, aminek először megörültünk, mert a Beliben mindig nagy a tömeg a fesztivál idején, a kínálat meg nem túl jó. De sajnos a Rácsostól sem ájultunk el, és itt is sokat kellett várni, sorban állni. És már eléggé le volt fosztva a kínálat, így én a magam részéről vagy egy üdítőt és egy csokiszeletet vettem (790 Ft-ot fizettem). A "Gasztroműhelyt" nem tudom értelmezni a büfé nevében, semmi ilyen élményem nem volt itt.
2023. november 26.barátokkal járt itt 45 Elegáns reggelizőhely és kávézó a sétálóutcán, amely a közelmúltban nyílhatott, legalábbis én régebbről - a korábbi évekből - nem emlékszem rá. A beltér kifejezetten igényes, dizájnos, lakberendező által megtervezett, trendi. Határozottan drága helynek éreztük, miskolci viszonylatban mindenképpen. Pl.
bundáskenyér 2500 Ft-ért szerintem elég meredek, még ha adnak is mellé banánt és sós karamella öntetet. A tükörtojás sült baconnel 2990 Ft, a Croque Madame 2790 Ft, az angol reggeli 2990 Ft, amely azonban sokkal vérszegényebb volt, mint amit egy másik miskolci helyen kaptunk. Nem tudom, pontosan ki lehet itt a célcsoport, de a miskolci átlagpolgár biztosan nem, talán a külföldi turisták, de azokból itt a városban nem sokat láttunk. Mondjuk jobban belegondolva az Avalon nem gyerekes családos vendégkörét tudom elképzelni, hogy ez a hely bejönne nekik és megfelelne az elvárásainak egy kávézásra. Nagyon tiszta, kulturált hely, ez kétségtelen, de egy kicsit barátságtalan, kimért volt a légkör, nem emberközeli, szóval én egy kicsit feszélyezetten éreztem itt magam, nem tudtam feloldódni, lelazulni. A pezsgős epertea kellemes volt, de nem átütő (790 Ft). Sokat kellett várni az ételekre. Az ételek összességében gyengébbek voltak, mint amire számítottam.
2023. november 26.barátokkal járt itt 35 Népszerű zenés pub a Városház téren. A népszerűség szó szerint értendő, nekünk meg sikerült beleszaladni a közepébe szombat este. Gyakorlatilag olyan tömeg és telt ház volt, hogy a bárpult megközelítése is egy kisebb küldetés volt, a hely belsejében lévő mosdó ajtajának elérése pedig egy komolyabb missziónak is beillett volna.
A nagyobb teremben egy felolvasóest vagy könyvbemutató zajlott, így oda nem is lehetett beülni, amíg tartott az esemény, viszont emiatt mindenütt máshol feltorlódott a vendégsereg. Sikerült szerencsével elcsípni egy szabad bárasztalt a bárpult közelében, de így is úgy éreztük, hogy egy átjáróházban vagyunk, folyamatosan tömörültek az emberek a szűknek bizonyuló helyen. A Grizzly belső terének érdekessége, hogy a plafont bakelit lemezborítókkal van kitapétázva, stílusok vegyesen a 80-as évekből. Persze ezek nem igazi bakelit borítók voltak, hanem azoknak a képmásolatai. De így is jól mutatott, hatásos. A tér másik oldalán van a Grizzly-nek egy nyári pavilonja is, de márciusban a hideg idő miatt az még zárva tartott. Feltételezem, az nem egy fűthető építmény, viszont méretre sokkal tágasabb, mint a "téli" Grizzly. Csapolt sörök: már nem a Borsodi, váltottak, de nem sokkal jobbra, Soproni, Heineken, Krusovice, és elvileg belga meggysör is lett volna, de ez utóbbi éppen nem volt, mert kifogyott. Üveges sörökben a cseh Bernard és az ír O'Hara említésre méltó. A 4 centes Jaegermeister 780 Ft-ba került. Ételek terén helyben sütnek pogácsát és sonkás kiflit. Ha nincs ez a tömeg, sokkal jobb lehetett volna a Grizzly, így viszont nekünk nem jött be, hamarosan távoztunk és más, nyugisabb helyet kerestünk.
2023. november 26.barátokkal járt itt 35 Kívülről többet sejtető cukrászda, mint amit a valóságban nyújtott. Helyszín a sétálóutca, Miskolc város forgalmas ütőere. Nyáron a fagyi a fő profil, ezt egyértelműen NEM ajánlom, a sütik, torták viszont egy fokkal jobbak. 3 db szilvás papucs 390 Ft-ba került. A szilvalekvár töltelék jó volt, a tészta egy kicsit állott.
A kiszolgálás korrekt volt. A pultnál kellett rendelni és fizetni. Ahogy tapasztaltam, főleg helyiek járnak ide, főleg egész torta rendelésre, alkalmakra. Engem nem győzött meg az Éden továbbra sem. Fősodratú, középszerű hely. Mindenki eldöntheti, szereti-e ezt a vonalat. Sütemény szeletárak 500-700 Ft között. Mézes krémes, puncsszelet, Isler, szóval a régi vonal. Helyben az ablaknál elhelyezett bárszékeken lehet leülve enni-inni, közben nézhetjük az éppen elhaladó villamost vagy a sétáló embereket.
2023. november 26.barátokkal járt itt 35Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Egy régi, évtizedek óta működő cukrászda, amelyet mindenki ismer Miskolc-szerte. Retró hangulatú, a 70-es éveket megidéző, minden szempontból. Én is jó párszor jártam már itt, hát itt szinte semmi nem változott. Ez a kisebbik egységük a régi Centrummal szemben, a másik nagyobb, "rendes" kávézó és cukrászdájuk a Szemere utcában található.
Ez a kisebbik egység egy afféle talponálló, illetve elviteles hely. Helyben csak az ablak menti könyöklőknél állva lehet sütizni vagy kávézni, nyáron fagyizni. Újításként már nemcsak édességeket, süteményt és tortát kapni náluk, hanem ún. hidegkonyhai termékeket is, szendvicset, salátát, mirelitből sütött ezt-azt. Ez a környéken dolgozó, ebédidőben "kiugró" vendégeknek jó opció lehet egy gyors ebéd beszerzésére. Egész tortát előre kell rendelni. A fősodratú sütemények árazása a budapesti árakhoz képest olcsónak mondható, vidéki viszonylatban átlagosnak mondanám, jellemzően 600 Ft körüli szeletárak, de nem nagy szeleteket adnak. Példaképpen: tejszínes-diós kocka, Fekete-erdő szelet, karamellás krémes, Lúdláb, Mirinda szelet, Rákóczi túrós (ezt ettem, középszerű, túl édes). Volt csokis és vaníliás Profiterol is. Érdekesség lehet a gőzgombóc, amelynek darabja 1200 Ft, de szép nagy gombócot adnak, mákos, diós, fahéjas vagy vaníliás szórással. Szerintem a mákos az autentikus, az eredeti. A képviselő fánk is átlagos volt, házgyári jellegű, semmi extra. A kalapja egy kicsit száraz volt. A kiszolgálás olyan semmilyen volt, nem kedves, de nem is undok.
2023. november 26.barátokkal járt itt 55 A Szemere utca sarkon, a Mancs kutyaszobornál található ez a nagyon kellemes, igényes reggeliző, brunch és kávézó, amely a nevét a híres miskolci kutyáról kapta, angolosan írva. Nem tudom, mióta léteznek, működnek, de évekkel ezelőttről egyáltalán nem rémlik. Modern, fiatalos beltér, egy olyan hely, amely nemcsak hogy Budapesten, de bármely európai nagyvárosban megállná a helyét.
Nagyon népszerű volt a hely szombat délelőtt, szinte tele voltak, de egy asztalt sikerült még elcsípni. Hideg és meleg reggelik széles választékát kínálják, egy fiatal csapat viszi a helyet, akik nagyon szorgalmasak, dolgosak, kedvesek és ügyesek. Reggel 7-től 14 óráig lehet náluk reggelizni, szendvicseket (690-990 Ft), süteményeket (1190 Ft), desszerteket, péksüteményeket (350-890 Ft) egész nap kínálnak. Finomak a turmixok és a smoothiek. Costa Coffee kávét főznek. A latte és a limonádé is jól sikerült. Az angol reggeli (2890 Ft) bőséges és változatos volt: 2 tükörtojás, pirított gomba, paradicsomos bab, grillezett paradicsom, bacon, grill kolbászka, kenyér egy serpenyőben tálalva, friss kenyérrel, de én beértem egy omlettel, friss zöldségekkel, friss kenyérrel (1390 Ft). A két reggeli a két itallal 6160 Ft-ba került összesen. A mosdó is szép tiszta. Egyáltalán nem volt étel- vagy olajszag. Egyértelműen ajánlott hely!
2023. november 26.barátokkal járt itt 45 A Szinva terasz közelében lévő tequila bárt már napközben kinéztük, este be is tértünk ide. Az idősebb pincérnő gyanakodva és mondhatom, barátságtalanul fogadott bennünket, nemigen akart hellyel kínálni, végül egy kényelmetlen és kicsi asztalt nagy kegyesen felajánlott. Később láttuk, hogy voltak beljebb asztalok szabadon, de mindegy, elengedtük a témát.
Amúgy minden asztalra ki volt rakva a "foglalt" tábla, amelyet aztán nem is foglalt el senki, szóval ez csak amolyan vendéglátós trükk volt. A falat mindenütt színes, mexikói hangulatot idéző, kézzel festett képek díszítik, mindenféle koponyás figura, halott menyasszony, kaktuszok, sombrero. Nem meglepő módon a fő profil a tequila, de ginből is elég széles a kínálat. Mivel szeretünk kóstolgatni, így a 6 tételes tequila válogatás mellett döntöttünk (4000 Ft). Los Arango Blanco, Los Arango Reposado, Altos Blanco, Altos Reposado, Los Arango Anejo, Altos Anejo. Bevallom, ezek a típusnevek nekem nem sokat mondtak, a színeik azonban változatosak voltak (teljesen vízszínű, zöldes, sárga, aranyló, rózsaszínes), az ízlelés alapján viszont volt, 2 fajta, ami nagyon tetszett, és volt egy, ami egyáltalán nem, mivel az tömény füstízű volt számomra. A tequila mellé néhány lime gerezdet kaptunk, de pl. szalvétát nem, amivel megtörölhettük volna a kezünket a lime után. Ez tetszett, hogy volt többféle kóstoló is a tequilákból, 5 sorozat. A mosdó elég avítt volt. Ételeket nem láttam.