Érdekes
2023. október 28.barátokkal járt itt 45 Valami miatt úgy emlékeztem, hogy Millenáris emlékmű a neve, de közben nem ez, hanem Centenáriumi. . . . annyi baj legyen. Szóval ez a jópofa furdancs alakú monumentális bronzszobor a Margitsziget Margit híd felőli bejáratánál, a zenélő szökőkút előtti parkos rész közepén található.
A névadás nem véletlen, Kiss István 1972-es alkotását Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 100. évfordulójára emelték. Az emlékmű 4 és fél méter magas, kívülről sima felületű. Érdemes belemászni és megnézegetni a belsejében az érdekes domborműveket, képeket, amelyek a magyar történelem egy-egy fontos mozzanatát hivatottak megidézni, bár néhány feliratból az is egyértelmű, hogy ez az alkotás még az előző rendszerben, a kommunizmusban/szocializmusban született, így a dicső proletárok emlegetése is alap, pozitív értelemben. Azért szerencse, hogy emiatt nem kellett beolvasztani ezt a látványos szobrot, amely már megszokott eleme lett a sokunk által annyira kedvelt Margitszigetnek. Ha nem furdancs (fúrófej) vagy csavar, akkor kívülről akár gyertyaláng formának is láthatjuk.
2023. október 28. járt itt 25 Egyszerű, családias, fiatalos pizzéria a XI. kerületben, a Bartók Béla út külső részén, túl a Feneketlen-tó, Kosztolányi Dezső tér térségén. A szűkös benti részben 4 asztal volt szorongósan elhelyezve, az asztaltársaságok összeértek, nem volt kényelmes a közeg. Ráadásul légkondicionálás hiányában még este is borzasztó meleg, levegőtlen volt a hely.
A járdára telepített teraszon további néhány asztal található, de ezek mind foglaltak voltak. Nápolyi stílusú kerek pizzákat sütnek. A pizzán kívül burgerek, saláták és desszertek közül tiramisu, illetve panna cotta szerepel még az étlapon. Az étlapon Gourmet-nak titulált pizzákat én egyáltalán nem találtam annak. Nem minőségi alapanyagokkal dolgoznak, összességében nagyon amatőrnek, szervezetlennek tűnt a konyha és a kiszolgálás is. Borzasztóan sokat kellett várakozni ételre és italra is. Árban a legolcsóbb pizza 3490 Ft-ba került, de akadtak 4000 Ft feletti árazásúak is. Nem volt lehetőség módosítani az étlapon található pizzákon. Az én választásom a Venezia Pizza volt (3490 Ft), tejfölös alapon paprikás szalámi, kukorica, lilahagyma, sonka. Bár szemre meg volt sütve a pizza, de a tészta mégis nyersnek tűnt bizonyos részeken, a hagyma szintén nyers maradt, mintha azt csak utólag szórták volna rá. Talán a kemence sütő hőmérséklete nem volt a megfelelő (nem elég magas), nem tudhatom, minden esetre ilyen gyengeteg pizzát régen ettem, pedig én még a bolti mirelitet is simán, zokszó nélkül meg szoktam enni, hacsak nem nyers vagy fagyott vagy szénné égetett. A pohár almafröccs 690 Ft volt, ez egyáltalán nem volt hideg és nem tudtak jégkockát adni. Sajnálom, nekem ez a hely és a pizzájuk egyáltalán nem jött be.
2023. október 28.barátokkal járt itt 45 A Népszigeten lévő nyári teraszok közül a Szitakötőnek volt a legnagyobb a marketing hírverése, legalábbis én róluk olvastam több helyütt is ajánlást, beharangozókat. Ha északról indulunk el a Népszigeten déli irányba, akkor a Wasser, a Perem, majd a Kabin teraszait követően érkezünk meg a Szitakötőhöz, amelynek az ételes felhozatala a legszínesebb.
Technikailag úgy oldották meg, hogy van egy központi pavilon, ahol az italokat lehet rendelni, majd külön ablaknál, illetve külön pavilonban az ételeket. A II. kerületi Lövőház utcából évek óta jól ismert, népszerű halas étterem, a NEMO külön pavilonnal rendelkezik, illetve van egy nápolyi pizzát kínáló pizzéria részleg is, továbbá a Hello Röfi! egységnél pulled pork szendvicseket, tálakat és hozzájuk passzoló vagy akár külön rendelhető salátákat választhatunk. Nem mondom, jó húzós árak vannak, a tálak 4000 Ft környékén, a szendvicsek 3600-4000 Ft között, a Cézár saláta 3800 Ft, szóval nem voltak szívbajosak az árakat meghatározó üzemeltetők/ tulajdonosok. Ehhez képest igen puritán körülmények között, konkrétan a naptól kiégett, kitaposott füvön üldögélhetünk a billegő asztaloknál a kempingszékeken. A nápolyi pizzákból 9 féle közül lehet választani, klasszikus kerek fazonok, Margherita (paradicsom, parmezán, bazsalikom), Marinara (paradicsom, fokhagyma), Diavola pikáns nápolyi szalámival, Quattro Formaggi (4 sajtos) . . . nem is sorolom mindet, árban 2800-4200 Ft között. A gyerekek körében oly népszerű golyófagyinak itt a zacskós verziója kapható 8 féle ízben, szerintem a Banana Split a legjobb, amely banános csokis. Italok terén 9 féle csapolt sör - 5 féle Rizmajer,3 Primator, illetve Frist Hippi APA, 900-1400 Ft között alakulnak a korsó árak, ami itt csak 4 dl-t jelent. A borlapon üveges borok, melyek mellé ingyen adnak egy üveg szódát. A legolcsóbb palack bor 5100 Ft (bolti ára kb. 1500 Ft, csak összehasonlításképpen). Érdekességként próbáltuk a levendulás rozét 1200 Ft/ 4 dl, jó ötlet, nekem bejött. A poharak és a kancsók betétdíjasak. Összességében ez is egy kellemes hely itt a Népszigeten a Duna-parton, de nem tudnék semmi kiemelkedőt mondani róla, hogy mitől jobb vagy másabb, mint a többi. Az ételárak miatt inkább iszogatós, beszélgetős hely, legalábbis nekünk biztosan.
2023. október 28.barátokkal járt itt 45 Népszerű szabadtéri bisztró a Népszigeten, van csokorban egy pár hasonszőrű hely közöttük, azt nem tudnám megmondani, hogy közülük a Kabin miben egyedi, miben kiemelkedő. Viszont itt volt a személyzet a legbarátságosabb. A konyha viszont értékelhetetlen, lévén közölték, hogy jelenleg nincs konyhájuk, ételt nem tudnak adni.
Az nem volt egyértelmű, hogy megfelelő személyzet, vagy pedig alapanyagok hiányában, esetleg technikai probléma miatt alakult-e ez így. Egyébként a rövid bisztrós étlapon burgerek, nachos, Debreceni kolbász, brownie szerepel, valamint többféle vega ill. vegán étel is. A rendelés és fizetés a pultnál történik, folyamatosan állt a sorban 3-4-5 ember, de haladt is tempósan. A 7 féle csapolt sör az ultrakommersz Borsdodi Világostól indul, Borsodi IPA, Staropramen, Hoegaarden, HÜS Light Lager, Rüdler Grapefruit Radler (csökkentett alkohol tartalommal), MÜGGY Cherry Ale-lel bezárólag. Árban nyilván a Borsodi volt a legolcsóbb, 650 Ft a korsó, olyan is. A ház borát a móri Paulus Pincészet adja, fehér és rozé cuvééjük decije 550 Ft. A 4 centes Jagermeister 1200 Ft-ért közepes árfekvést jelez. A magaspartról lépcsőn lehet lejutni a Duna-partra, itt szétszórtan találhatóak az asztalok, székek, vannak közelebb a Kabin épületéhez (telepített pavilon), illetve a Duna-partnál is, egészen a hídlábig. Népszerű naplemente nézegető hely.
2023. október 28.barátokkal járt itt 35Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Minden tekintetben retró hely a Népsziget déli részén. Este, sötétedés után egy kicsit para a környék, a Blairwitch Project filmet megidéző, pláne, hogy a Népsziget bizonyos részein hajléktalan kolóniák is tanyát vertek.
Sajnos, ilyen világot élünk, de a hajléktalanoktól való mindennemű félelem ezúttal feleslegesnek bizonyult, nemigen foglalkoztak az est sötétjében gyalogosan sétáló kósza alakokkal, a saját vitáikkal és társaságukkal voltak elfoglalva. A Sziget Büfé olyan, mintha csak egy strandon lennénk a 80-as években gyerekkoromban, csak annyi a bibi, hogy már 2023 van, mi is felnőttünk, és nincs sem strand, sem vízpart e helyütt. Egyszerű asztalok, padok, nehéz kényelmetlen vas székek, viaszosvászon terítők az asztalokon, a környezettudatosságnak itt még nyoma sincs, műanyag és nem újrahasznosítható fehér papír mindenütt töménytelen mennyiségben (tálca, tányér, evőeszközök, szívószál). Még a palacsintába is beletörött a villa, elképzelem, mit tett volna vele egy rántott hús szelet. Rágó és édességautomaták a kisgyerekek legnagyobb örömére, egyúttal a szülők, nagyszülők idegeinek borzolására. A rendelés és a fizetés a pultnál történik, majd ha elkészült az étel, kikiabálnak a várakozó vendégek felé. A mosdó pavilon bogaras, pókos, pókhálós, a takarítás nem tartozik a helyi dolgozók erősségei közé, itt sem, és a vendégtérben sem, nem beszélve a ragacsos tálcákról. Mindenféle büfés tipikus ételek, hekk kenyérrel és savanyúsággal, lángos, palacsinta, hamburger, hotdog, frissensültek. Mindent összevetve mégis csak volt valami nosztalgikus feelingje a helynek, szóval én ajánlom, bejött ez a kis múltidéző miliő, de gasztronómiai szempontból érdektelen a hely.
2023. október 28.barátokkal járt itt 55 Idei nyitású specialty kávézó a belvárosban, pár lépésre a Bazilikától, a Zrínyi utcában. Modern, igényes beltér, bár az alapterület kicsi, de a nagy belmagasságnak köszönhetően mégis a tágasság érzetét kelti. Kis terasszal is kitelepültek a turistákkal zsúfolt Zrínyi utcára, amelyet növényekkel, napernyővel árnyékoltak.
A kávé kitűnő, de az átlagnál drágább, még belvárosi viszonylatban is. Az eszpresszó 750 Ft, a Cortado 950 Ft, a cappuccino 1050 Ft. Nagyon szép a kis dizájnos kerámia csésze, csodás a tálalás, a kávédíszítés, és ingyenes tisztított víz is jár itt a kávé mellé, önkiszolgáló rendszerben a pultra helyezett kancsóból. Ételek terén pár péksüti, túlárazva. Csokis párna, croissant, csokis cookie keksz. Nagyon szívélyes, figyelmes kiszolgálás. Igazán kellemes és minőségi hely a Cause, jó szívvel ajánlom kávézásra.
2023. október 28., kollégákkal járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Egy szakmai rendezvényre tartottam a Római Partra, útközben volt még annyi időm a kezdésig, hogy megálljak egy kávéra. A Bagetto egységét már több évvel korábbról ismertem. Itt a Nánási út mentén ingyenesen lehet parkolni és nemcsak az út szélén a keskeny padkán, hanem van saját parkolójuk is, igaz, nem sok.
A Bagetto a kitűnő Marmorstein pékség termékeit kínálja, kenyeret, édes és sós péksüteményeket, természetesen bagettet is, meglehetős árfekvésben. A kakaós és a fahéjas csiga példaképpen 690 Ft, igaz, valóban finom és kiadós is, a croissant darabja 550 Ft. A különleges szarvasgombás mini pogácsa kilója 8880 Ft. Minél korábban érkezünk reggel, annál nagyobb a kínálat. Egy finom Cortadot ittam, amelyet Lavazza kávéból főztek (690 Ft). A beltérben kb. 5 kis asztala van, továbbá a fedett, de nyitott elejű, oldalú teraszon további 3-4. Érdekes módon hétköznap reggel 9 óra magasságában gyakorlatilag tele volt a hely. Úgy tűnik, itt a környéken ilyen mediterrán életmód uralkodik, az emberek nem az irodába, munkába sietnek, hanem ráérősen kávézgatnak. Irigylésre méltó! Igaz, az egyik asztalnál hallhatóan egy szakmai, üzleti megbeszélés zajlott. Összességében, kellemes kis hely a Bagetto, ajánlom.
2023. október 28.egyedül járt itt 45 A La Susanna belvárosi fagyizója korábban az Apáczai Csere János utcában működött, de nagy sikert nem arathatott, emlékeim szerint be is zártak egy viszonylag rövid kis epizódot követően, nem sok lenyomatot hagyva maga után. Már ott is dekára mérték a fagylaltot, meglehetős áron.
A legutóbb a belvárosban tartottunk egy kisebb gasztro-kört, én értem leghamarabb találkozási pontra, így a várakozás perceit hasznosan töltve bejöttem ide egy fagyira. Itt szembesültem vele, hogy én ezt a La Susannát már ismerem, csak máshonnan. Az új belváros fagyizójuk az Arany János utcai metrómegállóval szemben a Bajcsy közben nyitott meg, ez már a VI. kerület. A közvetlen közelben több kis söröző, valamint co-working közösségi munkahely található. A kínálat nem túl sok, kávé, fagyi, üdítő, tiramisu, sajttorta. Kutyabarát hely, még kutyaeledelt, vagyis jutalomfalatot is lehet kapni. A fagylalt dekára, 112 Ft egy dekagram. Az adag szemre nagyon kicsinek tűnt, de a mérés alapján mégis 6,8 dkg-t mutatott a mérleg, ami 760 Ft-ot tett ki. Meglehetős ár, drága, nekem ennyit biztos nem ért meg. Összesen 16 íz volt, ha jól számoltam. Példaképpen: málnás sajttorta, pisztácia, eper (cukormentes), limoncello, mangó, Bounty, málna. Cukormentes Ferrero-t ettem, ami tkp. mogyorós csokoládé volt. Nem volt rossz, de semmi extra. Kicsi beltér, könyöklő az ablaknál. A kiszolgálás kedves. Egyelőre nem látom az átütő erőt, különlegességet ebben a helyben.
2023. október 28.egyedül járt itt 55Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
A SUGAR! egy elbűvölő cukrászda és édességbolt, amely egyszerre professzionális, kiválóan megkomponált és mégis barátságos, családias. Az alsó szinten balkézről a cukorkák, nyalókák, csokoládék, számtalan egyéb finomság sorakozik, ottjártamkor Halloween-re hangolva. A jobb oldalon a hosszú pultban számtalan sütemény és tortaszelet sorakozik, ezek közül több a Sugar!
saját kreációja, egyedi megjelenéssel és ízvilággal. Küllemre nagyon csinos, vonzó megjelenésű desszerteket készítenek, amelyek a szivárvány minden színében pompáznak. Az őszi Édesség napokon már láttam, hogy idén a Budapest Desszert győztesét a Sugar! cukrászai készítették el, így ezt kóstoltam meg én is, amelynek ára a mai prémium árkategóriában az olcsóbbak közé sorolható a maga 1200 Ft-os árával. A Revue névre keresztelt süti sötétlila színvilága eleganciát és misztikumot áraszt, de az ízvilága is különleges, egyedi. Feketeszezám piskóta, tonkabab, feketeribizli zselé, áfonya, étcsokoládé és ropogós krokant praliné. Egy könnyed, mousse-os, nem édes süti, amely szinte eteti magát, de inkább felnőttes, "komolyabb" desszert szerintem. A sütemények szeletára 1000 Ft feletti, többféle mentes sütit is kínálnak. Többféle tejberizst és fagylaltot is lehet kapni, valamint egy sor macaront is. Érdemes megnézni az emeleten a mosdót, nagyon dizájnos, ahogy az egész cukrászda berendezése is. Ülőhelyek az emeleten. A SUGAR! számomra továbbra is a legjobb budapesti cukrászdák egyike.
2023. október 28.egyedül járt itt 45 Az eredetileg gyömrői illetőségű, ott már közkedvelt fagyizót működtető Erdei család egy újabb kis fagyizóval lépett be, ezúttal a budapesti édes gasztronómia világába. Az Opera mögötti sétálóutcában egy kis helyiségben nyitották meg a fagyizójukat, mellettük egy vegán büfé működik.
A belső teret döntően a fagyispult és a háttér kiszolgáló részek foglalják el, így helyben fagyizni, leülni csak a kinti részen lehetséges, ami egyébként igazán kellemes környék. A legtöbb közeli más vendéglátó hely is főleg a teraszra települt. Ebből következően azonban egy idényjellegű hely lehet csak az Erdei Fagyizó, a hűvösebb időszak bekövetkeztével valószínűleg be is fognak zárni. A nyitást megneszelve egész kis sor alakult ki a fagyizó előtt, mindenki türelmesen kivárta a viszonylag hosszabb kiszolgálási időt, hiszen itt a fagylaltot nem gombócra, hanem dekára kimérve adják, minden tételt egyenként lemérnek, és mindenki a pontos összeget fizeti a fogyasztása után. Ahogy írják magukról a tulajdonosok, valódi főzött fagylaltot készítenek, aroma, ízfokozó és tartósítószer nélkül, természetesen. A kínálat 12 ízből áll, ismertek és kicsit kreatívak is, pl. sós vajkaramella, ecuadori étcsokoládé, madártej, mákos guba, mézes gesztenye, tejfölös túrógombóc, tökmag, pisztácia, eper, citrom, stb. Az én választásom vörösboros áfonya és kandírozott cseresznyés marcipán volt, mindkettő igen izgalmasan hangzott, finom volt, de igazából az a bizonyos "hűha" élmény elmaradt. A fagyi ára 110 Ft/ dkg, azonban a trükk, hogy a tölcsért, tálkát is hozzámérik a fagyihoz, talán ezért lett drágább, mint amire én számítottam (a képen látható szemre elég csekély adag 1200 Ft felett).