2023. október 19., kollégákkal járt itt 35Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Az Allée Bevásárlóközpontban a Konyha23 "élő" tesztelését követően jó ötletnek gondoltam másnapra elvitele ebédet is beszerezni, így esett a választás a Salt'N'Pepper önkiszolgáló étkezdére, amelynek Corvin Plázában lévő egységét már korábban több alkalommal kipróbáltuk, és a maga nemében a jobbak közé soroltam be emlékeimben.
Itt is hasonló kínálatot találtunk, mint a Konyhában, az árfekvés sem sokban különbözött. Pozitívum volt, hogy a köretekből lehetett 2 féléből kis adagot kérni az egy normál helyett és itt voltak egészségesebb, zöldségköretek is, nemcsak az ilyen-olyan módon elkészített burgonyák. Meg az is szempont lett volna, hogy másnap a munkahelyen meg lehessen melegíteni az ételt komolyabb élvezeti érték csökkenés nélkül. Itt sem találtunk kedvezményes napi menüt vagy ebédmenüt és a főételek árai a köretet nem tartalmazták. Szóval itt sem sikerült 3000 Ft alatt beszerezni egy főételt körettel, plusz az elviteles papírdobozért még plusz 200 Ft-ot kellett fizetni. Cornflakes bundás pankó csirkemell 2090 Ft, nagy méretű, de vékony; fél adag rizs és fél adag párolt zöldségköret (sárgarépa karika, zöldbab, kevés karfiol) 990 Ft, zacskós mirelitből, összességében a dobozzal együtt 3280 Ft-ot fizettem. Ez is ilyen tálcatologatós hely, mint a többi. A mennyiség nagyobb volt, mint a szomszéd egységben, kiadósabbnak találtam. Mindazonáltal 3 pontnál többet nem ért.
Meglepődtem, amikor olvastam, hogy az Allée már 2009-ben nyitott az egykori Budai Skála helyén a XI. kerületben, mintha csak "tegnap" lett volna. Így már érthető volt, hogy a nyitáskori állapothoz képest a legfelső szinten lévő étkező szigetet megújították, s azt kell mondjam, hogy ez nagyon ízlésesre sikerült.
Az Október 23-a út felé néző nagy üvegportál előtti ülőhelyek kifejezetten hangulatosak. Mondjuk az hétköznap ebédidőben nem meglepő módon dugig tele volt, így nekünk be kellett érni a középső, személytelen tömegetető részleggel, de még itt sem volt könnyű ülőhelyet találni. Nyilván sokan dolgoznak és laknak errefelé, de egy kicsit meglepett ez a tömeg ilyentájt. A Plázában dolgozóknak kedvezményt adnak, sajnos mi ezzel nem tudtunk élni. Az étkezőhelyek közül én a Konyha23-ra tettem le a voksomat, de egyébként elég egyen hangulatú és kínálatú a többivel. Rántott ez-az, grillezett húsok, magyaros fogások, rakott zöldség, tészta, effélék. Ugyanakkor csalódottan állapítottam meg, hogy napi menüt, ebédmenüt nem kínáltak, így ital nélkül is bőven 3000 Ft felett kerül egy egyfogásos étkezés, hús + köretet értek ezalatt. És még az olcsóbb fogások közül választottam. Csirkemell párizsi bundában (1980 Ft), petrezselymes burgonyával (1090 Ft), kovászos uborkával (720 Ft). Műanyag színvonaltalan evőeszköz, tálcás vonulás, ilyen ez 3790 Ft-ért. Egy ebédnek elment, de nem okozott kulináris élményeket. Legalább nem mikrózták, így langyos volt, de még mindig jobb opció.
2023. október 19., kollégákkal járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Nem hagyott nyugodni, hogy évekkel ezelőtt olyan gyenge értékelést kellett adnom, pedig összességében az Auguszt család nevével fémjelzett cukrászdák a jobbak közé tartoznak a városban, és nekem is inkább pozitív tapasztalataim voltak. Szóval ideje volt visszatérni, s megnézni, mi változott itt az elmúlt időszakban.
Jelzem, berendezés és dizájn szempontjából nem sok minden, és ez számomra abszolút nem probléma. A rendelés és a fizetés a pultnál történik, azonban a rendelést utána kihozzák az asztalhoz. Az előttünk érkező pár sokáig hezitált, így addig volt idő körbenézni, tanakodni nekünk is. A pultban késő délután - 18 órakor zárnak - már szolidabb volt a kínálat, de így is vagy tucatnyi tortaszelet és sütemény közül lehetett választani. Engem zavart, hogy a sütiket bemutató információs tábla (név, ár, mentesség jelzése) nem volt, ez talán megkönnyítette volna a tájékozódást. Árak hiányában szintén zsákbamacska volt, hogy mit is (v)eszünk, s mennyiért. Azt azért el kell mondjam, hogy az asztalokon volt étlap, itallap, amely részletesen tartalmazta ezeket, de azt már csak utólag nézegetheti a vendég. Minden esetre, a 3 szimpatikus sütit az egyik pultos hölgy részletesen bemutatta (árak említése nélkül). Ezek mindegyike francia stílusú monocake volt. Ezeken kívül voltak tradicionális torták is, még a tiramisu és a pisztácia-málna felett hezitáltam. A választásom a FEB7 névre keresztelt pompás Magenta színű süti lett, amelynek ízvilága fehér csokoládé ropogós, citrom és eper mousse, bazsalikomos eper püré. Nagyon kellemes, könnyed, a bazsalikomtól pikáns, nem émelygős, nem gejl desszert. Ára elvitel esetén 1490 Ft, helyben erre még rájön a +12% szervizdíj, így lett 1670 Ft. A süti mellé kérés nélkül érkezett kis pohár víz. A többiek kimért sós, sajtos aprósüteményt választottak, és a kávét is dicsérték. Az egyik korábbi értékelő által említett belső udvarra sajnos nem lehetett kimenni, viszont a ház főbejárata felől igen, valóban megér egy körbenézést ez a gyönyörű belső udvaros klasszikus körfolyosós polgárház. Az Auguszt cukrászda berendezése azt a több mint 150 éves tradíciót hangsúlyozza, amelyre méltán lehet büszke a család. Nem véletlen, hogy külföldiek is nagy számban keresik fel, többen a közeli Astoria Hotelből jöttek át ide. Előzetes rendelésre készítenek egész tortákat (10-17ezer Ft közötti árakkal lehet kalkulálni).
2023. október 16.egyedül járt itt 25 Modern rétesező Békásmegyeren a piaccal szemben, a virágbolt mellett, amely egy egyre bővülő, országos franchise lánc egyik tagja. A pultos egy diáknak tűnő, tapasztalatlan fiatal srác volt, kicsit esetlen, de udvarias, nulla termékismerettel. A rétesek egységára 549 Ft, ami 9 Ft-os hiányában értelmezhetetlen, szóval 550 Ft.
Ízek terén káposztás, mákos, meggyes, meggyes-mákos, almás, túrós, barackos, illetve dupla kombinációk túrós-ribizlis, túrós-csokis, összesen kb. tucatnyi különböző töltelékkel. Egy túrós-barackosat kértem, ami nekem egyáltalán nem nyerte el a tetszésemet, sem ízre, sem állagra, a töltelék unalmas, csirizes hatású, a rétestészta gyenge minőségű. A kiírással ellentétben egyáltalán nem volt ropogós. A cukormentes rétes 640 Ft, amint a táblán olvasható, de olyan éppen nem volt egy sem. A rétesek mérete átlagosnál kisebb. Helyben az ablak melletti könyöklő pultnál lehet enni, de inkább elviteles hely. Rétesen kívül üdítőt, teát és kávét tartanak még. A kiírás szerint ez kézműves rétes, és ők ismerik a Nagyi titkát. Hát, nem tudom. . . . nekem nem jött be.
2023. október 16.barátokkal járt itt 45 A Perem az egyik népszigeti szabadtéri vendéglátó helyszín, amely elég népszerűnek látszott nyári estéken. A hídlábtól, illetve a parkolótól egy meglehetősen rozoga és labilis lépcsőn lehet lejutni a Duna-partra - szóval ajánlott még józan állapotban érkezni, aztán meg utánunk a vízözön - , ahol a kioszkból, önkiszolgáló rendszerben lehet rendelni és fizetni.
Asztalszerviz nincs. Korrekt módon kötelező szervizdíj sincs. A hely nem akadálymentesített, ellenben kutyabarát. Azért páran megkísérelték a lejutást még babakocsival is. A Duna-part nagyon kellemes, pihentető, megnyugtató, könnyen afféle zen állapotba lehet itt kerülni. A telepített mobil WC-t egy másik lépcsőn lehet megközelíteni. Viszonylag nagy számú egyszerű kerti asztal található laza szétszórtságban a szabad terepen, vannak napernyővel védettek és szabad tetejűek is, szóvak oda nappal nagyon odatűz a nap, este meg már mindegy. Az asztalokat nem takarítják, a szemetek elhelyezése a vendégekre van bízva. Ezek az ízléstelen nagy nejlonos kukák a Sziget Fesztivált juttatták eszembe, ott láttam ilyeneket, hála az égnek, már több, mint 15 éve nem fordultam meg ott. 8 féle csapolt sört kínálnak, amelyek közül a Cecei meggyes volt számomra a legszimpatikusabb (850 Ft / 3 dl). A legolcsóbb a Borsodi, volt még Hoegaarden, Belga Kriek meggyes, Staropramen és Cecei Lager, illetve IPA. Műanyag pohárban adják az italokat, ami nem re-pohár és nem kell érte fizetni. Szóval a természeti közelsége ellenére nem egy zöld, környezetvédő helyről van szó. Ételek terén népszerű street food-ot kínálnak, pl. tortilla (2490 Ft), chilis csirke nuggets, hagymakarika szósszal, nachos, de van lángos, zsíroskenyér és palacsinta is. Szóval bejön a retró strand életérzés is. 2 db lekváros palacsinta 890 Ft-ba került.
2023. október 16. járt itt 55 Általában egyszerűen a helyi lakosok, a pestiek csak "Szerb templomként" nevezik, névadója Sárkányölő Szent Györgyként is ismert, aki a 14 segítőszent egyikeként van számon tartva, s több egyház is szentként tiszteli.
A csodálatosan szép belső térrel és ikonosztázzal rendelkező szerb ortodox templomot Budapest belvárosában, történetesen a Szerb utcában találjuk, azonban ritkán van nyitva, leginkább az egyházi istentiszteletek idején. Meg néha, ha éppen szerencséje van az embernek, mint nekem egy reggeli napon. A XVIII. században barokk stílusban épült templomot a törökök elől menekülő, itt menedéket lelő szerbek emelték, amelyen olasz reneszánsz - ikonosztáz, amely későbbi, 1850-ből - és copf - kovácsoltvas kapu - stílusjegyek is megfigyelhetőek. A magas kerítés sarkán lévő fülkében Sárkányölő Szent György kerámiából készült képe látható. A kertben régi szerb sírköveket helyeztek el a kerítés mentén. Érdekesség, hogy a kert szintje az eredeti, építéskori pesti utcaszintet mutatja, amely a jelenleginél alacsonyabban volt. Véletlenül jártam erre, legnagyobb meglepetésemre nyitva találtam a kaput. A kertbe belépve egyházi ének hallatszott ki a templomból, majd belépve két ortodox papot pillantottam meg, akik közösen énekeltek, imádkoztak, zsolozsmáztak. Két hívő is volt bent. Különlegesen szép élmény volt.
2023. október 13.barátokkal járt itt 55Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
A Wombatot Budán ismertük meg, de törzsvendégeik a Mátrában, a Fekete Zaj fesztiválon lettünk, ahol több éve részt vesznek a fesztiválozók etetésében-itatásában. Minden napunkat itt kezdtük egy kitűnő kávéval - napszaktól függetlenül, eszpresszót, cortadót, lattét, cappuccinót is ittunk, mikor mihez volt éppen kedvünk, de a bagel szendvicsek közül is többet kóstoltunk (3250 Ft).
Példaképpen néhány izgalmasabb bagel szendvics kompozíció: 1. ) sajtkrém, kecskesajt, bacon, házi áfonya chutney; 2. ) marhaszegy pastrami, cheddar sajt, kovászos uborka, csípős mustár; 3. ) céklás humusz, avokádó, saláta, paradicsom, balzsamecet, ez volt a vegetáriánus. Volt még egy csípős, jalapenos bagel változat is, azt nagyon dicsérték a srácok, én nem szeretem a csípőset. A fesztivál készpénzmentes, így a karszalagunkra feltöltött egyenlegből tudtunk költeni. Az italokat pedig re-pohárban kaptuk, mivel a fesztivál területén a környezetvédelem jegyében eldobható poharakat nem alkalmaznak. Nagyon tiszteltem a Wombat-os srácok türelmét, munkabírását, jófejségét. Napi 16-18 vagy fogalmam sincs, hány órában tolták abban a kis kioszkban, augusztusi hőségben, s közben jobbnál jobb kávékat és szendvicseket adtak ki nekünk. Még egyszer köszi, itt is.
Érdekes
2023. október 12. járt itt 45 Bartók Béla születésének 100. évfordulóján, 1981-ben állított az utókor a zseniális zeneszerző emlékére szobrot stílusosan a szintén nevét viselő Bartók Béla út mellett, a XI. kerületben a Feneketlen-tó partájánál egy kies, ligetes, fás, parkos területen. Egy modern stílusú szoborról van szó, Somogyi József szobrászművész alkotása.
A bronzból készült szoboralak ránézésre több mint 3 méter magas, szóval az életnagyságnál nagyobb, monumentálisabb. A zeneszerző alakra mögött, feje fölött harangok és kolompok kerültek elhelyezésre egy kapuszerű kereten, összesen 11 darab, kisebbek, nagyobbak. Úgy vélem, hogy ezek talán "működőképesek", azaz megszólaltathatóak lehetnek, csak ki éri fel olyan magasan? Bartók Béla a téli időjárásnak megfelelően van felöltöztetve, felöltője felett még télikabátot is visel, igaz, nincs begombolva.
2023. október 12.egyedül járt itt 25 A NOUR az egyik legdrágább luxus cukrászda hazánkban, amelynek központja Budaörsön van, de nyitottak a közelmúltban egy budapesti kisebb egységet is a Belvárosban, a Bazilika melletti Sas utcában. Már Budaörsön sem voltam tökéletesen elégedett a NOUR süteményeivel, amelyek küllemre igazán szépek, mutatósak, különlegesek, de ízek terén nem győztek meg, márpedig azért az a legfontosabb, hogy finom legyen, nem igaz?
De nyilván adtam nekik még egy esélyt, így utólag összességében nekem egyáltalán nem érte meg, mondhatom, hogy kár volt. Az, hogy egy darab sütemény 3000 Ft vagy még annál is több, azért az elég durva, nyilván többen a szívükhöz kapnak, akik most olvassák, én csak azért nem, mert tudtam előre, hogy mire lehet számítani. A kínálat igencsak csekély volt, mindössze 5 fajta, ezek közül a pisztáciásat már korábban kóstoltam. Francia stílusú mono-desszerteket készítenek, melyek között vannak fix, állandó fajták és vannak időszakosak. Ez utóbbi volt a Pumpkin Spice, sütőtökös, télies pikáns fűszeres (2990 Ft), míg a másik egy klasszikusuk, a Mon Cheri csokoládés-meggyes mini változatban (1890 Ft - az eredeti sütijük mini változata, 1/3 mérete). A két sütiért összesen majdnem 5000 Ft-ot fizettem, és ebbe még az sem fért bele, hogy a sütik mellé kapjak egy pohár vizet, akár csak csapvizet is. A meggyes süti csokis alja egy átlagos, kissé fojtós brownie volt, rajta az 1 db meggy külső vékony gyümölcsös rétege belül egy szintén csokis gömböt takart, ami részben üreges volt. A sütőtökös ízvilága kellemes volt, de a krém túl tömény, túl édes, nem volt benne az a mousse-os könnyedség, amit én a sütikben igazán szeretek. A sütit egy ropogós karamella penge vette körül. A kis alapterületű benti részben van 2 bárasztal, imbolygó-billegő bárszékekkel. Konkrétan majdnem leestem róla és lefejeltem az asztalt, amikor elbillent. Szóval ez egy olyan szék, amin egyensúlyozva lehet ülni. A hely szűkös, a másik asztal teljesen rá van tolva a kiszolgáló pultra. Megrendelésre készítenek egész tortákat, de azok ilyen árazással belekerülnek vagy 40-50ezer Ft-ba! Sajnos nem tudom ajánlani.
Érdekes
2023. október 12.egyedül járt itt 45 Budapest Belváros egyik csomópontján, a Ferenciek terén található ez a közismert templom, gyakorlatilag a tér is a ferences templomról, illetve a mellette működő rendházról kapta a nevét. De Alcantarai Szent Péter templom névvel is illetik, talán ez az egyházi "hivatalos", lévén ő a védőszentje a templomnak.
A templomot - vagyis ami a mostani helyén eredetileg e helyütt volt - még IV. Béla alapította a tatárjárást követően 1250 körül. A XIII. századtól királyválasztó helyszín lett. A törökök elfoglalták, felgyújtották a templomot, a szerzeteseket elüldözték, megölték, és a templomot dzsámiként használták Szinán Bég Dzsámi néven. Buda felszabadítását követően a ferencesek újra birtokba vehették a templomukat, ezt követően barokk stílusban építették újjá, ez már a XVIII. századra datálódik. A kommunista hatalom a szerzetesrendeket, így a ferenceseket is feloszlatta, akik a rendszerváltozást követően 1990-től kaphatták ismét vissza a templomot és a rendházat. A belső udvarból érhető el az urnatemető, amelyet nagyon szépen kialakítottak és jelenleg is lehet ide hamvakat elhelyezni. A templom 4 haranggal rendelkezik, mindegyiknek van "beceneve". A templomban rendszeresen tartanak miséket, sokszor találjuk nyitva. Érdemes benézni.