2023. október 12.egyedül járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Reggel siettem munkába, közben eszembe jutott, hogy nemigen lesz lehetőség ételhez jutni, így a Ferenciek terén ide, a Fornettibe ugrottam be, mivel ez tűnt a leggyorsabb megoldásnak. A mellette lévő pékségben sokkal hosszabb volt a sor, a sarki Lidl-ben meg pláne, ott rengetegen álltak a pénztárnál. Itt a Fornettinél pedig csak egy család volt előttem.
Érdekes módon én is ugyanazt kértem, mint az előttem vásárlók, pizzás háromszöget, amit dekára mérnek. Az árak szépen kúsznak felfelé, de ez a pizzás már tíz éve is ugyanilyen volt. Ha már Fornetti, leggyakrabban ezt választom, bár tudom, hogy nem csúcsminőség, nem kézműves, de mégis finom, eteti magát. 6 db 626 Ft-ba került, de csak 600 Ft-ot kellett fizetnem, mert az eladó hölgynek nem volt aprója, és nekem sem (1 kg 4890 Ft). A sokféle édes és sós péksütemény mellett szendvics, fánk, kávé, üdítő kapható. Elviteles hely, bár a kis asztalnál lehet helyben talpon állózva kávézni.
2023. október 12.egyedül járt itt 55 Nálam ez öt-pontos, nagyon tetszik. A Nereidák, másképp a Néreiszek a görög mitológiában szereplőkék hajú, tengeri nimfák, szám szerint összesen 50-en vannak, Néreusz és Dórisz lányai. A tenger mélyén, ezüstös barlangokban laktak, jóságos és segítőkész istennők, akik oltalmazták a hajósokat tengeri útjuk során, illetve sokszor kísérték útjára és támogatták Poszeidónt is.
A legnevezetesebb Nereida Thetisz, aki a halandó Péleusz felesége és Akhilleusz anyja; illetve Amphitrité, aki Poszeidón felesége volt. Thetisz többek között az Iliászban is szerepel. A szobrot 1835-ben Uhrl Ferenc készítette. Ezt a kutat is költöztették, innen Kőbányára, majd a II- világháborúban elpusztult, aztán újrafaragták, a régivel teljesen megegyező formára, aztán sok évvel később, 1977-ben újra visszakerült ide a régi helyére, a Ferenciek terére a ferences templom előtti kis térre. A kút felső részén két nőalak korsót tart a kezében, a talpazaton vízköpők, kagylók, delfinek díszítik. Az alsó részben két oldalon Medúza fejből folyna ki a víz az ovális medencékbe, de ottjártamkor nem folyt. A szobor anyaga pesti mészkő, míg a talpazata váci és csobánkai kő.
2023. október 11.egyedül járt itt 35 Ez a modern, non-figuratív emlékmű a XIII. kerületben található a Duna-parton a Pozsonyi úti Hálaadás református templom előtti kis parkos téren. Az emlékművet 2020-ban állították, a Covid miatt hivatalosan csak később, 2021-ben avatták fel, majd a közelmúltban, 2023 nyarán a kis parkot is el/átnevezték Embermentők parkjának.
Az Élet Menete Alapítvány és a XIII. Kerületi Önkormányzat együttműködésében készülhetett el ez a kis emlékpark. Itt a környéken, Újlipótvárosban több ezer zsidó ember élt a II. világháború kitörésekor, akiket a nyilasok hatalomra törését követően számos ún. csillagos házban helyeztek el itt a környező utcákban is. Bereczky Albert, a református templom lelkésze saját életét és biztonságát kockáztatva több ezer ember életét mentette meg azáltal, hogy itt bújtatta őket a templomban. Az alkotó, Kelemen Zénó elmagyarázta, hogy mit is kellene látni ebben az alkotásban. Ez egy prizma, mely megakasztja, elmeire bontja és szilánkokká töri a fényt. A belső része a menedéket jelképezi. A prizma ablakot is jelenthet. A szobor fekete-fehér színvilága a kontrasztokat, az ellentéteket szemlélteti, jó-rossz, félelem-bátorság, üldözöttség-remény. A prizma mellett sorakozó csúcsukra állított fehér kockákon a Világ Igazai nevei olvashatóak. Inkább a történet miatt érdekes ez az emlékmű, képzőművészeti szempontból szépnek vagy különlegesnek nem mondanám.
Érdekes
2023. október 11.egyedül járt itt 45 Az újlipótvárosi református közösség klasszicista temploma a Duna-parton található a rakpart mellett, közelében a rendőskapitányság, egy új építésű szálloda, valamint történetesen az állatorvos található, ahová a cicáimat szoktam vinni. A templom mögött található parkolóhely, kerületieknek ingyenesen.
A templomot Hálaadás-templomként szokták nevezni. Érdekes az építészeti megoldása, ugyanis a torony a templomtól balra, elkülönülten áll és egy görög stílusú oszlopcsarnokon keresztül érhető el. Vasárnap 10 órakor tartanak istentiszteletet, ilyenkor biztosan nyitva található a templom, így az egyszerű, de formás belső teret is meg lehet tekinteni, egyébiránt az idő nagy részében a templom zárva tart, olyan szinten, hogy a bejárati kapuhoz vezető lépcsőkre sem lehet ilyenkor felmenni. Egy fiatal templomról van szó, amelyet 1936-ban kezdtek el építeni a főváros által ajándékozott telken, majd 1940 decemberében avatták fel. A templom első lelkészének, Bereczky Albertnek emlékét tábla őrzi, aki a II. világháború alatt több ezer ember életét mentette meg, a templomban, illetve az altemplomban bújtatták őket. A háború alatt súlyosan megsérült templomot a hívek adakozásából sikerült helyreállítani. Az altemplomban manapság színházi előadásokat szoktak tartani, a Magyar Kanizsai Udvari Kamaraszínház szervezésében. A templom előtti kis téren, az Embermentős parkjában holokauszt emlékmű áll. Esti kivilágításban különösen szép ez a templomunk.
2023. október 11., kollégákkal járt itt 35Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Ahogy visszanéztem, több, mint 6 évvel ezelőtt írtam már erről a helyről, amelynek fő funkciója cukrászda és kávézó a Ferenc téren, azonban ebédidőben 2 fogásos ebédmenüt is kínálnak. A tábla alapján szimpatikus volt, 1950 Ft-ért egy főétel és desszert korrekt ajánlatnak látszott.
A bent tartózkodó néhány többi vendég szintén az ebédmenü miatt tért be. A főfogás paradicsomos kolbászos gnocchi amolyan Arrabiata típusú szósszal érkezett, szóval csípős volt, de nem ehetetlenül. Azért azt meg kell jegyeznem, hogy illik jelezni előre, ha egy étel csípős, itt ez elmaradt, szóba sem került. A vékonyra szelt kolbász karikákat megsütötték, így keverték össze a bolti készterméknek tűnő - azaz nem házi, nem helyben készült - gnocchival. Mindegy, erre még azt mondom, hogy a maga nemében nem volt rossz, az adag közepes. A desszert viszont nagyon méltatlan volt, ugyanis egy szemre és kóstolásra is több napos, szárazkás, állott cseresznyés pite volt, amit jobb helyen már kedvezményes áron sem szoktak eladni, pláne nem belecsempészni a menübe, "így majd legalább elfogy" megközelítéssel. A fáradt sütit a mellé nyomott habspray és a fahéjszórás sem tudta feljavítani. Összességében 3 pont a főételre, 1 pont a desszertre, átlagban 2 pont az ételre, ami gyatra teljesítmény volt a konyha részéről. Kár érte, mert a hely amúgy kellemes, barátságos lenne. A pultban jó pár fősodratú sütemény sorakozott és azok nem tűntek ilyen több naposnak. Kötelező szervizdíj nincs.
Érdekes
2023. október 9. járt itt 45 Brenner János kevéssé ismert ciszterci rendi szerzetes volt, akit mindössze 25 évesen öltek meg előre kitervelt módon, politikai okok miatt az 50-es években a kommunista karhatalom emberei. "Természetesen" a kitervelők, a valódi megbízók személyére sohasem derült fény, elszámoltatásuk nem történt meg.
A fiatal pap szobra valószínűleg azért került ide a Feneketlen-tó partjához, mivel a háta mögött található a ciszterciek Szent Imre temploma. Egyébként nem volt köze tudtommal Budapesthez, hiszen az ország nyugati részében, Szombathelyen és Szentgotthárdon élt és tevékenykedett. Sokat foglalkozott a fiatalokkal, ez a szívügye volt. Ferenc pápa jóváhagyását követően 2018-ban avatták boldoggá. Szülővárosában, Szombathelyen is van szobra.
Érdekes
2023. október 9.egyedül járt itt 45 Az a bizonyos nagy sárga templom a XI. kerületben, a Feneketlen-tónál, a Villányi úton. Ha pontosan a nevét nem is tudjuk, hogy vajon melyik szentről lett elnevezve, így a szín- és helymeghatározás alapján szinte minden budapesti lakos tudja, hogy miről beszélünk.
A neobarokk stílusú hatalmas római katolikus templom a "fiatalok" közé tartozik ebben a műfajban, hiszen a múlt században, pontosan 1938-ban épült a ciszterci rend számára, azaz még csak 85 éves. A Szent Imre jubileumi év adta az apropót a templom építésére és ünnepélyes átadására. A templom mellett található a szintén Szent Imre nevét viselő, szintén sárga burkolatú gimnázium. Érdekesség, hogy napközben nyitva van a templomot körülvevő park hátsó kapuja, amin keresztül ki lehet jutni a templom mögött, magasabb szinten futó Molnár C. Pál lejtőre.
Érdekes
2023. október 9.barátokkal járt itt 45 Érdekes, hogy még senki sem írt értékelést a Feneketlen-tóról, amely már jó ideje szerepel az adatbázisban, de nem sikerült megtalálnom a régi fotókat, melyekből az elmúlt 30 évben készült pár tucat, így néhány friss képpel jöttem. A XI.
kerületben található mesterséges tó a Kosztolányi Dezső tér és a Villányi út között található, közkedvelt pihenő- és piknikező hely, parkos zöldterület, padok és pár éve futókör veszi körbe, illetve néhány szobor. Az persze egyáltalán nem igaz, hogy feneketlen lenne, legnagyobb mélysége 4-5 méter. Fürödni és horgászni tilos benne, viszont a kacsák előszeretettel úszkálnak itt. A tó keletkezése a XVIII. században itt működő téglagyárnak köszönhető, a tó helyén egy méretes agyaggödör volt, amelyben bizonyos mélységet elérve természetes vízforrások bukkantak felszínre. A téglagyár bezárását követően a talajvíz feltöltötte a gödröt, azaz kialakult a tómeder. A tó mellett található a Hemingway étterem és a Szabadtéri Színpad is. A tó közepén egy mutatós szökőkút működik. Szép környék, szeretek itt sétálgatni.
2023. október 9., kollégákkal járt itt 55 A bevárosi Erzsébet téren a Budapest Eye, az óriáskerék, ami mindent visz, mint látványosság, pedig nagyon is érdemes megnézni a téren vele szemben a Danubius-kutat is, ezt a remekbe szabott díszkutat, amely Ybl Miklós és Fessler Leó nevéhez kötődik. Danubius, azaz Duna allegóriája, amely eredetileg 1883-ban a Kálvin téren került felállításra.
A Duna, mint férfialak a díszkút központi alakja a tetején. Ahogy a művészettörténészek is megállapították, Duna úr alakja erősen hasonlít az ókori görög Poszeidón ábrázolásokhoz, egy delfinen áll, ami nem igazán gyakori előfordulású a Dunában, a jobb kezében evező, míg a bal kezében egy fésűkagyló van, ez utóbbi tengeri kagyló szintén nem honos hazánk édesvízű folyóiban. A neoreneszánsz stílusú, három medencés díszkútnak három ülő nőalakja van, akik hazánk 3 jelentős folyóját jelképezik, a Tiszát, a Drávát és a Szávát. A budakalászi kőfejtőből származott a mészkő, amelyből kifaragták ezt a monumentális alkotást. A kút a II. világháborúban súlyosan megsérült, ezért el kellett bontani. Hogy utána miért került új helyen felállításra, azt nem tudom, de lényeg az, hogy 1959-ben már itt az új helyen állították fel, amikor is még Engels térnek hívták, és itt volt a központi távolsági és nemzetközi buszpályaudvar. Bizony, sokat utaztam innen, leginkább Székesfehérvárra, sőt, Párizsba is. Érdekesség még, hogy a Kálvin téren lévő egyik lakóépület belső udvarában látható az eredeti Száva nőalak szobor.
Érdekes
2023. október 8.egyedül járt itt 45 Két ismert Radnóti Miklós szobor jut eszembe, ha a költő szóba kerül, az egyik a XIII. kerületben a Herman Ottó Általános Iskola előtt a Radnóti Miklós utcában, melyet elég gyakran látok; ez a másik pedig szintén a belpesti térségben, de a VI. kerületben a Radnóti Miklós Színház előtt áll.
A két szobor közötti hasonlóság, hogy mindkettő álló alakként, magányosan, kicsit magába mélyedve, elgondolkodva ábrázolja egy kerítésnek dőlve. A különbség azonban, hogy a XIII. kerületi szobornál a kabátja mellette a kerítésre terítve látható, míg a Nagymező utcában a kabát rajta van a költőn. A Nagymező utcai ábrázoláson már idősebbnek látszik, bár nagyon idős nem lehet, hiszen 35 évesen sajnos már el is hunyt, és rövidebb a haja, amit hátrafésülve visel, ahogy azt az egykori, fennmaradt fotókon is láthattuk. Varga Imre életnagyságú bronz alkotása 2009-ben, Radnóti Miklós születésének 100. évfordulóján lett felavatva. Ez a szobor valójában egy másolat, az eredeti Salgótarjánban látható, az még 1970-ben készült. Nem tudom, mi volt Radnóti kötődése Salgótarjánhoz.