Érdekes
2025. április 27.egyedül járt itt 45 A Pesterzsébeti kerületi múzeumhoz tartozó Gaál Imre Galéria a kerületen belül a Kossuth utcában, a kerület főutcájaként funkcionáló sétálóutcában található. Ottjártamkor két időszakos kiállítást lehetett megtekinteni, egyrészt Chochol Károly fotóművész Apokrif emlékkiállítását, aki két évvel ezelőtt, 2023-ban hunyt el.
Évtizedeken át a Magyar Televízió fotoriportereként dolgozott, az 1950-es évektől kezdődően élete végéig fotózott, gyakorlatilag csaknem 70 éven át. A másik időszakos kiállítás Hagyomány és Emlékezet címmel a pesterzsébeti zsidóság történetét mutatja be. Pesterzsébeten 1876-ban alakult meg a helyi zsidó közösség, 1901-ben épült fel a kerületben a zsinagógájuk, majd a II. világháborúban köreikből is nagyon sokan meghaltak. Egy 1946-os cikk szerint Pestszenterzsébet 4250 fős zsidó közösségéből 698-an maradtak. A kiállítás anyagában néhány jelentős helyi családot, az ő történetüket ismerhetjük meg. A kiállításhoz kapcsolódóan készült egy dokumentumfilm is a leszármazottakkal, amely a youtube-on megtekinthető.
Érdekes
2025. április 27., csoporttal járt itt 45 A budapesti múzeumok többségében jártam már, a népszerűbbekben többször is, viszont a Tűzoltó Múzeum eddig ismeretlen volt számomra. A Katasztrófavédelem X. kerületi központjában kapott helyet, a Liget tértől kb. 10 perc gyaloglásnyira található, eléggé kiesik a fősodorból.
Ottjártunkkor éppen egy cserkész csapat is érkezett, egyébként pár család volt még kíváncsi a kiállításra, amely egyébként ingyenes. A zárt ajtó ne tévesszen meg senkit, be kell csengetni, és utána valaki bentről kinyitja az ajtót. A lenti előtérben régi tűzoltó kocsikat látni, amelyek a hintókra hasonlítanak, aztán időrendben haladhatunk végig a tűzoltás történetén, kiindulva az ókori rómaiaktól. Érdekes volt számomra, s új információ, hogy Aquincumban, a Katonavárosban milyen komoly volt a tűzoltóság, vagyis annak korabeli megfelelője. A másik érdekesség, amit kiemelnék, hogy Törökországban a tűzoltóság megszervezése és kialakítása egy magyar nemeshez, Széchenyi Ödön grófhoz - később oszmán pasa - kötődik, aki nem mellesleg Széchenyi István fia volt. Előtte még itthon Magyarországon is nagyon sokat tett a tűzoltóság fejlesztéséért. Az utolsó termekben filmvetítés volt, valamint itt már a legmodernebb jelenkori tűzoltósági és katasztrófavédelmi eszközöket és módszereket ismerhettük meg. Volt még külön egy sisakgyűjteményi is. Érdekes program volt, életkortól függetlenül.
2025. április 27.egyedül járt itt 55 Kis kávézó és delikátesz, valamint ajándékbolt a tatai Angolkertben, amely szerintem inkább a vendéglátóhelyek kategóriájába illene, bár persze tekinthetjük látványosságnak is. Valóban találó név rá a Kincsesház. Magukat így mutatják be: "a Nyári lak közvetlen szomszédságában álló, egykori nyári konyhát az Esterházy család 1803-ban építtette, amely ma a környékbeli mesterek és termelők alkotásainak ad otthont.
A vendégeket kávéval, frissítőkkel várják. A Cellarius Kincsesház ódon falai között megtaláljuk a helyi mesterek által készített dísztárgyakat, képzőművészeti alkotásokat, helyi termelők termékeit, de megkóstolhatjuk a Neszmélyi Borvidék legfinomabb borait is, vagy a kézművesek szörpjeit, lekvárjait. "
Érdekes volt körbe nézni a szép régi bútorok között, tetszett a vintage hangulat. Egy nagyon kedves fiatal lány szolgált ki mosolygósan. NaturAqua mentes vizet vásároltam a parki sétálgatáshoz (350 Ft+50Ft betétdíj/5 dl), a kávét kis kompakt automata géppel főzte a hölgy, de nem volt rossz. Az eszpresszó 590 Ft-ba került. Valaha Tanya szörpöket, lekvárokat, naszályi kistermelői kakukkfű szirupot, citromfű-, bodza- és ribizliszörpöt is lehet vásárolni. Bort, szörpöt helyben is lehet kortyolni-kóstolni. Az épület előtti kis teraszra jó volt kiülni a tavaszi napsütésben.
2025. április 27.gyerekekkel járt itt 55Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Népszerű étterem a belvárostól északra, amelynek az adja a különlegességét, hogy a belső tere egy kalózhajót idéz meg, a különterem pedig egy tengeralattjárót (Drake Kapitány szalonja). Előzetes foglalással érkeztünk, amely szükséges is volt, hétvégén ebédidőben teltházzal üzemelnek.
Választhattunk, hogy a kerthelyiségben vagy a benti részben szeretnénk-e enni. Az étlap változatos, sokszínű, magyaros és nemzetközi ételek is akadnak bőséggel. Lehetett a köreten módosítani. A tatár beefsteak (5590 Ft) lehetett volna fűszeresebb, sok friss zöldség érkezett mellé, a pirítós kenyér viszont bolti toast volt, ezen érdemes lenne fejleszteni. A főételek közül lazacfalatokat ettünk kukoricapelyhes bundában (6690 Ft) steakburgonyával, illetve édesburgonyával, salátával, plusz tartármártással (700 Ft), valamint pisztáciás grillezett lazacot salátával, plusz steakburgonyával (6990 Ft). A főételek korrektek voltak, jó volt a fűszerezés, az ételek állaga, de nem kiemelkedő. Mindannyian limonádét ittunk, de különböző ízesítéssel: citromos, málnás, bodzás, epres (1400 Ft/5 dl). Az adagok nem voltak túl nagyok, így még a desszertet is bevállaltuk, pekándiós csokoládés vulkánt (2690 Ft) vaníliafagylalttal és sült banánt (2590 Ft) ettünk, mindkettő desszert jól sikerült, ízlett. Én még ittam egy jeges kávét is vaníliafagylattal (1990 Ft). A kötelező szervizdíj 5%. A kiszolgálás kiemelkedően figyelmes és egyúttal humoros is volt, nagyon elkötelezett és vendégcentrikus az egész csapat náluk, emiatt az össz-élmény is 5 pontos lett. Ezért részünkről az alacsony mértékű szervizdíjat még megfejeltük némi plusz borravalóval. 4 főre 4 főétel, 2 desszert, italokkal összesen 43ezer Ft-ot fizettünk, Alkoholt nem fogyasztottunk. SZÉP kártyás fizetés nem volt lehetséges, mert valami probléma volt a terminállal. Bankkártyás fizetés működött.
2025. április 26.gyerekekkel járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
A Mahagóni étterem és pizzéria a Főút mellett található egy kis saroképületben, innen lehet bekanyarodni az Angolkert felé. A beltér áll egy kisebb teremből, valamint egy onnan nyíló, beépített teraszból. Kicsit zsúfolt, de barátságos a retró hangulatú vendéglő. A fogadtatás és a kiszolgálás barátságos, közvetlen.
Az árak elég kedvezőek, Tatán belül kétségtelenül az olcsóbb éttermek közé tartoznak. Házhozszállítást is vállalnak a városon belül, de hétvégén este másfél órás vállalási idővel tudták volna felvenni a rendelést. Így elvitelre vásároltunk, mi mentünk el az ételekért. Songoku sonkás-gombás pizzát (2200 Ft), Margarita pizzát (2550 Ft - mivel az étlapon nem szerepel, ezért gombás pizza árat kellett érte fizetni), valamint csirkés pennét (2790 Ft) vásároltunk. Nincs kötelező szervizdíj. 30 cm-es átmérőjű kerek pizzát sütnek, nem vékonytésztás. Átlagos, nem prémium minőségű alapanyagokkal dolgoznak. Ugyanakkor a feltétek mennyiségével nem fukarkodtak. A tésztában ugyanakkor elég kevés volt a hús. 3 és fél pontos össz-élmény, de ezúttal felkerekítettem 4-esre. Műanyag étkészletet 150 Ft-ért lehet kérni az elviteles ételek mellé.
2025. április 26.egyedül járt itt 55 Tata belvárosában, a Malom & Kacsa étterem és az Angolkert közötti részen található hangulatos, tradicionális kávéház, amelyet egy régi földszintes házban alakítottak ki. A berendezés, a gondosan összeválogatott bútorok, az apró, csinos dekorációk egy mesebeli kis birodalomba repítenek el.
A kínálat ételekből és italokból is változatos, a modern kor elvárásait is kielégíti. Matcha kocka sütemény, barackos-túrós szelet, almás pite, kakaós csiga, szendvicsek. Kínálnak reggeli ételeket is, frankfurti virslit, tojásételeket, salátákat, valamint napi leves és menü is van (3290 Ft/2 fogás). Az eszpresszó 750 Ft, a cappuccino 950 Ft. A házi szörpök mellett Fritz Cola italokat is tartanak. Barátságos, mosolygós kiszolgálás. Néhány alkoholos italt is tartanak, de nem ez a fő csapásirány. A ház borának decije 700 Ft. Nagyon jó élmény volt itt lenni.
2025. április 26.egyedül járt itt 25 A tatai Öreg-tó partján a Tópart-sétányon az Építők parkkal szemben egymás mellett sorakoznak a büfék a bódésoron. Balról az első a tóhoz legközelebb a Szörf Bisztró, ahol rengetegen álltak sorba. Az utána következő büfé a Zöld Büfé, ahol viszont egy lélek sem volt. Véletlen lenne? Aligha. . .
A pulthoz mentem rendelni, de nem volt kiszolgáló személyzet. Később egy mosolytalan unott arcú nő odajött a pulthoz hátulról. Addigra már felmértem a választékot, ételt nem szerettem volna itt enni. A hűtőpultból kértem egy Zero Sprite 5 dl-es palackos üdítőt. Nem kevesebb, mint 1000 Ft-ba került. Készpénzzel kellett fizetni. Számlát, blokkot semmit nem kaptam, és az italárak sem voltak kiírva. Utána láttam, hogy a büfétől balra a fedett részen egy asztaltársaság várakozott a rendelésére. A táblára krétával ki voltak írva az ételek árai: savanyúság 1500 Ft, kenyér 300 Ft/szelet, rétes 1500 Ft, gírosz tál 4400 Ft, hát, nem gyenge. . . A Papírtigrisből ismert egyik szereplő képe alatt voltak a másik táblán az italok felsorolva, de nem voltak az árak mellé írva. Sörök terén dobozos Drehert, Sopronit és Heinekent láttam. Nekem nem jött be a hely, de ettől másnak még tetszhet.
2025. április 26.gyerekekkel járt itt 55Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
A Török mecset egy "műépítmény" a tatai Angolkertben, de mivel rajongok a török építészetért, én erre 5 pontot adok. Még akkor is, ha egy kissé megviselt és viharvert már ez a felettébb romantikus, kedves építmény. Némi képzavarral élve mondhatjuk azt is, hogy rusztikus. Nem lehet bemenni a belsejébe, csak az ablakrácsokon lehet benézni.
Charles Moreau tervezte, 1850-ben épült. A mecset előtt a tóparton találjuk a Kazinczy-emlékpadot. A Pálmaházi bejárattól viszonylag sokat kell idáig legyalogolni, de szerintem érdemes.
2025. április 26.gyerekekkel járt itt 55 A magasztos Kálvária-szoborcsoport Tata legmagasabb pontján található, a Kálvária-dombon. Messziről kiviláglanak a hófehér márvány keresztek a dombtetőn. Alkotója Schweiger Antal kőfaragó mester volt 1770-ben, akiről tudni lehet, hogy egykor a helyi Majolikagyárban - Tata-tóvárosi Fischer és Nobl Majolikagyár - dolgozott.
A Majolikagyárnak Farkasházi Fischer Mór volt a tulajdonosa, akinek a nevét leginkább a Herendi Porcelángyárral köthetjük össze. Schweiger Antal több köztéri szobrot is készített még itt Tatán, de talán ez az alkotása a leghíresebb és a legnagyobb szabású. A középkorban bencés templom állt itt a dombon a keresztekkel szemben, ma egy kis kápolna van a helyén, amely zárva volt ittjártunkkor.
Érdekes
A tatai Angolkert újabb látnivalója a Kazinczy emlékpad, amely a Cseke-tó partján található, mögötte a Török mecset magasodik. Hogy valóban ült-e éppen ezen a padon Kazinczy Ferenc költőnk, arra nem vennék mérget, minden esetre többször is megfordult Tatán, s azon belül is itt az Angolkertben, mivel nagy rajongója volt a szép parkoknak, úgy mondják.
Kapcsolódik még egy anekdota is Tatához Kazinczy életéből. 1803-ban Tata közelében a lovai megbokrosodtak, a kocsija összetört, a költő maga is megsérült, ezért 8 napot töltött Tatán, amíg a kocsiját megjavították. A Szarka Fogadóban lakott ezekben a napokban, amely ma Kristály Hotel néven működik, persze már jelentősen újjáépítve. Hogy ezekben a napokban is járt-e a parkban, azt nem tudni, de esélyes. A padot nem tudtam lefotózni, mert egy család éppen itt piknikezett, s teljesen belakták a padot a holmikkal. Az emlékpadot 2021-ben lakossági kezdeményezés keretében önkéntesek újították meg, de már egy kicsit leamortizálódott azóta is.