2024. december 31.egyedül járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Nagy népszerűségnek örvendő pizzéria a város központi részén, a HÉV megállóban, a Kastély és a Karácsonyház közelében. Gyakorlatilag teltház volt, a vendégek jó része törzsendég, akiket nevükön szólítva, ismerősökként köszöntött a személyzet. Asztalfoglalás nélkül esélytelen volt helyet kapni.
Azt a korábbi értékelések alapján már tudtam, hogy pizzát érdemes választani, mert az egyéb ételek nem tartoznak feltétlenül a konyha erősségei közé. Az általam választott gombás "Funghi" pizza, nápolyi stílusú, kerek, korrekt volt, de nem átütő. 2790 Ft-ba került, mellé a bodzaszörp 790 Ft, az se volt drága érte. Nyáron kellemes, árnyas teraszuk működik. Parkolni az épület háta mögött lehet, de ott sem könnyű. Az étlapon az olasz vonal - pizza, tészta - mellett magyaros, közismert fogások szerepelnek. Jellemző főétel árak 4000 Ft körül ill. kicsit felette, a körettel együtt 5-6000-re kúszik fel. Kötelező szervizdíj 12%. A személyzet pörgős, alapvetően barátságos, de talán a sok vendég miatt nem mindig figyelmes. Nekem összességében pozitív tapasztalatom volt. Helyben és a környéken vállalnak kiszállítást.
2024. december 31., csoporttal járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Sulyánék csinos, nem túl nagy alapterületű, modern berendezésű cukrászdája központi helyszínen, a város főterén található. A most tartó adventi vásár kapcsán sokan megfordulnak itt, így télen is elég jó forgalmat bonyolítanak. 1980-ban családi vállalkozásként alapította meg a Sulyán házaspár a közeli Veresegyházán.
Az ottani cukrászdában évekkel ezelőtt már többször jártunk. A gödöllői cukrászda is elég régóta, már 1995 óta működik. 2010-ben a Sulyán cukrászat nyerte el az Ország tortája címet a Szilvagombóc tortával. Most az adventi időszakban nemcsak bejgli, de saját készítésű szaloncukor is kapható náluk, amelyek több díjat nyertek már az elmúlt években. A sütemények, tortaszeletek átlagára éppen 1000 Ft alatt alakul, jellemzően 950-980 Ft, de a pisztáciás-málnás marlinka drágább volt, 1200 Ft. Többségében fősodratú sütemények vannak, pl. Dobos torta, Eszterházy, Rákóczi túrós, plusz néhány kreatívabb fajta is. A Szilvagombóc torta nem volt elérhető. Az általam választott pisztácia-mangó pohárkrém nem volt a legjobb választás, nekem nem igazán jött be, elég jellegtelen volt az íze és az állaga is. A pohárkrém és a Zero Cola fogyasztásért összesen 1350 Ft-ot fizettem, blokkot nem kaptam. A mosdó (1 db, koedukált) az utcáról kívülről közelíthető meg a szomszédos lépcsőházban, fűtetlen, elhanyagolt, WC papír nem volt, éles kontrasztban áll a cukrászdával. (ezt a tisztaság pontszámnál jeleztem).
Érdekes
2024. december 31., csoporttal járt itt 45 Ez a templom leginkább arról nevezetes - egy kicsit vicces is ezt leírnom -, hogy nyitva volt, pedig nem volt sem mise, sem esküvő, és be lehetett menni. Elég gyakran találkozom bezárt templomokkal országszerte, pedig elvileg gondolom, azért épültek, hogy az emberek be tudjanak menni, amikor szeretnének, amikor szükségük van egy ilyen látogatásra, szóval most nem elsősorban a turistákra gondolok.
A piaristák 1714-ben érkeztek meg Vácra, majd pár évvel később, 1725-ben kezdődött el a templom építése, amely évtizedekig húzódott. Mellette a piarista rendház található. II. József uralkodása idején egy időre a piarista rend el is veszítette a templomát. De aztán végül csak visszakapták, ma is a Piarista Rend a templom fenntartója. A templom előtti hangulatos kis téren Szentháromság szobor magasodik.
Érdekes
2024. december 31., csoporttal járt itt 45 Vác főtere mellett a másik nevezetes tér a kisvárosban a Konstantin tér. Ez a főtértől déli irányban található, a tér meghatározó épülete a Váci Székesegyház. A teret a székesegyház felépítését követően, az 1770 - 1780-as években alakították ki többé-kevésbé a ma is látható formában. Jellegzetes XVIII.
századvégi épülete a copf stílusban épült papi szeminárium, ahol korábbi a kanonoki házak álltak, valamint a Piarista Gimnázium és Kollégium épülete, amelyet ottjártunkkor éppen felújítottak. A kispréposti palota és a kanonokház szintén copf stílusban épültek a XVIII. század vége felé. A püspöki palotát, a kispréposti palotát és a püspöki könyvtárat együtt "Papsaroknak" szokták nevezni a helyi lakosok. A téren található többek között Szent István király, Kornis Gyula piarista szerzetes, kultúrpolitikus és Migazzi püspök szobra is. A tér névadója Schuster Konstantin, piarista szerzetes, kassai püspök volt, aki 1886-1899 között váci püspökként szolgált. A székesegyháztól jobb kézre az Apor Vilmos Katolikus Főiskola épülete áll.
Érdekes
A Diadalív a főtértől északra található a börtön irányába haladva, túl a Bécsi kapun. Érdekessége, hogy ez hazánk egyetlen olyan diadalíve, amelyet Mária Terézia tiszteletére építettek, Isidore Canevale bécsi építész tervei alapján 1764-ben.
Migazzi Antal, Vác nemzetközi szinten híres püspöke rendelte meg az építést a császárnő fogadására, amikor kiderült, hogy az uralkodó Vácra tervez látogatni. A helyi anekdoták szerint mindössze 2 hét alatt készült el a nagy mű, azonban Mária Terézia az érkezésekor fogatával nem mert vagy nem akart alatta áthajtani. Amikor a városból távozott, akkor azonban mégis áthajtatott alatta, szóval akkor mégsem épült meg hiába ilyen rohamtempóban. A Diadalív azóta is áll, persze már felújították párszor. Érdekesség még, hogy a késő barokk, rokokó és a korai klasszicizmus közti átmenetet képviselő copf stílusban épült. A magassága 20 méter, szélessége 12 méter, vastagsága 4 méter. Az északi oldalon Mária Terézia és Ferenc császár mellképe, a város felé eső oldalán Ferdinánd és Miksa főherceg, valamint II. József és II. Lipót képe látható, szóval a Habsburg uralkodók minden oldalon. Az elmúlt években azáltal lett népszerű és látogatottabb a Diadalív, hogy Kolodko Mihály kárpátaljai szobrászművész itt helyezte el a Mária Teréziát ábrázoló miniszobrát.
2024. december 31., csoporttal járt itt 55 A romantikus mediterrán hangulatot árasztó Rév köz lépcsősora a belváros irányából vezet le a Duna-parti sétány felé. 2021-ben Garay-Nagy Norbert festőművész és tanítványai egy 18. századi dunai átkelést ábrázoló falfestményt készítettek el a falra. A különleges ajtók és ablakkeretek mellett kerámia kaspók, virágtartók is erősítik ezt a hangulatot.
A készülő falfestményről a helyi Váci Napló és a városi televízió is beszámolt. Vácott járva érdemes útba ejteni ezt a viszonylag új, mégis múltat idéző látnivalót. Nekem nagyon tetszett, ezért 5 pontot adtam.
2024. december 31.egyedül járt itt 55 Eredetileg webshopként indult el az Édes Vonal cukrászat élete, de 2024. február 28-án megnyitották a "valódi" cukrászdájukat és kávézójukat a buszállomás közelében. A Naszály Áruház mellett a kis Szent Rókus kápolna mögött egy pavilonban nyitottak, korábban itt street food büfé működött, kis terasszal.
A beltér alapterülete kicsi, de lehet helyben is enni, sütizni, kávézni. A falat növényi minták díszítik. Cafe Tiko specialty kávét főznek, a sütemények, torták között most nagyon mennek náluk a pisztáciásak, a Dubai csokoládé láz hullámára felülve. Készítenek Dubai csokis tortát, 16 szeletes (34. 000 Ft ! ! ), valamint bonbon box is kapható. Legnagyobb szakmai sikerük, hogy 2024-ben az év tortája az ő kreációjuk, a Mákvirág lett, amelybe fehércsokoládés krém, feketeribizli, mandulalisztes mákos piskóta és fekete szezámmag grillázs került. Nagyon barátságos volt a kiszolgálás, elvitelre egy sajtos rúd csomagot vásároltam (1160 Ft/ 20 dkg), amely mindenkinek ízlett itthon. Az adventi időszakban természetesen náluk is kapható bejgli, mákos és diós 50 dkg-os 3800 Ft-ért, a pisztáciás-málnás 5800 Ft-ért. Váci viszonylatban a drágább cukrászdák közé tartozik, viszont minőségi alapanyagokkal dolgoznak, egyértelműen prémium kategóriás.
2024. december 31.egyedül járt itt 55Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Kb. 3 évvel ezelőtt megnyitott izgalmas és szeretetreméltó hely a Duna-parti sétányon. Ahogy írják magukról, a tulajdonosok egy nagy családi álmot valósítottak meg itt, az emeleten 16 férőhelyes panzióval, míg a földszinten reggeliző, kávézó, brunch bisztró egység működik.
Kívülről is jó ránézni a csinos épületre, az üvegezett terasz csábít arra, hogy mi is betérjünk. A teraszról remek kilátás nyílik a Duna felé. A benti tér fiatalos, modern, de mégis barátságos, életteli, meleg. Az étlap rövid, de kreatív, a fogások elnevezésre is személyességet árasztó. Tojásételek, bundás kenyér, grill szendvics, pulled pork burger, hummusz, rizottó. A pultban lévő izgalmas sütemények (790-1600 Ft) közül választhatunk, amelyeket a Ribizli Édesműhely helyben készíti. Példaképpen körte-karamell-mogyoró monocake, pisztácia-csoki-kókusz torta, vegán erdei gyümölcsös sajttorta, banánkenyér. A heti ajánlatban leves + szendvics kapható 3990 Ft-ért. Nagyon finom és kiváló minőségű az újhullámos kávé, az eszpresszó 750 Ft, a cappuccino 950 Ft-ba került. Az én választásom a Téli Buddha nevű fogás volt (3490 Ft) a Late Brunch kategóriából, mangós chai lattét ittam hozza (1350 Ft). Selymes fetakrém, quinoa, sütőben sült édesburgonyával és céklával, pirított kesudió, angolzeller és alma - tulajdonképpen egy vegetáriánus super bowl, ami nemcsak egészséges, de laktató és finom, az ízek lágy harmóniája. Kötelező szervizdíj 12%. Igazán jó volt itt lenni!
Érdekes
2024. december 31., csoporttal járt itt 45 A váci Duna-parton található ez a klasszikus bronzszobor, amelyet 1964-ben készített Mikus Sándor szobrászművész. Azt olvastam, hogy hasonló alkotása Veszprémben van a Hóvirág-lakótelepen. A korsó - víz párhuzam talán a közeli Duna vizére is utalhat. A szobor másik neve Guggoló leány korsóval.
Több más művésznek is készült korsós lány témában köztéri szobra, úgy tűnik, ez sokak számára inspiráló témát jelentett. A szobor mögött emelkedik a Zenepavilon.
2024. december 31., csoporttal járt itt 35Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Előzetes asztalfoglalás nélkül szerettünk volna a szomszédos népszerű étteremben enni, így viszont várni kellett a felszabaduló asztalra. Mivel a Karácsonyház vagy a főtéri Adventi vásár megnézésére már nem lett volna elég az idő, ezért a Művészetek Háza retró épületében lévő kávézóba tértünk be a várakozás idejére.
A terasz tágas, viszont inkább melegebb időszakban lehet kellemes, olyankor a teraszon lévő pavilonban is van kiszolgálás. Bár lehetne akár jó is a hely, vagy úgy is fogalmazhatnék, hogy a tervezők részéről felfedeztem a kreativitást, de valahogy olyan fakó, élettelen, unalmas volt a hely. A pultban kiszolgáló két fiatal hölgy is elég unottan adta elő magát. Asztalszerviz nincs, fizetni is a pultnál kellett, előre. A megrendelt és elkészült italokat is maguk vitték ki a vendégek az asztalokhoz, így a szervizdíj vagy a borravaló nem lett volna értelmezhető. Az árak szerintem nincsenek arányban a kapott szolgáltatással és minőséggel. Az eszpresszó tejjel 750 Ft-ba került, elvileg a felirat szerint Perté márka lett volna, a valóságban fogalmam sincs, de egyáltalán nem volt finom. Carlsberg és Kronenburg 1664 sört csapolnak. Ételek terén rágcsálnivalókat, pl. mogyorót, sós rudat, ropit kínálnak, valamint 7-8 féle sütit is láttam a pultban, de eléggé eldugva. Zserbó (1050 Ft), Isler, sajttorta, puncstorta, répatorta, csokitorta (1200 Ft), ezek nem helyben készült sütemények, és szemre nem is aznapi frissességűek voltak. A házban egyébként színház, kiállítótér, kulturális központ működik. Szombat este disco DJ-vel 4500 Ft-os belépőért. Kösz, nem.