Szent László templom Püspökszentlászló bemutatkozása
A Püspökszentlászlói Kastély és Arborétum területén található a Szent László templom. A templomot Esterházy Pál László püspök építtette 1797-ben a nyaralókastéllyal együtt, egy korábbi templom helyére. Egy latin feliratú homokkő emlékezik meg a templom déli falán a korábbi építményről.
A te,plom belső hossza 13 méter, a fenyőzsindelyes kupola belmagassága 11,75 méter. A késő barokk templom állapota a 19. század második felére erősen romlott, így a 20. század elején felújították gróf Zichy gyula püspöksége alatt. Az új főoltár 1903-ban készült el, melyen a Szűz Mária előtt hódoló Szent László látható. A felújítás során a két mellékoltár is átalakult és egy Mária Szíve-oltárt is kialakítottak. A templom orgonáját, amely a híres pécsi Angster-gyárból került ki, 1907-ben adták át.
Nos, hogy mi volt előbb itt, a templom, az arborétum vagy a kastély, az egy kérdés lehet, igenagyméltóságú szentatya ragasztott-e egy templomot a kastélyához vagy a templomhoz kastélyt, szóval, ha utánaolvasunk, hát remeték voltak itt előbb, valódi szerény, hitbuzgó szerzetesek, aztán templom, és akkor utolérte őket és rájuk épült a nagyhatalmi klerikális pompa.
A templom a kastély mellett áll ma is, külön bejárattal, de az aktuális egyházi főúr bemászhatott a kastély felől a szószékre és teljes ragyogásában jelenhetett meg a falon. Külön érdekessége a szentélynek, hogy ovális alakú, és rendkívül kedves és hasznos idegenvezetőnk szerint ilyen nagyon kevés van az országban. Egyébként igazi kuriózum, szóval ajánlom egyeztetett vezetéssel bejárni.