Hogyan is szólítsuk? A magyarországi mozdonyoknak rendre volt valami beceneve, ez a kedves szokás terjedt el a vasutasok között. A becenevek jelentős része női mivoltra utal, ilyenek, hogy Aranka, Szörnyella, Királykisasszony, Piroska, Babetta stb. A Balatonalmádiban meg a csopaki állmáson kiállított gőzmozdonyokról már megemlékeztünk itt, és meg is tudtuk, hogy az ő nevük bizony Kati volt.
A név a sorozatszámtól függött, a Katik voltak a 375-ösök. Ez a mozdony is az, amelyik a pusztaszabolcsi állomáson áll, mint ipari múmia. 1956-ban készült, a hazai gőzmozdony-gyártás utolsó darabjai között, járt, dolgozott erre meg arra az országban, és itt állt mg 1988-ban véglegesen. Szabadon megcsodálható, bár a vezetőállásba bemászni nem lehet, azt rács védi a vandáloktól. Olvastam, hogy senkit sem zavar, hogy állítólagos önkényuralmi jelkép van rajta, különben sem a szimbólumok a kártékonyak, hanem a mögöttük lappangó eszmék.