Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bányászattörténeti Múzeum Rudabánya
Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bányászattörténeti Múzeum Rudabánya
1 értékelés
Kihagyhatatlan 2019. március 15.barátokkal járt itt
Rudabányán 1997-ben jártam először egy ásványgyűjtő tábor keretében. Azóta többször is megfordultam itt, a szívem visszahúz, pedig a kis település már csak halovány emléke egykori önmagának. A főút mellett lévő múzeum eme dicső múltnak állít emléket.
A múzeum 3 részből áll, a főépületben a helyi bányászat és a bánya története, a vasérctermelés bemutatása a fő irányvonal, az épület mögött egy mesterséges bányavágatot alakítottak ki csillékkel, bányagépekkel, míg a Földvári Aladár kiállítóteremben egy ásványtani kiállítás látható, amely nemcsak Rudabánya csodálatos ásványképződményeit mutatja be, hanem a többi jelentősebb hazai lelőhelyet és ásványait is. A felnőtt belépő 600 Ft, a fotójegy 1000 Ft, de [moderálva - a szerk. ] kuponnal ingyenes volt nekem. Ez a múzeum véleményem szerint a gyűjtőknek, a geológia és mineralógia, a bányászat, illetve Rudabánya története iránt érdeklődőknek lehet érdekes. Nem interaktív, nincsenek extra elfoglaltságok a gyerekek részére. A bánya - amely már évek óta felhagyott - legszebb részén, a tó körül tanösvény és kilátó került kialakításra, innen kb. 2 km-re Szuhogy felé található.