Dornyay Béla Múzeum Bányászati Kiállítóhelye Salgótarján
Dornyay Béla Múzeum Bányászati Kiállítóhelye Salgótarján
Így is ismerheted:Bányamúzeum
3 értékelés
Dornyay Béla Múzeum Bányászati Kiállítóhelye Salgótarján bemutatkozása
2000. december 1-én nyílt meg a kibővített új külszíni géppark a bányamúzeum udvari részén kialakított mesterséges Szt. Borbála táróval. 2001. év bányásznapján került átadásra egy 1:6-os kicsinyítésű aknatorony az ipari skanzen területén. Nyitva tartás:IV. 1-IX. 30. : K-V 9-15X. 1-III. 31.
: K-V 10-14KiállításokKülszíni gépparkA bányaudvaron időrendben (1986-tól visszafelé) helyezték el az elmúlt évtizedekben használt termelőeszközöket, a szállítás gépeit, csilléit. A három keskenynyomtávú vasútvonalon álló szállítóeszközök használatát az épület falán elhelyezett nagyméretű térkép segít értelmezni. Szénbányászat Nógrád megyében a kezdetektől 1946-igA kiállításon a múltat idéző bányász ünnepi viseletek a korabeli szerszámok, világítási eszközök, térképek, statisztikák, a bányamunkához kapcsolódó dokumentumok, fényképek társaságában láthatók. A bányavállalatok által létrehozott kolóniák, iskolák, kórházak, kaszinók, fürdők és sportpályák is ennek a zárt közösségnek az életébe engednek bepillantani. Földalatti bányamúzeumA föld alatti bányamúzeum bejáratát már messziről jelzi id. Szabó István "Vájár" című alkotása. A bal oldalon álló lármafa (klopacska) messzehangzó hangjával évtizedeken át jelezte a föld alatti munka kezdetét és végét, a hirtelen támadó bányavészt. Ezt az eszközt eredetileg az ércbányászatban használták, majd később a kőszénbányászatban honosodott meg.
Kihagyhatatlan 2020. november 3.barátokkal járt itt
Egy több napos Nógrádi utazás alkalmából mentünk el a Bányamúzeumba. A kültéri tárgyak megtekintése után indultunk le tárnába idegenvezetővel. A bejáratnál védősisakot kellett felvenni, minek okát hamar megértettük. Alacsonyak a folyosók. Nagyon érdekes bemutatás volt. Milyen nehéz volt ez a munka és milyen körülmények között. Mindenkinek meg kellene nézni. Tanulhat belőle.
Kihagyhatatlan 2018. július 18.csoporttal járt itt
Előre bejelentkeztünk, nagyobb csoporttal mentünk. Mindannyian kaptunk védősisakot, biztonsági okokból. Mielőtt lementünk, már az akna bejáratánál rengeteg információt kaptunk. Ahogy mentünk lefelé, egyre hűvösebb, és izgalmasabb világ tárult elénk. Lent élethű viaszbábúk, mintha munka közben látnánk a bányászokat.
Nagyon érdekes volt bepillantást nyerni ebbe a teljesen más közegbe, amit nem minden nap láthat az ember. Végig nagyon sok információt, érdekességet hallottunk a vezetőtől, és a végén, mielőtt felmentünk, a bányászok emlékére lejátszotta nekünk a bányászok hímnuszát, amin sokan megkönnyeztünk. Gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt maradandó élmény volt.
Kihagyhatatlan 2017. október 15.gyerekekkel járt itt
Jó egy éve jártunk itt a bányászati múzeumban, akkor szívünkbe zártuk a helyet. Csodáltuk azt a lelkesedést ahogy bemutatták nekünk ezt a rideg földalatti világot, a szénporos- verítékes bányászmunkát, az egész bányarendszer mérnöki zsenialitását és megtudtuk, hogy még több száz évre elegendő szén rejtőzik a lábunk alatt.
Sok helyen láttunk már viaszfigurás történelmi, vagy egyéb panoptikumot, de egyik sem volt komolyan vehető. Itt a döbbenetes élethűség csupán abban rejlik, hogy egykori, valódi bányászok arcáról mintázták a lenti figurákat. Gépek, liftek, szellőzők, szivattyúk, földalatti TMK műhely és az épp munkában lévő, fekvő, hasaló bányászfigurák, bányalóval, a bányában dolgozó kisfiúval láthatók itt és minden az eredeti helyszínen. A felszínen kis kiállítás tekinthetünk meg és a bányászatnál használt kisvasutakból láthatunk jó néhányat. Aki erre jár, ezt semmiképen se hagyja ki, nagyon eredeti és izgalmas program minden korosztálynak. A környék várait se hagyjuk ki. Salgóvár romjai, a Somoskői vár, gyönyörű fekvésű, izgalmas túracélpontok. A két vár között, Eresztvényen a téli időszakot leszámítva működik a Fenyves büfé- mi nagyon finom levest ettünk ott.