Én meg zárva találom a múzeumot. Az ördög húzza a kapucniját az ilyen múzeumra. Ott toporzékolok dühömben, amikor az egyik helyi, aki most mászott ki az árokból a bót elől, arrajár nem tudja, hogy ki kezeli ezt a múzeumot? De, tudja, az XY és nem ismeri? De, itt mindenki ismer mindenkit. Tudja, hogy hol lakik? Persze, azt mindenki tudja és nem mutatná meg? De, ha kell, megmutatja hopp, beült a kocsiba azon árkosan, és mentünk a túlvégre, ahol ki is kiabáltuk az illetékest. De az illetékes közölte, hogy de, az be van zárva, négykor zárt. Mondom, a neten 18 óra van. Tudja, de hiába mondja, hogy ne legyen. Ő bezárt és kész de XY, nyisd már ki az úrnak, meg akarja nézni 5 perc győzködés után a pasi közölte, hogy menjek vissza, átöltözik és jön így is lett. Jött biciklivel, más autójába nem ül be. Ki is nyitott, kiriasztott. A legszebb az egészben a ház, meg akié ez volt. Beléptünk az első helyiségbe, amire az volt kiírva, hogy szatócsbolt és elámultam, tényleg egy komplett szatócsbolt volt, csak túl steril, túl gyári, túl muzeális ez a ház ugyanis Mülleréké volt. Müller néni, akit mindenki szeretett, itt, ebből az ajtóból üzemeltetett az egyik oldalra egy italmérést, a másik oldalra meg egy szatócsboltot. Müller nénit és egész családját elnyelte az undorító magyar történelem a második világháborúban, a helyiek meg Müller néni házát hagyták pusztulni egy darabig, de aztán az emlékeik alapján megcsináltatták Müller néni tiszteletére a szatócsbolt pontos mását. Itt van, megnézheted. Az egész nagy ház, meg a hátsó része is a zsidó családé volt, most a szomszéd két-három portával egyik egy múzeumkomplexum. Bejártuk az összes házat. Beszédes neveik vannak: Tűz háza, Víz háza stb. Szellemesen vannak a téma alá csoportosítva a látnivalók, nem csak falusi tájház, de a környékre jellemző egyéb tevékenységek bemutatására is hivatott. Jól éreztem magam itt, meleg hely ez a szívnek, és hálából természetesen dupla belépődíjat fizettem az úrnak, aki besegített ide. Ajánlom is mindenkinek! (Persze, te ettől még nem fogsz ellátogatni ide, ahogy máshová sem. De ez a te bajod. )