Kihagyhatatlan 2024. márciusban, csoporttal járt ittÉrtékelt: 2024. március 24.
A múzeumot Petőfi Sándor születésének 150. évfordulóján, 1973-ban alapították. Sárszentlőrinci iskolaéve során, 1831-32-ben itt lakott Petőfi Sándor. Az utcai homlokzaton ennek emlékét tábla és a költő bronz domborművű portréja őrzi. Az épületet az 1800-as esztendő táján építették későbarokk (copf) stílusban. Mai küllemét és a hírnevéhez méltó belsőt főleg a 2008-as átadásakor nyerte el. Népi műemléki védettséget élvez. Az L-alaprajzú épület fésűs beépítésű utcavonalon áll, a hozzá kapcsolódó falkerítést kocsi- és gyalogkapu is tagolja. Az udvari oldalán pilléres falmellvédes tornác fut végig. A szobákban búbos- és rakott kemencék, a konyhákban szabadkémények idézik a régi korok hangulatát. A kisdiák az épületnek a gyönyörű, széles főutcára eső rövidebb szárában padlós, tágas háromablakos szobában lakik harmadmagával, csupa úrfiúval- írta a nevezetes eseményről Illyés Gyula Petőfi-életrajzában. Az épület az utóbbi években több fázisban felújítása került. Az emlékházban a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum jóvoltából összeállt egy új, interaktív kiállítási anyag ami nagyban emeli az emlékház színvonalát, nagyon szépre sikeredett.