A múzeum 1951-ben a város kezdeményezésére jött létre, nevét III. Nádasdy Ferencről, az országbíróról kapta. A sárvári vár három emeleti szárnya szolgál kiállítóteremként. A kiállítások során ismereteket szerezhetünk a vár történetéről, a díszteremről és freskókról.
Állandó kiállításként megtekinthető a Nádasdy Múzeumban a híres huszárkiállítás, mely a Nádasdy-és több magyar huszárezred hagyatékát őrzi. Az állandó kiállítás mellett folyamatos jelleggel látogathatók időszaki kiállítások és különböző programok is rendszeresen megrendezésre kerülnek a múzeumban.
Kihagyhatatlan 2023. szeptember 27.egyedül járt itt
Ez az effektus sok helyen előfordul, hogy egy épületen belül találunk meg egy intézményt és akkor külön értékeljük az épületet meg a benne található valamit, holott sok esetben egyik a másik nélkül nem látogatható. De van, hogy igen. Szóval, ha egy várban lévő múzeumot értékel az ember, akkor külön értékeli a várat is?
Ha a tihanyi apátságban lévő múzeumot értékelem, akkor külön értékelés a templom maga és külön a múzeum? Bár a templomból jutsz a múzeumba be. Hát legyen. Akkor itt most a Nádasdy várban lévő múzeumot néztem. A nagy kapu alól nyílik, felsétál az ember az emeletre az ívelt lépcsőn, és ott hopp, máris akad egy pénztár. Megállapodtunk az ott szolgálatot teljesítővel, hogy igen, múzeumot fogok nézni, és be is hatoltam. Egy nagyon erős "vazsi" tájszólással bíró hölgy volt többször segítségemre, erre van fülem, miután Szombathelyen nőttem fel, kalauzolt, utat mutatott. Más termekben meg más hölgyek. senkivel nem volt semmi bajom, mindenki mosolygós volt és kedves. ha kérdeztem valamit és tudták, hát válaszoltak is. Jó séta ez, érdemes megismerni a Nádasdy család történetét. miközben a vár/kastély helyrehozott részeit nézegeted. Impozáns nagyon. Felmásztam a toronyba is, na, ott fent sok látnivaló nem volt, csak a torony belső faszerkezete. . . de közben van két szint is, ahonnan körbe is nézhetsz. Emlékezetes egy szép erdélyi viseleteket tartalmazó folyosórész is, az emberben rögtön felébred a vágy, hogy ezt másoknak is szívesen megmutatja kedvcsinálónak, hogy idecsábítson olyanokat, akik idáig még elkerülték volna ezt a helyet.
Kihagyhatatlan 2019. november 8.gyerekekkel járt itt
Nyáron ellátogattunk a múzeumba, ahol a gyermekeim is találtak érdekes látnivalókat annak ellenére, hogy még kicsik (4,8 évesek). Engem elbűvöltek a csodálatos festett mennyezetek és a kézzel festett porcelánok. Nagyszerű kikapcsolódást jelentett számunkra és a vár körüli séta során hatalmas, idős fákat vehettünk szemügyre. Érdemes ide ellátogatni.
Összeségében remek, de a múzeum része nem lesz a kedvencem, igaz a lovas kiállítás és a gyufaszálakból épített kastélyok nagyon tetszett. Nagyon széphelyen van és este igazán gyönyörűen van kivilágítva, hangulatos és pulzáló. A parkolás ingyenes Sárváron -vérlázító- így nem is kell sokat aggódni, hogy lejár a parkolás.
Kedvenc váram a Sárvári Vár, olasz bástyáival egészen szép állapotban maradt fenn. A közelben nyaralva nem hagyhattuk ki ismételt meglátogatását. A múzeum két részre osztható, a huszár kiállításra és a hagyományos régi bútorokkal berendezett szobákra és termekre. Mindkettő kellően érdekes, a bemutatáshoz a modern technika vívmányait ( video,.
számítógépes programok )érdemes lenne felhasználni. A bútorokkal berendezett termeknél a bútorok stílusa sehol nem szerepel, nem mindenki ismeri fel az empire vagy a rokokó stílust. A huszárkiállítás szöveges része picit tömény, de összességében szép élmény volt a látogatás.
Sárvár városának szívében található a Nádasdy vár, amely ma már múzeumként üzemel. Szépen fel van újítva, de mégis nagyon jól visszaadja a régmúlt korok hangulatát. A várat körbe egykoron vizesárok védte, és egy kőhídon keresztül lehetett a várkapun bejutni. Ma a vizesárok egy szép kis park, ahol a gyerekekkel jókat rohangáltunk, van néhány szobor is.
A vár területén lévő kiállítás inkább felnőtteknek érdekes, a gyerekeket még nem kötötte le (nem interaktív, hanem a klasszikus "nézegetős"). A díszterem freskói, a Nádasdy óra és a Wittelbach család (a vár utolsó lakói) szalonjának berendezési tárgyai figyelemre méltóak. Állandó kiállítás mutatja be a huszárok életét. A múzeum hétfőnként tart zárva, viszont júliusban és augusztusban, azaz a nyári csúcsidőszakban, amikor a legtöbb vendég látogat el Sárvárra, este 9-ig látogatható a múzeum, így az egész napos strandolás után is útba lehet ejteni.
Az értékeléseket az Ittjártam.hu felhasználói írták, és nem feltétlenül tükrözik az Ittjártam.hu véleményét. Az átlag számításánál figyelembe vettünk 212 darab olyan értékelést is, melyet szöveg nélkül, csak pontozással adtak le partneroldalukon, a szallasvadasz.hu-n.