Elég feltűnő szobor Martsa István szoborlánya ezzel a kürttel, ha Siklóson megyünk a várba, vagy ha jövünk onnan, szinte mindig útba is esik. Ha meg már ott van, gondolatokat is sugall. Keresgéltem, hogy mi is ez, hát zenélő kislány néven találtam meg. De ez egy nem annyira kislány és éppen nem is zenél.
Ha valaki belerivall egy vadászkürtbe, arra nem azt a kifejezést használjuk, hogy zenél. . . megvan! Vadászkürt! Pár lépéssel feljebb van egy un. vadászati kiállítás! Talán azért. . . A másik meg az, hogy kürtöslánynak hívni azért nevetséges, mert szerintem az ember egyből a kürtőskalácsra asszociál. . . de persze van egy hivatalosabb verzió is: amikor avatták a szobrot 1967-ben, akkor Oláh István vezérőrnagy nagy ünnepélyesen megnyitotta a fúvószenekari találkozót itt. Hát talán ezért ül itt. És két fújás között pihen.