Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

A FEJEDELEM SZOBRA

II. Rákóczi Ferenc szobra SiófokII. Rákóczi Ferenc szobra Siófok a térképen

Érdekes 2024. szeptemberben, a párjával járt ittÉrtékelt: 2024. október 4.
Ajánlom a helyet másoknak is!
Mondhatni, hogy Varga Imre Fő téri szobrai sorának végén van II. Rákóczi Ferenc ülő szobra, nekem mégis inkább úgy tűnt, hogy a tér mintegy közepére helyezve központi helyen, az előtte lévő teret átlátva, valóban trónolva ül a fejedelem.
No persze, így is nagyon eltér az ábrázolás a megszokott délceg lovas szobroktól. Varga Imre alkotásait ismerve persze több példa is eszünkbe juthat, amikor a mű hősét leemeli a korábbi piedesztálról, és emberközelbe hozza. Ez is ilyen.
Rákóczi itt még fejedelmi jelképekkel kísérve talán mégsem trónszékben, hanem egy akkor szokványos reneszánsz karosszékben ül, és ablakrácsok mögött ülve, körbezárva néz vissza az életére.
Varga Imre szobrászművész Siófokhoz való erős kötődését ismerjük. De mi a kapcsolat II. Rákóczi Ferenc és Siófok között? 1705-ben II. Rákóczi Ferenc fejedelem a város mai címerének alapjául szolgáló rajzolatú pecsétet adományozott Fok falunak. 2005-ben, a pecsétadományozás 300. évfordulóján került a szobor végleges helyére, a város Fő terére.
Ma már nem igazán érthető egy pecsét ilyen szintű jelentősége, de az általános írástudatlanság korában fontos bizonyító eszköznek számított, mert szerepelt rajta tulajdonosának szimbolikus képe. Rangot, elfogadottságot képviselt.
Milyennek találod ezt az értékelést?
Fényképek (5)
II. Rákóczi Ferenc szobra Siófok - EgyébII. Rákóczi Ferenc szobra Siófok - EgyébII. Rákóczi Ferenc szobra Siófok - EgyébII. Rákóczi Ferenc szobra Siófok - EgyébII. Rákóczi Ferenc szobra Siófok - Egyéb

II. Rákóczi Ferenc szobra további értékelései

2023.10.26a párjával
Kihagyhatatlan
A Fő téren áll ez a szobor közel a víztoronyhoz. Tetszik, hogy többféle anyag párosításával jött létre az impozáns mű. Tekíntélyt, nyugalmat áraszt miközben az ember elgondolkodik a kor történelméről és a fejedelem tudásáról, műveltségéről.
2022.10.20egyedül
Érdekes
Érdekes Rákóczi szobor ül Siófokon a Fő téren, a sok Varga Imre mű sorának végén. Ez az egész tulajdonképpen egy nagy szoborpark így. És Rákóczi Ferenc fejedelemben mi az érdekes? Hát talán az, hogy olyan franciás. Valahogy a habitusa szokatlan. Gondolkodtam, hogy miért, de lehet, hogy az...
Népszerű szállások a környéken
Villa 55 & Pool Siófok - Napi árak önellátással
Villa 55 & Pool Siófok
45.000 Ft / 6 fő / éjtől ellátás nélkül
CE Plaza Hotel Siófok - Őszi wellness élmények
CE Plaza Hotel Siófok
79.900 Ft / 2 fő / 2 éjtől teljes panzióval
Prémium Hotel Panoráma Siófok - Őszi szünet
Prémium Hotel Panoráma Siófok
97.800 Ft / 2 fő / 2 éjtől félpanzióval