Siófokon a Főtéren található a Dél-Balatoni Kulturális Központ épülete előtt a Professzor szobra, melyet Varga Imre szobrászművész készített 1977-ben. A szobor a Debreceni Református Kollégium polihisztorának, Hatvani István professzornak állít emléket.
Mintegy véletlenül bukkantunk rá Siófokon a Fő térre, nem készültünk nyilván eléggé, hogy itt egy valóságos szoborparkot találunk. Nem győztük kapkodni a fejünket, mennyi kitűnő Varga Imre alkotás van itt, de másoké is. Az idő már szorított bennünket, indulni kellett dunántúli túránk következő állomására, így csak a legfeltűnőbb Varga-műveket vettük szemügyre.
Mivel nemrégiben voltunk néhány napot Debrecenben, ahol a híres Református Kollégiumot is meglátogattuk, azonnal felismertük A professzor című szoborban Hatvani Istvánt, a kollégium 1700-as években működött nagyhírű polihisztor tanárát. Most utólag azt olvasom, hogy érthetően Debrecenben van a szobor eredetije, ez itt másolat. De mi sajnos az eredetit nem láttuk a cívisvárosban, tetszett nekünk ez a siófoki másodpéldány is nagyon.
Tovább tallózva az ittjartam siófoki ajánlatai között, ráakadtam a Professzor szoborra is. Ebben a víztorony melletti parkban elég sok szobor van, és elég sokat értékeltek is már mások Például ezt is. Szintén Varga Imre szobra, mint annyi más alkotás is a városban, és éppen szembe ül a művelődési házzal, talán nem is véletlenül.
A feltételezhetően rizsporos parókát viselő bölcs tanár alakja másolat, az eredeti Debrecenben van. Keze egy könyvön nyugszik, pontosabban a könyv fölé tartja a kezét, igen szimbolikusan. Hatvani István polihisztor emlékét őrzi.
Az értékeléseket az Ittjártam.hu felhasználói írták, és nem feltétlenül tükrözik az Ittjártam.hu véleményét. Az átlag számításánál figyelembe vettünk 19 darab olyan értékelést is, melyet szöveg nélkül, csak pontozással adtak le partneroldalukon, a szallasvadasz.hu-n.