Így is ismerheted:Varga Imre, a nemzet művésze szobor
4,4
10 értékelés
Varga Imre szobrászművész neve a siófokiak számára ismerős lehet, hiszen amellett, hogy a városban született, tanult, számos alkotásával találkozhat Siófokon. 2021. november 26-án avatták fel a szobrot, mely Varga Tamás keze munkáját dícséri.
Kihagyhatatlan 2024. október 4.a párjával járt itt
Siófok Tourinform Irodája nemrégiben kiadott egy olyan prospektust, amelyben felsorolják a városban lévő összes szabadtéren elhelyezett szobrot. Összesen 64-et! Erre a városra már több szlogenszerű elnevezést is aggattak, de ez alapján hozzájuk lehetne sorolni azt is, hogy Siófok a szobrok városa.
Nem tudom, mennyire van ez azzal összefüggésben, hogy itt született az elmúlt évtizedek szerintem legnagyobb magyar szobrásza, Varga Imre. Ahol egy ilyen művésznagyság születik és lokálpatriótaként tartja szülővárosával a kapcsolatot, ott nyilvánvaló lehet a plasztikus művészet iránti köz-vonzalom, ami kiterjed más művészek alkotásaira is. Varga Imre alkotásai tehát érthető módon jelentős számban találhatók meg az itteni köztereken. A listában 11-et találtam. Ugyancsak számos műve van Siófokon a fiának, Varga Tamásnak is, aki apja nyomdokain szintén szobrász lett. Kezdjük is hát a siófoki szobrok bemutatását kettejük találkozásával. A kikötő bejáratánál, a Rózsakertnél áll a fiú alkotása, amely Varga Imre, a Nemzet Művésze címmel állít emléket az apának. Naplementekor jártunk ott, ezért a képeken az alkony sárga fénye festi be a szoboralakot. Mondhatni stílszerűen, mert Varga Imrét itt megfáradt, idős embernek láttuk. Arcán bölcs rezignációval ül a padon. Valahová a távolba, el, messzire a Balatonra néz a művész. A pad másik oldalán a tó ismert legendájából a Sió tündérének kis alakja látható. Bár mi először arra gondoltunk, ő a művész éteri múzsája. De hát így is lehet.
És hát Varga Imre! (Éssel és háttal nem kezdünk mondatot! ) De hát Varga Imre! Egészen idáig mennyi szó esett itt róla! A művei telelakták Siófokot, a szülővárosát, és a Munkácsy és Kossuth-díjas szobrászművész, Siófok díszpolgára maga is idekerült, ebbe a városnyi szoborparkba!
Fia, Varga Tamás állított itt emléket édesapjának, és a jelenet, amit a szobor ábrázol, a találkozás a Balaton tündérével. De hát mi más is lehetne? Pont itt, a rózsakertnél, a hajóállomásnál, a móló tövében, idevaló ez, bizony! Csak tudja meg mindenki, hogy ki díszítette végig a várost az izgalmas, érdekes műveivel! Ő volt az, meg a fia!
Az értékeléseket az Ittjártam.hu felhasználói írták, és nem feltétlenül tükrözik az Ittjártam.hu véleményét. Az átlag számításánál figyelembe vettünk 8 darab olyan értékelést is, melyet szöveg nélkül, csak pontozással adtak le partneroldalukon, a szallasvadasz.hu-n.