A "söjtöri öreg platán" kb. 200 éves, magassága 38 m magas, törzskerülete 628 cm. A régi képek tanúsága szerint már az 1900 éves elején is öreg faként pompázott a Festetics kastély parkjában, ahol szívesen üldögéltek árnyékában a grófi kastély lakói. Többször megfordult itt Deák Ferenc és Vörösmarty Mihály is.
Napjainkban a hajdanvolt kastélykert és az öreg fa szabadtéri rendezvények közösségi színtere, valamint a helyi ifjúság kedvelt találkahelye.
Amikor néhány éve Söjtörön voltam, hogy megcsodáljam a haza bölcsének szülőházát, bevallom, még nem volt róla tudomásom, hogy egy ilyen famatuzsálem is kötődik ehhez a településhez. Azóta egy icipicit műveltebb vagy érdeklődőbb lettem, és csak előkerült a gondolat, hogy ezt a szégyenpírt is lemossam magamról, elmegyek és megnézem az óriásplatánt.
Korán esteledik így december végén, nagyon nehéz délutánom volt, árokba csúszott az autóm, helyi jóemberek traktorral vonszolták ki, hogy a világvégén ne ragadjak, szóval estére értem Söjtörre, úgy, hogy a lenyugvó nap sugarai még bujkáltak a fa a ágai között, és igaz, hogy tulajdonképpen zárt területen van, hiszen az a bizonyos Festetics-kastély aminek a kertjében áll, most Deák Ferenc általános iskola, és eléggé körbe van kerítve, de azért találtam rést, hogy odamehessek tisztelegni a fa előtt. Már nem kert, nem park ez, sportpálya van a nagy törzs mellett, de egyik hosszú, messzire kinyúló ága még ma is őrzi Vörösmarty vagy Festetics grófnő elhangzott szavait. Szép kis séta volt, nekem megérte. Hogy hány éves a fa? Az Év fája oldalon azt találod egyszer, hogy "csak" 200, egy másik oldalon 400-600 évesre becsülik a korát. De mi mindent megért már! ! És ma is itt áll büszkén, terebélyesen, mintha mi sem történt volna!