A Szentesica forrás mellett található emlékművet 2001. május 26-án avatták fel. A forrás köré szőtt legenda szerint Koppány legyőzését követően, Szent István király.
Somogyvárról, csak ez az egy emlékhely van fent a lapon, pedig vannak itt sokkal látványosabbak, nagyobbak is, de azokról majd később. Szóval, Koppány és ez a vidék - Somogyország - neve összeforrt a tudatunkban, a lázadó vezér, aki megpróbálta a legendáink szerint Géza halála után megkaparintani a fejedelemséget, és aki megpróbált valahogy küzdeni, a beáramló here, parazita keresztény kultusszal, itt élte életét, és a halála is az ősi magyarságba vetett hite lett.
Ez az emlékhely, nem fényes és sokmilliárdos diadalív, mint ami adatott a történelmünk koronás élősdijeinek, ez csak egy forrás, két faoszlop, meg a tarsolyveret, egy emlékkő a gazban. Autóval is megközelíthető, már régen is azzal jártam itt, hepehupás zötykölődés, de gyalog sincs messze a falu szélétől. Érdemes hely, kicsit eltöprenghet az ember az igazságokon meg az igazságtalanságokon, meg, hogy a történelmet mindig a győztesem írják, alakítják szándékuk, érdekeik, tetszésük szerint.