Sopron Várkerületének kellős közepén lévő Kultúrpreszó kávéinak pörkölése a 42 Coffee-nál, Budapesten zajlik. A vendégek elfogyaszthatnak egy kellemes reggelit, sütizhetnek, , de akár gin tonicozhatnak is. Sőt, magyar tervezők egyedi termékei között is válogathattok, ha betértek is, többek között például a Matyodesign, Balkan Tangoo, Artista fashion, Yakira és Folenta design is képviselteti magát.
Családi reggelit költöttünk el itt. Az étlapot meglátva azonban elcsodálkoztunk az árakon! Kifejezetten magasak és bár a kapott ételekkel, italokkal összességében nem volt gond, ár-érték arányban nem éri meg.
Az első találkozás a Kultúrpresszóval nem volt éppen kellemes. Azóta jó pár év eltelt, és tiszta lappal indulnak nálam, mint bárki más. Az egyik közeli helyen ebédeltünk, s mivel úgy tudni, ez Sopron egyik legjobb vagy A legjobb újhullámos kávézója, ezért ide jöttem be. Az őrlőben egy prémium kategóriás etiópiai kávé volt, ebből kértem egy Cortadót.
Mondjuk elég drága volt, 780 Ft-ért még annál is lényegesen drágább, mint Budapesten szokásos a hasonló zsánerű helyeken, de tényleg finom volt. Nagyon harmonikus íze volt. A beltér vagány, fiatalos, multikulturális, az az igazság, hogy meglehetősen hipster az én megítélésem szerint. A falon hatalmas betűkkel egy Robert Capa idézet. A világhírű fotós is magyar származású volt. A pultban lévő házias sütemények 1280 Ft-ba kerültek és igazán csinosak voltak. Paleo csokimousse, gesztenye revolúció, gyümölcsös ricotta torta, somlói torta, Mimóza torta. Bagel szendvicset (1680/1980 Ft), Rugelachot is lehet enni. Szilvás és mogyorókrémes töltelékkel 890 Ft-ért. A Ben&Jerry jégkrém 1180 Ft. Nem rontva az üzletet, de nem tudom szó nélkül hagyni, hogy szintén itt a Várkerületben pár házzal lejjebb egy másik vendéglétó egységben csak 990 Ft. . . Minden asztalon egy hanyagul/véletlenül odavetett könyv pihent. Az enyémen az "Írásból felmentve" címet viselt. Írója: Hámos György, életemben nem hallottam sem róla, sem a regényéről. 1973-as kiadás. Ha nem kávét, akkor a Fritz Kola termékeit ihatjuk vagy Mort Subite meggyes sört vagy nem kevesebb, mint 10 féle nemzetközi gin & tonic közül is válogathatunk. Nagyon jó kis hely, hiába drága (persze a sok Ausztriából átjövő utazónak nyilván nem), de kétségtelenül 5 csillagos.
Kiválo kávé, finom sütemények és rendkivül udvarias kiszolgálás! Gratulálok a tulajdonosnak, hogy ilyen nagyszerü csapatot sikerült kialakitania! Ajánlom minden kedves Sopronba látogato vendégnek!
Véletlenül tértünk be júniusban, csak egy jó kávét szerettünk volna inni. A kávé nagyon finom volt, isteni finom kólát (Fritz kóla) és isteni finom (sajttorta)sütit ettünk. Minden tekintetben egy szuper hely, viszont a számlát meglátva majdnem elájultunk. Nagyon drága hely, de ez most megérte!
Én általában nem kávézom, a lányom cipelt el ide. Már belépve nagyon tetszett a berendezés, a modern elemek ötvözése a régmúlt emlékeivel. Ahogy a név is mondja "Kultúrpresszó". A kiszolgálás rendkívül barátságos és udvarias.
Különösen a vastag keretes szemüvegben hozzánk lépő fiatal pincér srác a maga lófarkas hajával, hipsteres öltözékével, de nagyon barátságos könnyed stílusával növelte a fonom kávé élvezetét. Valahogy így képzelem a kellemes helyeket . . .
Sopron első újhullámos, azaz specialty kávézója, már csak azért is megérdemli a látogatást, mivel a budapesti hasonszőrű helyeken szerzett tapasztalatok alapján kiváló minőségű alapanyagokból a legkiválóbb gépeken főzik a feketét. Központi elhelyezkedés a Várkerületben, kiülős terasz, a hatalmas üvegportál mögött trendi, modern, igényes berendezés.
A zárás előtt több mint 30 perccel léptünk be, 2 asztalnál ültek 4-en. 1-1 eszpresszót kértünk (volna), de nem kaptunk semmit, ugyanis félig felnézve az asztaltól az egyik "civil" ruhás férfi közölte, hogy már zárva vannak. Még én kértem bocsánatot, hogy a nyitott ajtón, nyitva tartási időben be mertünk jönni, már csak azért is, mivel mások is voltak benn, akik nem a személyzet tagjainak tűntek. Hát ennyi volt a mi rövid látogatásunk a Kultúrpresszóban, aznap máshol ittunk kávét.
A Kultúrpresszó méltán viselheti e nevet. Valóban kulturált hely, ahol még az étlap és itallap is a kultúrát terjeszti, remek kis írást olvastunk benne 1933-ból a vidéki és a fővárosi éjszakai élet különbözőségéről. A kávé új hullámos, remek, ez is volt a cél, mármint hogy megízleljük a „fekete levesüket”.
A pincérnő nagyon kedves volt, férfi kollegája nem leplezett bizalmatlansággal méregetett minket. A beltér dizájnos, az árak értékarányosak, az ételválaszték izgalmas, kencéket kínálnak kiflivel, többek között tonhalkrémet, padlizsánkrémet, zakuszkát, csirkemáj-pástétomot, de mi már akkorra öt helyen is ettünk ezt-azt, beleértve egy teljes ebédet is, így aztán egyiket sem próbáltuk ki. Jó szívvel ajánlható kiváló hely ez.
Soproni városnézésünk során véletlenül jutottunk el ebbe az érdekes kávézóba. Egy kis pihenés gyanánt leültünk a teraszon, s jólesően nézelődtünk. Először természetesen a körülöttünk levő kis asztalokon láttuk meg a könyveket. Voltak itt versek, novellák, mindegyik asztalka tetején könyv kínálta magát.
Beljebb menve még több látnivalót csodálhattunk meg. A falak mentén ajándéknak valókat, a plakátokat, a berendezést, no és a csodás sütiket, pitéket, sós kiflit, amelyből mindjárt rendeltünk is a kapucsínónk mellé. Hamarosan meg is érkezett az asztalunkhoz a szépen díszített itóka, s a régen nagy kedvencem, a sós kifli. Ráérősen eltöltöttünk itt jó órát, finom volt és jól esett az enni-és az innivaló is, kedves kiszolgálókkal is beszélgetve, szép emlék marad számunkra a Kultúrpresszó. Biztosan eljövünk újra, ha Sopronban járunk.