Még nincs helyezése városi Egyéb látványosság közül
A Kisvárkerület különleges átjárója, a Festőköz a Rejpál-ház mellett és az Ikva-patak hídjához vezet. A nevét onnan kapta, hogy a kékfestők ezen keresztül vitték vásznaikat szárítani a városi festőház padlására.
Legutóbb északról gyalogosan közelítettem meg a Várkerületet a szállodánk irányából, a szűk kis sikátorokon keresztül, macskaköveken lépkedve. Ez a kis köz azonnal figyelmet érdemelt, korábban nem ismertem a történetét. Azért nevezték el Festőköznek, mert a kékfestők itt vitték a vásznakat szárításra a városi festőház padlására.
A Festőköz a Várkerület északi részéhez fut ki, az Ikva patak hídjától. A Festőköz nevezetes épülete a Rejpál-ház, a XVII. században épület, cipészműhely és a Kőkapu vendéglő működött itt. A Festőházat 1904-ben bontották el, de az érdekes sikátor megmaradt. A korabeli feljegyzések szerint 3 kékfestő mester is dolgozott Sopronban a XVIII. század 2. felétől. Itt volt a közelben a Halpiac is. A Festőköz előtti kis téren Soproni Horváth József Munkácsy-díjas festőművész mellszobra látható.