Kihagyhatatlan 2022. augusztusban, gyerekekkel járt ittÉrtékelt: 2022. november 27.
Sopron Főterén található a Gambrinus-ház a Kolostor utca felőli részen, amely a sok szép, látványos régi épület közül talán a legjobban tetszett számomra. Pár évvel ezelőtt, még a covid járvány előtt, egy hangulatosan berendezett étterem és söröző működött itt, de az idei évben már sajnos a vendéglátó helyet nem találtuk nyitva. A csinos kétszintes fehérre vakolt épületet Luxemburgi Zsigmond magyar királyunk adományozta Sopron városának, és a XV. században itt működött a városháza több mint 70 éven át. Az eredetileg gótikus stílusban épült házra a később századokban reneszánsz, majd barokk és rokokó, végül szecessziós elemek is kerültek, ekkortól nemesi származású családok használták lakóépületként. A kapualjban fennmaradt a gótikus kettős ülőfülke. Az épületnek van egy másik (hátsó) bejárata is az Új utca felől. A Gambrinus-házban írta meg 1490 körül Gugelweit János városi jegyző a Soproni virágéneket, amelyből sajnos csak 2 sor maradt fenn. A ház névadója, Gambrinus a nagy sörkedvelő és sörivő (I. János brabanti herceg fia), több sörfőzde és kocsma névadója Európa-szerte.