Kihagyhatatlan 2021. július 15.a párjával járt itt
Közép-Európa egyik történelmi különlegessége, úgy értettem, hogy ilyen, un. háromosztatú zsinagóga nem is maradt nagyon fenn máshol. Tulajdonképpen tizenvalahány család használta összesen egykor. A nőknek az udvarra sem volt szabad addig belépni, míg a férfiak ott tartózkodtak.
Azután egy keskeny résen át mehettek az udvaron át a hátsó kapuhoz, ahol bemehettek a részükre fenntartott külön helyre, és ahogy ZigZag asszonyság írja, három vékony résen át nézhettek volna az imaterembe. De nem néztek, ültek a falnál a padon, hallgattak. Kipróbáltuk, hogy szól ez így. . . Mennydörögtem lent valami imát és tényleg, az akusztika jól működött hátul is. A mikve a harmadik rész, ezt - állítólag - minden reggel mindenki használta a közösségből. Hmmm. . . egy keskeny létrán lemászni oda a mélybe. . . életkortól, állapottól függetlenül. Érdekes. De nagyon tanulságos a látogatás, különös izgalmakat rejt ez az ódon épület az un. Új utcában.
Sopronban töltött hosszú hétvégénk során a belváros szívében található Ó Zsinagógába véletlenül tértünk be, a környéken voltunk egy galériában, és itt javasolták, hogy a pár házzal mellette lévő régi zsinagógába is érdemes ellátogatni.
Az épület története mesébe illő, 1300-ban épült, 1526-ban, a zsidók elűzését követően elnéptelenedett a környék, és nem használták többé eredeti funkciójában. Teljesen átépítették, s egészen az 1960-as évekig lakóházként használták az épületet, csak ekkor, a belváros szisztematikus régészeti felmérése és feltérképezése során bukkantak rá az egykori zsidó imaházra. A fő teremben látható az Áronfülke és a hatszögletű szószék, amelynek csak az alapja eredeti. A nőknek egy elkülönített keskeny imatermük volt a hátsó részben, ahonnan 3 kis résen keresztül lehetett benézni a nagyterembe. A kertben fennmaradt a rituális fürdő. A felnőtt belépő 800 Ft-ba került.