Nem mindennapi élmény világi emberként egy több mint 500 éves kolostor falai között vendégként, átutazóként megfordulni, megpihenni. A pálosok által alapított, majd a karmeliták által használt kolostor történetében egy kicsit benne van Közép-Európa vérzivataros korlenyomata is. Az aktuális politikai helyzet alakította az itteniek sorsát is.
A kolostor felújítása Kovács Gábor üzletember és műgyűjtő nevéhez köthető, aki a KOGART Galéria tulajdonosaként 2004-ben vásárolta meg az akkor már üresen álló kolostor épületét. Nagyszerű álom valósult itt meg, az épület újjászületett a nagyközönség számára, de a régi értékeket megőrizve. A 2 éves felújítást követően, 2011-ben nyitott meg itt a szálloda, elvonulási központ, meditációs és rendezvényház. A szállóvendégek a csodálatos refektóriumból átalakított étteremben étkezhetnek. A szobák a kerengőből nyílnak, amely egy kellemes belső udvart fog körbe. Itt lehet relaxálni, pihenni, napozni. Az emeleten érdekes, megújított formában találjuk a könyvtárat. A folyosóról nyílik egy kis ablak, ahonnan be lehet nézni a szomszédos templom karzatára, illetve az egész templom innen felülnézetből látható. Tetszett, hogy a régi kőlépcsőket megtartották az épületen belül is. De a fürdőszobák, a zuhanyzó teljesen modern, profi. Nagyon tiszta, kulturált, csendes hely, valóban a magunkba fordulást, szellemi elmélyülést, elcsendesedést, békekeresést szolgálja itt minden körülmény. A szobák tágasak, nagy alapterületűek, boltívesek. Szolidan berendezettek, a falak hófehérre vakoltak.
Fantasztikus, csodálatos hely! Csak a legmagasabb szinten beszélhetek, írhatok róluk. Kedvesek, mosolygósak, segítőkészek. Gyönyörű a felújított épület, a kertje, különleges a könyvtár kialakítása, a közösségi termek, minden szabadon látogatható. Értékes kiállításoknak adnak helyet.
Kár, h szentmise a meghirdetett rendszeres reggeli napi időpontban nincsen mindig és nem mindegyik recepciós tudja. Ezért 4* a szolgáltatásra. Visszavonulásra, pihenésre, feltöltődésre kiváló. Az egész komplexum kipróbálásra érdemes.
Nehéz megtalálni az illő és méltó szavakat, amik leírják ezt a csodás helyet, annyira az ott-tartózkodásunk hatása alatt állunk még mindig. Lélekemelő élmény már a megérkezés is a hotelbe: szentek szobraival végigdíszített lépcsősor vezet fel a dombra, ahol az erdővel körülvett kolostor áll.
Az emelkedettség pedig minden egyes lépéssel tovább fokozódik, ahogy haladunk befelé az épületben: a szívélyes és személyre szóló fogadtatás után a földszinten a szerzetesrend bemutatása történik a falakon, érdekes kiállítással egybekötve, az emeleten pedig csodálatos körfolyosón végighaladva jutunk el a szobákba, amik láttán a lélegzet is eláll. Volt szerencsénk megnézni egyszemélyes cellát, amiben szintén minden megvan, ami a legalapvetőbb kényelemhez szükséges, de a superior kétszemélyes lakrész a hatalmas belmagasságával, a métervastag hófehér kőfalaival, a parányi kis kukucskálóablakával, a kényelmet, szépséget és praktikumot kiválóan ötvöző fekvőhellyel, a belső lépcsővel megközelíthető fürdőrészlegével maga a tökéletes helyszín a nyugodt, visszavonult pihenésre. Puritán luxus, talán ez a legjobb szó rá, mert tárgy alig akad a szobában, de ami van, az bizony mind a legminőségibb. A maximális tisztaság árad mindenből. Csodálatos az étterem és az összes közösségi tér is, a második emeleti könyvtár is hosszú időre biztosítana nekünk (nem csak) vallásos irodalmat. Az étkezés a fine dining jegyében valósul meg, kizárólag kiváló alapanyagokból gondosan elkészített apró fogásokat kóstolhattunk. A személyzet figyelmessége, udvariassága szintén szavakon túli, a személyes kontaktokon túl, megérkezésünkkor a szobánkba lépve az igazgató úr névre szóló köszöntő levele várt minket az íróasztalon. Mindenképpen visszatérünk ide.