2004 óta, a Sopron belvárosához közeli Papréten, az egykori zsidó gettó helyén, közvetlenül az ortodox zsinagóga mellett áll a Holokauszt-emlékmű. A kétezer, Sopronból elhurcolt zsidó tragédiája előtt tiszelgő alkotást Kutas László szobrász készítette.
Az ortodox zsinagóga előtti téren áll, a buszparkoló és közparkoló között. A hely éppen ezért méltó is, meg kissé észrevétlen. A felakasztott kabátok, rajtuk a sárga csillaggal elég beszédesek. A szombathelyi emlékművet idézik, ott van egy igen hasonló a főtér sarkán.
Itt még a cipők is fokozzák az emlékmű összetettségét, a környezetet határoló rács is elég stílusos.