Széchenyi István gróf állószobra a róla nevezett tér nyugati végében található, a Várkerület déli oldalán. 1897. május 23-án avatták fel, a régi vasútállomás irányába néz, és érdekesség, hogy nem a tér közepén helyezték el. Széchenyi volt Sopron város első díszpolgára, mint megtudtam a szoborról szóló információkat olvasva.
A szobor talapzatán a gránit lapokon az alábbi idézet olvasható 4 nyelven - magyarul, németül, angolul és horvátul - a 4 égtáj irányába: A hazaszeretet azon szent láng, melyért, bármily gyermeki érzelemnek gúnyolják is azt a világ hidegen számító cosmopolitái, nincs mit pirulnunk, mert a legtöbb magasztos cselekedet mégis innen vette, innen veszi, és innen fogja venni a Földön eredetét. Az idézet Széchenyi István Magyar Tudományos Akadémián elhangzott beszédéből ered, melyet 1846. decemberben mondott el. A téren fék, bokrok, virágok, padok találhatóak.
Az értékeléseket az Ittjártam.hu felhasználói írták, és nem feltétlenül tükrözik az Ittjártam.hu véleményét. Az átlag számításánál figyelembe vettünk 3 darab olyan értékelést is, melyet szöveg nélkül, csak pontozással adtak le partneroldalukon, a szallasvadasz.hu-n.