A Szent István tér 1. , Scotti Udvarház épületének története Sümeg legjelentősebb kultúrtörténeti és műemléki látnivalói a Szent István téren várják a látogatót. A nemesi belváros egykori kúriái közül jobbról az első a XVIII. század elején épült Scotti-kúria.
Hosszan elnyúló, vidékies barokk homlokzatával, szép, boltozatos kapualjával és árkádos tornácú udvarával a sümegi barokk házak jellegzetes képviselője. Eredetileg a Tallián család építtette, majd az 1700-as évek közepén Padányi Bíró Márton püspök vásárolta meg. A Tarányi családtól került névadója, az olasz Scotti Bertalan hadnagy birtokába. Scotti Kisfaludy Sándor barátja volt, Milánóból a költővel jött Magyarországra. Az étterem kerthelyiségében a gyönyörű mediterrán stílus érvényesül, a kert közepén kis halastóval, melyben díszhalak úszkálnak. A tó feletti hídon át is lehet kelni. Az étterem belső tere 2012-ben art deco stílusban újult meg. A konyhánkról csak röviden annyit, hogy megtalálható minden ami szem-szájnak ingere: kemencés ételek, pizzák, olasz tészták, igazi helyi specialitások. Szeretetteljes és nagyon barátságos vendéglátásban lesz része annak a kedves vendégnek, aki a Scotti Udvarházat választja.
Az étterem Sümegen egy szép környezetben található. Kupon fűzet révén találtunk erre az étteremre. A belső hangulata is nagyon megfogott bennünket. Hát a pincér már nem volt olyan kedves mikor megtudta, hogy kuponosok vagyunk , Folyamatosan a szabályait hangsúlyozta ! /Ezen azért meglepődtünk, mert más helyeken csak elkérik a szelvényt és ennyi.
Kellemes hangulatú árnyékos hely, nagyon kedves hölgy volt aki kiszolgált minket. Az ételek nagyon finomak voltak, nagy adag volt. A limonádé is isteni finom. Pozitívum pluszban: halászlét kihozták hal nélkül, és még kedvezményt is kaptunk a számla végösszegéből, mert a halat nem kértük.
Sümegre indultunk kirándulni és már előtte héten megnéztük az ittjartam. hu oldalon, hogy hol is tudnánk enni egy jót. Volt 50%-os kuponfüzetünk, amelyben ez az étterem is szerepelt. Nem olvastunk jó véleményeket, így eléggé elbizonytalanodtunk. Egyik ismerősünk ajánlására (aki a nyár közepén már járt itt) végülis mégis ide tértünk be.
Belépve a kapualjon egy nagy udvar fogadott minket, ahol nem ült senki sem (akkor éppen). Bent az étteremben viszont sokan voltak, két üres asztal volt érkezésünkkor, viszont folyamatosan érkeztek közben vendégek az udvarra is. Az étlap készhezvételekor kicsit meglepődtünk, nyomtatott lapokat kaptunk, műanyag zacskós dossziéban. Két pincér volt csak, így elég lassan ment a rendelés felvétele és kihozatala. Rögtön pálinkával kínáltak minket (augusztus 20-ára hivatkozva), ami finom volt. A rendelés leadásakor meg sem kérdezte a pincérnő, hogy innánk-e valamit, nekünk kellett utána szólni. Finom hűtött bort kaptunk és a limonádé is ízletes volt. A leves melegen érkezett ki, kicsit íztelen volt, viszont a májgombóc ízesítése ellensúlyozta ezt. A főétel jó ízű, finom és árban is elfogadható volt mind a két étel. Viszont lehetett volna kiadósabb adag, nekünk legalábbis kevés volt. Lehet, hogy az egész napos kirándulás miatt, de mi még desszertet is ettünk. Megkoronázta a napunkat a finom ízes és totyogós palacsinta is. A hely tiszta volt, a belső rész nem volt lerobbant, szépen ki van festve, kényelmes székek, tiszta az étkészlet is. Mosdó is tiszta volt, viszont egy kis karbantartás ráférne az illemhelyiségekre. (letört ülőke pl. )
Bankkártyát is elfogadnak, az 50%-os kuponfüzet igénybevételekor viszont szigorúan csak készpénzzel lehet fizetni. A háttérben halk zene szólt (István király musical szólt, augusztus 21-én - gondolom az ünnep miatt). Összességében jó hely, finomakat ettünk és jól is laktunk, kellemesen csalódtunk, bátran ajánlom másoknak is! :)
Már a kapun belépve fura érzés fogott el, az asztalokat látva pedig ki is akartam menni, de éhesek voltunk, így maradtunk. Egyetlen jót tudok mondani, a nagy melegben árnyékos helyen ülhettünk. Koszos asztalok, székek, a valaha biztos szép udvar most rendezetlen, lepukkant. Az étlapon szereplő ételek drágák.
Végül a férjem sima túróscsuszát kért, arra azt mondta, hogy finom volt, főleg a tésztája ízlett neki. Én egy pizzát választottam, gondolván hamar kész lesz. Négysajtos volt, de hát semmi extra. Kint hirdették, de bent már nem volt csapolt sör, a limonádé rettentő vacak volt! Ide biztos nem megyünk vissza!
Május elsején túra után ültünk le a kerthelységben. Csak egy csapolt sör és egy kávé volt a kívánságunk, de ezt is csak részben és félórás várakozás után sikerült a személyzetnek teljesítenie. Csapolt sör az utcai reklámtábla ajánlása ellenére nem volt :-( A kávé színes víz, kettő kockacukor és egy tejszínt nem tartalmazó kávéízesítő kíséretében.
Már több éve visszajárunk a Scotti udvarházba, és mindig gond, hogy melyik ételt válasszuk, mert annyira finomak az ételeik. Kemencében készült specialitásaik verhetetlenek. Nagyon bőségesek az adagok, remek a kiszolgálás, a kerthelyiség családias, kényelmes lugasos. Az árak az is megfizethetőek. Italválasztékuk is bőséges, a helyi borokat is érdemes megkóstolni.
Nagyon gyors kiszolgálással,udvarias felszolgálással és nagyon finom ételekkel nyerte el tetszésünket,mindenki talál ízlésének megfelelő ételeket tudjuk ajánlani más turistáknak is! ! ! A környéken sétálva nagyon sok élménnyel gazdagodtunk,felejthetetlen élmény maga a vár és környéke.
Több alkalommal is ékeztünk ezen a helyen. Nagyon kedvesek a felszolgálók, ízletes, finom, választékos az ételkínálatuk. Mindenki találhat ízlésének megfelelő ételt. A városban jól megközelíthető helyen van, parkolót is találni. Kerthelyiség is van, ami nagyon hangulatos. Csoportoknak, társaságoknak is lehetőség van étkezésre. Mindenkinek csak ajánlani tudom.
8330Sümeg, Szent István tér 1.
Szolgáltatások
ingyenes WIFI kerthelyiség vegetáriánus ételválaszték csocsó csoportokat szívesen fogad étel elvitelre fix áras házhozszállítás kisállat bevihető napi menü parkolási lehetőség széles borválaszték zártkörű rendezvény lehetősége