Feltételezések szerint a földvár a Kárpát-medencében letelepedő magyar törzsek egyik vezéri szálláshelye volt, amelyet Anonymus Szabolcs vezérhez köt. Az erődítmény a Tisza magas partján épült, mesterséges folyóágat is alkalmaztak, hogy szigetként emelkedjen ki a környező vizekből. A várat a 11.
század második felében megerősítették az úz és kun betörések miatt. A középkorban királyi vármegye volt, az ispán vezetésével. A tatárjárás idején lerombolták, majd királyi adományként a Szentemágócs nemzetség egyik ága kapta.
Ez egy monumentális építmény, nem tudom, mi a jó szó rá, meg azt sem, hogy hogyan építették ezt egykor és hogyan maradt fenn máig. Mindenesetre egy nagyon jó kis ismertető film pereg erről a Tomori kúriában, ha veszed a fáradtságot és ott kezded a településen való kalandozást, Érdemes!
Szóval, hogy mi vette rá és hogyan vette rá a pusztai nomád barbárokat, hogy egy ilyen irdatlan építményt emeljenek? Hogy nem mentek már tovább és itt maradtak, ez annak a jele? Értem, hogy védmű volt, valahogy a keletről támadókkal szemben kellett, célszerű volt valamit építeni. De ennek a háromszög alakú "várnak", nevezzük talán erődben, többszáz méter hosszú minden fala! Kizárt, hogy a fickós harcosok építették, feltehetően voltak ehhez zsákmányolt rabszolgák a legyőzött, leigázott népekből, azokat is el kellett foglalni valamivel. Meg hát a Tisza partjára épült, a folyó nem volt még szabályozva, nyilván árvizek sűrűn sújtották a környéket. Azután, a kereszténységnek a lakosságra való rákényszerítésével szakrális hely is keletkezett, a mellette álló református templom az ország legrégibb egyházi épülete. Végigmentem a töltésen, hát, ezt megépíteni, le a kalappal! Mindenkinek ajánlom, ha nem láttátok még, nézzétek meg! Egy ezeréves földvár!
Az értékeléseket az Ittjártam.hu felhasználói írták, és nem feltétlenül tükrözik az Ittjártam.hu véleményét. Az átlag számításánál figyelembe vettünk 2 darab olyan értékelést is, melyet szöveg nélkül, csak pontozással adtak le partneroldalukon, a szallasvadasz.hu-n.