Kiváló
2023. júliusban, egyedül járt ittÉrtékelt: 2023. december 22.Ajánlom a helyet másoknak is!
Az 563 lelket számláló, honfoglaláskori, 1015-ben már okiratban említett Szálka Szekszárd mellett fekszik, a város központjától tizenkét kilométerre.
A Noresa étterem beltere barátságos, hangulatos, jól megválasztott, kellemes háttérzene szól. A hely nevét egy kedves szójáték, a tulajdonos, a felesége s a lányuk neveinek (Norbert, Réka és Sára) összeolvasztása adta, amint az kiderült némi világhálós kutakodás után.
Külön értékeltem, hogy a belső teraszon nem lehet dohányozni. Közkeletű tévedés, hogy nyílt térben a cigarettafüst ne zavarná azokat, akik erre allergiások.
Magyar gyökerű, progresszív konyhát visznek némi nemzetközi beütéssel. Kínálnak többek között palóclevest szarvasból reszelt tésztával, grillezett kecskesajtot cukkini-spagettivel és tandooris sült karfiollal, sertéstarját lecsós újkrumplival, kovászos uborkával, vákuum alatt készült sertésszüzet hagymamártással, burgonyafánkkal és sült édesburgonyával, valamint madártejet narancshéjjal.
Másfél havonta változik a séfajánlat, mely mindig tartalmaz laktóz- és glutén-érzékenyek számára is három fogást. Hadd tegyem hozzá, ezek teljes értékű, alibizés-mentes kreációk.
Nyolc minőségorientált szekszárdi pincészet kéttucatnyi borát kínálják, melyek közül hetet mérnek ki, baráti áron. A mecseknádasdi Karl mikrofőzde világos láger sörét tartják csapon, mellette kapható még Gösser világos és citromos változatban. A sióagárdi Savanya főzde szállítja a pálinkákat, a töményitalok között találunk minőségi magyar gint és whiskyt (!) (https://gemencwhiskey.hu/) is.
Három fogás 8500 forintba kerül, egyes ételek felárasak. Külön rendelve az előételek, levesek és desszertek díjazása 2000, a főételeké 4500 forint.
Első fogásként cukkinisalátával társított bazsalikomos rákfarkokat kértem. A rákot bazsalikomlevélbe, majd brick-tésztába tekerték s úgy sütötték ki, majd aszalt paradicsomos, dresszingelt cukkiniágyon tálalták ehető virágokkal és mikro-zöldekkel díszítve. A balzsamecet cseppet túlment az optimális szinten, de ezzel együtt a fogás kifejezetten élvezetesnek bizonyult.
A keszeget haltepertő-stílusban készítették el, mellé ügyesen hőkezelt, jó ízű karalábéhasábokat és majonézes zellersalátát adtak. Az ehető virágokon és mikro-zöldeken kívül jó tartású, jó ízű marinált lilahagyma is került a tányérra. Szépen tálalt, kreatív, ízletes fogás volt ez is.
A sajttortát ricottából, mascarpone-ból és fehércsokoládéból készítették, mint megtudtam, cukrot nem is adtak hozzá, a fehércsoki biztosította a kellemesen visszafogott édességet, amit sárgabarackcikkek és -coulis kellemes savassága egyensúlyozott ki. A kompozíció egy kiemelkedő ebéd remek záróakkordját adta.
A Noresa kiváló hely, ide akkor is érdemes lenne visszatérni, ha nem változna rendszeresen a séfajánlat. De így még inkább.
Milyennek találod ezt az értékelést?
Ételek / Italok: Kiszolgálás: Hangulat: Ár / érték arány: Tisztaság: Fényképek (28)
Még több kép (18 db)
Népszerű szállások a környéken
18.349 Ft / 2 fő / éjtől ellátás nélkül
Fried Kastély Hotel Simontornya
62.896 Ft / 2 fő / 2 éjtől félpanzióval
95.922 Ft / 2 fő / 2 éjtől félpanzióval