Mint megtudtuk, a nyitás követő második napon sikerült betérni. Vélhetően ennek köszönhető, hogy a tulajdonos, Szin Csaba is épp ott volt, aki látva érdeklődésünket örömmel mesélt terveiről és a már kipipált feladatokról. Elsőként a kávé került szóba. A kávézó technológiáját Tóth Sándor kávéguruval, A Kávé háza nevű kultikus szekszárdi egység tulajdonosával egyeztetve alakították ki. Helyben Fazekas Andrea barista bajnok felel e szekcióért. Komoly alapanyagokból dolgozhat, az Újvárosi bisztrónak sikerült azon felettébb szűk körbe bejutni, melynek tagjai Gianni Frasi Giamaica kávéját használják. A Giamaica mellett szerepel a választékban egy kiemelkedő állandó, valamint egy további, rendszeresen változó speciality kategóriájú kávé. Mi ezutóbbiból, egy etióp különlegességből kóstoltunk egy presszót, mely hozta a kategóriájának a jellemzőit illatban, aromában, koncentráltságban. Megtudtuk azt is, hogy az év koktélbárját, a Black Swant jegyző Ódor András álmodta meg a bisztró signature-koktél választékát. Minden koktél mellé rövid kedvcsináló leírást is adnak. A zéró tolerancia által nem sújtott helyi idegenvezetőnk ivott ezek közül kettőt, melyeket magam is megízleltem, érződött rajtuk a koncepcionális megalapozottság. Tetszett, hogy a bisztró névjegye a jégkockán is olvasható volt. A töményitalválasztékot nem meglepő módon prémium tételekből, különleges párlatokból állították össze. A konyhát a Costest megjárt Piltz Zoltán vezeti, a kreatív séf az országos hírű Várvízi Péter, akit legutóbb az Onyx igazolt le kutatóséfként. Jelenleg reggeliket és rendkívül igényes borkorcsolyákat kínálnak, a bisztrókonyha néhány héten belül nyílik. Elsőként kecskesajtos pirítóst kóstoltunk marinált szederrel és céklával. A sajtkrém könnyed, már-már mousse jellegű, ízesítése eltalált, kiváló a harmónia többi elemmel. Hasonló átütő élményt nyújtott a mustáros tojáskrém, határozott ízek, megnyerő állag, remek hozzá a házi füstölésű szürkeharcsa. A fogásokhoz kínált kiváló kenyereket egy helybeli kézműves pék süti. Az ételek tálalása kifinomult, szofisztikált, a fine dining világát idézi. Az Újváros Bisztró egyedi süteményeinek megalkotására egy helyi cukrászda tulajdonosát kérték fel. Kóstoltunk egy sajttortát és többféle csokibonbont is, ezek magas színvonalúak, de még finomíthatók. A borlap figyelemre méltó, itt sem folyik alibizés, ami persze nem meglepő annak fényében, hogy a hely minden csapásirányban a legmagasabb minőségre törekszik. Céljuk a bor témájában is a közönségnevelés, az ízlésfejlesztés. Borélményt kívánnak adni, ezt szolgálják négytételes fajta-kóstolóik, melyeket Hárslevelűből és Cabernet Francból állítottak össze. A vendég egyre magasabb minőségi fokokra lép fel, ahogy a borokat kóstolja s egyben közelebbi ismeretséget köt a fajtával. Hadd álljon itt a Hárs-sor: Somlói Apátsági pince, 2019; Tornai pince Grófi, 2017; Demeter Zoltán: Szerelmi, 2018; Barta pince: Öreg Király dűlő, 2019. Az összkép lenyűgöző, olyan csapatot sikerült felállítani, ami párját ritkítja, a helyet már a nyitás pillanatában minden túlzás nélkül az országos élvonalba sorolhatjuk. S ahogy a tulajdonos lendületét, a minőségi iránti kompromisszum nélkül elkötelezettségét nézzük, biztosak lehetünk abban, hogy a kezdeti lendület nem fog lankadni.