Amúgy is meg akartam nézni, de Békésszentandráson a Csücsök Csárdában a szőke felszolgálónő, aki imádnivaló és a férje itt dolgozik, minden kérdezés nélkül szaporán rábeszélt minket. Szóval, jöttünk volna így is, meg úgy is. Az arborétumban lehet jegyet venni, vagy csak erre, vagy csak arra, vagy mindkettőre. Hát persze, hogy mindkettőre vettünk, kis elektromos ajtócskák nyílnak a jeggyel, örömmel mentem végig, ízléses, gazdag, igényes munka a park, csuda, hogy hanghatások is fokozzák az élményt, hogy mozog, működik, ami működtethető. A tér közepén nagy korona uralja a látványt, akármerről nézzük, a régi, dicső nagyság vizuális foltjai fokozzák a nemzeti érzést a nagyérdeműben, aztán az interneten bátran és "kulturáltan" lesenkiházizzák a románokat meg a szlovákokat, amúgy keresztényileg. De hát erre vannak törzskönyvezve és idomítva. De ettől függetlenül nagyon szép ez a makettország, informatív, sokat hozzátesz az ismereteinkhez, csak figyelni kell. Akármennyi időt el lehet itt tölteni figyelmesen, csak ne lett volna az az agyzsibbasztó hőség. . .